Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φροντίδα νεογνού ΜΟΣΧΑΚΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Μsc ΜΑΙΑ. Ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες στο δωμάτιο; Να ανανεώνεται συνέχεια το οξυγόνο, αερίζοντας συχνά και αφήνοντας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φροντίδα νεογνού ΜΟΣΧΑΚΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Μsc ΜΑΙΑ. Ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες στο δωμάτιο; Να ανανεώνεται συνέχεια το οξυγόνο, αερίζοντας συχνά και αφήνοντας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φροντίδα νεογνού ΜΟΣΧΑΚΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Μsc ΜΑΙΑ

2 Ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες στο δωμάτιο; Να ανανεώνεται συνέχεια το οξυγόνο, αερίζοντας συχνά και αφήνοντας λίγο ανοιχτό το παράθυρο Θερμοκρασία δωματίου: 20-22°C όταν το βρέφος είναι ντυμένο ~30°C όταν το βρέφος είναι γυμνό Υγρασία δωματίου: ~40%

3 Σημάδια υγειούς ανάπτυξης είναι: * Η σταθερή αύξηση του βάρους του. * Το καλό χρώμα. * Είναι ζωηρό με μάτια λαμπερά και σταθερό μυϊκό τόνο. * Είναι χαρούμενο και φαίνεται ικανοποιημένο μετά το γεύμα. * Αλλάζει γύρω στις 6 πάνες το 24ωρο. * Τα κόπρανα του είναι μαλακά.

4 Σημάδια που θα σας ανησυχήσουν και που πρέπει να αναφέρετε στον παιδίατρο αποτελούν * Σκληρά κόπρανα που δε μπορούν να αποβληθούν. * Κενώσεις σε αραιά διαστήματα. * Κόπρανα με αίμα. * Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία που προκαλούν υπερβολικό κλάμα. * Υδαρή, δύσοσμα κόπρανα. * Συνεχείς εμετοί. * Πυρετός. * Άρνηση λήψης τροφής. * Υποτονικό μωρό. * Μεγάλη αναγωγή γάλακτος. * Καταρροή ή βουλωμένη μύτη. * Φτέρνισμα-Βήχας. * Γρήγορη αναπνοή. * Ωχρότητα.

5 Υπνος Από τη γέννηση ως την ηλικία των τριών μηνών, οι συνήθειες του ύπνου θα μετατάλλονται συνεχώς.Τους πρώτους 5 μήνες ο ύπνος του βρέφους είναι ακανόνιστος.

6 Ποια είναι η σωστή θέση ύπνου Ύπτια (ανάσκελα) σε σκληρό στρωματάκι, ελαφρά ντυμένο και χωρίς τίποτα μέσα στο κρεβάτι (ούτε μαξιλάρι, κουβερτούλα κλπ.) Παλιότερα θεωρούσαμε ασφαλέστερη για την πιθανότητα πνιγμονής μετά από γεύμα, την πρηνή θέση (μπρούμυτα). Αυτή η θέση καταργηθεί μετά τον συσχετισμό της με το σύνδρομο του βρεφικού αιφνίδιου θανάτου.

7 Πόσο κοιμάται φυσιολογικά ένα μωρό Οι ανάγκες ποικίλουν και εξαρτώνται απο το βαθμό ωρίμανσης του νευρικού τους συστήματος. Έτσι, τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 με 18 ώρες και τα βρέφη 14 με 15 ώρες την ημέρα. Προς το τέλος του 1ου χρόνου τα στάδια του ύπνου ομαλοποιούνται και τα παιδιά κοιμούνται μια μεγάλη περίοδο την νύχτα και 1 ή 2 μικρά διαστήματα ύπνου την ημέρα, με σύνολο περίπου 12 με 13 ώρες. Μεταξύ 4-5χρονών, τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται την ημέρα και η διάρκεια του ύπνου μειώνεται στις 11 με 12ώρες.

8 Τι είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου; Είναι ο ξαφνικός θάνατος βρέφους μικρότερου του ενός έτους, που παραμένει ανεξήγητος τόσο από το ιστορικό του μωρού (χωρίς καμία σοβαρή ασθένεια), όσο και μετά από νεκροψία του μωρού. Πρόκειται για ιδιοπαθή (χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία) θάνατο, αφορά συνήθως σε βρέφη μεγαλύτερα του μήνα, συχνότερα 2 με 3ων μηνών, μπορεί όμως να βρεθεί σε νεογνό ή ακόμα και σε βρέφος ενός έτους. Τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί εντατικά και έχουν απομονωθεί τόσο παράγοντες επικινδυνότητας (αυξάνουν τις πιθανότητες), όσο και οδηγίες για πρακτικές τις οποίες αν εφαρμόσουμε μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου.

9 Ποια μωρά κινδυνεύουν περισσότερο; Μελέτες έχουν δείξει ότι κινδυνεύουν περισσότερο μωρά που: κοιμούνται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), κοιμούνται σε μαλακή επιφάνεια, οι μητέρες τους κάπνιζαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, φοράν πολλά ρούχα ή κοιμούνται σε υπερβολικά ζεστό περιβάλλον, γεννήθηκαν χωρίς περιγεννητική φροντίδα- παρακολούθηση, είναι πρόωρα ή/και χαμηλού βάρους γέννησης, είναι αγοράκια.

10 Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα νεογνά και τα βρέφη Για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου: τα βρέφη να κοιμούνται ύπτια (ανάσκελα) το στρωματάκι να είναι σκληρό, χωρίς τίποτα επάνω (μαξιλάρια, κουβερτούλες, λούτρινα κλπ) η μαμά να μη καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (έχει συσχετιστεί έντονα με τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών σχεδόν σε όλες τις μελέτες) τους πρώτους μήνες καλό είναι το βρέφος να κοιμάται κοντά στους γονείς του, ποτέ όμως στο ίδιο κρεβάτι να δίνεται πιπίλα στο βρέφος όταν ετοιμάζεται για ύπνο (χωρίς να το πιέζουμε αν δεν την θέλει, εάν θηλάζετε καλό είναι να περάσει ο 1ος μήνας ζωής χωρίς πιπίλα) να μην ντύνεται βαριά το βρέφος στον ύπνο του, (η θερμοκρασία του δωματίου του θα πρέπει να είναι τόση όση ένας ελαφρά ντυμένος ενήλικας να νιώθει άνετα)

11 Μπάνιο

12 To μπάνιο του νεογνού αποτελεί μέρος της καθημερινής σχολαστικής φροντίδας και περιποίησής του και συμβάλλει τόσο στη σωματική υγιεινή του όσο και στην ψυχολογική του τόνωση. Τα περισσότερα μωρά αγαπούν και ευχαριστιούνται την επαφή με το νερό. Ανακουφίζονται χαλαρώνουν και μεγαλώνοντας το αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι.

13 Ευκολία στο μπάνιο προσφέρει η χρήση παιδικής μπανιέρας ιδιαίτερα όσο το μωρό είναι ακόμη πολύ μικρό ή αρκετά νευρικό με αποτέλεσμα να ελέγχεται δύσκολα η κίνησή του. Το μπάνιο γίνεται πάντα με το νεογνό να είναι ανάσκελα ποτέ μπρούμητα Δεν χρησιμοποιούμε σφουγγάρι Δεν χρησιμοποιούμε το ντούζ αλλά ένα κύπελο για τον κινδυνο εγκάυματος

14 Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας, οι κινήσεις σας πρέπει να είναι ήρεμες και σταθερές προσέχοντας το κεφάλι του ιδιαίτερα όταν το ίδιο ακόμα δεν μπορεί να το κρατήσει. Για να είναι ακόμη πιο ευχάριστη η εμπειρία για το μωρό και να ξεπεραστούν τυχόν φόβοι, είναι καλό να του μιλάτε, να του χαμογελάτε, να του τραγουδάτε ή να παίζετε μαζί του

15 Το δέρμα του μωρού μετά το μπάνιο του χρειάζεται καλό στέγνωμα με μαλακή πετσέτα, γιατί η υγρασία στις πτυχώσεις της επιδερμίδας δημιουργεί ερεθισμούς. Βασική προτεραιότητα είναι η τοποθέτηση πλαστικού αντιολισθιτικού χαλιού μέσα στην κανονική μπανιέρα, όταν το μωρό κάνει εκεί το μπάνιο του.

16 Φροντίστε να έχετε πάντα κοντά σας τα απαραίτητα για να μη χρειαστεί να απομακρυνθείτε. Ακόμη και αν είστε μόνη στο σπίτι μαζί του και χτυπήσει το τηλέφωνο, αγνοείστε το ή τυλίξτε το μωρό σε μιά πετσέτα και πάρτε το μαζί σας. Καθαρίζετε πάντα το μωράκι απο μπροστά προς τα πίσω, ιδιαίτερα αν είναι κοριτσάκι ξεκινώντας από την περιοχή των γεννητικών οργάνων προς τον πρωκτό.

17 Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και το βάθος του στα 10 εκατοστά. Πρακτικά η θερμοκρασία ελέγχεται με τον αγκώνα ή με τον καρπό. Προσθήκη ζεστού νερού στη μπανιέρα δεν πρέπει να γίεται όσο το μωρό βρίσκεται μέσα. Φροντίστε να μην έρθει το μωρό σε επαφή με καυτό νερό ή με τη βρύση, αν έχει ζεσταθεί πολύ, και να μη βρίσκεται κοντά σε θερμάστρα, σόμπα ή σώμα του καλοριφέρ.

18 Για το μπάνιο του μωρού χρησιμοποιούμε παιδικό αφρόλουτρο. Το κοινό σαπούνι επηρεάζει τη δερματική χλωρίδα του μωρού και το κάνει πιο ευάλωτο σε μυκητιάσεις και δερματίτιδες. Το αφρόλουτρο πρέπει να έχει ουδέτερο pΗ, ο βαθμός του οποίου αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία. Το παιδικό αφρόλουτρο πρέπει να έχει αντιξηραντική δράση για την προστασία του υδατολιπιδικού στρώματος της επιδερμίδας από εξωτερικούς παράγοντες. Πρέπει να αποφεύγονται τα αφρόλουτρα που έχουν έντονες μυρωδιές από αιθέρια έλαια, όπως το εκχύλισμα περγαμόντου, λεβάντας κ.λ.π. Η χρήση του κλασσικού σαπουνιού πρέπει να καθυστερείται στα μωρά, γιατί η αντίδραση του με το νερό δημιουργεί αλκαλικό pH και δεν ταιριάζει στη φυσιολογία του δέρματος.

19 Αν το μωρό σας είναι κορίτσι, ΜΗΝ προσπαθήσετε να ανοίξετε και να καθαρίσετε εσωτερικά τα χείλη του κόλπου γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από μικρόβια, αν διαταραχθεί η φυσική άμυνα της περιοχής του κόλπου. Αν το μωρό σας είναι το αγόρι, ΜΗΝ τραβάτε πίσω την άκρη της πόσθης του επιμένοντας στον εσωτερικό καθαρισμό της, υπάρχει φόβος τραυματισμού ή σχισίματος του δέρματος. Η ακροποσθία θα τραβηχτεί μόνη της γύρω στον 2ο χρόνο της ζωής του, αν όχι τότε συμβουλευθείτε τον παιδιατρό σας.

20 Περιποίηση ομφαλού Μετά το μπάνιο ή το άλλαγμα της πάνας στεγνώνουμε πολύ καλά την περιοχή του ομφαλού με μία πετσέτα και βάζουμε 2-3 σταγόνες ιώδιο Ανησυχούμε μόνο αν κοκκινίσει η περιοχή του ομφαλού ή υπάρχει έκκριση

21 Καθαρίζουμε τα αυτιά; Τα στεγνώνουμε εξωτερικά με μια πετσέτα μετά από το μπάνιο. όχι μπατονέτες!! Εκτός από τον κίνδυνο τραυματισμού της τυμπανικής μεμβράνης, καταστρέφουμε την φυσική προστασία της κυψελίδας και προδιαθέτουμε για μολύνσεις.

22 Το κλάμα του Συνήθως τα νεογνά και τα βρέφη κλαίνε όταν: πεινούν είναι λερωμένα ή βρεγμένα θέλουν αγκαλιά είναι άρρωστα έχουν κολικούς

23 Τι είναι οι κολικοί Πολλά νεογνά, συνήθως μετά τη 2η εβδομάδα ζωής, γίνονται ανήσυχα, κλαίνε έντονα και παρατεταμένα κυρίως τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες. Κοκκινίζει το πρόσωπο τους, μαζεύουν τα πόδια στη κοιλίτσα τους, από όπου μπορεί να ακούγονται ήχοι (βορβορυγμοί) και να μοιάζει φουσκωμένη. Δεν γνωρίζουμε την αιτία των κολικών. Πιθανότα είναι λόγω ανωριμότητας του πεπτικού τους συστήματος και της προσαρμογής του στην εξωμήτρια ζωή.Τους παρουσιάζουν τόσο παιδιά που θηλάζουν όσο και αυτά σε τεχνητή διατροφή. Μερικοί επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα κατηγορούν την λαιμαργία του βρέφους και τον εγκλωβισμό αέρα στο έντερο, άλλοι σχετίζουν το άγχος και τον υπερπροστατευτισμό των γονιών και ιδίως της μητέρας.

24 Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ενα νεογνό που υποφέρει από κολικούς Του κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο Του δίνουμε τσάι με μάραθο Αν δεν ηρεμεί και κλαίει έντονα του δίνουμε παρακεταμόλη σε σιρόπι

25 Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει το μωρό Τα περισσότερα νεογνά επανακτούν το βάρος γέννησής τους σε ηλικία περίπου 10 ημερών περίπου, διπλασιάζουν το βάρος γέννησης σε ηλικία 5 μηνών περίπου, το τριπλασιάζουν στο τέλος του 1ου χρόνου περίπου και το τετραπλασιάζουν στο τέλος του 2ου χρόνου περίπου. Το βάρος πρέπει να μετριέται σε όσο το δυνατό πιο σταθερές συνθήκες, και την ίδια ώρα της μέρας. Δεν έχει κανένα νόημα η καθημερινή μέτρηση του βάρους, γιατί άλλες μέρες το νεογνό μοιάζει να μην πήρε ή ακόμα και να έχασε βάρος και τις επόμενες να παίρνει αυξημένο Άλλωστε ακόμα και μία ούρηση ή κένωση παραπάνω ή λιγότερη μπορεί να αλλάξει πλασματικά την μέτρηση. Αρχικά ζυγίζουμε το νεογνό 1φορά/βδομάδα, στην συνέχεια κάθε 15μέρες και μετά μέχρι τον 6ο μήνα κάθε μήνα.


Κατέβασμα ppt "Φροντίδα νεογνού ΜΟΣΧΑΚΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Μsc ΜΑΙΑ. Ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες στο δωμάτιο; Να ανανεώνεται συνέχεια το οξυγόνο, αερίζοντας συχνά και αφήνοντας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google