Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποια ήταν η οικονομική αξία του μαρμάρου για το νησί μας στην αρχαιότητα, στους νεότερους χρόνους αλλά και σήμερα; Αρχαιότητα Μεγάλη αξία λόγω υψηλής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποια ήταν η οικονομική αξία του μαρμάρου για το νησί μας στην αρχαιότητα, στους νεότερους χρόνους αλλά και σήμερα; Αρχαιότητα Μεγάλη αξία λόγω υψηλής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ποια ήταν η οικονομική αξία του μαρμάρου για το νησί μας στην αρχαιότητα, στους νεότερους χρόνους αλλά και σήμερα; Αρχαιότητα Μεγάλη αξία λόγω υψηλής ποιότητας ( εξαιρετική λευκότητα και διαφάνεια) Πλούτος Πάρου από εμπόριο μαρμάρου Νεότεροι χρόνοι Βάση βιομηχανικής ανάπτυξης Καλλιτεχνική χρήση Οικοδομικά υλικά Σήμερα Αδρανή υλικά Μείωση αξίας λόγω χαμηλής ποιότητας

3 Ποια είναι τα αρχαιότερα δημιουργήματα από παριανό μάρμαρο που γνωρίζετε; Κυκλαδικά ειδώλια 2000π.Χ. Αρπιστής Χορευτής Αυλητής κ.α.

4

5 Ποιους σημαντικούς γλύπτες της αρχαιότητας γνωρίζετε; Αγοράκριτος Σκόπας Αριστίων

6

7 Πώς φαντάζεστε τη ζωή στην Πάρο τα αρχαϊκά και κυρίως κλασικά χρόνια, την περίοδο δηλαδή της αποκορύφωσης της εκμετάλλευσης του παριανού μαρμάρου; Οι συνθήκες εργασίας στα λατομεία ήταν δύσκολες. Άκμαζε το εμπόριο άρα και η οικονομία με αποτέλεσμα να είναι ένα πλούσιο νησί και πολύ διάσημο λόγω τον λατομείων και του εμπορίου μαρμάρου. Αυτό φαίνεται από τα πολλά μαρμάρινα οικοδομήματα και γλυπτά που πλημμύριζαν το νησί εκείνη την εποχή.

8 Ποιες ήταν οι θέσεις εξόρυξης του μαρμάρου στην αρχαιότητα, ποιες στους νεότερους χρόνους (19 ος αιώνας) και ποιες σήμερα; Σπήλαιο Νυμφών (Μαράθι) Λάκκοι (Μαράθι)

9 Ένα από τα παλλά λατομεία της Πάρου

10 Ποιες ήταν οι τεχνικές εξόρυξης του μαρμάρου στην αρχαιότητα; Στην αρχαιότητα, η διαδικασία της εξόρυξης του μαρμάρου ήταν πολύ κοπιαστική και σκληρή. Πρώτα απ’ όλα ο τεχνίτης της εποχής έπρεπε να είχε συγκεκριμένη παραγγελία για την εξασφάλιση οικονομίας του μαρμάρου. Η εργασία της εξόρυξης γινόταν με τα χέρια και πιο συγκεκριμένα με την βοήθεια του καλεμιού. Η διαδικασία άρχιζε όταν ο τεχνίτης τετραγώνιζε το μάρμαρο στις πλευρές που του έχουν καθορίσει και έσκαβε λίγο ώστε να βάλει ξύλα γύρω - γύρω τα οποία έβρεχε με νερό. Αφού φούσκωναν τα ξύλα (λόγω του νερού) και μετά από αρκετή προσπάθεια, το καθορισμένο κομμάτι του μαρμάρου ξεκολλούσε και έβγαινε. Έπειτα γινόταν η βασική επεξεργασία του κομματιού με βάση την παραγγελία. Όπως μπορούμε να φανταστούμε, το έργο έβγαινε σχεδόν μισοτελειωμένο από το λατομείο.

11 Να αναφέρετε πού και πώς χρησιμοποιήθηκε το μάρμαρο τα Βυζαντινά χρόνια και τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Στους ναούς και ιδίως στην Εκατονταπυλιανή Στο Φραγκικό Κάστρο

12 Πού μπορούμε να συναντήσουμε σήμερα στην Πάρο, κομμάτια από μάρμαρα της αρχαιότητας; Μάρμαρα από την αρχαιότητα μπορούμε να συναντήσουμε σε μουσεία και αρχαιολόγικους χώρους. Επίσης, στην Πάρο ίχνη από τέτοια μάρμαρα συναντάμε στην Αγορά, στο Κάστρο καθώς και στις βρύσες του Μαυρογένη.

13 Ποιες ήταν οι τεχνικές επεξεργασίας του μαρμάρου στην αρχαιότητα; Τι συμπεράσματα βγάζουμε αν τις συγκρίνουμε με τις σύγχρονες τεχνικές; Στην αρχαιότητα το μάρμαρο το επεξεργάζονταν με χειρωνακτικές τεχνικές (καλέμι, τρυπάνια κλπ) και όταν έβγαινε από τα αρχαία λατομεία είχε τη μισοτελειωμένη μορφή για παράδειγμα αγάλματος ή κιονόκρανου. Σήμερα, όμως η επεξεργασία του μαρμάρου γίνεται με τη χρήση των σύγχρονων μηχανημάτων της τεχνολογίας. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι η επεξεργασία του μαρμάρου στις μέρες μας είναι πιο εύκολη γιατί απαιτεί λιγότερη μυϊκή δύναμη αλλά και πιο βλαβερή για τους εργάτες από ό,τι ήταν στην αρχαιότητα (λόγω των εισπνεόμενων σωματιδίων).

14 Πώς γινόταν η μεταφορά του μαρμάρου και από ποιους δρόμους στην αρχαιότητα; Η μεταφορά των μαρμάρων γινόταν με κάρα που μεταφέρονταν από ζώα που μετακινούσαν το μάρμαρο μέσω των ειδικά κατασκευασμένων πλακόστρωτων δρόμων προς όλα τα λιμάνια του νησιού.

15 Τι εννοούμε λέγοντας « ειδικά κατασκευασμένων πλακόστρωτων δρόμων » ; Οι δρόμοι είχαν ειδικές αυλακώσεις μέσα στις οποίες κυλούσαν οι τροχοί των κάρων που μετέφεραν τους όγκους των μάρμαρων. Έτσι γινόταν η μετακίνηση των μαρμάρων.

16 Πώς γινόταν η μεταφορά του μαρμάρου και από ποιους δρόμους στους νεότερους χρόνους (19 ος αιώνας); Με την ίδρυση της Ελληνοβελγικής εταιρίας χρησιμοποιήθηκαν ειδικά βαγονέτα και μεταλλικές ράγες για την μεταφορά του μαρμάρου από τα λατομία στην Παροικία, στον σημερινό «Αρχίλοχο», όπου γινόταν η τεμάχιση του και η φόρτωση του στα ατμόπλοια.

17 Λατομεία

18 Στα πλαίσια της αγωνιώδους προσπάθειας να ακολουθήσει η Ελλάδα τη βιομηχανική επανάσταση, σε ποιους τομείς και σε ποιες περιοχές έγιναν επενδύσεις; Η Ελλάδα στηρίχτηκε στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και κτίστηκαν βιομηχανίες εκμετάλλευσης των ορυκτών και τον μετάλλων στις περιοχές: Σαντορίνη (Ελαφρόπετρα), Μύλος (διάφορα μεταλλεύματα), Λαύριο (αργυρωρυχεία), Πάρος (Μάρμαρο).

19 Ποια ήταν η επιχειρηματική ιδέα του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη σχετικά με τα λατομεία στο Μαράθι και πώς την υλοποίησε; Η επιχειρηματική ιδέα του Σταμάτη Κλεάνθη ήταν να δημιουργήσει μια επιχείρηση με λατομεία για τη εξόρυξη του διάσημου παριανού μαρμάρου. Όμως η επιχείρηση δεν πήγαινε καλά (λόγω του υψηλού κόστους εξόρυξης και μεταφοράς), και κατάληξε να κλείσει.

20 Τι σχέση είχε το μουσείο του Λούβρου με την Εταιρεία εκμετάλλευσης παριανού μαρμάρου; Ο επιχειρηματίας Σταμάτης Κλεάνθης είχε κάνει συμφωνία με την εταιρεία κατασκευής του μουσείου του Λούβρου, για την πώληση παριανού μαρμάρου που θα χρησίμευε στα έργα κατασκευής.

21 Ποια ήταν η οικονομική αξία του μαρμάρου για το νησί μας στην αρχαιότητα, στους νεότερους χρόνους αλλά και σήμερα; Στους αρχαίους χρόνους το μάρμαρο είχε μεγάλη οικονομική αξία και έφερε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες η αξία του μαρμάρου ήταν όση και του χρυσού! Ήταν από τα σημαντικότερα, σπουδαιότερα και πιο χρήσιμα υλικά εκείνη την εποχή. Στους νεότερους χρόνους το μάρμαρο χρησιμοποιείται για πολλούς, όπως για οικιακή χρήση. Παράλληλα πολλές εταιρίες από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, ίδρυσαν εταιρείες για να κάνουν εξορύξεις πολλές εξορύξεις χωρίς μεγάλες επιτυχίες, καθώς οι δυσκολίες ήταν πολλές και τα έξοδα μεγάλα από την εξόρυξή του μέχρι την διανομή του. Επιπλέον τα μηχανήματα και οι τεχνικές εξόρυξης ήταν δαπανηρές. Σήμερα η εκμετάλλευση του μαρμάρου διαφέρει πολύ από τα παλιότερα χρόνια. Τα κοιτάσματα έχουν ελαττωθεί καθώς και η ποιότητά του. Επίσης οι χρήσεις του έχουν μειωθεί και τα λατομεία δεν είναι τόσα πολλά όσα παλαιότερα.

22 Πού χρησιμοποιείται σήμερα το μάρμαρο; Κάντε σύγκριση με τη χρήση του μαρμάρου στην αρχαιότητα. Αρχαιότητα Χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή και στη διακόσμηση δημόσιων κτηρίων Έργα τέχνης π.χ. αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέλη ναών Νεότεροι χρόνοι Χρήση μαρμάρου από αρχαίους ναούς για δημόσια έργα και εκκλησίες π.χ. κάστρα Ασβέστης Σήμερα Ιδιωτική χρήση Μικρές κατασκευές λόγω περιορισμένων αποθεμάτων μαρμάρου π.χ. νεροχύτες, δάπεδα, μνημεία κ.τ.λ.

23

24 Ποια ήταν η μοίρα των Παριανών λατόμων μετά το οριστικό κλείσιμο των λατομείων; Ποια παριανή συγγραφέας ασχολήθηκε με το έργο και τη ζωή τους γενικότερα ; Τα Παριανά λατομεία έκλεισαν στα μέσα του 20 ου αιώνα. Όμως οι Παριανοί λατόμοι, καθώς ήταν εξαιρετικοί και έμπειροι τεχνίτες έφυγαν από την επαρχεία και μετακινήθηκαν στις πόλεις για να εργαστούν σε άλλα λατομεία, όπως αυτό της Πεντέλης. Η Παριανή συγγραφέας που ασχολήθηκε με τη ζωή και το έργο των Παριανών λατόμων μετά το οριστικό κλείσιμο των τοπικών λατομείων, είναι η Κυριακή Κοντογιώργου.

25 Η εικόνα της ευρύτερης περιοχής σήμερα…

26 Τι θα προτείνατε για την παγκόσμια ανάδειξη της ιστορίας τόσο των αρχαίων λατομείων, όσο και του περιβάλλοντος χώρου που σήμερα επισκεφθήκατε; Μέτρα για την διαφήμιση και ανάδειξη του λατομείου Έργα για να γίνει προσβάσιμος ο αρχαιολογικός χώρος των Αρχαίων Λατομείων Δημιουργία ενός Μουσείου όχι μόνο για την αρχαιότητα αλλά και τα νεότερα χρόνια (βιομηχανική περιόδος) Μέτρα προστασίας και διατήρησης του λατομείου

27

28 Ποια διλήμματα σχετικά με την εκμετάλλευση του μαρμάρου στο νησί μας υπάρχουν σήμερα; Το πρόβλημα είναι πως το σύγχρονο λατομείο απειλεί να καταστρέψει το παλιό με τις εξορύξεις και τους δυναμίτες. Εάν προσπαθήσουμε να κλείσουμε το σύγχρονο, θα υπάρχουν πολλά προβλήματα, γιατί θα μείνουν πολλοί άνθρωποι χωρίς δουλεία, άνεργοι και οι οικογένειές τους θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα. Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα.


Κατέβασμα ppt "Ποια ήταν η οικονομική αξία του μαρμάρου για το νησί μας στην αρχαιότητα, στους νεότερους χρόνους αλλά και σήμερα; Αρχαιότητα Μεγάλη αξία λόγω υψηλής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google