Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ K ΑΙ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ K ΑΙ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ K ΑΙ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ

2 ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ  Το οικοσύστημα ορίζεται ως το σύνολο διαφόρων ειδών φυτών, ζώων και μικροοργανισμών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους. Επιπλέον, οι αλληλεπιδράσεις είναι τέτοιες ώστε ολόκληρο το σύνολο να μπορεί να διαιωνίζεται.  Το κάθε οικοσύστημα ξεχωριστά χαρακτηρίζεται από μια ξεχωριστή ενότητα φυτών ή ένα σύνολο συγκεκριμένων φυτών.

3 ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ  Υπάρχουν, επίσης, πολλά είδη υδατικών οικοσυστημάτων (ρέματα, ποτάμια, λίμνες, έλη), καθένα με μια ξεχωριστή ομάδα φυτών, ζώων και μικροοργανισμών. Όμοια, οι ωκεανοί μπορεί να διαχωριστούν σε ξεχωριστά οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες και ωκεανοί μεγάλου βάθους.

4 ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ  Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Σε κάθε οικοσύστημα υπάρχουν δυο " πλευρές ": οι οργανισμοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Όλοι οι οργανισμοί ( φυτά, ζώα και μικροοργανισμοί ) ενός οικοσυστήματος αναφέρονται ως χλωρίδα και πανίδα ή ως βιοτικοί παράγοντες (biota). Ο τρόπος που συνεργάζονται οι κατηγορίες των οργανισμών αναφέρεται ως βιοτική δομή. Σε αντίθεση, οι μη ζώντες, οι χημικοί και οι φυσικοί παράγοντες ενός οικοσυστήματος αναφέρονται ως αβιοτικοί παράγοντες.

5 ΒΙΟΤΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  Παραγωγικοί οργανισμοί Η κατηγορία αυτή αποτελείται από οργανισμούς που φωτοσυνθέτουν. Φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται η ηλιακή ακτινοβολία για να μετατραπεί το διοξείδιο του άνθρακα ( το οποίο απορροφάται από τον αέρα ή το νερό ) και το νερό σε σάκχαρα ενώ παράγεται οξυγόνο ως παραπροϊόν. Οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί έχουν την ικανότητα να συνθέτουν όλα τα πρόσθετα πολύπλοκα οργανικά μόρια που αποτελούν το σώμα τους από τα σάκχαρα και μερικά ακόμα ανόργανα θρεπτικά συστατικά τα οποία απορροφούν από το έδαφος ή το νερό

6

7 ΒΙΟΤΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  Παραγωγικοί οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί της βιόσφαιρας μπορούν να διαχωριστούν σε δυο, κατά βάση, κατηγορίες. Εκείνοι οι οργανισμοί, κυρίως τα φωτοσυνθετικά φυτά, που μπορούν να παράγουν το δικό τους οργανικό υλικό από ανόργανες πρώτες ύλες, χρησιμοποιώντας πηγή ενέργειας από το περιβάλλον ( ηλιακό φως ), είναι παραγωγοί. Όλοι οι υπόλοιποι οργανισμοί, που πρέπει να καταναλώσουν έτοιμο οργανικό υλικό, ως πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, είναι καταναλωτές.

8 ΒΙΟΤΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  Καταναλωτές Πρόκειται για μια τεράστια κατηγορία οργανισμών που ποικίλουν σε μέγεθος από μικροσκοπικά βακτήρια μέχρι τις μπλε φάλαινες και περιλαμβάνουν τόσο ποικιλόμορφα σύνολα, όπως τα πρωτόζωα, τα ψάρια και τα οστρακόδερμα, τα έντομα, τα ερπετά, τα πουλιά και τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Στα πλαίσια της μελέτης της δομής των οικοσυστημάτων, οι καταναλωτές διαιρούνται σε διάφορες υποκατηγορίες ανάλογα με την πηγή της τροφής τους.

9 ΒΙΟΤΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  Καταναλωτές  Τα ζώα, που τρέφονται κατευθείαν από τους παραγωγούς ονομάζονται πρωτοβάθμιοι καταναλωτές. Τα ζώα που τρέφονται από τους πρωτοβάθμιους καταναλωτές ονομάζονται δευτεροβάθμιοι καταναλωτές.  Οι πρωτοβάθμιοι καταναλωτές, τα ζώα εκείνα που τρέφονται μόνο με φυτικές ύλες, ονομάζονται και φυτοφάγοι οργανισμοί.  Οι δευτεροβάθμιοι καταναλωτές, καθώς και οι καταναλωτές υψηλότερων βαθμίδων, ονομάζονται σαρκοφάγοι οργανισμοί.  Οι καταναλωτές εκείνοι που τρέφονται και με φυτά και με ζώα ονομάζονται παμφάγοι οργανισμοί.

10 ΒΙΟΤΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  Καταναλωτές – Παραδείγματα Ένας λαγός που τρέφεται με καρότα είναι πρωτοβάθμιος καταναλωτής ενώ μια αλεπού που τρέφεται με λαγούς είναι δευτεροβάθμιος καταναλωτής. Ορισμένα ζώα μπορεί να κατέχουν περισσότερες από μια θέσεις στην κλίμακα των καταναλωτών. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι είναι πρωτοβάθμιοι καταναλωτές όταν τρώνε λαχανικά, δευτεροβάθμιοι καταναλωτές όταν τρώνε χοιρινό κρέας και τριτοβάθμιοι καταναλωτές όταν τρώνε ψάρια που τρέφονται με άλλους οργανισμούς που με τη σειρά τους τρέφονται με φύκη.

11 ΒΙΟΤΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  Καταναλωτές  Θήραμα - θηρευτής Σε μια σχέση όπου το ένα ζώο επιτίθεται, σκοτώνει και τρώει το άλλο, το ζώο που επι - τίθεται και σκοτώνει λέγεται θηρευτής ενώ το ζώο που σκοτώνεται λέγεται θήραμα. Σε συνδυασμό, λέμε ότι τα δυο ζώα έχουν σχέση θηρευτή - θηράματος.

12 ΒΙΟΤΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  Καταναλωτές  Παράσιτο – Ξενιστής Τα παράσιτα είναι άλλη μια σημαντική κατηγορία καταναλωτών. Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που συνδέονται στενά με το " θήραμά " τους και τρέφονται από αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως χωρίς να το σκοτώνουν ( τουλάχιστον όχι αμέσως ) αλλά προξενώντας βλάβη. Το φυτό ή το ζώο από όπου τρέφεται το παράσιτο λέγεται ξενιστής, οπότε μιλάμε για σχέση ξενιστή - παρασίτου.

13

14 ΒΙΟΤΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  Υπολειμματοφάγοι και Αποικοδομητές. Οι νεκρές φυτικές και ζωικές ύλες, όπως τα φύλλα των δένδρων που πέφτουν στα δάση, τα μαραμένα χόρτα σε αντίξοες καιρικές συν- θήκες και τα περιττώματα των ζώων κλπ, χαρακτηρίζονται ως υπολείμματα (detritus). Υ- πάρχουν πολλοί οργανισμοί που τρέφονται με αυτά και λέγονται υπολειμματοφάγοι. Παρα- δείγματα τέτοιων οργανισμών είναι οι γύπες, οι γαιοσκώληκες, οι καραβίδες, οι τερμίτες, τα μυρμήγκια, τα σκαθάρια κλπ.

15 ΑΒΙΟΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Οι οργανισμοί είναι στη μια πλευρά του οικοσυστήματος ενώ το περιβάλλον είναι στην άλλη. Οι χημικοί και οι φυσικοί παράγοντες του περιβάλλοντος αναφέρονται ως αβιοτικοί. Σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται το φως, η θερμοκρασία, το νερό, ο άνεμος, τα χημικά θρεπτικά, το pH ( η οξύτητα ) και η αλατότητα. Φυσικά, οι οργανισμοί επηρεάζονται από όλους αυτούς τους παράγοντες ταυτόχρονα. Ο βαθμός που υπάρχει ή δεν υπάρχει ο καθένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα επιβίωσης των οργανισμών.

16 ΑΒΙΟΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Για παράδειγμα, ορισμένα φυτά θέλουν υγρό χώμα, άλλα ξηρό χώμα. Ορισμένα θέλουν θερμό κλίμα, άλλα αναπτύσσονται καλύτερα σε ψυχρότερα κλίματα κλπ.

17 ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ Τα βασικά επίπεδα των ζωντανών οργανισμών Τα βασικά επίπεδα των ζώντων οργανισμών ( παραγωγοί και διάφορα επίπεδα κατανα - λωτών ) λέγονται τροφικά επίπεδα. Όλοι οι παραγωγοί ανήκουν στο πρώτο τροφικό επίπεδο. Όλοι οι πρωτοβάθμιοι καταναλωτές, είτε τρέφονται από ζωντανούς ή νεκρούς παραγωγούς, ανήκουν στο δεύτερο τροφικό επίπεδο, οι οργανισμοί που τρέφονται από αυτούς ανήκουν στο τρίτο. Μια κάθετη τομή των τροφικών επιπέδων, η οποία συνδέει τροφικά εξαρτώμενους οργανισμούς, λέγεται τροφική αλυσίδα

18 ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ Τα βασικά επίπεδα των ζωντανών οργανισμών Βασικά, όλες οι τροφικές αλυσίδες ξεκινούν από τους παραγωγούς και προχωρούν στους πρωτοβάθμιους καταναλωτές ( ή πρωτοβάθμιους οργανισμούς που τρέφονται από υπολείμματα ) και, στη συνέχεια, στους δευτεροβάθμιους καταναλωτές. Όλες οι τροφικές αλυσίδες πρέπει να ξεκινούν από τους παραγωγούς. Χωρίς τους παραγωγούς, οι οποίοι ανανεώνουν συνεχώς την οργανική ύλη, τα οικοσυστήματα θα κατέληγαν στην αυτοεξόντωση και την εξαφάνιση.

19 Τρεις τρόποι αναπαράστασης της μεταφοράς θρεπτικών και ενέργειας. Κά - θε διαδρομή από τη βάση προς την κορυφή της πυραμίδας είναι μια τροφική αλυσίδα. Όλες οι αλληλοσυνδεόμενες τροφικές αλυσίδες αποτελούν το τροφικό δίκτυο.

20 ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ Βάρος η βιομάζα των ζωντανών οργανισμών Το ολικό συνδυασμένο βάρος ή βιομάζα των οργανισμών σε κάθε τροφικό επίπεδο μπορεί να μετρηθεί με συγκέντρωση και ζύγιση κατάλληλων δειγμάτων. Έχει βρεθεί ότι η βιομάζα είναι κατά μια τάξη μεγέθους (90-99%) λιγότερη σε κάθε ανώτερο τροφικό επίπεδο. Για παράδειγμα, αν η βιομάζα των παραγωγών σε ένα λιβάδι είναι 10 τόνοι ανά στρέμμα, η βιομάζα των φυτοφάγων οργανισμών δεν θα είναι μεγαλύτερη από 100 κιλά και η βιομάζα των σαρκοφάγων δεν θα υπερβαίνει τα 10 κιλά.

21 Πυραμίδα βιομάζας. Η γραφική αναπαράσταση της βιομάζας σε διαδοχικά τροφικά επίπεδα έχει τη μορφή πυραμίδας

22 ΜΗ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ Αμοιβαία υποστηριζόμενες σχέσεις Γενικά, στις τροφικές σχέσεις, σκεφτόμαστε συνήθως ότι ένα είδος ωφελείται ενώ κάποιο Άλλο παθαίνει κακό, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει αμοιβαίο όφελος και για τα δυο είδη. Αυτό το φαινόμενο λέγεται αμοιβαιότητα.

23 ΜΗ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ Αμοιβαία υποστηριζόμενες σχέσεις Ένα κλασικό παράδειγμα φαίνεται σε μια ομάδα φυτών που είναι γνωστά ως λειχήνες. Οι λειχήνες αποτελούνται στην πραγματικότητα από δυο οργανισμούς, ένα μύκητα και ένα φύκι. Ο μύκητας παρέχει προστασία για το φύκι, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιβιώσει σε ένα ξηρό περιβάλλον όπου δεν θα μπορούσε να ζήσει μόνο του ενώ το φύκι, που είναι παραγωγός, παρέχει τροφή για το Μύκητα.

24

25 ΜΗ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ Αμοιβαία υποστηριζόμενες σχέσεις Ένα άλλο παράδειγμα είναι η σχέση μεταξύ λουλουδιών και εντόμων. Τα έντομα ωφελούνται παίρνοντας νέκταρ από τα λουλούδια ενώ τα φυτά ωφελούνται επειδή γονιμοποιούνται με τη γύρη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής. Αυτές οι σχέσεις ονομάζονται επίσης συμβιωτικές. Ωστόσο, η συμβίωση αναφέρεται σε κάθε στενή σχέση μεταξύ δυο οργανισμών. Οπότε, η συμβίωση περιλαμβάνει την αμοιβαιότητα καθώς και τον παρασιτισμό.

26 ΜΗ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ Ανταγωνιστικές σχέσεις Τα φυτά που αναπτύσσονται πολύ κοντά πρέπει να ανταγωνιστούν για νερό, θρεπτικά, φως και χώρο

27 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Το πόσιμο νερό προέρχεται από υπόγεια και επιφανειακά νερά. Στην κατηγορία των επιφανειακών νερών περιλαμβάνονται υδατικά ρεύματα (ρυάκια), ποταμοί, λίμνες, υδάτινοι ταμιευτήρες καθώς και υγροβιότοποι. Τα υπόγεια νερά συναντώνται σχεδόν παντού κάτω από την επιφάνεια της γης. Αν και αποτελούν την πιο συνήθως χρησιμοποιούμενη πηγή νερού, μόνο το 50% του πόσιμου νερού στις ΗΠΑ προέρχεται από υπόγεια νερά. Χρησιμοποιείται επίσης για σκοπούς άρδευσης.

28 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Ποσότητα νερού που καταναλώνουμε  ΗκατανάλωσηστηνΑμερική έχει υπολογιστεί 4.000 λίτρα / άτομο / μέρα  Κυρίως για λουτρά, μαγείρεμα, καζανάκι, πλυντήριο, πότισμα και λιγότερο για πόση.  Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις χώρες.

29 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Ποιότητα νερού  Το νερό ελέγχεται σύμφωνα με κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η οδηγία καθορίζει τις παραμέτρους ( χημικές, φυσικές, μικροβιολογικές ) και την συχνότητα ελέγχων ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε κοινότητας ή Δήμου.  Επίσης το νερό πρέπει να υφίσταται επεξεργασία, όταν υδρεύει μεγάλο αριθμό κατοίκων.

30 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Ρύπανση του νερού  Το νερό μπορεί να μολυνθεί με παθογόνα ή με χημικές ουσίες.  Η ρύπανση προέρχεται είτε από φυσικά φαινόμενα είτε από ανθρώπινες δραστηριότητες και λάθη ( π. χ. Βλάβες / διαρροές στα δίκτυα ύδρευσης ).  Το αποτέλεσμα είναι συνήθως η πρόκληση επιδημιών και σπανιότερα μεμονωμένων κρουσμάτων.

31 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Ρύπανση του νερού  Ρύπανση μπορεί να προέλθει από διάθεση χημικών ουσιών στο έδαφος, μέσω της μετανάστευσής τους στους υδροφόρους ορίζοντες.  Οι καταιγίδες μεταφέρουν φυτοφάρμακα και απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων στα επιφανειακά νερά.  Σήμερα γίνεται πολύς λόγος και για την μεταφορά ορμονών ( ενδοκρίνες ) μέσω του νερού.  Αστικά απόβλητα με ελλειπή επεξεργασία καταλήγουν στα επιφανειακά νερά μεταφέροντας παθογόνα μικρόβια.

32 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Ρύπανση του νερού - Παράγοντες επιβάρυνσης  Μικροβιολογικοί ( βακτήρια, παράσιτα, ιοί, μύκητες ): αποτελούν τις συχνότερες αιτίες επιδημιών, 90% του συνόλου. Καταλήγουν στο νερό με τα κόπρανα ανθρώπων, ζώων.  Χημικοί : όχι πολύ συχνοί (8%) αλλά όταν συμβούν η βλάβες στην υγεία είναι σοβαρότερες, κυρίως από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.  Αλλοι : παραπροϊόντα της απολύμανσης.

33 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Μικροβιολογικοί παράγοντες  Σαλμονέλλα του τυφοειδούς πυρετού  Σιγκέλλα  Καμπυλοβακτηρίδιο  Τοξινογόνο κολοβακτηρίδιο  Δονάκιο της χολέρας  Λεπτοσπείρα  Αμοιβάδα  Γιάρδια  Κρυπτοσπορίδιο  Ιός ηπατίτιδας Α  Νοριοί  Άλλοι εντεροϊοί

34 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Χημικοί παράγοντες  Αρσενικό : Είναι δηλητηριώδες και βρίσκεται στην φύση αλλά και στα φυτοφάρμακα.  Χαλκός : σε μεγάλη συγκέντρωση πολύ τοξικός στα παιδιά.  Κάδμιο : Συνδυάζεται με νεφροπάθειες και υπέρταση  Νάτριο : Μπορεί να είναι πρόβλημα για υπερτασικούς.

35 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Χημικοί παράγοντες  Φυτοφάρμακα : από τις καλλιέργειες  Μόλυβδος : προέρχεται από πολλές πηγές. Μπορεί να προκαλέσει νοητικές διαταραχές στα παιδιά.  Νιτρικά : από λιπάσματα. Μπορεί να είναι βλαβερά στα βρέφη.  Σίδηρος / Μαγγάνιο : μπορεί να βρίσκονται φυσικά στις πηγές ή να προέρχονται από διάβρωση σωλήνων. Χρωματίζουν το νερό και τα σκεύη, αλλοιώνουν την γεύση ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων ( δημιουργία « γλίτσας »).

36 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Υλικά σωληνώσεων  Τα υλικά των σωληνώσεων έχου ειδικές προδιαγραφές διότι τα συστατικά τους μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία ή να μεταφέρουν οσμές, περίεργη γεύση.  Μεταλλική ή πικρή γεύση προέρχεται από χαλκό, σίδηρο, ή σωλήνα γαλβανιζέ.  Γεύση πλαστικού από πλαστικούς σωλήνες  Γεύση καουτσούκ από φλάντζες.

37 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Χλωρίωση του νερού  Το χλώριο προστίθεται στο νερό για να μας εξασφαλίσει ότι θα φτάσει στην βρύση καθαρό.  Δεν είναι επικίνδυνο σε μικρές ποσότητες.  Ορισμένα παραπροϊόντα του, τα τριαλομεθάνια ( ΤΤΜ s), μπορεί να είναι μεταλαξιογόνα σε μεγάλες ποσότητες.  Η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία περιλαμβάνει όριο συγκέντρωσης ΤΤΜ s.

38 ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Ρύπανση νερού – οδοί μόλυνσης  Κατάποση : Άμεση ή μέσω των τροφίμων ή λουτρού Αποτέλεσμα : Γαστρεντερίτιδα - Δυσεντερία  Κολύμβηση : Γαστρεντερίτιδες σε μικρά παιδιά, Δερματοπάθειες, Ωτίτιδες, Λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα  Εισπνοή : Αποτέλεσμα : Άτυπη πνευμονία

39 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ Χρώμα (Color)  Το χρώμα είναι ανεπιθύμητο στο πόσιμο νερό. Το χρώμα οφείλεται σε διαλυμένες ή κολλοειδείς οργανικές ύλες, ή ανόργανες ουσίες. Παρουσία χρώματος στο νερό δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε επικίνδυνο. Πρέπει να εξεταστεί χημικά για να αναζητηθεί η προέλευση του χρώματος. Η παραμετρική τιμή για το χρώμα είναι « αποδεκτό από τους καταναλωτές » και « άνευ ασυνήθους μεταβολής ».

40 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ Θολότητα (Turbitity)  Οφείλεται σε κολλοειδείς ανόργανες ή οργανικές ύλες που αιωρούνται. Νερό που είναι θολό πρέπει να ελεγχθεί για ρύπανση. Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαυγές όταν φτάσει στον καταναλωτή.  Κατανάλωση θολού νερού μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία, επειδή η απολύμανση του πόσιμου νερού δεν είναι αποτελεσματική αν υπάρχει θολότητα, ( οι παθογόνοι οργανισμοί εγκλωβίζονται στα σωματίδια που αιωρούνται και προστατεύονται από το απολυμαντικό ).  Επίσης τα σωματίδια μπορεί να απορροφήσουν επιβλαβείς οργανικές ή ανόργανες ουσίες.  Η παραμετρική τιμή για τη θολότητα είναι να είναι « αποδεκτό από τους καταναλωτές » και « άνευ ασυνήθους μεταβολής ».

41 ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ  Α. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ 1. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ 2. ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ 3. ΝΕΡΑ ΠΗΓΗΣ

42 ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ Επιτραπέζια νερά – ορισμός – χαρακτηριστικά  Είναι πόσιμο νερό, που προσφέρεται συσκευασμένο στο εμπόριο αεροστεγώς σε γυάλινες ή πλαστικές φιάλες ) και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.  Οι φυσικοχημικοί του χαρακτήρες ( παράμετροι ) είναι σύμφωνοι με εκείνους του κοινού πόσιμου νερού.

43 ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ Φυσικά μεταλλικά νερά – ορισμός – χαρακτηριστικά  Έχουν υπόγεια προέλευση.  Έχουν σταθερή σύσταση.  Εμφιαλώνονται επί τόπου στην πηγή υδροληψίας  ( πηγή ή γεώτρηση ).  Δεν υπόκεινται σε σε καμία διαδικασία απολύμανσης.  Διαφέρουν από το κοινό πόσιμο νερό όσον όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε διάφορα διάφορα ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά.

44 ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ Νερά πηγής – ορισμός – χαρακτηριστικά  Έχουν υπόγεια προέλευση.  Εμφιαλώνονται επί τόπου στην πηγή υδροληψίας πηγή γεώτρηση.  Δεν υπόκεινται σε καμία διαδικασία απολύμανσης.  Οι φυσικοχημικοί τους παράμετροι είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

45 ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ Εμφιαλωμένα νερά που απαγορεύονται να διατίθεται σε κατανάλωση. Εμφιαλωμένο νερό που δηλώνεται με άλλο τρόπο, όπως π. χ.:  « Θεραπευτικό »,  - « Ιαματικό »,  - « Φυσικό νερό »,  - « μεταλλικό νερό »,  - « φυσικό μεταλλικό νερό πηγής », κ. λ. π.

46 ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ Ανθρακούχα Νερά Τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, δεν συνιστούν ιδιαίτερη κατηγορία εμφιαλωμένων νερών, αλλά επιτρέπεται να ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες των νερών που ήδη προαναφέρθηκαν. Για την κυκλοφορία των προϊόντων αυτών απαιτείται οπωσδήποτε αναγραφή στην ετικέτα συσκευασίας του προϊόντος σχετική ένδειξη ( φυσικά ανθρακούχο με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα ενισχυμένο με αέριο της πηγής )

47 ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ Υποχρεωτικές ενδείξεις  Εμπορική ονομασία.  Εμπορικός τίτλος της επιχείρησης επιχείρησης.  Αριθμός άδειας λειτουργίας του εργοστασίου.  Αριθμός επίσημης αναγνώρισης ( για τα φυσικά  μεταλλικά και τα νερά πηγής ).  Ονομασία της πηγής προέλευσης του νερού.  Τόπος εκμετάλλευσης του νερού.  Φυσική και χημική ανάλυση του νερού.

48 ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ Υποχρεωτικές ενδείξεις  Κατεργασίες απολύμανσης & καθαρισμού του νερού.  Ποσότητα του προϊόντος προϊόντος.  Χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας ( μέρα μέρα / μήνας μήνας / χρόνος χρόνος ).  Παρτίδα παραγωγής.  Ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.  Όνομα ή εμπορική επωνυμία & Δ / νση του παρασκευαστή ( ή πωλητή εγκατεστημένου σε  χώρα της Ε. Ε.)  Επί μέρους ενδείξεις για τα φυσικά μεταλλικά νερά & τα νερά πηγής.


Κατέβασμα ppt "ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ K ΑΙ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google