Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 1. Γενική αίματος 2. Γενική ούρων 3.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 1. Γενική αίματος 2. Γενική ούρων 3."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

2 ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 1. Γενική αίματος 2. Γενική ούρων 3. Σάκχαρο 4. Ουρία 5. Κρεατινίνη 6. Ψευδοχολινεστεράση 7. Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης 8. Τεστ δρεπάνωσης 9. Ομάδα αίματος 10. Ομάδα Rhesus

3 ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 11. Αντισώματα για σύφιλη 12. Αντισώματα για ηπατίτιδα Β και C 13. Έλεγχος για τον ιό του AIDS 14. Αντισώματα για ερυθρά 15. Αντισώματα για τοξόπλασμα 16. Αντισώματα για κυτταρομεγαλοιό 17. Έλεγχος για λιστέρια 18. Έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα (FT3,FT4,TSH) 19. Έλεγχος για κυστική ίνωση 20. Καρδιολογικός έλεγχος

4 ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Η κύηση έχει διάρκεια 280 ημέρες ή 40 εβδομάδες από την τελευταία περίοδο της μητέρας.Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνονται οι παρακάτω εξετάσεις: Α)11-14 εβδομάδα κύησης γίνονται οι εξετάσεις της αυχενικής διαφάνειας, PAPP-A,B-HCG (τριπλό τέστ). Με την αυχενική διαφάνεια μετράμε με τη βοήθεια του υπερήχου την ποσότητα του υγρού που υπάρχει κάτω από το δέρμα του εμβρύου στην περιοχή του αυχένα.Όταν αυτό βρεθεί αυξημένο τότε είναι αυξημένος ο κίνδυνος για ασθένειες όπως,χρωμοσωματικές ανωμαλίες (συν DOWN,TURNER,τρισωμία13),συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων,σκελετικές δυσπλασίες,γενετικά σύνδρομα,σύνδρομο έμβρυο-εμβρυϊκής μετάγγισης.

5 ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Α)11-14 εβδομάδα κύησης γίνονται οι εξετάσεις της αυχενικής διαφάνειας, PAPP-A,B-HCG (διπλό τέστ). Η αυχενική διαφάνεια σε συνδυασμό με τις ορμόνες PAPP-A και B-HCG αυξάνει την αξιοπιστία της στο 90 % καθώς οι παραπάνω ορμόνες έχουν παθολογικές τιμές σε αυτές τις παθολογικές καταστάσεις. Β)16-20 εβδομάδα κύησης γίνονται οι εξετάσεις του Α-τεστ και αμνιοπαρακέντηση. Με το Α-τεστ ελέγχουμε με τη μέτρηση στο αίμα της μητέρας τρεις ορμόνες (B-HCG,οιστριόλη,α-φετοπρωτεινη),και εκτιμάται ο κίνδυνος για ανωμαλίες του νωτιαίου σωλήνα και για συνδρομο DOWN. Σε περιπτώσεις που η παραπάνω εξέταση είναι παθολογική αλλά και σε αυξημένη ηλικία της μητέρας ή βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό γίνεται αμνιοπαρακέντηση.Πρόκειται για μια επεμβατική εξέταση όπου λαμβάνονται 20ml αμνιακού υγρού.Το υγρό αυτό περιέχει εμβρυικά κύτταρα τα οποία και καλλιεργούνται. Μετά από καλλιεργεια 2-3 εβδομάδων είναι δυνατή η μελέτη του καρυότυπου του εμβρύου,έτσι ώστε να αποκλειστούν ή όχι οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες.

6 ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Γ)19-23 εβδομάδα κύησης γίνεται το Β-επιπέδου υπερηχογράφημα. Πρόκειται για ένα λεπτομερέστατο υπερηχογράφημα που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς και με το οποίο ελέγχονται όλα τα όργανα του εμβρύου και κυρίως η καρδιά. Δ)24-28 εβδομάδα κύησης γίνεται η καμπύλη σακχάρου. Με την εξέταση αυτή ελέγχεται το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα της μητέρας καθόλη τη διάρκεια ενός γεύματος,με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε αν η μητέρα έχει διαβήτη κύησης ή όχι,οπότε επεμβαίνουμε με την κατάλληλη αγωγή. Ε)33-34 εβδομάδα κύησης γίνεται η Doppler’s υπερηχογραφία. Με την βοήθεια της παραπάνω εξέτασης παίρνουμε πληροφορίες για την λειτουργία και την ακεραιότητα των αγγείων της μητέρας και του εμβρύου(μητριαία και ομφαλική αρτηρία). Στ)37-40 εβδομάδα κύησης γίνεται η καρδιοτοκογραφία. Με την εξέταση αυτή ελέγχεται η κινητικότητα της μήτρας αλλά και του εμβρύου καθώς επίσης και η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.Όσο πλησιάζουμε προς τον τοκετό αυξάνεται η συχνότητα με την οποία γίνονται τα καρδιοτοκογραφήματα.

7 ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Καθόλη τη διάρκεια της κύησης γίνονται τα υπερηχογραφήματα. Στο πρώτο τρίμηνο γίνονται διακολπικά και έχουν σκοπό να προσδιορίσουν το σάκο κύησης,να αναγνωριστεί το έμβρυο,να προσδιοριστεί το κεφαλοουριαίο μήκος,να εκλεχθεί η παρουσία ή όχι καρδιακής λειτουργίας,να μετρηθει ο αριθμός των εμβρύων και να εξεταστούν η μήτρα και τα εξαρτήματα. Στο δεύτερο τρίμηνο τα υπερηχογραφήματα γίνονται διακοιλιακά και έχουν ως σκοπό να προσδιορίσουν την θέση του εμβρύου,του πλακούντα,να υπολογίσουν το αμνιακό υγρό και την ηλικία κύησης,καθώς επίσης να ελέγχουν συνεχώς την ανατομία του εμβρύου και την λειτουργία των οργάνων του.


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 1. Γενική αίματος 2. Γενική ούρων 3."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google