Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να διασφαλίζεται η συγκρισιμότητα των χρηματοοικονομικών. Όταν τα ποσά της προηγούμενης περιόδου δεν είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα της τρέχουσας περιόδου, τα ποσά της προηγούμενης περιόδου προσαρμόζονται αναλόγως, ώστε να γίνουν συγκρίσιμα.

2 2 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Η αναγνώριση και η επιμέτρηση των στοιχείων του ισολογισμού και της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης γίνεται με σύνεση και ξεχωριστά για κάθε στοιχείο. Συμψιφισμοί μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων ή μεταξύ εσόδων και εξόδων δεν επιτρέπονται. Όλα τα στοιχεία του ισολογισμού και της κατάστασης αποτελεσμάτων που προκύπτουν στην τρέχουσα περίοδα αναγνωρίζονται στην περίοδο αυτή με βάση την αρχή του δεδουλευμένου.

3 3 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Όλα τα στοιχεία του ισολογισμού και της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης που προέκυψαν σε προηγούμενη περίοδο, αλλά δεν έχουν αναγνωριστεί κατάλληλα, αναγνωρίζονται στην τρέχουσα περίοδο. Τα υπολοιπα έναρξης του ισολογισμού σε κάθε περίοδο θα πρέπει να συμφωνούν με τα υπόλοιπα λήξης της προηγούμενης περιόδου.

4 4 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Κέρδη που δεν έχουν πραγματοποιηθεί την ημερομηνία του ισολογισμού, δεν αναγνωρίζονται. Ενδεχόμενα περιουσιακά στοιχεία και ενδεχόμενες υποχρεώσεις δεν αναγνωρίζονται ως στοιχεία των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

5 5 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Τα κονδύλια των χρηματοοικονομικών καταστάσασεων παρακκολουθούνται λογιστικά και παρουσιάζονται λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ουσία των συναλλαγών ή γεγονότων. Η παραδοχή της συνέχισης της δραστηριότητας αξιολογείται τουλάχιστον για διάστημα 12 μηνών μετά την ημερομηνία του ισολογισμού.

6 6 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Γεγονότα που έγιναν εμφανή μετά την λήξη της περιόδου, αλλά πριν από την ημερομηνία κατά την οποία το αρμόδιο όργανο εγκρίνει τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για δημοσιοποιήση, αναγνωρίζονται στην κλειόμενη περίοδο. Θα πρέπει όμως να αναφέρονται σε συνθήκες που υπήρχαν στο τέλος αυτής της περιόδου και επηρεάζουν τα κονδύλια του ισολογισμού και της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης.

7 7 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Τα ενσώματα και αύλα πάγια περιουσιακά στοιχεία: –αναγνωρίζονται αρχικά στο κόστος κτήσης και –μεταγενέστερα επιμετρώνται στο αποσβέσιμο κόστος κτήσης.

8 8 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Στα πάγια περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων: Η υπεραξία ως άυλο στοιχείο Οι δαπάνες βελτίωσης των παγίων Οι δαπάνες επισκευής και συντήρησης. Οι δαπάνες αναπτυξης Το κόστος αποσυρναμολόγησης, απομάκρυνσης ή αποκατάστασης ενσώματων πάγιων

9 9 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Στο κόστος των ιδιοπαργώμενων παγίων περιλαμβάνονται: Το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για να φτάσει το στοιχείο στην κατάσταση λειτουργίας για την οποία προορίζεται. Το κόστος των πρώτων υλών, των αναλώσιμων υλικών και της εργασίας και οποιδήποτε άλλο κόστος το οποίο σχετίζεται άμεσα με το εν λόγω πάγιο στοιχείο. Μια εύλογη αναλογία σταθερών και μεταβλητών εξόδων που σχετίζονται έμμεσα με το εν λόγω πάγιο στοιχείο.

10 10 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Στο κόστος των ιδιοπαργώμενων παγίων περιλαμβάνονται: Οι τόκοι εντόκων υποχρεώσεων κατά το μέρος που αναλογούν σε αυτό.

11 11 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Προσδιορισμός των αποσβέσεων: Η απόσβεση αρχίζει όταν το περιουσιακό στοιχείο είναι έτοιμο για την χρήση την οποία προορίζεται και υπολογίζεται με βάση την εκτιμώμενη ωφέλιμη οικονομική ζωή του. Η διοίκηση της επιχείρησης έχει την ευθήνη για την επιλογή της καταλληλης μεθόδου απόσβεσης για την συστηματική κατανομή της αξίας του παγίου στην ωφέλιμη οικονομική ζωή του.

12 12 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Προσδιορισμός των αποσβέσεων: Οι αποσβέσεις διενεργούνται είτε με την σταθερή μέθοδο, είτε με την φθίνουσα μέθοδο είτε με την μέθοδο των παραγόμενων μονάδων. Η γη δεν υπόκεινται σε απόσβεση. Ωστόσο βελτιώσεις αυτής με περιορισμενη ωφέλιμη ζωή υπόκεινται σε απόσβεση. Τα έργα τέχνης, τα κοσμήματα, οι αντίκες και άλλα πάγια στοιχεία που δεν υπόκειται σε φθορά ή αχρήστευση δεν αποσβένονται.

13 13 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Προσδιορισμός των αποσβέσεων: Η υπεραξία και τα άυλα περιουσικά στοιχεία με απεριόριστη ζωή δεν υπόκεινται σε απόσβεση. Η υπεραξία, οι δαπάνες ανάπτυξης και τα άυλα περιουσικά στοιχεία με ωφέλιμη ζωή που δεν μπορεί να προσδιοριστεί αξιόπιστα υπόκεινται σε απόσβεση, με περίοδο απόσβεσης τα 10 έτη.

14 14 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Προσδιορισμός της απομείωσης: Τα πάγια περιουσικά στοιχεία που επιμετρώνται στο κόστος κτήσης ή στο αποσβέσιμο κόστος υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης της αξίας τους, όταν υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις. Ζημίες απομείωσης προκύπτουν όταν η ανακτήσιμη αξία ενός παγίου καταστεί μικρότερη από την λογιστική του αξία.

15 15 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Ενδείξεις απομείωσης αποτελούν: Η μείωση της αξίας ενός στοιχείου πέραν του ποσού που θα ναμενόταν ως αποτελεσμα του χρόνου ή της κανονικής χρήσης του. Οι δυσμενείς μεταβολές στο τεχνολογικό, οικονομικό και νομικό περιβάλλον της επιχείρησης. Η αύξηση των επιτοκίων της αγοράς που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ανακτήσιμης αξίας του παγίου.

16 16 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Αναγνώριση της απομείωσης στα αποτελέσματα: Οι ζημίες απομείωσης αναγνωρίζονται στα αποτελεσματα ως έξοδο. Οι ζημίες απομείωσης αναστρέφονται στα αποτελεσματα, όταν οι συνθήκες που τις προκάλεσαν παύουν να υφίσταται.

17 17 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Αναγνώριση της απομείωσης στα αποτελέσματα: Η απομείωση της υπεραξίας δεν αναστρέφεται. Η λογιστική αξία ενός παγίου μετά την αναστροφή της ζημίας απομείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τη λογιστική αξία που θα είχε το πάγιο εάν δεν είχε αναγνωρισθεί η ζημία απομείωσης.

18 18 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Παύση της αναγνώρισης των παγίων: Ένα πάγιο στοιχείο παύει να αναγνωρίζεται στον ισολογισμό όταν το στοιχείο αυτό διατίθεται ή όταν δεν αναμένονται πλέον μελλοντικά οικονομικά οφέλη από την χρήση ή την διάθεσή του. Το κέρδος ή ζημία που προκύπτει από την παύση αναγνώρισης του παγίου στοιχείου προσδιορίζεται από τη διαφορά μεταξύ του καθαρού προοιόντος της διάθεσης και της λογιστικής αξίας του στοιχείου.

19 19 Ενσώματα και άυλα πάγια περιουσικά στοιχεία (Άρθρο 18) Παύση της αναγνώρισης των παγίων: Το κέρδος ή η ζημία από την παύση αναγνώρισης ενός παγίου στοιχείου περολαμβάνεται στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης στο χρόνο που το στοιχείο παύει να αναγνωριζεται.


Κατέβασμα ppt "1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google