Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» ΜΑΘΗΜΑ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» ΜΑΘΗΜΑ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» ΜΑΘΗΜΑ: ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ:Μ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΕΜ:1070

2 ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Ο Μικρός Γιάννης (10 ετών) θα πρέπει να παρουσιάσει στη γιορτή του σχολείου του ένα παραδοσιακό χορό από την ιδιαίτερη πατρίδα του, στη γιορτή του σχολείου, σε τρεις μήνες από σήμερα. Ο Γιάννης μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς εδώ και 2 χρόνια χωρίς όμως να γνωρίζει κάποιο χορό από την περιοχή που κατάγεται. Ζητά από τον πατέρα του που συμμετέχει σε χορευτικό συγκρότημα και γνωρίζει καλά να χορεύει να τον βοηθήσει. Ποια προσέγγιση πρέπει να ακολουθήσει;

3 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ  Ηλικία: 10 ετών  Προηγούμενες εμπειρίες: Έχει παρακολουθήσει μαθήματα παραδοσιακών χορών για 2 χρόνια χωρίς ωστόσο να έχει διδαχθεί και να γνωρίζει κάποιο τοπικό χορό από τον τόπο καταγωγής του.  Κίνητρα: Η γιορτή στο δημοτικό σχολείο και η παρουσίαση του χορού Ποδαράκι από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θράκη. Μεγάλη εσωτερική παρακίνηση.  Στάδιο μάθησης: Γνωστικό στάδιο με ανάπτυξη κινητικού προγράμματος.  Ικανότητες: Έχει κινητικές (ρυθμική - χορευτική) και γνωστικές ικανότητες (οπτική – ακουστική αντίληψη, προσοχή, ετοιμότητα).  Προσοχή: Απαιτείται κατά την εκμάθηση.  Διέγερση: Χαμηλή λόγω του ότι είναι αρχάριος.  Μνήμη: Μέτριο επίπεδο.  Ικανότητα μεθόδευσης πληροφοριών: Διαθέτει κιναισθητική αντίληψη, αν και βρίσκεται στη γνωστική φάση.

4 ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΣΗΣ  Μάθηση προγράμματος: Εκμάθηση του χορού με ρυθμό και ακρίβεια στην κίνηση.  Αναγνώριση και διόρθωση λαθών: Θα γίνει μέσα από την ανατροφοδότηση που θα του παρέχει ο πατέρας του και την εσωτερική ανατροφοδότηση.  Τελειοποίηση δεξιότητας: Θα οδηγήσει σε έναν αριθμό επιτυχημένων εκτελέσεων του χορού κατά την εξάσκηση, έτσι ώστε να είναι έτοιμος για τη γιορτή του σχολείου.  Γενίκευση: Σε νέους μη διδαγμένους χορούς.

5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ  Διαδοχική – Κλειστή - Κινητική  Αδρής – Υψηλής συνθετότητας - Χαμηλής διέγερσης  Ανοιχτό κύκλωμα ελέγχου: Δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης της κίνησης με τη βοήθεια της ανατροφοδότησης μετά την έναρξη ή κατά τη διάρκεια της εξάσκησης.  Φόβος τραυματισμού: Δεν υπάρχει  Ανταλλαγή ταχύτητας - ακρίβειας: Στην αρχή θα χορεύει αργά. Με τη συνεχή εξάσκηση θα αυξάνεται η ταχύτητα και η ακρίβεια της κίνησης και θα μπορεί να χορεύει πιο γρήγορα.

6 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ Στη γιορτή του σχολείου παρουσία παιδιών, συμμαθητών/τριών, δασκάλων και γονέων. Παρουσία κοινού πιθανή πηγή άγχους.

7 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ Ορισμός στόχων:  Στόχοι αποτελέσματος: Να μπορεί το παιδί να χορεύει το χορό Ποδαράκι.  Στόχοι απόδοσης: Να μπορεί να χορεύει τη βασική κινητική φόρμα του χορού και να συντονίζεται με τη μουσική.  Στόχοι διαδικασίας: Να μπορεί να βελτιώνει την τεχνική των βημάτων.  Στάδιο μάθησης: Γνωστικό στάδιο - κινητική φάση - αυτόνομο στάδιο

8 o Γνωστική φάση Ο Γιάννης θα αποκτήσει τα βασικά σημεία της δεξιότητας και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνει για να την εκτελέσει επιτυχημένα. o Κινητική φάση Θα ασκηθεί στη δεξιότητα προσπαθώντας να βελτιώσει και να τελειοποιήσει την εκτέλεση του χορού. o Αυτόνομη φάση Θα αυτοματοποιήσει την εκτέλεση της δεξιότητας.

9  Μεταφορά μάθησης: Άλλοι ήδη μαθημένοι χοροί με τους οποίους έχει κοινά σημεία θα τον βοηθήσουν στην εκμάθηση του χορού.  Συμπεριφορά τελικής εκτέλεσης: Σωστή παρουσίαση του χορού Ποδαράκι με ρυθμό και ακρίβεια της κίνησης.  Συνθήκες τελικής εκτέλεσης: Γιορτή σχολείου  Αξιολόγηση απόδοσης: α) Αποτέλεσμα: Η πραγματοποίηση επιτυχημένων εκτελέσεων του χορού κατά την εξάσκηση την τελευταία εβδομάδα πριν τη γιορτή του σχολείου. β) Διαδικασία: Καταγραφή απόδοσης σε ειδικές καρτέλες. Δημιουργία καμπύλης απόδοσης.

10 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ  Σημαντικά σημεία: Δύο κινητικά μοτίβα, εφτά βήματα κάθε μοτίβο, στο προωθητικό κινητικό μοτίβο μικρά τρεχάτα βήματα και μετακίνηση δεξιά – αριστερά, στο επιτόπιο μοτίβο πόδια παράλληλα το ένα με το άλλο και χτυπήματα ποδιών με τη φτέρνα, τεντωμένα χέρια.  Οδηγίες σε λέξεις – κλειδιά.  Μοντέλο: Πατέρας που γνωρίζει τη δεξιότητα καλά.  Επίδειξη: Με πλάτη παρουσίαση του χορού τμηματικά χωρίζοντας το σε 2 μέρη. Αρχικά παρουσίαση με μέτρημα βημάτων χωρίς μουσική και μετά χωρίς μέτρημα με μουσική. Ο ρυθμός συνοδεύεται με ηχηρές κινήσεις (παλαμάκια - τύμπανο) στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος της μουσικής.

11 ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ  Διευκόλυνση της μεταφοράς: Ομαδοποιημένη εξάσκηση κατά την οποία θα επαναλαμβάνει την εκτέλεση των κινητικών μοτίβων (προωθητικό - επιτόπιο) πολλές φορές έως ότου τα μάθει. Σειριακή μέθοδος εξάσκησης κατά την οποία θα εναλλάσσει με την ίδια σειρά πολλές φορές έως τα μάθει την εκτέλεση των κινητικών μοτίβων δηλαδή πρώτα το προωθητικό κινητικό μοτίβο και έπειτα το επιτόπιο.  Κατανομή εξάσκησης: Κατανεμημένη εξάσκηση – Δυο φορές την εβδομάδα από 45 λεπτά.

12 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ  Ξεκαθάρισμα προσδοκιών: Ο Γιάννης αν ακολουθήσει σωστά το πρόγραμμα, θα πετύχει το στόχο του.  Έλεγχος στρες: Μέσα από το πρόγραμμα εξάσκησης θα μάθει τρόπους να ελέγχει το επίπεδο διέγερσής του και να το κρατάει σε χαμηλό επίπεδο.  Οδηγίες: Σύντομες, περιγραφικές, ακριβείς και σωστές.  Καθοδήγηση: Ακουστική - του χτυπάει παλαμάκια σε κάθε βήμα, οπτική - χορεύοντας μπροστά του, οπτική - ακουστική δηλ. του μετράει και χορεύει μαζί του. Προφορική καθοδήγηση λέγοντας π.χ. χτύπημα - φτέρνα.  Φυσική εξάσκηση: Μερική εξάσκηση που αφορά την εξάσκηση των 2 μερών του χορού ξεχωριστά και μετά όλων μαζί. Εξάσκηση σε αργό ρυθμό για τον εντοπισμό των λαθών.  Νοερή εξάσκηση: Εκτός του προγράμματος νοερή απεικόνιση των κινητικών μοτίβων με το ρυθμικό πρότυπο του χορού.

13 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ  Εσωτερική ανατροφοδότηση: Το παιδί θα παίρνει πληροφορίες για την εκτέλεση της κίνησης από τις αισθητήριες πηγές του την όραση και την ακοή.  Εξωτερική ανατροφοδότηση: α) Γνώση αποτελέσματος: Θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του χορού που είναι πληροφορίες σχετικά με το στόχο. β) Γνώση απόδοσης: Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης θα δίνονται πληροφορίες για το τι θα πρέπει να κάνει ο μαθητευόμενος στις επόμενες προσπάθειες, για να διορθώσει την κίνηση και τα λάθη του.

14  Αποφάσεις διδασκαλίας:  Τύπος ανατροφοδότησης: Θα διορθωθούν λάθη που έχουν να κάνουν με τη λαβή των χεριών, τη στάση του σώματος, τη μετακίνηση στο χώρο, τα επιτόπια χτυπήματα των ποδιών, την ταχύτητα των προωθητικών κινητικών μοτίβων. Οι πληροφορίες θα είναι προφορικές και οπτικές και θα βοηθούν στη διόρθωση της κίνησης και των λαθών.  Ποσότητα ανατροφοδότησης: Περιληπτική ανατροφοδότηση κάθε 5 προσπάθειες.  Ακρίβεια ανατροφοδότησης: Αρχικά δε θα δοθεί ανατροφοδότηση με λεπτομέρειες, αλλά αργότερα ανάλογα με την απόδοση του παιδιού.  Συχνότητα ανατροφοδότησης: Στην αρχή συχνή και έπειτα χαμηλής συχνότητας κατά τη διάρκεια της εξάσκησης.


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» ΜΑΘΗΜΑ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google