Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΤΑ 5 ΦΥΛΛΑ» Θέμα εργασίας: ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ– ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ Παπαστασινού Ειρήνη, Φωτεινοπούλου Νίκη, Διαμαντόπουλος Παναγιώτης, Χριστακόπουλος Παναγιώτης,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΤΑ 5 ΦΥΛΛΑ» Θέμα εργασίας: ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ– ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ Παπαστασινού Ειρήνη, Φωτεινοπούλου Νίκη, Διαμαντόπουλος Παναγιώτης, Χριστακόπουλος Παναγιώτης,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΤΑ 5 ΦΥΛΛΑ» Θέμα εργασίας: ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ– ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ Παπαστασινού Ειρήνη, Φωτεινοπούλου Νίκη, Διαμαντόπουλος Παναγιώτης, Χριστακόπουλος Παναγιώτης, Τζουάνος Δημήτρης

2

3

4

5

6

7

8 ΜΕ ΤΑΛΑΙΠ Ω ΡΗΣΑΝ «Μου έβγαλαν το λάδι» Το λάδι βγαίνει από τον καρπό με την έκθλιψη (συμπίεση) του μέχρι το σημείο να σπάσει σε πολλά μικρά κομμάτια.

9 ΕΚΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΛΑΚΕΙΑ «Έκανε λαδιά» Το λάδι αν πέσει σε κάποιο ρούχο αλλοιώνει αμέσως την εμφάνιση και εισχωρεί άμεσα στις ίνες του ρούχου ενώ αντίστοιχα βγαίνει δύσκολα και συχνά αφήνει μόνιμα σημάδια, έτσι χρησιμοποιεί ο λαός αυτήν την έκφραση για να δείξει ότι μέσα στην καθημερινή φυσική ροή των πραγμάτων έκανε κάποιος κάτι ασυνήθιστο το οποίο θα αλλοιώσει τα πράγματα και θα αφήσει σημάδι.

10 « Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΔΙ » Η θάλασσα είναι ήσυχη Το λάδι είναι από τα υγρά που έχουν την τάση να απορροφούν γρήγορα τους κυματισμούς και τείνουν να διατηρούν μια τέλεια ηρεμία. Έτσι οι ναυτικοί όταν θέλουν να αναφερθούν στην θάλασσα που ηρεμεί την παρομοιάζουν συχνά με το λάδι

11 «Αυτός χάνει λάδια.» ΑΥΤΟΣ ΛΕΕΙ ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ Το λάδι χρησιμοποιείται για να λειτουργούν σωστά και χωρίς φθορά πολλοί μηχανισμοί. Αντίστοιχα, το μυαλό μας, όταν «χάσει» το λάδι του, δεν λειτουργεί πλέον κανονικά οδηγώντας μας να λέμε και να κάνουμε κουταμάρες.

12 « Αυτός βγήκε λάδι.» ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕ Κινδύνευε από κάτι (συνήθως από κάποια κατηγορία) και γλίτωσε. Όταν αναμείξουμε λάδι με νερό, συνήθως το λάδι βγαίνει στην επιφάνεια (δεν πάει στον πάτο, δεν αναμιγνύεται, δεν «πνίγεται»). Έτσι αν κάποιος κατηγορείτε για κάτι και γλιτώσει, συχνά ο λαός λέει μεταφορικά «αυτός βγήκε λάδι».

13 « Να λαδώσει λίγο το αντεράκι μου.» ΝΑ ΦΑΩ ΚΑΛΟ ΦΑΓΗΤΟ Τα παλαιά χρόνια θεωρούσαν καλό φαγητό το λαδερό φαγητό. Έτσι όταν κάποιος έτρωγε καλό φαγητό συχνά χρησιμοποιούσε την φράση «Λάδωσε το άντερό μου».

14 «Αμπέλι από δικού σου κι ελιές απ’ του κυρού σου» Τ’ αμπέλια μεγαλώνουν γρήγορα και καρποφορούν αλλά για να βγάλει κανείς εισόδημα από τις ελιές πρέπει να κληρονομήσει από τους γονείς του.

15


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΤΑ 5 ΦΥΛΛΑ» Θέμα εργασίας: ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ– ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ Παπαστασινού Ειρήνη, Φωτεινοπούλου Νίκη, Διαμαντόπουλος Παναγιώτης, Χριστακόπουλος Παναγιώτης,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google