Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φωτεινή Μουζάκη Μαρία Μπεσίνη. Κορίτσι Β΄ τάξη δημοτικού Διάγνωση από ΚΕΔΔΥ : Διάσπαση προσοχής και υπερδραστηριότητα (συνδυαστικός τύπος ) που συνυπάρχει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φωτεινή Μουζάκη Μαρία Μπεσίνη. Κορίτσι Β΄ τάξη δημοτικού Διάγνωση από ΚΕΔΔΥ : Διάσπαση προσοχής και υπερδραστηριότητα (συνδυαστικός τύπος ) που συνυπάρχει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φωτεινή Μουζάκη Μαρία Μπεσίνη

2 Κορίτσι Β΄ τάξη δημοτικού Διάγνωση από ΚΕΔΔΥ : Διάσπαση προσοχής και υπερδραστηριότητα (συνδυαστικός τύπος ) που συνυπάρχει με μαθησιακές δυσκολίες Ενδιαφέροντα: Μουσική (να ακούει αλλά και να τραγουδάει), επιτραπέζια παιχνίδια, να παρακολουθεί τηλεόραση Άριστη συνεργασία γονέων με το σχολείο

3 Μεγάλη αίθουσα Έξυπνοι πτυσσόμενοι πίνακες ( folding boards) Πολλά συρτάρια και αποθηκευτικοί χώροι για την αποθήκευση υλικών όταν αυτά δεν χρειάζονται Ουδέτερα χρώματα στα χαλιά και τις κουρτίνες Ένας χώρος (γωνία) για time-out Θρανία σε σχήμα Π ή σε τετράδες που θα διευκολύνουν τη συνεργασία των μαθητών

4 ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΦΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ(γενικός στόχος: Ένα σχολείο για όλους) Οπτικά ερεθίσματα παντού Ο ζωτικός χώρος του μαθητή πρέπει να είναι επαρκής. Η υπερκινητικότητα δεν αναπνέει σε μικρό χώρο εργασίας.

5

6

7

8

9 Το περιεχόμενο των καρτών το αποφασίζουμε και το συζητάμε ΠΑΝΤΑ με τους μαθητές μας έτσι ώστε να κατανοήσουν τον λόγο για τον οποίο τίθενται (όταν κατί το συναποφασίζεις είναι πιο εύκολο και ευχάριστο να το ακολουθήσεις)

10

11 Εδώ ακολουθούμε την αρχή της εγγύτητας. Ο μαθητής καλό θα ήταν να κάθεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον δάσκαλο (1.5 m) Πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις από πηγές θορύβων (πχ δίπλα από ανοιχτή πόρτα ή κοντά στον διάδρομο του σχολείου) και από πηγές κίνηση και έντονης εναλλαγής φωτός (πχ δίπλα στο παράθυρο) Καλό θα ήταν δίπλα στον μαθητή με ΔΕΠΥ ή στην ομάδα του (αν τα θρανία είναι διαμορφωμένα σε τετράδες) να τοποθετηθεί ένας πιο χαμηλών τόνων αλλά συνάμα επιμελής μαθητής. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση δεν απομονώνουμε τον μαθητή και φροντίζουμε οι ομάδες να είναι ετερόκλητες (και ταυτόχρονα κατάλληλα διαμορφωμένες)

12 Σε μια τάξη με έναν η και περισσότερους μαθητές με ΔΕΠΥ ο δάσκαλος πρέπει να είναι ευέλικτος και κατάλληλα προετοιμασμένος και ενημερωμένος. Συνεχής συνεργασία δασκάλου με τους γονείς του παιδιού οι οποίοι μπορούν να του προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες που θα διευκολύνουν κατά πολύ το μάθημα (τι αρέσει στο παιδί, με τι εκνευρίζεται, αν ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή κτλ) Ήρεμες κινήσεις και τόνος ομιλίας Εφευρετικότητα Ψυχραιμία και συνέπεια

13 Αξιολόγηση προσωπικών δυνατοτήτων μαθητή: Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω αξιολογήσεων, έλεγχου προηγούμενων γνώσεων και γενικά παρακολούθηση του μαθητή εντός και εκτός τάξης. Πάντα να γίνεται παρουσίαση του ημερήσιου προγράμματος στους μαθητές μας Οι στόχοι της κάθε διδασκαλίας πρέπει να είναι σαφείς καθώς και η απαιτούμενη συμπεριφορά των μαθητών μας. Ορίζουμε τα απαιτούμενα υλικά.

14 Η κάθε μια δραστηριότητα της διδασκαλίας πρέπει να διέπεται από προβλεψιμότητα αλλά ταυτόχρονα να μην είναι όμοιες μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τον μαθητή με ΔΕΠΥ να βαρεθεί και να κουραστεί πνευματικά και να στρέψει τη προσοχή του αλλού. Για τον ίδιο λόγο φροντίζουμε οι δραστηριότητες μας να είναι μικρές σε χρονικό διάστημα αλλά περιεκτικές.

15 Χρησιμοποιούμε το όνομα του παιδιού σε ερωτήσεις ή στο παραμύθι που ενδεχομένως διαβάζουμε. Το ενδιαφέρον του θα ενταθεί με αυτόν τον τρόπο. Καλό θα ήταν να στεκόμαστε κοντά στο παιδί και να το ακουμπάμε περιστασιακά στον ώμο καθώς διδάσκουμε ή εκτελούμε με την υπόλοιπη τάξη δραστηριότητες. Ένα άγγιγμα στον ώμο μπορεί να το επαναφέρει από όπου ‘’ταξιδεύει’’ Ορίζουμε ενδιάμεσα των δραστηριοτήτων μας λίγο χρόνο ξεκούρασης και ονειροπόλησης.

16 Ο μαθητής με ΔΕΠΥ (που πιθανώς να συνδυάζεται με άλλες μαθησιακές δυσκολίες)έχει συνηθίσει στη σχολική αποτυχία. Γι αυτόν τον λόγο πρέπει να ενθαρρύνουμε συνεχώς τη συμμετοχή του στις δραστηριότητες και να παρέχουμε άμεση επιβράβευση! Η επιβράβευση πρέπει να είναι καθορισμένη εξ’αρχής και να συζητείται με τον μαθητή έτσι ώστε να συμπίπτει με τα ενδιαφέροντα του.

17 Ανταλλάξιμες αμοιβές (π.χ. 20 μονάδες ισοδυναμούν με 10΄ στον υπολογιστή ή με επιλογή βιβλίου ή με ζωγραφική κ.ά.) « Όταν…Τότε» (π.χ Όταν κάνω τη Γλώσσα μου χωρίς να σηκωθώ και κάνω 3 εργασίες σωστά…Τότε κερδίζω 5 αυτοκόλλητα ) Συμπεριφορικό συμβόλαιο (π.χ. να κάθομαι στο θρανίο πάνω από 10’, χωρίς να σηκωθώ, 2 φορές την κάθε ώρα, έτσι θα κερδίσω τη δυνατότητα να φύγω πιο νωρίς για να παρακολουθήσω τον αγώνα του σχολείου)

18 Είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύουμε και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και λεκτικά. Ένα μπράβο, μια καλή κουβέντα ή ένα κλείσιμο του ματιού μπορεί να φαίνονται απλά και πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί να τα ξεχνάνε αλλά μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίδοση των παιδιών και πάνω απ’όλα στην ψυχολογία τους και στον τρόπο που βλέπουν το μάθημα.

19 Πάνω στο θρανίο βρίσκεται κολλημένο το checklist του μαθητη με δεπυ. Με αυτοκόλλητα velkro, δείχνουμε τα εργαλεία που του είναι απαραίτητα για την εκάστοτε διδακτική ώρα. Αποθηκευτικός χώρος κάτω απο το θρανίο για τα βιβλία και τα εργαλεία του. Καλυμμένες γωνίες ώστε να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί εξαιτιάς της υπερδραστηριότητας. Προσυμφωνημένες χειρονομίες που εξυπηρετουν και δηλωνουν την εκάστοτε ανάγκη του μαθητή. Χρονόμετρο

20 Μελέτη περιβάλλοντος β’ δημοτικού Κεφάλαιο 5, «οι ανάγκες και τα δικαιώματά μου» 2 ωριαίες διδασκαλίες 1 μαθητής με ΔΕΠΥ Τάξη 20 μαθητών, εκ των οποίων κάποιοι ααντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ( δυσλεξία, δυσαναγνωσία κ.α )

21 5.1 « δικαίωμα στη ζωή» Ανάγνωση παραμυθιού για τα δικαιώματα των παιδιών. Συζήτηση/ βιωματικές εμπειρίες Το δέντρο των δικαιωμάτων Μικρή επανάληψη- σύγκριση ειρήνη vs πόλεμος Δραστηριότητα αντιστοίχησης Δραστηριότητα-έκπληξη, χορός και τραγουδι 5.2 « δικαίωμα στην ειρήνη»

22 ΤΙΤΛΟΣ: ανάγνωση παραμυθιού «η λουλουδούπολη». ΣΤΟΧΟΙ: 1. εισαγωγή των μαθητών στο θέμα της ενότητας. 2. αναγνώριση δικαιωμάτων. ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: χρήση οπτικών μέσων ( slides). ΠΩΣ; : ανάγνωση παραμυθιού, διάλογος.

23 Διαλέξαμε το παραμύθι « η λουλουδούπολη», στο οποίο αναλογιζόμενοι τις ανάγκες των μαθητών μας, κάναμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, μειώσαμε τον όγκο του κειμένου και απλοποιήσαμε τη γλώσσα του, ώστε να γίνει πιο σύντομο και περιεκτικό. Ο δάσκαλος διαβάζει το παραμύθι στα παιδιά, δείχνοντάς τους παράλληλα τις εικόνες στον διαδραστικό πίνακα. Χρησιμοποιούμε καταλληλο τόνο φωνής και παραστατικότητα που σε συνδυασμό με τις διαφάνειες, εξάπτουν τη φαντασία και διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών.

24

25

26

27

28 Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού, ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές και έκφραση των συναισθημάτων που τους προκάλεσε. Η συζήτηση θα καθοδηγείται από τον δάσκαλο, ο οποίος με συγκεκριμένες ερωτήσεις, θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει τις κατάλληλες απαντήσεις από τους μαθήτες, έτσι ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, μέσω του διαλόγου, ελέγχονται οι προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών με το θέμα.

29 Δεν έχουμε δώσει στα παιδιά προκαθορισμένες ερωτήσεις για το κείμενο. Βασιζόμενοι στην αρχή της εφευρετικότητας του δασκάλου αλλά και της αυθορμητικότητας και αντίληψης των μαθητών, οι ερωτήσεις θα προκύψουν εκείνη τη στιγμή και η συζήτηση μπορεί να πάρει πολλές τροπές, φέρνοντας στην επιφάνεια ποικίλα συμπεράσματα.

30 ΤΙΤΛΟΣ: « το δέντρο των δικαιωμάτων» ΣΤΟΧΟΙ: 1. καταγραφή των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών. 2. δημιουργία μιας ωραίας κατασκευής για τη τάξη μας. ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ : χαρτόνια και ‘’φύλλα’’ με βέλκρο ΠΩΣ?: Θα χρήσιμοποιήσουμε τη μέθοδο ‘’καταιγισμός ιδεών’’( brainstorming) και θα καραγράφουμε τις ιδέες μας.

31 Έχοντας ως αφόρμηση το παραμύθι που προηγήθηκε και τη συζήτηση που ακολούθησε, χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια και τους ζητάμε να μας πουν κάποια από τα δικαιώματα που γνωρίζουν και πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν όλα τα παιδιά. Στη συνέχεια, τα καταγράφουμε στο πίνακα και έπειτα παρουσιάζουμε στα παιδιά το δέντρο των δικαιωμάτων. Ζητάμε σε κάθε δυάδα να σηκωθεί και να καταγράψει ένα από τα δικαιώματα που βρίσκονται στο πίνακα, στα χάρτινα φύλλα και να τα τοποθετήσει στο χαρτόνι με το δέντρο. Τέλος, αναρτούμε τη κατασκευή σε κάποιον από τους πτυσσόμενους πίνακες, ώστε να μπορούμε να ανατρέχουμε σε αυτήν όσο συχνά θέλουμε.

32

33

34

35

36 ΣΤΟΧΟΣ: 1 ο επανάληψη των δικαιωμάτων των παιδιών. 2 ο αναγνώριση της ειρήνης ως θεμελιώδες δικαίωμα- προϋπόθεση για όλα τα υπόλοιπα ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: προβολή διαφανειών (slides) ΠΩΣ; Διάλογος, σχολιασμός εικόνων

37 Ξαναθυμόμαστε τα βασικά δικαιώματα των παιδιών μέσα από τις εικόνες που προβάλλουμε. διαπίστωση: αν δεν έχω ειρήνη.. Δεν έχω δικαίωμα σε....

38

39

40

41

42

43

44

45

46 ΣΤΟΧΟΣ: διαχωρισμός εικόνων πολέμου / ειρήνης ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: εκτυπωμένες εικόνες με βελκρο, πτυσσόμενος πίνακας. ΠΩΣ; Τα παιδιά καλούνται να διαχωρίσουν τις εικόνες που τους δίνουμε, δουλεύοντας σε ομάδες των 2 ατόμων. Έπειτα, σηκώνονται με τη σειρά και τοποθετούν τις εικόνες στην κατάλληλη πλευρά του πίνακα. ( π.χ δεξιά πόλεμος, αριστερά ειρήνη).

47

48 Εδώ πρόκειται για τη δραστηριότητα έκπληξη/ επιβράβευση. Αφού έχουμε κατανοήσει το θέμα της ειρήνης ως θεμελιώδες δικαίωμα και προϋποθεση για την ύπαρξη των υπόλοιπων δικαιωμάτων των παιδιών, αφιερώνουμε τα τελευταία λεπτά της διδακτικής ώρας σε μια μίνι γιορτή. Θα ακούσουμε, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε όλοι μαζί το τραγούδι « αν όλα τα παιδιά της γης...» Στόχος είναι η διασκέδαση και η εκτόνωση όλων των μαθητών και ειδικότερα του μαθητή με δεπυ.

49 Κάθως οι ενότητητα εμπίπτει στο μάθημα ‘’Μελέτη περιβάλλοντος’’ σκοπίμως δεν επιβατύναμε τα παιδιά με φυύλλα αξιολόγησης και εργασίες γι το σπίτι. Στόχος μας ήταν να εισάγουμε τους μαθήτες σε βασικά ζητήματα που αφορούν την ανθρωπότητα. Επιλέξαμε εναλλακτικές δραστηριότητες και αποφύγαμε παραδοσιακούς τύπους διδασκαλίας λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις ανάγκες του μαθητή με δεπυ και των άλλων μαθητών με μαθησιακά προβλήματα (πχ δυσλεξία)

50 Οι δραστηριότητες μας ήταν πλούσιες σε όπτικο υλικό γεγονός που απέτρεψε το μυαλό του μαθητή με δεπυ να ‘’φύγει΄΄ απο το μάθημα. Επίσης όλο το μάθημα υποστηριζόταν απο εφαρμογές τπε (διαδραστικός πίνακας) Σε κάθε συμμετοχή ή σωστή απάντηση του παιδιού με δεπυ υπήρχε επιβράβευση τοσο συλλογής πόντων όσο και λεκτική. Τέλος λάβαμε υπόψιν τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Αγαπάει το τραγούδι και θα διασκέδασε την δρστηριότητα έκπληξη. Ακόμα αφού τυ αρέσει να βλέπει τηλεόραση θα μπορούσε να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με το θέμα του πολέμου (εξελίξεις στη Συρία)

51


Κατέβασμα ppt "Φωτεινή Μουζάκη Μαρία Μπεσίνη. Κορίτσι Β΄ τάξη δημοτικού Διάγνωση από ΚΕΔΔΥ : Διάσπαση προσοχής και υπερδραστηριότητα (συνδυαστικός τύπος ) που συνυπάρχει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google