Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γερμανία Επίσημη Ονομασία : Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Πρωτεύουσα : Βερολίνο. Πληθυσμός : 81.726.000 (καταμέτρηση του 2011) Νόμισμα: ευρώ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γερμανία Επίσημη Ονομασία : Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Πρωτεύουσα : Βερολίνο. Πληθυσμός : 81.726.000 (καταμέτρηση του 2011) Νόμισμα: ευρώ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γερμανία Επίσημη Ονομασία : Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Πρωτεύουσα : Βερολίνο. Πληθυσμός : 81.726.000 (καταμέτρηση του 2011) Νόμισμα: ευρώ. Επίσημη γλωσσά: Γερμανικά.

2 Κλίμα Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχει ένα εύκρατο κλίμα με εποχικές διακυμάνσεις.Το κλίμα επηρεάζεται από το βόρειο Ατλαντικό. Στα ανατολικά της χώρας το κλίμα είναι περισσότερο ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, αλλά και με παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας.

3 Γλώσσα - Εκπαίδευση Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας διακρίνεται στην προσχολική εκπαίδευση, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση, η οποία παρέχεται δωρεάν από το κράτος Η Γερμανική γλώσσα είναι η κύρια γλώσσα 82 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Γερμανία και 8 εκατομμυρίων στην Αυστρία αλλά και στα δύο τρίτα της Ελβετίας. Συνολικά υπάρχουν 96.389.702 ανά τον κόσμο. Είναι κατά πληθυσμό: η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα μετά την Ρώσικη.

4 Θρησκεία Ο χριστιανισμός είναι η επικρατέστερη θρησκεία στη Γερμανία, με περίπου 53 εκατομμύρια πιστούς, σχεδόν το 64% του συνολικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το 32,3% (περίπου 27 εκατ.) είναι προτεστάντες, κυρίως ευαγγελιστές, και το υπόλοιπο 31% (περίπου 26 εκατ.) καθολικοί. Επίσης, υπάρχουν μειονότητες ορθοδόξων, κοπτών και άλλων χριστιανικών δογμάτων. Οι ορθόδοξοι κυρίως προέρχονται από τη Σερβία και την Ελλάδα. Οι προτεστάντες καταγράφονται στη βόρεια και την ανατολική Γερμανία, ενώ οι καθολικοί κυριαρχούν στο νότο και τα δυτικά της χώρας. Σημειώνεται ότι ο σημερινός προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' έχει γεννηθεί στη Βαυαρία.χριστιανισμός προτεστάντεςευαγγελιστέςκαθολικοίορθοδόξων κοπτώνΣερβίαΕλλάδαΠάπαςΒενέδικτος ΙΣΤ'Βαυαρία

5 Το Ισλάμ και ο μωαμεθανισμός αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της χώρας, με σχεδόν 4,5 εκατ. πιστούς, που αναλογούν περίπου στο 5% του συνολικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι προέρχονται από μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ κυριαρχούν οι Σουνίτες και οι Αλεβίτες, προερχόμενοι από την Τουρκία. Επίσης, καταγράφεται μικρός αριθμός Σιιτών.ΙσλάμμωαμεθανισμόςΣουνίτεςΑλεβίτεςΤουρκία Σιιτών Ο Βουδισμός και οι Εβραίοι έχουν περίπου 200.000 πιστούς (0,25%), ενώ ο Ινδουισμός και οι Σιχ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά. Σχεδόν το 50% των βουδιστών στη Γερμανία είναι μετανάστες από χώρες της Ασίας. Επίσης, η Γερμανία έχει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό Εβραίων στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ πόλεις με σημαντική εβραϊκή παρουσία είναι το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο.ΒουδισμόςΕβραίοι ΙνδουισμόςΣιχΑσίαςΓαλλίαΜεγάλη ΒρετανίαΒερολίνοΦρανκφούρτηΜόναχο Το ποσοστό του μη θρησκευόμενου πληθυσμού, που περιλαμβάνει άθεους και αγνωστικιστές, ανέρχεται περίπου στο 30% του συνολικού πληθυσμού, ενώ γεωγραφικά καταγράφεται ιδιαίτερα στα πρώην κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, καθώς και σε μεγάλες αστικές περιοχές.

6 Πολίτευμα Το πολίτευμα της Γερμανίας είναι Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αρχηγός του κράτους είναι ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, ο οποίος είναι ο εγγυητής του πολιτεύματος και εκπροσωπεί το γερμανικό κράτος διεθνώς.[3] Η θητεία του διαρκεί πέντε χρόνια. Αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Καγκελάριος, ο οποίος ασκεί εκτελεστική εξουσία. Σήμερα, Πρόεδρος της Γερμανίας από τις 12.03.2012 είναι ο Γιόαχιμ Γκάουκ. Καγκελάριος της Γερμανίας είναι η Άνγκελα Μέρκελ.ΟμοσπονδιακήΠροεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία[3]Γιόαχιμ ΓκάουκΆνγκελα Μέρκελ Σε ομοσπονδιακό επίπεδο υπάρχουν δύο νομοθετικά σώματα: η Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat). Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής εκλέγονται απ' ευθείας από τον λαό σε εθνικό επίπεδο κάθε τέσσερα χρόνια. Αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι και η εκλογή του Καγκελάριου.[4] Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αντιπροσωπεύει τα ομόσπονδα κράτη (Länder) και τα μέλη του ορίζονται από τις κυβερνήσεις αυτών.[5][4][5]

7 Διοικητική διαίρεση Κρατίδια της Γερμανίας –Κύρια λήμματα: Διοικητική διαίρεση της Γερμανίας και Γερμανικά ομόσπονδα κρατίδιαΔιοικητική διαίρεση της ΓερμανίαςΓερμανικά ομόσπονδα κρατίδια Η Γερμανία διαιρείται σε δεκαέξι ομόσπονδα κράτη, τα λεγόμενα Bundesländer (στον ενικό Bundesland). Το κάθε ομόσπονδο κράτος έχει τη δική του κυβέρνηση και το δικό του κοινοβούλιο, καθώς και τα δικά του σύμβολα (σημαία, εθνόσημο). Ορισμένα μάλιστα έχουν το δικό τους εθνικό ύμνο, όπως π.χ. η Βαυαρία. Ο αρχηγός του κάθε κράτους κατέχει τον τίτλο του πρωθυπουργού (γερμαν. Ministerpräsident).Βαυαρία Από τα δεκαέξι ομόσπονδα κράτη, τα τρία αποτελούν κράτη-πόλεις. Αυτά είναι: η πρωτεύουσα Βερολίνο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και κύριο λιμάνι της χώρας Αμβούργο, καθώς και η Βρέμη. Οι δύο τελευταίες πόλεις έχουν μακρά παράδοση αυτονομίας, που χρονολογείται από τα ύστερα μεσαιωνικά έτη, όταν αμφότερες αποτελούσαν μέλη της Χανσεατικής Ένωσης.Βερολίνο ΑμβούργοΒρέμηΧανσεατικής Ένωσης Τα υπόλοιπα δεκατρία κράτη είτε αποτελούν την ιστορική συνέχεια ανεξαρτήτων γερμανικών κρατών πριν από την ένωση του 1871 (όπως π.χ. η Βαυαρία, η Έσση) είτε δημιουργήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (όπως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Κάτω Σαξωνία). Μετά την επανένωση του 1990, δημιουργήθηκαν πέντε νέα ομόσπονδα κράτη από τα εδάφη της Ανατολικής Γερμανίας, των οποίων οι ονομασίες αντιστοιχούν είτε σε ιστορικά κράτη προ του 1871 (π.χ. η Σαξωνία) είτε σε ιστορικές περιοχές (π.χ. το Βρανδεμβούργο). Τα μεγάλα σε πληθυσμό ομόσπονδα κράτη υποδιαιρούνται σε μικρότερες διοικητικές ενότητες, αντιστοίχων των ελληνικών νομών.1871ΒαυαρίαΈσσηΒόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Κάτω Σαξωνία1990Ανατολικής ΓερμανίαςΣαξωνία Βρανδεμβούργο

8

9 η Γερμανία συνορεύει.. Βόρεια με την Δανία Νότια με την Αυστρία και Ελβετία Δυτικά με την Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία Ανατολικά με την Πολωνία,Τσεχία και ΝΑ με την Αυστρία

10


Κατέβασμα ppt "Γερμανία Επίσημη Ονομασία : Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Πρωτεύουσα : Βερολίνο. Πληθυσμός : 81.726.000 (καταμέτρηση του 2011) Νόμισμα: ευρώ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google