Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ενδυμασία και η μόδα στο βυζάντιο Ιστορία Β΄ Γυμνασίου Κεφ.Ε΄.1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ενδυμασία και η μόδα στο βυζάντιο Ιστορία Β΄ Γυμνασίου Κεφ.Ε΄.1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ενδυμασία και η μόδα στο βυζάντιο Ιστορία Β΄ Γυμνασίου Κεφ.Ε΄.1.
Εργασία των μαθητριών Χρηστίδη Ιωάννα Παπαλεξίου Βιολέτα Χάιδα Αθηνά Χαντζή Ειρήνη

2 Η Μόδα στο Βυζάντιο Οι Βυζαντινοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη μόδα και αγαπούν τα κοσμήματα. Αρχικά στο Βυζάντιο επικρατεί η Ρωμαϊκή μόδα. Σιγά σιγά όμως πήρε πολλά στοιχεία από την ανατολή και ιδιαίτερα από την Περσία.

3 Η Μόδα στο Βυζάντιο Πληροφορίες αντλούμε για τις ενδυμασίες από τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις μικρογραφίες που έχουν σωθεί.

4 Η Ενδυμασία των Ανδρών Οι άντρες συνήθιζαν να ντύνονται με χιτώνες, σαν φουστάνια φαρδιά, με μια ζώνη σφιχτά δεμένη στη μέση τους, που φτάνει σε άλλους μέχρι τα γόνατα και σε άλλους μέχρι κάτω στον αστράγαλο. Το μήκος του χιτώνα εξαρτιόταν συχνά από την ασχολία του κάθε ανθρώπου.

5 Η Ενδυμασία των Ανδρών Οι περισσότεροι άγιοι φοράνε, μακρύ χιτώνα (ποδήρη, δηλαδή μέχρι κάτω στα άκρα των ποδιών), όπως φορούσαν οι Βυζαντινοί στις γιορτές ή όσοι ανήκαν σε ανώτερες κοινωνικές τάξεις ή οι κληρικοί.

6 Η Ενδυμασία των Ανδρών Σε κάποιες ανδρικές μορφές μπορεί να δούμε κάτω από τον μανδύα να φοράνε μακριά εσώρουχα, μάλλινα ή βαμβακερά, τα οποία κάλυπταν τα πόδια από τη μέση μέχρι και κάτω από τους αστραγάλους. Σε άλλους βλέπουμε ψηλές κάλτσες, ενώ οι στρατιωτικοί προστάτευαν τις κνήμες τους με περικνημίδες (επενδύτες).

7 Η ενδυμασία των αστών Οι αστοί φορούν μακρύ χιτώνα με πολλές πτυχώσεις, μπότες δερμάτινες το χειμώνα και ανατολίτικα παπούτσια το καλοκαίρι.

8 Οι ενδυμασία των αγροτών
Οι αγρότες, επειδή είναι απλοί άνθρωποι, που κάνουν διάφορες εργασίες και χρειάζονται άνετα ρούχα για να έχουν ελευθερία κινήσεων. Συνήθιζαν να φοράνε κοντό, μονόχρωμο χιτώνα, δεμένο με ένα σκοινί στη μέση.

9 Οι ενδυμασία των αγροτών
Οι βράκες είναι μακριές ως τον αστράγαλο και κυκλοφορούν ξυπόλυτοι ή με παπούτσια ανοιχτά στη φτέρνα.

10 Οι ενδυμασία των αγροτών
Ο γεωργός ντυνόταν το καλοκαίρι πολύ ελαφριά, φορώντας μόνο την πουκαμίσα του, για να αντιμετωπίσει τον καυτό ήλιο, Ενώ ο ψαράς έπρεπε να βάλει πάνω από την πουκαμίσα μια πιο χοντρή κάπα, για να ανταπεξέλθει στην υγρασία.

11 Η Ενδυμασία των Γυναικών
Οι γυναίκες φορούν χιτώνες, αλλά πάντα μακριούς, με επίσης μακριά, φαρδιά μανίκια που καλύπτουν τελείως τα χέρια, μια και την εποχή εκείνη η γυναίκα έπρεπε να κρύβει το σώμα της, αλλιώς θα τη θεωρούσαν «ανήθικη». 

12 Η Ενδυμασία των Γυναικών
Οι γυναίκες φορούν πάνω από το στιχάριο ιμάτιο (μανδύα) με μακριά μανίκια που καλύπτει και το κεφάλι. Φροντίζουν τα μαλλιά τους με επιμέλεια και μακιγιάρονται. Οι πλούσιες φορούν πολυτελή ενδύματα, μεταξωτά και λινά.

13 Η Ενδυμασία των Γυναικών
Πάνω από τον χιτώνα φοράνε άλλα πρόσθετα κομμάτια υφάσματος.  Ρίχνουν επάνω τους εσάρπες και μακριές μαντίλες που πάντα καλύπτουν και το κεφάλι τους.

14 Η Ενδυμασία των Γυναικών
Οι γυναίκες, κυρίως αυτές των υψηλών κοινωνικών θέσεων, συνήθιζαν να φορούν πολλά κοσμήματα και να καλλωπίζονται. Βαρύτιμα κοσμήματα, των οποίων οι πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι συχνά εισάγονταν από άλλα βασίλεια.

15 Τα υφάσματα Τα υφάσματα που συνήθιζαν να φορούν ήταν μεταξωτά.
Ο αυτοκράτορας φορούσε μια χλαμύδα δεμένη στο στήθος με περόνη (διακοσμητικό κουμπί). Οι στρατιώτες και οι αυτοκράτορες που έβγαιναν σε εκστρατείες φορούσαν κόκκινη χλαμύδα και σανδάλια.

16 Τα χρώματα των υφασμάτων
Τα χρώματα των ρούχων των Βυζαντινών ήταν ζωηρά, γαιώδη, μια και προέρχονταν από φυσικά υλικά, όπως: καφέ, ώχρα (κιτρινωπό – μουσταρδί), πράσινο, σταχτί. Το λευκό συμβόλιζε την αγνότητα, αλλά και τη σεμνότητα, συμβολισμός που έχει διατηρηθεί ως τις μέρες μας με το λευκό που φοράνε οι νύφες.

17 Τα χρώματα των υφασμάτων
Αντίθετα, το μαύρο ήταν χρώμα της στενοχώριας το φορούσαν οι γυναίκες και οι άντρες όταν είχαν χάσει δικό τους αγαπημένο άνθρωπο, καθώς και οι κληρικοί και όσοι είχαν επιλέξει τον μοναχικό βίο (καλόγριες, καλόγεροι)

18 Η ενδυμασία και η μόδα στο βυζάντιο
Ο τρόπος που ντύνονταν οι Βυζαντινοί έμεινε ίδιος στο μεγαλύτερο τμήμα της Βυζαντινής περιόδου υπήρχε ένας συντηρητισμός στο ντύσιμο τους τα σχέδια, το είδος, και  ο τρόπος ραφής δεν άλλαζαν εύκολα. 

19 Πηγές-Βιβλιογραφία: Πληροφορίες: Εικόνες:

20 Ευχαριστούμε πολύ!!


Κατέβασμα ppt "Η ενδυμασία και η μόδα στο βυζάντιο Ιστορία Β΄ Γυμνασίου Κεφ.Ε΄.1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google