Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Παροιμίες για τους μήνες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Παροιμίες για τους μήνες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Παροιμίες για τους μήνες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες»

2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 6/θ Δ.Σ. Περιοχής Κουβουκλίων - Βαθυλάκκου Κοζάνης Πενέκελης Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός ΠΕ70

3 Πορτογαλία Vento de Marco e chuva de Abril, vinho a florir! «Μάρτης με αέρα και Απρίλης με βροχή, ανθίζει το κρασί!» Π ρωτεύουσα : Λισσαβώνα Γλώσσα: Πορτογαλικά Νόμισμα: Ευρώ ( € ) Κράτος της δυτικής Ευρώπης. Στα βόρεια και ανατολικά συνορεύει με την Ισπανία και στα δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μεγάλο μέρος της Πορτογαλίας είναι ορεινό. Από τις ψηλές βουνοκορφές της χώρας πηγάζουν ποταμοί που σχηματίζουν εύφορες κοιλάδες. Η Σιέρα Ντα Εστρέλα είναι η κυριότερη οροσειρά. Οι ήπιοι χειμώνες και τα ζεστά καλοκαίρια ευνοούν την καλλιέργεια σταφυλιών, από τα οποία παράγονται περίφημα κρασιά (Porto). Ευδοκιμούν επίσης ελιές και πορτοκαλιές. Σημαντικό οικονομικό πόρο αποτελεί η αλιεία (τόνοι, σαρδέλες, μπακαλιάροι κ.α.).Η χώρα εξάγει φελλό σε μεγάλες ποσότητες. Η Πορτογαλία στα τέλη του Μεσαίωνα ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη. Πορτογάλοι θαλασσοπόροι πραγματοποίησαν υπερπόντια ταξίδια. Ο Μαγγελάνος ήταν ο πρώτος που έκανε τον περίπλου της Γης.

4 Ιταλία Il settembre ingrassa i pigri. Το Σεπτέμβριο παχαίνει ο τεμπέλης Πρωτεύουσα : Ρώμη Γλώσσα: Ιταλικά Νόμισμα: Ευρώ ( € ) Η Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο : τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Αυστρία και την Ελβετία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία. Έχει πολλές φυσικές ομορφιές, όπως τις θάλασσές της, τις οροσειρές των Απένινων και των Άλπεων, τις φαντασμαγορικές λίμνες στο βορρά και τα ηφαίστειά της Βεζούβιο και Αίτνα. Οι κύριοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας της χώρας είναι: ο τουρισμός, η μόδα, η τεχνολογία, η χημική βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα είδη διατροφής (τυριά – μακαρόνια). Στην ιταλική χερσόνησο, κέντρο της αχανούς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που άφησε τεράστια αρχαιολογική, πολιτιστική και λογοτεχνική κληρονομιά, είδαν το φως ο Ουμανισμός και η Αναγέννηση. Είναι γνωστή για την καλλιτεχνική κληρονομιά της, τη φυσική της ομορφιά και τον τρόπο ζωής αλά «Ντόλτσε Βίτα»,τις τέχνες, τον πολιτισμό, και για πολλά μνημεία όπως : ο Πύργος της Πίζας, το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο, το θεόρατο Duomo, τη βασιλική του Αγίου Μάρκου κ.ά. Φημίζεται επίσης και για την κουζίνα (πίτσα, μακαρονάδες ) το κρασί, τη μόδα και για το γούστο της.

5 Βέλγιο In maart niet om hout te bewaken van de inzet branden «Το Μάρτη μη φυλάς τα ξύλα, αλλά να τα κάψεις.» Π ρωτεύουσα : Βρυξέλλες Γλώσσα: Ολλανδική (Φλαμανδική) και Γαλλική Νόμισμα: Ευρώ ( € ) Το Βασίλειο του Βελγίου είναι χώρα στην βορειοδυτική Ευρώπη και συνορεύει με την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Βρίσκεται στα πολιτιστικά σύνορα μεταξύ της γερμανικής και της ρωμανικής Ευρώπης και είναι γλωσσικά και πολιτιστικά διαιρεμένο. Δύο είναι οι βασικές γλώσσες που ομιλούνε στο Βέλγιο: η Ολλανδική και η Γαλλική. Στις Βρυξέλλες είναι εγκατεστημένοι πολλοί διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων τα περισσότερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα - μία από τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - και η έδρα του ΝΑΤΟ. Από τους διασημότερους Βέλγους είναι ο Ζωρζ Ρεμί (Ερζέ), δημιουργός των κόμικς με ήρωα τον Τεντέν. Το Βέλγιο φημίζεται για τις σοκολάτες του ενώ χαρακτηριστικό βελγικό φαγητό είναι τα μύδια με τηγανητές πατάτες, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με την παράδοση, βελγική ανακάλυψη. Η χώρα παράγει επίσης πάνω από 1.000 είδη μπίρας.

6 Ολλανδία October en acht dear niet gezaaid grain iedereen. «Οκτώβριο και οκτώ, αγαπητέ, δε σπέρνουν όλοι γρασίδι» Πρωτεύουσα : Άμστερνταμ Γλώσσα: Ολλανδική Νόμισμα: Ευρώ ( € ) Η Ολλανδία είναι το ευρωπαϊκό μέρος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (Koninkrijk der Nederlanden) και είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με συνταγματικό μονάρχη. Βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη και περιβάλλεται από τη Βόρεια Θάλασσα, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Περίπου το 1/4 της χώρας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Έτσι, 3.000 χμ. φραγμάτων προστατεύουν τη χώρα. Το 17 ο αιώνα η ολλανδική αυτοκρατορία αναπτύχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές και οικονομικές δυνάμεις. Στην ολλανδική Χρυσή Εποχή ιδρύθηκαν αποικίες και εμπορικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο. Η Ολλανδία προσφέρει πολλά : παραδοσιακά αξιοθέατα, κανάλια, ανεμόμυλους, λουλούδια κ..ά. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το Ρεϊκσμουζέουμ, το Μουσείο Βαν Γκογκ, το Σπίτι της Άννας Φρανκ όπου έγραψε το περίφημο ημερολόγιο της και και να ακούσει την παγκοσμίως γνωστή συμφωνική ορχήστρα Κονσερτχεμπαουόρκεστ. Φημίζεται για τις σοκολάτες, τα διαμάντια, το τυρί (Gouda) και βολβούς για φυτά και λουλούδια, τα παραδοσιακά γλυκά Haagse Hopjes. τη λιχουδιά Vla, τα ξύλινα Τσόκαρα κ.ά.

7 Ελλάδα Μάρτης έβρεχε, θεριστής χαιρότανε. Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη, έχει οκτώ σειρές στ' αλώνι. Να 'σαι καλά τον Αύγουστο που ‘ναι παχιές οι μύγες. Στον Τρυγητή σιτάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε Βοηθάει ο Αι- Γιάννης και ο Σταυρός, γιομίζει το αμπάρι κι ο ληνός. Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα τότε τ’ αμπελοχώραφα χαίρονται τα καημένα Πρωτεύουσα : Αθήνα Γλώσσα: Ελληνική Νόμισμα: Ευρώ ( € ) Χώρα του ΝΑ άκρου της Ευρώπης. Αποτελείται από έναν κύριο ηπειρωτικό κορμό και από χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά που αποτελούν κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό του ελληνικού χώρου και συστατικό τμήμα του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας. Είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και από το 1981 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ταξίδι στη ιστορία και την τέχνη. Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης βρίσκεις ίχνη της μακραίωνης και σημαντικής της ιστορίας: από την αρχαία Ολυμπία και τον Παρθενώνα μέχρι το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα ελληνιστικά, μεσαιωνικά και βυζαντινά μνημεία συνυπάρχουν με τις σημερινές δημιουργίες. Το διάσημο ελληνικό ελαιόλαδο, η φέτα, το κρασί, το φρέσκο ψάρι, τα παραδοσιακά ψητά και τα γλυκά είναι απλά κάτι που μπορείς να βρεις, να γευτείς και να απολαύσεις μόνο στην Ελλάδα.

8 Σας ευχαριστούμε


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Παροιμίες για τους μήνες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google