Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΆΡΙΟΣ ΧΌΤΖΑ ΝΙΚΌΛΑΣ ΛΕΣΆΙ ΣΤ΄2 109 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» ΑΛΒΑΝΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΆΡΙΟΣ ΧΌΤΖΑ ΝΙΚΌΛΑΣ ΛΕΣΆΙ ΣΤ΄2 109 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» ΑΛΒΑΝΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΆΡΙΟΣ ΧΌΤΖΑ ΝΙΚΌΛΑΣ ΛΕΣΆΙ ΣΤ΄2 109 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» ΑΛΒΑΝΙΑ

2 Αλβανία Η Αλβανία (αλβανικά: Shqipëria), γνωστή επισήμως ως Δημοκρατία της Αλβανίας (αλβανικά: Republika e Shqipërisë) είναι μια Βαλκανική χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με το Κόσσοβο, ανατολικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά. Απέχει λιγότερο από 72 χλμ από την Ιταλία μέσω του Καναλιού του Οτράντο που συνδέει την Αδριατική με το Ιόνιο.

3 ΑΛΒΑΝΙΑ Πρωτεύουσα είναι τα Τίρανα ενώ οι μεγαλύτερες πόλεις είναι η Κορυτσά, τα Τίρανα, οι Άγιοι Σαράντα, το Ελβασάν, το Φιέρι και το Δυρράχιο. Επίσημη ονομασία της χώρας είναι Αλβανία. Επίσημη γλώσσα είναι τα αλβανικά. Νομισματική μονάδα είναι το λεκ.

4 Θρησκεία Αποτελεί τη μόνη χώρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο όπου ο ισλαμισμός υπολογίζεται στο 65%-70% του αλβανικού πληθυσμού. Μεταξύ των μουσουλμάνων υπερτερούν σαφώς οι σουνίτες, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 25% ανήκει στην ισλαμική αίρεση των μπεχτασήδων. Ποσοστό περί το 20% ασπάζεται τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, όπως οι Βορειοηπειρώτες Έλληνες, οι οποίοι παρά τις θρησκευτικές διώξεις που δέχονται διατηρούν μέχρι σήμερα ακμαία χριστιανική συνείδηση και καθοδηγούνται πνευματικά από την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Τιράνων και πάσης Αλβανίας, η οποία συστάθηκε ξανά το 1992. Ποσοστό γύρω στο 10%-12% ασπάζεται το ρωμαιοκαθολικό δόγμα, ενώ το υπόλοιπο 2%-3% του πληθυσμού ανήκει σε άλλα θρησκεύματα ή δηλώνει επίσημα άθεο.

5 ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;

6 Σημαία Η σημαία της Αλβανίας είναι κόκκινη και έχει έναν μαύρο δικέφαλο αετό. Ο δικέφαλος αετός προέρχεται από το θυρεό του εθνικού ήρωα της χώρας, Γεωργίου Σκεντέρμπεη ή Καστριώτη. Τα δύο κεφάλια συμβολίζουν την κυριαρχία σε βορρά και νότο. Σημειώνεται ότι η σημαία της χώρας είναι παρόμοια με τη πολεμική σημαία της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν επίσης κόκκινη με μαύρο δικέφαλο αετό και την οποία υιοθέτησε ο Γεώργιος Καστριώτης αγωνιζόμενος εναντίον του Σουλτάνου, μετά την Άλωση της Πόλης, υψώνοντάς την στο κάστρο του στην Κρούγια της Αλβανίας. Υιοθετήθηκε, με τη σημερινή της μορφή χωρίς το κίτρινο αστέρι της εποχής του Κομμουνισμού, στις 7 Απριλίου 1992. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 28 Νοεμβρίου 1998.

7 Ύμνος Rreth flamurit të përbashkuar, Me një dëshirë e një qëllim, Të gjithë Atje duke iu betuar, Të lidhim besën për shpëtim. Prej lufte veç ai largohet, Që është lindur tradhëtor, Kush është burrë nuk friksohet, Po vdes, po vdes si një dëshmor. Në dorë armët do t'i mbajmë, Të mbrojmë Atdheun në çdo vend, Të drejtat tona ne s'i ndajmë, Këtu armiqtë s'kanë vend. Se Zoti vet e tha me gojë, Që kombe shuhen përmbi dhe, Po Shqipëria do të rrojë, Për të, për të luftojmë ne. Γύρω από τη σημαία ενωμένοι με μια θέληση κι ένα σκοπό Έχοντας όλοι σε αυτή την πίστη(πατρίδα) να δώσουμε την μπέσα για την σωτηρία Από τον πόλεμο μόνον εκείνος απομακρύνεται που έχει γεννηθεί προδότης όποιος είναι άντρας δεν φοβάται αλλά πεθαίνει, πεθαίνει ως μαρτυράς Στα χέρια τα όπλα θα κρατήσουμε να προστατέψουμε την πατρίδα σε κάθε μέρος τα δίκαιά μας εμείς δεν αποχωριζόμαστε εδώ οι εχθροί δεν έχουν θέση. Γιατί ο ίδιος ο Ύψιστος το είπε με το στόμα του ότι έθνη ρίχνονται καταγής αλλά η Αλβανία θα ζήσει για εκείνη, για εκείνη εμείς μαχόμαστε.

8 Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Την εποχή του Χαλκού, μέσα και τέλη 2ης χιλιετίας, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ιλλυρικά φύλα. Αργότερα, μεγάλες ελληνικές αποικίες κάνουν την εμφάνισή τους σταδιακά στις παράκτιες περιοχές, με κυριότερη την αρχαία Επίδαμνο, σημερινό Δυρράχιο. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατέλαβε τα εδάφη της Ιλλυρίας το 168 π.Χ. Τον 11ο αιώνα, για πρώτη φορά χρησιμοποιείται η ονομασία "Αλβανία", η οποία προέρχεται από την ονομασία που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να δηλώσουν τα εδάφη γύρω από το Αλβανό όρος. Το 1185 η Αλβανία κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς και το 1186 από τους Βενετούς. Το 1478 κατακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το 1913 που απέκτησε την Ανεξαρτησία της. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους (με το μέρος της Τουρκίας). Το 1939 κατακτήθηκε από την Ιταλία μέχρι και το 1944. Ακολούθησε η επιβολή του κομμουνισμού από το Χότζα και τον Αλία μέχρι το 1992 περίπου.

9 Πολίτευμα Το πολίτευμα της Αλβανίας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία με την εκτελεστική εξουσία να βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών (κυβέρνηση).

10 Κλίμα Τα εδάφη της Αλβανίας είναι κυρίως ορεινά. Το ψηλότερο όρος είναι το Κοράμπ στην περιοχή της Ντίμπρα (2.753 μ). Το κλίμα της χώρας είναι κυρίως ηπειρωτικό, με κρύους χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια.

11 Πρωτεύουσα Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας. Έχουν 620.000 κατοίκους (2008) και βρίσκονται στο κέντρο σχεδόν της χώρας σε απόσταση 30 χλμ. από την Αδριατική θάλασσα. Ο νομός Τιράνων αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την πεδιάδα των Τιράνων.

12 Μεγάλες πόλεις Τίρανα, Δυρράχιο, Ελβασάν, Αυλώνας,

13 Αξιοθέατα Πλατεία Σκεντέρμπεη

14 Ωραία Τοπία Άγιοι Σαράντα

15 Γλώσσα Η κυρίαρχη γλώσσα είναι η Αλβανική. Η Αλβανική γλώσσα (στα Αλβανικά: Gjuha shqipe) είναι γλώσσα που ομιλείται από περίπου 7,6 εκατομμύρια κατοίκους στα δυτικά της Βαλκανικής χερσονήσου, (Αλβανία, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ελλάδα) στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και από ένα μικρό αριθμό κατοίκων της Καλαβρίας και της Σικελίας στη νότια Ιταλία.  Ας δούμε τώρα μερικές εκφράσεις στην αλβανική γλώσσα:  Καλημέρα-mirëmëngjesi  Ευχαριστώ-faliminderit  Τι κάνεις- Si jeni duke bërë  Σα αγαπώ- te dua

16 Διάσημοι Αλβανοί Η Μητέρα Τερέζα ήταν Αλβανίδα Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από τα Σκόπια. Για πάνω από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το 1997. Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για "τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια".

17 Παραδοσιακή ντοματόπιτα Για τη ζύμη 700 γρ. αλεύρι 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι αλάτι νερό για τη ζύμη Για τη γέμιση 1 κιλό ώριμες ντομάτες 6 κρεμμυδάκια μετρία 1/2 φλιτζάνι του καφέ λάδι για το τσιγάρισμα αλάτι πιπέρι

18 Μαρουλοσαλάτα από Τίρανα Συστατικά: 1 μαρούλι 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 σφιχτά βρασμένα αβγά, κομμένα σε φέτες αλάτι & πιπέρι ελαιόλαδο χυμός ενός λεμονιού Οδηγίες: Ξεπλένουμε τα μαρουλόφυλλα πολύ καλά και τα τεμαχίζουμε σε σχετικά μεγάλα κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια Κόβουμε σε φέτες τα αβγά. Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε. Όταν είναι να σερβίρουμε τη σαλάτα, την περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι

19 Έθιμα Αλβανίας Ο γάμος στην Αλβανία κρατάει 4ημέρες. Την πρώτη ημέρα οι καλεσμένοι πηγαίνουν στο σπίτι του γαμπρού για να του ευχηθούν. Τη δεύτερη οι καλεσμένοι πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης για να της ευχηθούν. Την Τρίτη μέρα ο γαμπρός παίρνει τη νύφη από το σπίτι της και την οδηγεί στο δικό του σπίτι. Η νύφη μπαίνοντας στο καινούριο της σπίτι, βουτά τα δυο δάχτυλα σε μέλι και αλείφει την πόρτα με μέλι για την καλή τύχη. Τέλος, την τέταρτη μέρα γίνεται το μεγάλο γλέντι του γάμου

20 Αλβανική Μουσική

21 Αλβανικοί Χοροί

22 Αλβανική Ενδυμασία


Κατέβασμα ppt "ΜΆΡΙΟΣ ΧΌΤΖΑ ΝΙΚΌΛΑΣ ΛΕΣΆΙ ΣΤ΄2 109 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» ΑΛΒΑΝΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google