Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 5 ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 5 ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 5 ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

2

3 Διατροφή και Εφηβεία

4  Ο Ιπποκράτης πριν από περισσότερο από 2000 χρόνια είπε: «Άφησε το φαγητό να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο να είναι το φαγητό σου.»

5 Σημασία της Διατροφής  Η διατροφή είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής μας σαν «καύσιμο» για την καλή φυσική κατάσταση.  Είναι υπεύθυνη για τη σωματική, πνευματική και μαθησιακή ανάπτυξη του παιδιού.  Η διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση βοηθά σε μια παραγωγική ζωή και μειώνει τους κινδύνους για ορισμένα προβλήματα υγείας.  Η σωστή διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος για την υγεία αφού συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία διάφορων προβλημάτων υγείας.

6 Διατροφή και Εφηβεία  Η διατροφή κατά την εφηβική ηλικία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημαντικούς στόχους, οι οποίοι συνοψίζονται παρακάτω:  Παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για την επίτευξη της φυσιολογικής εφηβικής ανάπτυξης και της καθημερινής εφηβικής δραστηριότητας  Πρόληψη καταστάσεων κατά την εφηβική ηλικία (σιδηροπενική αναιμία, οδοντική τερηδόνα)  Πρόληψη παθολογικών καταστάσεων κατά την ενήλικο ζωή

7 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

8 ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί, ζωικό λίπος και ζελατίνη.

9 ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ Η ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ; ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ Η ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ; Πρόσφατες έρευνες έχουν καταλήξει ότι οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας για παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, νευροπαθήσεις, πέτρες στη χολή, δυσκοιλιότητα και τέλος καρκίνο. Υπάρχουν όμως και σοβαροί κίνδυνοι: -Χορτοφαγία που δεν περιέχει γαλακτοκομικά μπορεί να είναι ελλιπής σε ασβέστιο, καθώς και σε βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. -Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε σηδιροπενία και αναιμία. -Δημιουργεί δύσκολες συνθήκες για την απορρόφηση του ψευδαργύρου. -Τροφές όπως τα φασόλια σόγιας περιέχουν βρογχοκηλογόνους ουσίες οι οποίες επηρεάζουν το θυροειδή αδένα και οδηγούν σε έλλειψη ιωδίου.

10 Παχυσαρκία Η Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και/ή αυξημένα προβλήματα υγείας. Ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα που ο δείκτης μάζας- σώματος (ΔΜΣ) –μια μέτρηση που λαμβάνεται, διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου σε κιλά. Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες απόκτησης διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ορισμένα είδη καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα και άσθμα. Η παχυσαρκία συνήθως οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη τροφών, υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα, έλλειψη σωματικής άσκησης και σε γενετική προδιάθεση.

11 Διατροφικές διαταραχές στην Εφηβική ηλικία Παχυσαρκία  Αποτελεί «επιδημία» της εποχής και τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την Ελλάδα  Την τελευταία εικοσαετία σημειώθηκε επαύξηση κατά 15kg για τα αγόρια και κατά 7 kg για τα κορίτσια της όψιμης εφηβικής ηλικίας

12

13

14 Η ψυχογενής ανορεξία (Anorexia nervosa) Oρισμός – Κριτήρια διάγνωσης  Άρνηση διατήρησης του ελάχιστου για την ηλικία και το ύψος σωματικού βάρους  Έντονος φόβος για την παχυσαρκία και την πρόσληψη βάρους  Διαταραχή της εικόνας σώματος  Αμηνόρροια  Βραδυκαρδία

15 Νευρική Ανορεξiα

16 Νεώτερα δεδομένα από τον Ελλαδικό χώρο, δείχνουν ότι το ποσοστό επικράτησης της ψυχογενούς ανορεξίας είναι περίπου 1.2%.

17 Τρόποι Αντιμετώπισης  Ψυχολογικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να αλλάξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το διαταραγμένο τρόπο διατροφής.  Διατροφική επιμόρφωση, ώστε το άτομο να επανεκπαιδευθεί στο να αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες.  Μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό λόγω της έλλειψης τροφής.  Μπορεί να γίνει χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για τη μείωση των αισθημάτων της κατάθλιψης και του άγχους.  Η οικογένεια και οι φίλοι των ατόμων που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή συχνά μπορεί να αισθάνονται σύγχυση και ψυχική ένταση. Η υποστήριξη καθώς και η επιμόρφωση και η καλύτερη κατανόηση των διατροφικών διαταραχών.

18 ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν προσλάβει τις τελευταίες δεκαετίες επιδημική μορφή και αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης όπως και στην Ελλάδα. Η υγεία της καρδιάς δεν είναι κάτι που βρίσκουμε έτοιμο, μα κάτι που κατακτιέται με μεγάλη προσπάθεια. Στην προσπάθειά μας αυτή σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή μας. Πρώτα και κύρια είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το υγιές φυσιολογικό βάρος αποτελεί πρωταρχική και γενική σύσταση για την υγεία των αγγείων της καρδιάς. Και αυτό γιατί η καρδιά αποτελεί την αντλία διοχεύτευσης οξυγονωμένου αίματος σε όλο το σώμα. Έτσι προσπαθούμε να διατηρούμε τα επίπεδα της χοληστερόλης και γενικότερα των λιπιδίων στο αίμα στα φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να μειώνουμε την πιθανότητα εναπόθεσης λιπιδίων στα τοιχώματα των αγγείων.

19 Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, καταρχήν θα πρέπει η διατροφή μας να είναι χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, οι δύο γνωστές κατηγορίες «κακών» λιπαρών που ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τρανς λιπαρά οξέα βρίσκονται στα βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Μια διατροφή λοιπόν πλούσια σε τρόφιμα που αποτελούν καλέσ πηγέσ των παραπάνω λιπαρών οξέων, έχει επιβαρυντικό ρόλο στην υγεία των αγγείων της καρδιάς, αλλά και περιφερικά. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, καταρχήν θα πρέπει η διατροφή μας να είναι χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, οι δύο γνωστές κατηγορίες «κακών» λιπαρών που ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τρανς λιπαρά οξέα βρίσκονται στα βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Μια διατροφή λοιπόν πλούσια σε τρόφιμα που αποτελούν καλέσ πηγέσ των παραπάνω λιπαρών οξέων, έχει επιβαρυντικό ρόλο στην υγεία των αγγείων της καρδιάς, αλλά και περιφερικά.

20 ΜΗ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ : Καφές Ζωικό λίπος Αντίθετα, υπάρχουν τρόφιμα πολύ ευεργετικά για την υγεία των αγγείων, και αυτό λόγω του αντιοξειδωτικού του φορτίου

21 ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ : Το ψάρι Το σκόρδο Το ωμό κρεμμύδι Οι ξηροί καρ π οί Φρούτα και λαχανικά Ελαιόλαδο Κόκκινο κρασί

22 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου δηλαδή του αθροίσματος των παραγόντων κινδύνου μεταβολικής αιτιολογίας για καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη. Η Μεσογειακή Διατροφή, με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή κλινικών μελετών παρέμβασης..

23 Τροφές μεσογειακής διατροφής : Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί) Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών.

24 ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΜΠΥΡΑ : Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μετα-ανάλυσης, η μέτρια κατανάλωση μπύρας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 31%.Όπως συμβαίνει και με το κρασί, έτσι και η μπύρα περιέχει αλκοόλ. ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΣ : Τα άτομα που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση αναψυκτικά διαίτης διατρέχουν 61% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων (εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα) σε σχέση με εκείνα που συνηθίζουν να τα αποφεύγουν. ΑΛΜΥΡΑ ΤΡΟΦΗΜΑ : Η κατανάλωση αλμυρών τροφίμων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου μέσα σε τριάντα μόλις λεπτά.

25 ΡΟΔΙ : Το ρόδι βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος από τα αγγεία, μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά έως και 30% αν καταναλώνεται 1 ποτήρι την ημέρα. ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΑΦΥΛΙ Το κόκκινο σταφύλι αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβου και την οξείδωση της LDL κακής χοληστερόλης μειώνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. ΝΤΟΜΑΤΑ Η ντομάτα μειώνει την πιθανότητα αθηροσκλήρυνσης

26 ΜΗΛΟ: ' Οντας πλούσιο σε μια διαλυτή φυτική ίνα, την πηκτίνη, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αναγκάζοντας το συκώτι να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα χοληστερόλη του αίματος για τον σχηματισμό χολής. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε πηκτίνη είναι τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ : Το κόκκινο κρασί βοηθάει στην αγγειοδιαστολή αρκεί να μην ξεπερνώνται 1-2 ποτήρια την ημέρα. ΨΑΡΙ: Τα ψάρια συστήνονται να καταναλώνονται 3-5 γεύματα εβδομαδιαίως ή τη λήψη ποσότητας συμπληρωμάτων από ω-3.

27 ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για την προστατευτική τους δράση. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ : Το ελαιόλαδο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα, ασκώντας προστατευτική δράση στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. ΣΚΟΡΔΟ Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι έχει την ιδιότητα να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία και με αυτό τον τρόπο να δράσει προστατευτικά για την υγεία των αγγείων.

28 ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα των αγγείων και την κυκλοφορία του αίματος.

29

30 Μεταβολισμός Τι είναι ο μεταβολισμός; Ο όρος βασικός μεταβολικός ρυθμός αναφέρεται στο σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται κάθε μέρα ο οργανισμός για να καλύψει τις ζωτικές του λειτουργίες (π.χ. τη λειτουργία της καρδιάς, τη διατήρηση της θερμοκρασίας τους σώματος, την αναπνοή) και ισοδυναμεί με το 60-75% της ενέργειας που προσλαμβάνεται μέσω της τροφής. Επίσης, περιλαμβάνει σε ποσοστό περίπου 25-40% την ενέργεια που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές φυσικές δραστηριότητες, όπως π.χ. το περπάτημα. Πηγή της ενέργειας αυτής είναι οι τροφές, τα συστατικά των οποίων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) επεξεργάζεται ο οργανισμός προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Ο μεταβολισμός διακρίνεται σε δύο σκέλη, τον καταβολιμό και τον αναβολισμό. Ο καταβολισμός περιλαμβάνει τις αντιδράσεις διάσπασης πολύπλοκων ουσιών σε απλούστερες, με παράλληλη συνήθως απόδοση ενέργειας. Ο αναβολισμός περιλαμβάνει τις αντιδράσεις σύνθεσης πολύπλοκων χημικών ουσιών. Για την πραγματοποίηση των αντιδράσεων σύνθεσης καταναλώνεται συνήθως ενέργεια. Οι καταβολικές δηλαδή αντιδράσεις αποδίδουν ενέργεια(εξώθερμες)ενώ οι αναβολικές απορροφούν ενέργεια(ενδόθερμες).

31 ◦ Αναβολισμός (αποθήκευση ενέργειας) Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αποθηκεύσει σχεδόν όλη την ενέργεια που περιέχεται στις τροφές ως γλυκογόνο ή τριγλυκερίδια. Επειδή η απόκτηση ενέργειας από το σώμα είναι δεν υπάρχει, ενώ η ενεργειακή δαπάνη συνεχής, το σώμα πρέπει να αποθηκεύσει και κατόπιν να διαμοιράσει την ενέργεια. Τα λιπίδια είναι το πιο συγκεντρωμένο απόθεμα των ενεργειακών αποθηκών. Η διαθέσιμη ενέργεια που αποθηκεύεται στο λίπος υπερβαίνει κατά πολύ αυτήν που αποθηκεύεται στους υδατάνθρακες και τις πρωτεϊνες. Καταβολισμός (απελευθέρωση ενέργειας) Όταν η χρήση ενέργειας υπερβαίνει τη διαθεσιμότητα ενέργειας από τη διατροφή, το σώμα χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη ενέργειά του για να καλύψει τις ανάγκες του. Το πρώτο βήμα στον ενεργειακό καταβολισμό είναι η διάσπαση του γλυκογόνου ή των τριγλυκεριδίων σε απλούστερες ενώσεις. Το δεύτερο στάδιο του καταβολισμού των υδατανθράκων είναι η γλυκόλυση.

32 Τι τον επηρεάζει; Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως: - Η ηλικία Όσο νεότερος είναι κανείς τόσο γρηγορότερο μεταβολισμό έχει. Ο μεταβολισμός μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια, κυρίως επειδή χάνετε μυϊκή μάζα και ασκείστε λιγότερο. - Η θερμοκρασία Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η έκθεση σε χαμηλές αλλά και υψηλές θερμοκρασίες. - Οι ορμόνες Η θυροξίνη είναι βασικός ρυθμιστής του μεταβολισμού, τον οποίο αυξάνει όταν αυξάνεται η παραγωγή της από τον θυρεοειδή αδένα και μειώνει όταν ελαττώνεται η παραγωγή της. Η αδρεναλίνη, επίσης, μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Μια άλλη ορμόνη που τον αυξάνει είναι η λεπτίνη, η οποία παράγεται κυρίως από τα λιποκύτταρα του λιπώδους ιστού. - Το ποσοστό σωματικού λίπους Όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό λίπους στο σώμα, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός ρυθμός. Έτσι, οι άνδρες έχουν συνήθως 10-15% υψηλότερο βασικό μεταβολισμό από τις γυναίκες.

33 Μπορεί να αλλάξει; Όσο περνούν τα χρόνια, ο ρυθμός του μεταβολισμού σταδιακά πέφτει και μετά την ηλικία των 40 ετών μειώνεται κατά 5% για κάθε δεκαετία που περνά. Πού οφείλεται αυτό; - Στη σύσταση του σώματος, που αλλάζει. Με το πέρασμα των χρόνων, η αναλογία του λιπώδους ιστού σε σχέση με τον μυϊκό αυξάνεται, πράγμα αναμενόμενο, αφού τα επίπεδα δραστηριότητας πέφτουν. Η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα να έχετε περισσότερο λίπος και να καίτε λιγότερες θερμίδες. - Στη σταδιακή μείωση του ρυθμού έκκρισης της αυξητικής ορμόνης και των ορμονών του φύλου (οιστρογόνα για τις γυναίκες και τεστοστερόνη για τους άνδρες), που οδηγεί σε αύξηση του λίπους και σχετίζεται με μειωμένη ενεργητικότητα. Τα μαθηματικά του μεταβολισμού Ο υπολογισμός του βασικού μεταβολικού ρυθμού γίνεται με μηχανήματα άμεσης ή έμμεσης θερμιδομετρίας, με το άτομο ξαπλωμένο, ήρεμο, ελαφρά ντυμένο, σε άνετο θερμικό περιβάλλον (20- 25° C), και πραγματοποιείται τουλάχιστον 12-14 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

34 ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης.

35

36 Το μάσημα τσίχλας Τα οφέλη Τόνωση του μυαλού. Ερευνητές από την Ιαπωνία δημοσίευσαν προσφάτως στην επιθεώρηση «Brain and Cognition» μελέτη που έδειξε ότι η μάσηση μιας τσίχλας τονώνει τη σκέψη και την εγρήγορση, ενώ αυξάνει κατά 10% την ταχύτητα αντίδρασης. Και όλ’ αυτά, επειδή επηρεάζει οκτώ διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Αδυνάτισμα. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ έδειξε πως όσοι μασάνε τσίχλες καταναλώνουν 60-70 θερμίδες λιγότερες σε κάθε τους γεύμα, ενώ δεν τις αναπληρώνουν τσιμπολογώντας περισσότερο. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η τσίχλα μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε τη λαχτάρα μας για κάτι πλούσιο σε λίπη, ζάχαρη και αλάτ).

37 Καταπράυνση του στρες. Πολλοί είναι εκείνοι που μασάνε μανιωδώς τσίχλες όταν νιώθουν στρεσαρισμένοι – και αυτό είναι πολύ καλό, διότι «οι τσίχλες μπορεί να δράσουν αγχολυτικά σε καταστάσεις σύντομου στρες, όπως μια σημαντική συνάντηση ή οι σχολικές εξετάσεις», λέει στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Κάρι Κούπερ, καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας & Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

38 Οι παρενέργειεσ Αλλαγή του προσώπου. Όταν μασάμε χρησιμοποιούμε τους μασητήριους μυς, που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της γνάθου. Αν κάποιος μασάει τσίχλα από το πρωί ως το βράδυ, μπορεί να κάνει αυτούς τους μυς να «φουσκώσουν», κατά τον δρα Λουκ Κασαρίνι, γναθοπροσωπικό χειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δυτικού Μίντλσεξ. Παρεμπόδιση της μνήμης. Αν και τα στοιχεία επί του θέματος είναι αντιφατικά, υπάρχει ενδεχόμενο το μάσημα τσίχλας να εμποδίζει τη δημιουργία ορισμένων αναμνήσεων, κατά τον καθηγητή Άντριου Σμιθ, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ειδικό σε θέματα σχετιζόμενων με την υγεία συμπεριφορών.

39 Στομαχικά ενοχλήματα. Η μάσηση τσίχλας είναι μία λειτουργία που διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων, καθώς το στομάχι προετοιμάζεται να δεχτεί την τροφή. Όταν, όμως, μασάμε τσίχλα, τροφή δεν πέφτει στο στομάχι – και τα γαστρικά οξέα παραμένουν αδρανή μέσα του, όπου μπορεί να προκαλέσουν γαστρίτιδα, έλκος, δυσπεψία και πόνο, κατά τον δρα Νικ Ριντ, ιατρικό υπεύθυνο του βρετανικού οργανισμού για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

40 ΟΡΙΣΜΟΣ Η ΔΟΕ ορίζει ως > την χρήση από τον αθλητή ή και τη χορήγηση σε αυτόν προς χρήση σε άλλο άτομο, ουσιών που είναι ξένες προς τις μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού ή και φυσιολογικών ουσιών σε μεγαλύτερη ποσότητα ή ασυνήθεις οδούς εφαρμογής, ή και την χρήση ορμονών και άλλων παρόμοιας δράσης προϊόντων ή και άλλων μέσων με σκοπό την τεχνική και παράνομη βελτίωση των επιδόσεων. ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ

41 ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ Οι αυξητικές ουσίες λέγεται πως ήταν μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, όταν οι αθλητές έψαχναν για υπεροχή, τρώγοντας ψυχεδελικά μανιτάρια. Στις αρχές του 1900, οι μαραθωνοδρόμοι έπιναν μπράντι και έπαιρναν στρυχνίνη. Αργότερα ήρθε η καφεΐνη και οι αμφεταμίνες. Μετά τα στεροειδή. Σήμερα, λένε οι ερευνητές, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πως πόσοι ποδηλάτες, δρομείς και κολυμβητές χρησιμοποιούν αναβολικά. Παραδοσιακά οι έλεγχοι γίνονται κατά τη διάρκεια των αγόνων και οι παραβάτες κάνουν χρήση ουσιών, πριν και μετά. Παίρνουν διάφορα διουρητικά που αυξάνουν την παραγωγή της ουρίνης, για να καμουφλάρουν τα αναβολικά στον οργανισμό τους. Οι υπολογισμοί για το ποσοστό των αθλητών που κάνουν χρήση αναβολικών κυμαίνεται από το 10%-99%.

42 Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Το Φεβρουάριο του 1999, η ΔΟΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Λοζάνη δημιούργησε και χρηματοδότησε το περίφημο World Anti – Doping Agency, γνωστό και ως WADA. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δρα αυτόνομα και αστραπιαία. Η διαφορά του από άλλες παρόμοιες προσπάθειες είναι πως συγκέντρωσε όλες τις ομοσπονδίες, τις ολυμπιακές επιτροπές, τη ΔΟΕ, τους αθλητές και, το πιο σημαντικό, τις κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο.

43 ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ Πολλές φορές οι εφέσεις των αθλητών που κάνουν χρήση αναβολικών είναι επιτυχείς επειδή η παρούσα ανάλυση των ούρων δεν είναι αρκετά ακριβείς για να αντέχει οποιαδήποτε νομική πρόκληση. Πολλοί ερευνητές λένε πως οι νέοι εξελιγμένοι έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένου του αιματολογικού θα κοστίσουν 50- 100 εκατομμύρια δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια. Όταν οι επιστήμονες και οι παράγοντες του αθλητισμού συζητούν για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων υπενθυμίζουν πως τα ετήσια εισοδήματα του ολυμπιακού κινήματος φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

44 ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΝΕΑ ΤΕΣΤ Για πολλά χρόνια ο δακτυλοδεικτούμενος άνθρωπος της ΔΟΕ για το ντόπινγκ κοντρόλ ήταν ο πρίγκιπας Αλεξάντρ ντε Μερόντ του Βελγίου, που δέχτηκε τόσες κριτικές σε σημείο που να χαρακτηριστεί αναποτελεσματικός, με συνέπια να καταθέσει την παραίτηση του. Ο Ντε Μερόντ έχει παραπονεθεί λέγοντας πως οι παραβάτες παρουσιάζουν ένα κινούμενο στόχο. Ψάχνουν συνεχώς για νέες φαρμακευτικές μεθόδους που θα τους βοηθήσουν να τρέχουν γρηγορότερα ή να πηδούν ψηλότερα.

45 ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ Οι ειδικοί λένε πως τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Νέες ουσίες. Συνθετικό αίμα. Ο Γεσάλις λέει: >. Οι προβλέψεις για το μέλλον καθιστούν τον έλεγχο >, που ήδη δεν μπορεί να ανιχνεύσει όλες τις ουσίες, αδύναμο. Οι πιθανότητες της νίκης στον πόλεμο του ντόπινγκ είναι αρκετές, όμως πολλοί ερευνητές, αθλητές και προπονητές ανησυχούν για τις συζητήσεις που γίνονται περί της νομιμοποίησης των αναβολικών.

46 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ FAST FOOD Η ιστορία του fast food ξεκινάει στον Νέο Κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα. Η πρώτη καταγραφή του χάμπουργκερ με τη σημερινή του μορφή έγινε στη Διεθνή Έκθεση του St Louis το 1904. Στην ίδια μάλιστα έκθεση έγινε δημοφιλές και το hot dog, ενώ έναν χρόνο αργότερα έκανε την εμφάνισή της στη Νέα Υόρκη και η πρώτη πιτσαρία της Αμερικής.

47 Μισό αιώνα αργότερα τα αδέλφια McDonald παρουσιάσουν το περίφημο «Speedee Service System» και εγκαινιάσουν έτσι το φαινόμενο του fast food που εξαπλώθηκε από τη Βόρεια Αμερική στα πέρατα του κόσμου.

48 Ήταν λοιπόν το 1939 όταν δύο αδέλφια, άνοιξαν το πρώτο εστιατόριό τους στην Καλιφόρνια. Αποφάσισαν να εισάγουν μερικούς νεωτερισμούς: απλοποίησαν το μενού με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χρειάζεται μαχαίρι, πιρούνι ή κουτάλι για να γευτεί κάποιος το φαγητό, αντικατέστησαν όλα τα πιατικά και γυαλικά με μιας χρήσης πλαστικά ποτήρια, πιάτα και σακούλες, απέλυσαν όλες τις σερβιτόρες και το βοηθητικό προσωπικό αφήνοντας τους πελάτες να έρθουν στον πάγκο για να παραγγείλουν και να μεταφέρουν οι ίδιοι το φαγητό τους στο τραπέζι, κατένειμαν τις εργασίες παρασκευής του φαγητού σε γραμμή παραγωγής! Οι περισσότερες αλυσίδες fast food που υπάρχουν μέχρι και σήμερα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους αμέσως μετά.

49 Τέτοιος ήταν ο αντίκτυπος του «Speedee Service System», ώστε όλοι κόπιαραν την πετυχημένη του συνταγή. Ακόμα και αλυσίδες που προϋπήρχαν των McDonald’s, όπως τα KFC, τροποποίησαν τις τεχνικές τους κατά τα πρότυπα του «Speedee System»! Δικαίως λοιπόν τα McDonald’s είναι σήμερα η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food του κόσμου και η ιστορία τους είναι η ίδια η ιστορία του fast food!

50 FAST FOOD

51 ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ FAST FOOD Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως το πρόχειρο φαγητό αυξάνει την πιθανότητα για σοβαρούς κινδύνους: Ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος είναι η παχυσαρκία, καθώς τα φαγητά αυτά ξεπερνούν τις 160 θερμίδες. Τα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Τα λίπη δημιουργούν πρόβλημα στον μεταβολισμό και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, το γρήγορο φαγητό προκαλεί στιγμιαία αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργείται ξανά η αίσθηση της πείνας. Τέλος, ιδίως τα παιδιά τα οποία καταναλώνουν fast food στερούνται σημαντικά συστατικά που είναι χρήσιμα για την υγιή τους ανάπτυξη.

52 Θετικα του fast food Ετοιμάζεται εύκολα και πολύ γρήγορα. Είναι αρκετά φθηνό. Είναι ικανοποιητικό και καλοφτιαγμένο. Είναι νόστιμο και προκαλεί αίσθηση κορεσμού.

53 Γενικά Η νευρική ανορεξία, πιο γνωστή ως, απλά, ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για τη απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα, το φαγητό και την διατροφή τους. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για άτομα με νευρική ανορεξία είναι 600-800 θερμίδες, αλλά υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ολικής αθρεψίας. Είναι μια σοβαρή ψυχική αρρώστια, που εκδηλώνεται κυρίως στην εφηβεία, καθώς επηρεάζει τις γυναίκες κατά 1000% από τους άνδρες. Ο όρος αυτός διατυπώθηκε το 1873 από τον Σερ Γουίλλιαμ Γκαλ, προσωπικό γιατρό της βασίλισσα Βικτωρίας, έχει ελληνική προέλευση από το πρόθεμα -αν- και το όρεξις (όρεξη) άρα σημάνει έλλειψη της επιθυμίας του ατόμου να τραφεί. Σημάδια και Συμπτώματα Ένα άτομο που πάσχει από αυτήν την αρρώστια μπορεί να εμφανίσει κάποια συμπτώματα, μερικά από τα οποία βρίσκονται παρακάτω. 1) Προφανής, γρήγορη και δραματική απώλεια βάρους. 2) Λαγκούνο: Μικρές, ανοιχτού χρώματος τρίχες φυτρώνουν στο κεφάλι και το σώμα. 3)Εμμονή με τις θερμίδες και την ποσότητα των λιπαρών στα τρόφιμα. 4) Απασχόληση με την τροφή, τις συνταγές και την μαγειρική. Μπορεί να καταναλώνουν περίπλοκα φαγητά για τους άλλους και αυτοί να μην τα καταναλώνουν. 5) Κάνουν δίαιτες παρόλο που είναι αδύνατοι/ες ή επικίνδυνα ελλιποβαρείς. 6) Φόβος μήπως πάρουν κιλά ή γίνουν υπέρβαροι.

54 Ιατρική διάγνωση *Οι ιατρικές ασθένειες συχνά παρουσιάζονται με ψυχολογικά συμπτώματα. *Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τις σωματικές διαταραχές από τις λειτουργικές ψυχιατρικές διαταραχές με βάση τα ψυχιατρικά συμπτώματα μόνο. *Πολλοί ασθενείς αγνοούν την ιατρική ασθένεια που είναι το αίτιο των ψυχιατρικών συμπτωμάτων τους. *Οι παθήσεις των σθενών των οποίων τα συμπτώματα προκαλούνται από σωματικές ασθένειες συχνά μπορεί αρχικά να διαγνωστούν εσφαλμένα ως μια λειτουργική ψύχωση. *Γενική εξέταση αίματος αποτελεί εξέταση των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων με σκοπό να αντιμετωπιστεί η παρουσία διαφόρων διαταραχών όπως η λευκοκυττάρωση, η λευκοπενία, η θρομβοκυττάρωση και η αναιμία οι οποίες είναι αποτέλεσμα του υποσιτισμού. Αιτίες Έρευνες έχουν διαμορφώσει την υπόθεση ότι η συνέχιση των διαταραγμένων τρόπων διατροφής μπορεί να είναι επιφαινόμενο της λιμοκτονίας. Άτομα με φυσιολογικό έλεγχο της τροφής μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφοριστικά μοτίβα ανορεξίας, αυτό οφείλεται σε αλλαγές στο νευροενδοκρινολογικό σύστημα. Μια αρχική απώλεια βάρους, όπως αυτή σε μια δίαιτα μπορεί να αποτελεί τον παράγοντα της πρόκλησης της νευρικής ανορεξίας, λόγω μιας έμφυτης προδιάθεσης για νευρική ανορεξίας. Περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας υπήρξαν αποτέλεσμα ακούσιας απώλειας βάρους όταν το άτομο μολύνθηκε παρασιτικά, από παρενέργειες ή κάποια εγχείρηση. Διάγνωση Η ιατρική διάγνωση θα πρέπει να γίνει από επαγγελματία γιατρό. Τέτοιες είναι ιογενή ή βακτιριαδιακή μόλυνση, ορμονικές ανισσοροπίες, νευροεκφυλιστικές ασθένειες και εγκεφαλικοί όγκοι.

55 ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τρεις βασικούς τομείς: 1) Να αποκαταστήσει το φυσιολογικό βάρος του ατόμου 2) Να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές διαταραχές που σχετίζονται με την ασθένεια. 3) Να μειώσει ή να εξαφανίσει συμπεριφορές ή σκέψεις που αρχικά οδήγησαν στην διαταραγμένη διατροφή του ατόμου. Τρόποι αντιμετώπισης είναι οι εξής: *Διατροφική αντιμετώπιση, Φαρμακευτική αγωγή, Θεραπεία. **Εναλλακτικές μέθοδοι: Γιόγκα. Βελονισμός. Ψυχιατρική διάγνωση Η νευρική ανορεξία έχει ταξινομηθεί ως μία διαταραχή του Άξονα 1 στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Πνευματικών Διαταραχών, καθώς δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από μη ειδικούς για να διαγνώσουν τους εαυτούς τους διότι πέραν ότι μπορεί να δώσει λάθος συμπεράσματα, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.


Κατέβασμα ppt "ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 5 ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google