Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΜΕΤΡΩΠΙΕΣ Υπερμετρωπία Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. γεροντική υπερμετρωπία Αντιρροπούμενη (μηχανισμός προσαρμογής) Εκδηλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΜΕΤΡΩΠΙΕΣ Υπερμετρωπία Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. γεροντική υπερμετρωπία Αντιρροπούμενη (μηχανισμός προσαρμογής) Εκδηλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΜΕΤΡΩΠΙΕΣ Υπερμετρωπία Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. γεροντική υπερμετρωπία Αντιρροπούμενη (μηχανισμός προσαρμογής) Εκδηλη (συμπτωματική – αυτή διορθώνουμε))

2 Α) Στην νεογνική ηλικία όλοι υπερμέτρωπες Β) Ρηχός πρόσθιος θάλαμος προδιάθεση για γλαύκωμα Γ) Δεν βλέπει ούτε μακριά ούτε κοντά Δ) Σε μεγάλη ηλικία λόγω σκλήρυνσης του φλοιού του φακού

3 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Τα παιδιά συνήθως και με υψηλό βαθμό υπερμετρωπίας κουράζονται εύκολα και απεχθάνονται την ανάγνωση. Επίσης οι γονείς παρατηρούν ότι τα μάτια του παιδιού στρέφονται κατά διαστήματα προς τα έσω. Διαταραχές της κινητικότητας των ματιών και της διόφθαλμης όρασης λόγω υπερπροσαρμογής (συγκλίνοντα στραβισμό) Κατά τη σχολική ηλικία συνήθως τα παιδιά παραπονιούνται για μετωπιαία κεφαλαλγία και παροδικές θολώσεις της όρασης, συνήθως στην ανάγνωση και στο γράψιμο. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι το άτομο, τόσο εντονότερα τα υποκειμενικά συμπτώματα. (μειώνεται η αντιρροπούμενη και αυξάνει η έκδηλη)

4 ΔΙΟΡΘΩΣΗ Όταν πρόκειται για μικρό παιδί και εφ’ όσον η υπερμετρωπία είναι χαμηλή (περίπου 2.00D) η οπτική οξύτητα φυσιολογική, όπως επίσης και η συνεργασία των ματιών, δεν απαιτείται διόρθωση. Αν η υπερμετρωπία υπερβαίνει μετά την κυκλοπληγία τις 3.00D είναι ίσως σκόπιμη η χορήγηση διορθωτικών γυαλιών για συνεχή χρήση στο μισό. Αν όμως είναι μικρότερη των 3.00D αρκεί συνήθως η χρήση τους κατά την γραφή και την ανάγνωση.

5 ΜΥΩΠΙΑ Η μυωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. εκφυλιστική

6 Εκφυλιστική μυωπία α) Λέπτυνση του σκληρού (οπίσθιο σταφύλωμα) β) Μυωπικός κώνος (λόγω της λοξής φοράς του οπτικού νεύρου) γ) Χοριοειδική ατροφία δ) Ρήξη της μεμβράνης του Bruch ε) Αλλοιώσεις του υαλοειδούς

7 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Τα παιδιά συνήθως δεν παραπονούνται για κακή όραση επειδή δεν γνωρίζουν ποια είναι η φυσιολογική όραση. Εξωφορία για κοντά (αποκλίνων στραβισμός) Οι γονείς συνήθως αντιλαμβάνονται πρώτοι ότι το παιδί δεν βλέπει τα μακρινά αντικείμενα. Στενεύουν την βλεφαρική σχισμή ΔΙΟΡΘΩΣΗ Διορθώνουμε στα παιδιά εξ’ ολοκλήρου την υπάρχουσα μυωπία και τα συμβουλεύουν να φοράνε τα διορθωτικά τους γυαλιά συνέχεια, για να λειτουργεί η προσαρμογή Υποδιόρθωση της μυωπίας δικαιολογείται μόνο στις πιο σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που η μυωπία συνοδεύεται από εσωφορία.

8 ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ Αστιγματισμός καλείται η διαθλαστική ανωμαλία, κατά την οποία παράλληλες ακτίνες δεν διαθλώνται εξίσου σε όλους τους μεσημβρινούς.

9 ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

10 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Όσο μεγαλύτερο είναι το αστιγματικό σφάλμα, τόσο πιθανότερο είναι η θόλωση της οράσεως να αποτελεί το μόνο υποκειμενικό σύμπτωμα. Πονοκέφαλοι και ασθενωπικά συμπτώματα σε υψηλό αστιγματισμό, είτε λείπουν τελείως είτε είναι ελαφρού βαθμού. ΔΙΟΡΘΩΣΗ Μικρού βαθμού αστιγματικό σφάλμα το οποίο δεν προκαλεί ελάττωση της οπτικής οξύτητας, ούτε συμπτώματα κοπιωπίας δεν είναι ανάγκη να διορθώνεται, ή σφαιρικό ισοδύναμο Στην αντίθετη περίπτωση το σφάλμα πρέπει οπωσδήποτε να διορθώνεται. Τα παιδιά προσαρμόζονται πιο εύκολα στην διόρθωση αστιγματισμού

11 Απλός μυωπικός Απλός υπερμετρωπικός Σύνθετος μυωπικός Σύνθετος υπερμετρωπικός Μικτός Αστιγματισμός Ομαλός Ανώμαλος – κερατόκωνος Λοξός

12

13 Ανισομετρωπία α) Άνιση οπτική οξύτητα β) Ανισοεικονία γ) Ανισοφορία δ) Αμβλυωπία Δ.Ο. – 8.00 Α.Ο. – 2.00


Κατέβασμα ppt "ΑΜΕΤΡΩΠΙΕΣ Υπερμετρωπία Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. γεροντική υπερμετρωπία Αντιρροπούμενη (μηχανισμός προσαρμογής) Εκδηλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google