Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λευχαιμίες Είναι παθολογικές καταστάσεις μάλλον αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζονται από υπερπλασία κυττάρων της λευκής σειράς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λευχαιμίες Είναι παθολογικές καταστάσεις μάλλον αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζονται από υπερπλασία κυττάρων της λευκής σειράς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Λευχαιμίες Είναι παθολογικές καταστάσεις μάλλον αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζονται από υπερπλασία κυττάρων της λευκής σειράς.

3

4 Λευχαιμίες  Από την εμβρυική ήδη ζωή αναπτύσσονται δύο αιμοποιητικοί ιστοί :  Ο μυελικός ιστός που παράγει ερυθροκύτταρα, κοκκιοκύτταρα, αιμοπετάλια και κύτταρα της μονοκυτταρικής σειράς και  Ο λεμφικός ιστός που παράγει λεμφοκύτταρα και βρίσκεται πολλά μέρη του σώματος είτε με τη μορφή λεμφικών οργάνων, όπως είναι ο σπλήνας και οι λεμφαδένες, είτε με τη μορφή των λεμφοεπιθηλιακών οργάνων όπως είναι ο θύμος αδένας, οι αμυγδαλές οι παϋέριες πλάκες του εντέρου και η σκωληκοειδής απόφυση.

5 Λευχαιμίες  Διακρίνονται σε χρόνιες και οξείες ( ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη της νόσου)- Συνήθως οι χρόνιες έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και καλύτερη πρόγνωση.  Διακρίνονται σε μυελογενείς (νεοπλασίες του μυελικού ιστού και λεμφογενείς ή λεμφοβλαστικές ( νεοπλασίες του λεμφικού ιστού)

6 H λικία και λευχαιμίες  Η ΧΜΛ προσβάλλει άτομα 30-60 ετών  Η ΧΛΛ άτομα άνω των 60 ετών  Η ΟΛΛ άτομα κάτω των 15 ετών  Η ΟΜΛ άτομα ηλικίας 15-40 ετών.

7 Νεοπλασίες του λεμφικού ιστού  Υποδηλώνεται κάθε κακοήθης υπερπλασία που αναπτύσσεται στον οργανισμό με τη νεοπλασματική εκτροπή ενός Β- ή Τ- κυττάρου και σπανιότερα ΝΚ- κυττάρου και τον ανεξέλεγτο στη συνέχεια πολλαπλασιασμό τούτου και των απογόνων του.  Οι νεοπλασίες του λεμφικού ιστού είναι αρκετά συνήθη νοσήματα και η συχνότητά τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ανίατες και θανατηφόρες νόσοι.

8 Νεοπλασίες του λεμφικού ιστού  Η νεοπλασματική εκτροπή συμβαίνει στη φάση του πολλαπλασιασμού του δηλαδή στη φάση διπλασιασμού του DNA και αναδιάταξης των γονιδίων του. Στη φάση αυτή μπλοκάρονται οι διαδικασίες και δεν προχωρούν πεταιτέρω ή αλλιώς το κύτταρο «παγώνει» και χάνει την ικανότητα διαφοροποίησής του ενώ διατηρεί την ικανότητα του πολλαπλασιασμού.

9 Αιτιολογικοί παράγοντες  Δεν διαφέρει σε γενικές γραμμές από αυτούς των άλλων νεοπλασιών του ανθρώπου δηλαδή ενοχοποιούνται  Πληθυσμιακοί και οικογενείς παράγοντες  Χημικά καρκινογόνα  Ιονίζουσα ακτινοβολία  Ιογενείς λοιμώξεις ( HTLV, Epstein –Barr)  Ανοσοκαταστολή και ανοσοανεπάρκεια  Χρόνιος αντιγονικός ερεθισμός

10 Λευχαιμία- Λέμφωμα  Ο όρος λευχαιμία χρησιμοποιείται για τις νεοπλασίες του λεμφικού ιστού που χαρακτηρίζονται από παρουσία νεοπλασματικών κυττάρων στο μυελό και στο αίμα  Ο όρος λέμφωμα χρησιμοποιείται για τις λεμφικές νεοπλασίες στις οποίες το νεοπλασματικό κύτταρο διηθεί τα λεμφικά και άλλα όργανα χωρίς να κυκλοφορεί στο αίμα.

11 Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ)  Προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά συνήθως 3-5 ετών και γενικά έχει καλύτερη πρόγνωση από αυτή της οξείας μυελικής λευχαιμίας. Ένα μεγάλο μέρος των οξειών β λεμφοβλαστικών λευχαιμιών των παιδιών ιώνται πλήρως, ενώ οι οξείες β λεμφοβλαστικές λευχαιμίες των ενηλίκων συνήθως υποτροπίάζουν.

12 Ταξινόμηση της ΟΛΛ (κατά FAB)  L1 με μικρούς λεμφοβλάστες  L2 με μεγάλους ποικιλόμορφους βλάστες με διάφορης ποσότητας πρωτόπλασμα και πυρήνα ακανόνιστου σχήματος  L3 με μεγάλους ομοιόμορφους βλάστες

13 Ανοσολογική ταξιονόμηση  Τ ΟΛΛ Προσβάλλει άρρενα παιδιά, συμμετέχει ο θύμος αδένας έχει σχετικά κακή πρόγνωση  Β- ΟΛΛ Χαρακτηρίζεται από β – Λεμφοκύτταρα, πρόγνωση καλύτερη  Νull ΟΛΛ με κύτταρα non- T και non –B και κακή πρόγνωση  Common C ΟΛΛ Προσβάλλει παιδιά 2-6 ετών με κύτταρα προερχόμενα από το μυελό, καλή πρόγνωση.

14 Φυσιοπαθολογία  Αναπτύσσεται στο μυελό και προκαλεί μυελοφθισική μυελική ανεπάρκεια. Αναπτύσσεται ακόμα στο σπλήνα και όχι σπάνια και στους λεμφαδένες και προκαλεί τη διόγκωσή τους.  Στην εξέλιξή της μπορεί να προσβάλλει το ήπαρ, τις ωοθήκες, τους όρχεις, τα οστά και σχεδόν κατά κανόνα το ΚΝΣ. ( Μηνιγγικό σύνδρομο, παράλυση κρανιακών νεύρων, επιληπτικοί σπασμοί)

15 Κλινική εικόνα  Συμπτώματα που απορρέουν από την πανκυτταροπενία  Ωχρότητα, πετέχειες και εκχυμώσεις, μικρή ή μέτρια διόγκωση του σπληνός, μικρή ή μέτρια διόγκωση των επιπολής λεμφαδένων, ευρήματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή άλλου συστήματος, στοιχεία διήθησης του ΚΝΣ.  Γενικά συμπτώματα όπως καταβολή, απώλεια βάρους, εφιδρώσεις, αδυναμία κτλ.

16

17

18

19

20 Εργαστηριακά ευρήματα  Αναιμία ( νορμόχρωμη, νορμοκυτταρική)  Λευκοκυττάρωση ποικίλου βαθμού  Παρουσία λεμφοβλαστών  Θρομβοπενία  Μυελός πλούσιος σε κύτταρα που σε αναλογία 70-100 % είναι λεμφοβλάστες. ΟΙ φυσιολογικές αιμοποιητικές σειρές είναι ελαττωμένες ή λείπουν εντελώς.  Αύξηση του ουρικού οξέος και της LDH ( έντονος καταβολισμός πυρηνικών οξέων από αυξημένη καταστροφή κυττάρων)

21 Θεραπεία  Υποστηρικτική Απομόνωση του αρρώστου Χορήγηση αντισηπτικών του στόματος και του εντέρου Απαγόρευση της βρώσης άβραστων τροφών Χορήγηση αντιβιοτικών Μετάγγιση αίματος ή και αιμοπεταλίων

22 Θεραπεία  Χημειοιθεραπεία Θεραπεία εφόδου Θεραπεία σταθεροποίησης Θεραπεία συντήρησης Στα παιδιά πλήρης ύφεση σε ποσοστό 90- 100% Στους ενήλικες 50-85%

23 Θεραπεία  Μεταμόσχευση μυελού των οστών  Είτε από συμβατό δότη ( κατά προτίμηση αδελφός)  Είτε αυτόλογη μεταμόσχευση από αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα στη φάση ύφεσης.


Κατέβασμα ppt "Λευχαιμίες Είναι παθολογικές καταστάσεις μάλλον αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζονται από υπερπλασία κυττάρων της λευκής σειράς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google