Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ Παράγραφος 4 η : ΑΝΕΡΓΙΑ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γαλανάκης Γιάννης & Μαλαγκονιάρη Μαρία, Οικονομολόγοι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ Παράγραφος 4 η : ΑΝΕΡΓΙΑ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γαλανάκης Γιάννης & Μαλαγκονιάρη Μαρία, Οικονομολόγοι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ Παράγραφος 4 η : ΑΝΕΡΓΙΑ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γαλανάκης Γιάννης & Μαλαγκονιάρη Μαρία, Οικονομολόγοι

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 1. Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους 2. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 3. Ερώτηση Αντιστοίχισης 4. Ασκήσεις 5. Cases Studies

3 1. Ερωτήσεις Σωστού – Λάθους Να σημειώσετε το Σωστό (Σ) ή το Λάθος (Λ) στο τέλος κάθε πρότασης. 1. Οι μεταβολές της παραγωγής συνοδεύονται από αντίστοιχες μεταβολές της ανεργίας. Αυτή η ανεργία ονομάζεται εποχιακή. 2. Χαρακτηριστικό της ανεργίας τριβής είναι ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, είναι προσωρινή και μικρής σχετικά διάρκειας. 3. Οι στρατιώτες δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό. 4. Άτομα που μπορούν να εργαστούν, αλλά δε θέλουν, ανήκουν στο εργατικό δυναμικό. 5. Η διαρθρωτική ανεργία οφείλεται μόνο σε τεχνολογικές μεταβολές.

4 6. Άνεργοι είναι τα άτομα που μπορούν και θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούν να βρουν απασχόληση. 7. Το άθροισμα των απασχολούμενων και των ανέργων είναι ίσο με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. 8. Η ανεργία έχει μόνο οικονομικές συνέπειες. 9. Η ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης προέρχεται από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στις φάσεις της καθόδους και της ύφεσης του οικονομικού κύκλου. 10. Η ανεργία μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα. 11. Τα μέτρα επαγγελματικής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας τριβής. 12. Μία από τις συνέπειες της ανεργίας είναι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

5 2. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Επιλέξτε τη σωστή απάντηση, θέτοντας σε κύκλο το κατάλληλο γράμμα. 1. Η ανεργία που προέρχεται από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στις φάσεις της καθόδου και της ύφεσης του οικονομικού κύκλου είναι η: α) εποχιακή ανεργία, β) ανεργία τριβής, γ) διαρθρωτική ανεργία, δ) ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης. 2. Η ανεργία που οφείλεται σε τεχνολογικές μεταβολές και σε αλλαγές στη διάρθρωση της ζήτησης ονομάζεται: α) εποχιακή ανεργία, β) ανεργία τριβής, γ) διαρθρωτική ανεργία, δ) ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης. 3. Η ανεργία που δημιουργείται από τη δυσαναλογία προσφοράς και ζήτησης των ειδικεύσεων είναι η: α) εποχιακή ανεργία, β) ανεργία τριβής, γ) διαρθρωτική ανεργία, δ) ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης.

6 3. Ερώτηση Αντιστοίχισης Να αντιστοιχίσετε τις προτάσεις της στήλης Α με μία ή περισσότερες προτάσεις της στήλης Β (είναι δυνατόν στη στήλη Β να υπάρχουν προτάσεις που δεν αντιστοιχούν στη στήλη Α). ΣΤΗΛΗ ΑΣΤΗΛΗ Β 1.ΆνεργοιΑ. είναι τα άτομα, τα οποία εργάζονται. Β. είναι τα άτομα, που μπορούν και θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν βρίσκουν απασχόληση. 2. ΑπασχολούμενοιΓ. είναι το σύνολο των ατόμων που δεν μπορούν να εργαστούν. Δ. είναι το σύνολο των ατόμων που δεν θέλουν να εργαστούν. 3. Εργατικό δυναμικόΕ. είναι το σύνολο των ατόμων που μπορούν και θέλουν να εργαστούν.

7 4. Ασκήσεις 1. Σε μία χώρα με πληθυσμό 200.000.000 κατοίκων, εργατικό δυναμικό 15.000.000 και απασχολούμενους 13.000.000, ζητείται ο αριθμός των ανέργων, το ποσοστό της ανεργίας και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός. 2. Αν γνωρίζουμε ότι το ποσοστό της ανεργίας μιας χώρας 30.000.000 κατοίκων και εργατικού δυναμικού ίσου με 20.000.000 είναι ίσο με 5%, ζητείται ο αριθμός των κατοίκων που δε θέλουν και δεν μπορούν να εργαστούν, καθώς και ο αριθμός των ανέργων. 3. Το ποσοστό της ανεργίας μίας χώρας είναι ίσο με 10%, ο αριθμός των ανέργων είναι ίσος με 4.000.000 και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός αποτελεί το 20% του συνολικού πληθυσμού. Ζητείται ο αριθμός των κατοίκων της χώρας και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε απόλυτο μέγεθος.

8 5. Cases Studies Στις παρακάτω περιπτώσεις, να διακρίνεται το είδος της ανεργίας. 1. Πτυχιούχος οδοντιατρικής σχολής παραμένει άνεργος γιατί ως οδοντίατρος δε μπορεί να βρει δουλειά στην Ελλάδα. 2. Πτυχιούχος οδοντιατρικής σχολής δουλεύει ως υπάλληλος Δήμου Δράμας, αν και μπορεί να δουλέψει ως οδοντίατρος στο Νοσοκομείο της Κορίνθου. 3. Πτυχιούχος οδοντιατρικής σχολής δουλεύει σε μία καφετέρια των Χανιών, παρόλο που μπορεί να βρει δουλειά στο Νοσοκομείο των Χανιών, αλλά δεν τον έχει πληροφορήσει κανείς γι’ αυτή τη θέση. 4. Υπάλληλος σε super market απολύθηκε από τη δουλειά του, γιατί η εργασία του αντικαταστάθηκε από μηχάνημα.

9 5. Ξεναγός στην Κρήτη δουλεύει από το Πάσχα μέχρι τα Χριστούγεννα κάθε έτος, και στη συνέχεια, παραμένει άνεργος. 6. Υπάλληλος σε εργοστάσιο υφασμάτων απολύθηκε από τη δουλειά του, γιατί η εργασία που έκανε συγχωνεύτηκε με τις διαφορετικές εργασίες τριών άλλων υπαλλήλων και τώρα γίνεται από το χειριστή ενός νέου μηχανήματος. Παρακαλείσθε όπως ασχοληθείτε επισταμένα με τις παραπάνω εφαρμογές επί της διδακτικής ενότητας, αφού μελετήσετε την παρουσίαση – PowerPoint 1-, και παραδώσετε γραπτώς στους διδάσκοντες την δουλειά σας στο επόμενο μάθημα.


Κατέβασμα ppt "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ Παράγραφος 4 η : ΑΝΕΡΓΙΑ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γαλανάκης Γιάννης & Μαλαγκονιάρη Μαρία, Οικονομολόγοι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google