Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration

2 Υγιεινή Διατροφή, Δίαιτα και Κυτταρίτιδα

3 Υγιεινή Διατροφή

4 Φυσική Δραστηριότητα Μετριασμένη Κατανάλωση Αναλογικότητα Ποικιλία Βαθμιαία Βελτίωση Εξατομίκευση

5 Υγιεινή Διατροφή Ένα ισοζυγισμένο γεύμα:

6 Υγιεινή Διατροφή Οι τάσεις της σύγχρονης εποχής: Παχυσαρκία Διατροφικές διαταραχές: Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία και άλλες διατροφικές διαταραχές που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί (Eating Disorders Not Otherwise Specified - EDNOS).

7 Παχυσαρκία Στατιστικές: 1 στους 3 Αμερικανούς είναι υπέρβαροι. 1 στους 3 Αμερικανούς είναι παχύσαρκοι. 1 στους 4 Ευρωπαίους είναι παχύσαρκοι. <50% των Αμερικανών έχουν υγιεινό βάρος.

8 Παχυσαρκία Ορισμός: Δείκτης Μάζας Σώματος: Β (Κιλά) / Ύψος (μ) ² Μέσες τιμές για ενήλικες: >18.5 Ελλειποβαρής Φυσιολογικό βάρος Υπέρβαρος ος βαθμός παχυσαρκίας ος βαθμός παχυσαρκίας >41 3ος βαθμός παχυσαρκίας

9 Παχυσαρκία Μη παθολογικά αίτια → 1.Κακή διατροφή / Υπερφαγία 2.Ψυχολογικά αίτια 3.Έλλειψη άσκησης - Καθιστική ζωή 4.Φαρμακευτικές ουσίες

10 Παχυσαρκία Παθολογικά Αίτια → 1.Γενετικά 2.Ενδοκρινολογικά π.χ. Ψηλή προλακτίνη, Πολυκυστικές ωοθήκες, υποθυροειδής, εμμηνόπαυση.

11 Παχυσαρκία ΔΜΣ Περίμετρος μέσης Άλλοι παράγοντες: π.χ. φυσική δραστηριότητα, αρτηριακή πίεση. ↓ Ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων (καρδιοπάθειες, διαβήτη)

12 Υγιεινή Διατροφή και Δίαιτα Κανόνας για απώλεια βάρους: 1.Δαπανούμενη ενέργεια (kcal) > ΠΡΟΣΛΗΨΗ (kcal) → ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ 2.Δαπανούμενη ενέργεια (kcal) < ΠΡΟΣΛΗΨΗ (kcal) → AYΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ Ημερήσια αύξηση 50 kcal x 4χρ. →10 kg ↑ Για αδυνάτισμα: ↓ της ενέργειας που λαμβάνουμε (περιορισμός θερμίδων) ή/και ↑ της κατανάλωσης ενέργειας.

13 Υγιεινή Διατροφή & Δίαιτα ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΘΕΡΜΙΔΕΣ)→ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΑΤΟΜΟ Ενέργεια ανάλογα με τις ανάγκες του βασικού μεταβολισμού, την δραστηριότητα και την ανάπτυξη. Μέσος όρος: 1500 kcal (για γυναίκες) kcal (για άνδρες)

14 Δεν Υπάρχουν Θαυματουργές Δίαιτες Οι δίαιτες λιμοκτονίας δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά για λίγο. Η συντριπτική πλειοψηφία επιστρέφει στα αρχικά κιλά ή τα ξεπερνά. Κάθε νέα προσπάθεια αδυνατίσματος συναντά μεγαλύτερες δυσκολίες από την προηγούμενη. Δεν υπάρχουν τροφές που να διαλύουν τα λίπη.

15 Δεν Υπάρχουν Θαυματουργές Δίαιτες Η θεωρία για αρνητικά αποτελέσματα από συνδυασμούς τροφίμων είναι αβάσιμη. Δίαιτες με αυξημένες πρωτεΐνες: ↓ υδατάνθρακες → κετόνες → αφυδάτωση, πονοκεφάλους, ζαλάδες, κόπωση, άσχημη οσμή στο στόμα

16 Δεν Υπάρχουν Θαυματουργές Δίαιτες Χημικές Δίαιτες: όταν το ίδιο φαΐ επαναλαμβάνεται για περισσότερο από 1 μέρα → ελλιπείς σε θρεπτικές ουσίες → ορισμένες ασθένειες μπορεί να επιδεινωθούν. Δίαιτες με βάση τον τύπο αίματος: Αποκλείονται ορισμένες τροφές χωρίς επιστημονικές αποδείξεις. Η μέθοδος αυτή είναι τουλάχιστον παράλογη...

17 Πως να αναγνωρίζουμε ανασφαλείς τρόπους μείωσης βάρους... Όταν προωθούνται δίαιτες πολύ χαμηλές σε θερμίδες. Όταν υπάρχει η προσπάθεια της εξαρτοποίησης του ατόμου από ειδικά προϊόντα. Όταν δεν ενθαρρύνονται ρεαλιστικές και μόνιμες αλλαγές στις συνήθειες του ατόμου.

18 Πως να αναγνωρίζουμε ανασφαλείς τρόπους μείωσης βάρους... Όταν προωθούνται πωλητές ως «σύμβουλοι διατροφής» χωρίς αυτοί να έχουν κανένα ακαδημαϊκό προσόν ή πτυχίο στο θέμα της διαιτολογίας. Η κάθε δίαιτα πρέπει να γίνεται από πτυχιούχους διαιτολόγους πανεπιστημίου (βλέπε ορισμό διαιτολόγου / διατροφολόγου / κλινικού διαιτολόγου).

19 Παραγωγή Δίαιτας Εισαγωγή (ποιος είναι ο στόχος του πελάτη;) Γενικά Στοιχεία (π.χ. Ηλικία, βάρος, ύψος) Προσαρμογή στόχου (ιδανικό βάρος) Παρελθόν και Δίαιτα....(επιτυχίες - αποτυχίες) Κατάσταση υγείας (π.χ. Διαβήτης, Καρδιοπάθειες, γενική ανάλυση αίματος, ορμονικά προβλήματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα) Αλλεργίες ή δυσανεξίες Ποια φαγητά του αρέσουν και ποια φαγητά δεν του αρέσουν Υπολογισμός ΒΕΕ και ΤΕΕ Προσαρμογή διαιτολογίου στην καθημερινότητα του ατόμου

20 Παραγωγή Δίαιτας Πρωτεΐνες: 20% της θερμιδικής πρόσληψης. Λίπη: 30% Υδατάνθρακες: 50%

21 Διατροφικοί Στόχοι Τρώτε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων στις σωστές ποσότητες. 5-6 γεύματα καθημερινά (απαραίτητο το πρωινό). Αποφεύγετε την υπερκατανάλωση λιπαρών. Αποφεύγετε την υπερκατανάλωση ζάχαρης. Αποφεύγετε την υπερκατανάλωση αλατιού. Αυξήστε τη λήψη φυτικών ινών. Διατηρείτε το βάρος σας σταθερό (ή διορθώστε το βάρος σας). Ελάττωση της κατανάλωσης τροφών με ΑΔΕΙΕΣ θερμίδες.

22 Ορισμός Διαιτολόγου Διαιτολόγος= Κάτοχος πανεπιστημιακού διπλώματος (BSc) ή ισότιμου πτυχίου στην διαιτολογία ή διαιτολογία και επιστήμη διατροφής. Είναι ο ειδικός που εκπαιδεύτηκε στην διατροφή, επιστήμη τροφίμων, και σχεδιασμό συγκεκριμένων διαιτολογίων ή μενού για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας. O διαιτολόγος που κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα με τίτλο σπουδών στην Επιστήμη Διατροφής μπορεί να ονομάζεται και Διατροφολόγος.

23 Ορισμός Διαιτολόγου Προληπτικός Ρόλος και Αντιμετώπιση Συγκεκριμένων Καταστάσεων Υγείας (π.χ. DM II, παχυσαρκία, διατροφικές ελλείψεις, υπερλιπιδαιμία, δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα) Εργάζεται με Υγιή Άτομα (και συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας) Δίνει Διαιτολόγια σε Ατομικό και Ομαδικό Επίπεδο Θεωρείται σαν μέλος των παραϊατρικών επαγγελμάτων ή άλλων ιατρικών υπηρεσιών

24 Ορισμός Κλινικού Διαιτολόγου Β.Sc. ειδίκευση και πρακτική εξάσκηση Kάτοχος του τίτλου RD/ SRD Θεραπευτικός και Προληπτικός Ρόλος Εργάζεται με Υγιή Άτομα και Ασθενείς Δίνει Διαιτολόγια σε Ατομικό και Ομαδικό Επίπεδο Δρα σαν Μέλος της Ομάδας Επαγγελματιών Υγείας και θεωρείται σαν μέλος των παραϊατρικών επαγγελμάτων ή άλλων ιατρικών υπηρεσιών

25 Ορισμός Διατροφολόγου Διατροφολόγος= Κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου στην επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής. Προληπτικός Ρόλος Εργάζεται με Υγιή Άτομα Δίνει Γενικές Συμβουλές διατροφής σε Ομαδικό και Ατομικό Επίπεδο

26 Διαιτητική Αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας Η κληρονομικότητα, το λεπτό δέρμα, το φύλο, η ηλικία, το ποσοστό λίπους αλλά και η κατανομή του λίπους στο σώμα, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση και την ορατότητα της κυτταρίτιδας.

27 Διαιτητική Αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας Υγιεινή διατροφή : ένα ισοζυγισμένο διαιτολόγιο όπως έχει προαναφερθεί, που να έχει ως βάση τη Πυραμίδα Διατροφής βοηθά γενικά στη υγεία, την εμφάνιση του δέρματος και της κυτταρίτιδας. Υγιές βάρος: Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος με βάση το ΔΜΣ. Χάστε βάρος εάν χρειάζεται ακολουθώντας σωστές μεθόδους.

28 Διαιτητική Αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας Άσκηση: Τονώστε τους μύες σας με συστηματική άσκηση και μειώστε το λίπος στα επιθυμητά επίπεδα (Γυναίκες: 22-33%, Άντρες 10-20% - ανάλογα με της ηλικία). Οι «ειδικές δίαιτες κυτταρίτιδας» που υποστηρίζουν ότι ειδικοί διατροφικοί συνδυασμοί βοηθούν τις επηρεασμένες περιοχές, δεν έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί.

29 Διαιτητική Αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας «Ειδικά» συμπληρώματα διατροφής έχουν προταθεί κατά καιρούς για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας βοηθώντας στην διάσπαση του λίπους, στη κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας το μεταβολισμό. Αυτές οι λειτουργίες δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά και εκτός τούτου τέτοια συμπληρώματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη γενικότερη υγεία του ατόμου. Μερικά από αυτά μπορεί ακόμη να επηρεάσουν και τη λειτουργία φαρμάκων.


Κατέβασμα ppt "C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google