Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ; 555485-CITIZ-1-2014-1-EL-CITIZ-REMEM.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ; 555485-CITIZ-1-2014-1-EL-CITIZ-REMEM."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ; 555485-CITIZ-1-2014-1-EL-CITIZ-REMEM

2  Από τις αρχές του 20 ου αιώνα όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις ρίχτηκαν σ ’ έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων τους δυνάμεων. T α αίτια του Α΄Π. Π. πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες της εποχής και στις επεκτατικές βλέψεις των διαφόρων κρατών, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανταγωνισμού μεταξύ τους.  Η ανάγκη των εξαγωγών και των κερδοσκοπικών επενδύσεων πίεζε τους Ευρωπαίους βιομηχάνους και τραπεζίτες για τη δυναμικότερη επέκταση έξω από τον εθνικό τους χώρο, δηλαδή τις αποικίες, που είχαν όμως “ παγιωθεί ” από τα τέλη του 18 ου αιώνα. Δυναμική επέκταση το 1900 σήμαινε τροποποίηση του παλαιού “ χάρτη ” των αποικιών, των εξαρτημένων χωρών και “ σφαιρών επιρροής ”, δηλαδή “ ξαναμοίρασμα του κόσμου ” σύμφωνα με τις οικονομικές απαιτήσεις που ακολουθούσαν τις νέες συνθήκες της βιομηχανικής παραγωγής.  Η έμμονη ιδέα για επέκταση, εκτός από τους ιθύνοντες, αγκαλιάζει όλο και περισσότερες μάζες ευρωπαίων, που δείχνουν να “ ασφυκτιούν ” στον εθνικό τους χώρο ζητώντας ομόθυμα αυτή τη λύση, που δεν μπορούσε να είναι διαφορετική από τον πόλεμο. ‘ Έναν πόλεμο όμως που σε αυτές τις δεδομένες συνθήκες το εντονότατου ανταγωνισμού από τη συνεχή αύξηση της παραγωγής, του αγώνα για την κατάκτηση νέων αγορών και την κερδοσκοπική επένδυση χρηματιστηριακού κεφαλαίου δεν μπορούσε να είναι περιορισμένος, αλλά παγκόσμιος.

3  Ο Α΄Π. Π. ήταν πραγματικά παγκόσμιος πόλεμος που δινόταν από τις ακτές της Αμερικής ως τις ακτές της Ασίας. Ήταν σύγκρουση αυτοκρατοριών που κατέστρεψε το παλιό και εγκαινίασε το καινούργιο. Κατέρρευσαν τέσσερις μεγάλες αυτοκρατορίες : Η γερμανική, η ρώσικη, η αυστριακή και η οθωμανική. Δημιουργήθηκαν νέα κράτη ή μεταβλήθηκαν τα σύνορα υπαρχόντων κρατών. Οι χάρτες άλλαξαν και επηρεάστηκαν έντονα από τις συνθήκες που υπογράφτηκαν.  Σε οικονομικό επίπεδο η Ευρώπη πληγώθηκε σημαντικά, απώλεσε την ηγετική θέση της στον κόσμο, την οποία κατέλαβαν κυρίως οι ΗΠΑ, και εγκλωβίστηκε σε τεράστια χρέη, οικονομικά προβλήματα και μεγάλη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.  Μετά το τέλος του Α ’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, πολεμιστών και μη, κυριάρχησε το εθνικιστικό μίσος, ενισχυμένο σε μερικές περιπτώσεις από την πρακτική της ανταλλαγής των πληθυσμών. Ήταν ένας πόλεμος που άλλαξε τη φύση του ίδιου του πολέμου. Αυτός ο βίαιος πόλεμος ήταν ο “ Μεγάλος Πόλεμος ” που κατέστρεψε την ίδια τη γη. Τίποτε δεν ξέφυγε από την καταστροφή. Δεν έμεινε ούτε δέντρο. Υπήρχε μόνο λάσπη και τρύπες από όλμους. Και στο βάθος τους τα πτώματα των νεκρών μεταξύ των οποίων πολλοί έφηβοι.

4  Από τις πρώτες κιόλας εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν στη μεταπολεμική Ευρώπη, η φιλελεύθερη δημοκρατία δέχθηκε διμέτωπη επίθεση. Τα αριστερά κινήματα των θαυμαστών της ρωσικής επανάστασης, κυρίως όμως τα δεξιά κινήματα των εθνικιστών, είχαν μεγάλη απήχηση στις μεσαίες και στις αναδυόμενες τάξεις, εφόσον αυτές είχαν πληγεί περισσότερο. Σε χώρες που δεν είχαν μακρά δημοκρατική παράδοση ( Αυστρία, Ουγγαρία, Πορτογαλία ), σ ’ αυτές που είχαν συντηρητικό ή αγροτικό πληθυσμό ( Ισπανία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία ) και τέλος σε χώρες με πληγωμένο εθνικισμό και τεράστια οικονομικά προβλήματα ( Γερμανία, Ιταλία ), η δημοκρατία αμφισβητήθηκε. Στην Ισπανία (1923), στην Πορτογαλία (1926), και τη Λιθουανία (1926), εκλέχθηκαν αυταρχικά καθεστώτα. Στην Γιουγκοσλαβία (1929) και στην Ουγγαρία εγκαταστάθηκαν μοναρχίες. Η Πολωνία είχε από το 1926 μια ήπια στρατιωτική δικτατορία, ενώ η Ελλάδα αντικατέστησε τη μοναρχία με δημοκρατία το 1924, για να την επαναφέρει το 1935. η πολιτική σκηνή της Ευρώπης υπέθαλπε σημαντικές αλλαγές, καθώς πολλά καθεστώτα αποδείχθηκαν ευάλωτα κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της ανόδου των ριζοσπαστικών κινημάτων. Στην Ιταλία, όπου η εκλεγμένη κυβέρνηση παρέπαιε, ο πρώην σοσιαλιστής Μουσολίνι και το φασιστικό κίνημά του προσέγγιζε την εξουσία το 1922, ενώ στο Μόναχο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης το 1923, ο Χίτλερ έγραφε το βιβλίο Ο Αγών μου.

5  Η άνοδος του φασισμού  Ο ιταλικός φασισμός είχε τις ρίζες του στα προβλήματα που ενέκυψαν μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Προκειμένου να πάρει η Ιταλία το μέρος των Συμμάχων το 1915, μετά την έναρξη του πολέμου, της υποσχέθηκαν εδαφικές παραχωρήσεις « αλύτρωτων » περιοχών με ιταλικούς πληθυσμούς. Μετά τη σύναψη των Συνθηκών, οι Ιταλοί θεώρησαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως από τις παραχωρήσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συναισθήματος ντροπής και ταπείνωσης, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Επιπλέον, ο βαρύς φόρος αίματος, η ανεργία, ο πληθωρισμός, οι ρημαγμένες από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις βόρειες επαρχίες και το καταχρεωμένο κράτος που επέβαλε αύξηση της φορολογίας και των τιμών, δημιούργησαν απογοήτευση και αντιπάθεια για την ανεπαρκή κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια του πληθυσμού δημιούργησε ένα κλίμα αναταραχής, που αποτυπώθηκε στις εκλογές του 1919 με την ανάδειξη σε τρίτο κόμμα, του κόμματος των σοσιαλιστών, που έτρεφαν συμπάθεια προς τον κομμουνισμό.  Την ίδια χρονιά έκανε την εμφάνισή του το κόμμα του Μουσολίνι που είχε σοσιαλιστικές κατευθύνσεις και διακατεχόταν από εθνικισμό. Τα μέλη του προέρχονταν από τις μεσαίες και κατώτερες μεσαίες κοινωνικές τάξεις, ενώ ισχυρή αντιπροσώπευση είχαν οι απογοητευμένοι από την πεζότητα της πολιτικής ζωής, πρώην αξιωματούχοι και στρατιώτες του Μεγάλου Πολέμου. Μετά τις εκλογές η χώρα εισήλθε σε μια περίοδο αναταραχών, με απεργίες υποκινούμενες από τους σοσιαλιστές, καταλήψεις εργοστασίων και αγροκτημάτων. Η ιθύνουσα τάξη χρηματοδότησε το κόμμα του Μουσολίνι και το χρησιμοποίησε για να καταστείλει τα εργατικά κινήματα και να συγκρατήσει την άνοδο του κομμουνισμού. Οι ομάδες που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα και ονομάσθηκαν «fasci», στελεχώθηκαν από νεαρούς εθνικιστές. Εξαπέλυαν διώξεις, κακοποιούσαν και δολοφονούσαν κομμουνιστές, συνδικαλιστές, φιλελεύθερους και καθολικούς.  Η άνοδος του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος, όπως το είχε ονομάσει ο Μουσολίνι, ήταν ραγδαία. Στα τέλη Οκτωβρίου του 1922, ο Μουσολίνι και μερικές χιλιάδες οπαδοί του πραγματοποίησαν τη λεγόμενη « πορεία προς τη Ρώμη », μια παρωδία λαϊκής επανάστασης. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ ‘, αντί άλλης αντίδρασης, όρισε πρωθυπουργό τον Μουσολίνι, που κατάφερε, στα τέλη του 1926, να είναι, πλέον, απόλυτος κύριος της κατάστασης.

6  Η ιθύνουσα τάξη χρηματοδότησε το κόμμα του Μουσολίνι και το χρησιμοποίησε για να καταστείλει τα εργατικά κινήματα και να συγκρατήσει την άνοδο του κομμουνισμού. Οι ομάδες που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα και ονομάσθηκαν «fasci», στελεχώθηκαν από νεαρούς εθνικιστές. Εξαπέλυαν διώξεις, κακοποιούσαν και δολοφονούσαν κομμουνιστές, συνδικαλιστές, φιλελεύθερους και καθολικούς. Η άνοδος του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος, όπως το είχε ονομάσει ο Μουσολίνι, ήταν ραγδαία. Στα τέλη Οκτωβρίου του 1922, ο Μουσολίνι και μερικές χιλιάδες οπαδοί του πραγματοποίησαν τη λεγόμενη « πορεία προς τη Ρώμη », μια παρωδία λαϊκής επανάστασης. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ ‘, αντί άλλης αντίδρασης, όρισε πρωθυπουργό τον Μουσολίνι, που κατάφερε, στα τέλη του 1926, να είναι, πλέον, απόλυτος κύριος της κατάστασης.  Στις εκλογές του 1924 κέρδισε απόλυτη πλειοψηφία με τη βοήθεια της χρηματοδότησης των μεγαλοβιομήχανων. Η λειτουργία των υπόλοιπων κομμάτων απαγορεύθηκε και το Κοινοβούλιο παραγκωνίσθηκε. Το 1926 ο Μουσολίνι είχε ολοκληρώσει τον ιταλικό φασισμό. Το φασιστικό κράτος επιδίωκε τον απόλυτο έλεγχο ( ολοκληρωτικό κράτος ). Επικεφαλής ήταν ο ντούτσε ( ηγέτης ), όπως ονομάστηκε ο Μουσολίνι. Το μόνο νόμιμο κόμμα ήταν το φασιστικό, ενώ οι πιο επικίνδυνοι πολιτικοί φυλακίστηκαν ή δολοφονήθηκαν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χειραγώγηση της νεολαίας τόσο με τον έλεγχο της εκπαίδευσης όσο και με την υποχρεωτική ένταξη στη φασιστική νεολαία. Οι επαγγελματικές ενώσεις και τα εργατικά συνδικάτα αντικαταστάθηκαν από συντεχνίες ελεγχόμενες από το φασιστικό κόμμα. Επιπλέον, μέσω του Τύπου, του ραδιοφώνου και του αθλητισμού το καθεστώς προπαγάνδιζε επιθετικά τα φασιστικά ιδεώδη.

7  Η άνοδος του Ναζισμού  Η άλλοτε κραταιά Γερμανία αντιμετωπίσθηκε από τους Συμμάχους, ως η αποκλειστικά υπεύθυνη για τον πόλεμο και ερήμην της καταδικάσθηκε σε ηθική ταπείνωση, οικονομική εξόντωση και κοινωνική απομόνωση. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών ουδέποτε έγινε αποδεκτή στη συνείδηση των Γερμανών. Δημιούργησε μια απογοήτευση, μια πικρία και ένα συναίσθημα εκδίκησης στους πολίτες, για την αποστερημένη αξιοσέβαστη θέση που κατείχε η χώρα τους. Τα αναδυόμενα κόμματα της ριζοσπαστικής δεξιάς απευθύνονταν σ ’ αυτούς τους ανθρώπους με εθνικιστικές θεωρίες και προσέλκυσαν οπαδούς από τα κατώτερα και μεσαία στρώματα, με σημαντική αντιπροσώπευση πρώην αξιωματικών. Αναπτύχθηκαν ως αντίδραση απέναντι στα σοσιαλιστικά εργατικά κινήματα και στον φόβο του κομμουνισμού.  Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, μια αναγκαστική κυβέρνηση συνασπισμού των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, που συγκροτήθηκε το 1918, χρεώθηκε με όλα τα δεινά που ακολούθησαν τον πόλεμο : την κομμουνιστική επανάσταση των Σπαρτακιστών, το 1919, τα εθνικιστικά και στρατιωτικά κινήματα – όπως αυτό του Χίτλερ το 1923 στο Μόναχο – και τέλος την οικονομική κρίση της χώρας μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Στην τελευταία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό η πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, γιατί η αδυναμία συνεννόησης κράτους – εργοδοτών – εργατών, είχε σαν αποτέλεσμα οικονομικές και κοινωνικές περικοπές.  Η μαζική ανεργία έδωσε τη χαριστική βολή. Αυτό το κλίμα εκμεταλλεύθηκε ο Χίτλερ με το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Εργατών. Η έξυπνη εθνικιστική προπαγάνδα που εφάρμοσε – ανατροπή του ευρωπαϊκού status quo υπέρ της Γερμανίας και εδαφική επέκταση, οικονομική ανόρθωση, κοινωνικές παροχές, πλήρη απασχόληση για όλους – είχε πλατιά απήχηση μετατρέποντάς το σε μαζικό κόμμα. Στις εκλογές του 1932 έλαβε την πλειοψηφία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και της μεγαλοαστικής τάξης. Οι κομμουνιστές και οι σοσιαλδημοκράτες δεν φρόντισαν να συσπειρωθούν εναντίον του. Ο Χίτλερ διέλυσε τα κόμματά τους το 1933, όταν τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο ναζιστικός ολοκληρωτισμός.

8  Λίγο αργότερα οι ναζί πυρπόλησαν τη γερμανική Βουλή ( Ράιχσταγκ ) αποδίδοντας το γεγονός στους κομμουνιστές. Αμέσως προχώρησαν σε συλλήψεις χιλιάδων κομμουνιστών και σοσιαλιστών, ενώ το Ράιχσταγκ έθεσε εκτός νόμου όλους τους κομμουνιστές βουλευτές και παραχώρησε στον Χίτλερ απόλυτες εξουσίες για τέσσερα χρόνια. Λίγο αργότερα, ο Χίτλερ ανέλαβε και τη θέση του αρχηγού του κράτους και ονομάστηκε φύρερ ( οδηγός, ηγέτης ).  Παράλληλα, οι ναζί διέλυσαν όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτός από το ναζιστικό. Όπως ακριβώς στην Ιταλία, η νεολαία χειραγωγούνταν και η προπαγάνδα οργίαζε. Επιπλέον, οι ναζί οργάνωναν συγκεντρώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων για να φανατίσουν τον γερμανικό λαό. Τα βιβλία που δεν ήταν αρεστά καίγονταν δημοσίως και πολλοί διανοούμενοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη Γερμανία ( π. χ. Αϊνστάιν, Μπρεχτ κ. ά.). Εφαρμόζοντας επιθετική ρατσιστική πολιτική, οι ναζί περιόρισαν ή εξόντωσαν όλους όσοι ήταν διαφορετικοί ( πολιτικοί αντίπαλοι, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι ). Με ιδιαίτερη επιθετικότητα αντιμετωπίστηκαν οι Εβραίοι, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να κυκλοφορούν φορώντας ένα κίτρινο άστρο.

9  Τα κοινωνικά προβλήματα και οι οικονομικές κρίσεις που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο, αλλά και η εφαρμογή των αμφισβητούμενων συνθηκών ειρήνης, έφεραν τα κράτη στα όριά τους και προλείαναν το έδαφος για την επικράτηση των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Οι οπαδοί τους προέρχονταν κυρίως από τις τάξεις των ανέργων και των βετεράνων στρατιωτών. Οι μάζες αμφισβητούσαν αυτούς που τους έσυραν στον πόλεμο και αδυνατούσαν να τους βγάλουν από τις οικονομικές κρίσεις, ενώ ταυτόχρονα αναζητούσαν κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την πρόοδό τους.  Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος διαμόρφωσε ένα νέο πρότυπο βίας, που χαρακτήρισε τον 20 ο αιώνα και έσπειρε διχόνοιες και μίση, απ ’ όπου ξεπήδησαν νέες και μεγαλύτερες συγκρούσεις στο μέλλον. Επιπλέον, διέλυσε το δυτικό πολιτισμό του 19 ου αιώνα που ήταν καπιταλιστικός, φιλελεύθερος, αστικός και ένδοξος, καθώς και την πεποίθηση που είχε η Ευρώπη, ότι ήταν το κέντρο του κόσμου. Τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν, την οδήγησαν να χάσει αργότερα και την ανεξαρτησία της, καθώς υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Ένας δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν προ των πυλών.

10  Σήμερα, 100 και ένα χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εβδομήντα χρόνια μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρατηρείται μια νέα αύξηση του φασισμού στην Ευρώπη. Μια αύξηση που πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης αντίστοιχης, ίσως, με αυτή τη μεγάλη καπιταλιστική κρίση του 1929-1933. Η κρίση είναι καταλύτης εξελίξεων : μετασχηματίζει την κοινωνική διαστρωμάτωση, διαλύει βεβαιότητες προηγούμενων περιόδων, δημιουργεί ρηγματώσεις στις συνειδήσεις, διαφοροποιεί το πολιτικό σκηνικό. Κόμματα και ιδέες εξασθενούν και καταρρέουν, εμφανίζονται νέα, πραγματοποιούνται νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Μέσα στην κρίση συνυπάρχουν στην κοινωνία και συχνά στο ίδιο άτομο ριζοσπαστικές και συντηρητικές διαθέσεις. Επομένως, είναι αντικειμενικό και πέρα από τη δική μας βούληση ότι εμφανίζονται ισχυρές κοινωνικές τάσεις ή δυναμώνουν κάποιες που βρίσκονταν εν υπνώσει.

11 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Ιστορικό πλαίσιο : Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών ανάμεσα στην ηττημένη Γερμανία και τις νικήτριες δυνάμεις στις 28 Ιουνίου 1919. 1 β ): Εδαφικές απώλειες της Γερμανίας σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών (1919) http://www.ushmm.org/lcmedia/viewer/wlc/map.php?RefId =GER71020http://www.ushmm.org/lcmedia/viewer/wlc/map.php?RefId =GER71020 (11/05/09)

12 Συνέπειες της Συνθήκης των Βερσαλλιών ΠΗΓΗ 1  «Οι κυριότεροι όροι της συνθήκης ήταν εδαφικοί, στρατιωτικοί και οικονομικοί. Η Γερμανία έχασε την Αλσατία και τη Λορραίνη, τις οποίες προσάρτησε η Γαλλία, καθώς και διάφορες μικρότερες περιοχές, που προσάρτησαν το Βέλγιο και η Πολωνία. Η Γερμανία έχασε επίσης όλες τις αποικίες της. Εξίσου βαρείς ήταν οι στρατιωτικοί όροι. Αποστρατικοποιήθηκε η ανατολική όχθη του Ρήνου σε βάθος 50 χιλιομέτρων και καταλήφθηκε από τους συμμάχους. Η Γερμανία υποχρεώθηκε επίσης να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις δυσανάλογες προς τις δυνατότητές της.» ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ(ΑΠΟ ΤΟ 1815 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ), I. Κολιόπουλος κ συγγραφική ομάδα, ΟΕΔΒ, Έκδοση Β’ 2008,σελ 85

13 ΠΗΓΗ 2 Μέσα δεκαετίας 1930: Η Γερμανία διατηρεί στρατό 100.000 ανδρών σε αντίθεση με το βαρύ οπλισμό των γειτονικών κρατών. http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/posters/map.jpghttp://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/posters/map.jpg (11/05/09)

14  « Η Γερμανία αφοπλίστηκε: παρέδωσε όλα της τα υποβρύχια και το ναυτικό επιφάνειας με την εξαίρεση έξι μικρών θωρηκτών, έξι ελαφρών καταδρομικών, έξι αντιτορπιλικών και δώδεκα τορπιλακάτων. Απαγορεύθηκε στους Γερμανούς να κατέχουν αεροπορία, στρατιωτική ή ναυτική, ενώ ο στρατός τους περιορίστηκε σε 100 χιλιάδες αξιωματικούς και οπλίτες που θα στρατολογούνταν εθελοντικά. Για να αποκλειστεί ενδεχόμενη επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Γαλλίας ή του Βελγίου απαγορεύθηκε στη Γερμανία να διατηρεί στρατεύματα ή οχυρά στην κοιλάδα του Ρήνου.» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΜΟΣ Β ’, Ε. Μ. Βurns Εκδόσεις « Παρατηρητής », Θεσσαλονίκη 1984, σελ.280

15  ΠΗΓΗ 3:  «Τέλος η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τις καταστροφές και τις ζημίες που υπέστησαν οι χώρες της Αντάντ και οι υπήκοοί τους, “ως αποτέλεσμα του πολέμου που τους επιβλήθηκε από την επιθετικότητα της Γερμανίας και των συμμάχων της”. Αυτός ήταν ο λεγόμενος “ Όρος της ενοχής για τον πόλεμο” (άρθρο 231 της συνθήκης )καθώς επίσης και η βάση για απαίτηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Το ακριβές ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει η Γερμανία αφέθηκε να υπολογιστεί από την επιτροπή αποζημιώσεων. Το 1921 το συνολικό ποσό καθορίστηκε σε 33 δισεκατομμύρια δολάρια.»  ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,ΤΟΜΟΣ Β’ Ε.Μ.Βurns Εκδόσεις «Παρατηρητής», Θεσσαλονίκη1984, σελ.280

16 «Μας εξανάγκασαν να αποδεχθούμε την αποκλειστική ευθύνη του πολέμου: μια τέτοια παραδοχή στα χείλη μου θα ήταν ψευδής. Δεν επιζητούμε την απαλλαγή της Γερμανίας από κάθε ευθύνη γι’ αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο και για τον τρόπο που διεξήχθη. Ωστόσο, με έμφαση αρνούμαστε ότι η Γερμανία της οποίας ο λαός αισθανόταν ότι διεξάγει αμυντικό Πόλεμο, πρέπει να εξαναγκαστεί να αποδεχθεί την αποκλειστική ευθύνη». Κόμης Μπρόκντορφ- Ράντζαν, Επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βερσαλλίες, 1919. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ(ΑΠΟ ΤΟ 1815 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ), I. Κολιόπουλος κ συγγραφική ομάδα, ΟΕΔΒ, Έκδοση Β’ 2008,σελ.85

17 «Μέρα των Βερσαλλιών! Μέρα ντροπής!» Διαμαρτυρία Γερμανών πολιτών μπροστά στο βασιλικό παλάτι του Βερολίνου τη δεκαετία του 1920 κατά της Συνθήκης Ειρήνης των Βερσαλλιών. http://www.friends-partners.org/partners/beyond-the-pale/eng_captions/47-3.htmlhttp://www.friends-partners.org/partners/beyond-the-pale/eng_captions/47-3.html (11/05/09)

18 ΓΛΩΣΣΑΡΙ:  Αλσατία και Λορραίνη: Επαρχίες της Βορειοανατολικής Γαλλίας, δυτικά του Ρήνου. Η ενσωμάτωσή τους αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας ολόκληρο τον 19ο και τον 20ο αιώνα.  Αποστρατικοποίηση: Απομάκρυνση ή απαγόρευση της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή  Θωρηκτά, καταδρομικά,αντιτορπιλικά,τορπιλάκατοι: πλοία του πολεμικού ναυτικού  Αντάντ (=συνεννόηση): πολεμική συμμαχία Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας και άλλων κρατών εναντίον των Κεντρικών δυνάμεων(Γερμανία, Αυστροουγγαρία,Ιταλία ) στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

19 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Μετά την ήττα στον πόλεμο και την κατάλυση της Γερμανικής αυτοκρατορίας ανακηρύχτηκε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, που αντιμετώπισε στο ξεκίνημά της πολλές οικονομικές δυσκολίες. Αργότερα η κατάσταση βελτιώθηκε, αλλά η οικονομία δέχτηκε νέο πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929.  «Ένας άλλος κύριος λόγος για την απήχηση του ολοκληρωτισμού ήταν ο πληθωρισμός από τον οποίο υπέφερε η Γερμανία στη δεκαετία του 1920…Τα ημερομίσθια και οι μισθοί δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής. Εκείνοι που εξαρτώνταν από σταθερά εισοδήματα, συνταξιούχοι και μέτοχοι, έβλεπαν την ασφάλειά τους να υπονομεύεται. Καθώς έχαναν την εμπιστοσύνη τους προς την ικανότητα της κυβέρνησης να τους βοηθήσει, οι άνθρωποι εκείνοι άρχισαν παράλληλα να χάνουν οποιαδήποτε πίστη είχαν προς τη δημοκρατία.» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΜΟΣ Β’ -Ε.Μ.Βurns Εκδόσεις «Παρατηρητής»,Θεσσαλονίκη1984,  Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση του 1929 απετέλεσε αναμφισβήτητα τον μεγαλύτερο τραυματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και συνέτεινε κυρίως στο να έρθει ο ναζισμός στην εξουσία, να δημιουργηθεί η χιτλερική πολεμική μηχανή και να επιδεινωθεί η πολιτική και η ηθική κρίση στις δημοκρατίες. Το ΒΗΜΑ, 23/09/2001, Σελ.: D08

20  «Η κρίση θα αποτελέσει το εφαλτήριο αυτών των εχθρών της δημοκρατίας. Στη Γερμανία υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή… Οι κοινωνικές της επιπτώσεις ήταν πραγματικά καταστροφικές. Στα 1932 υπήρχαν 6 εκατομμύρια άνεργοι, στους οποίους θα πρέπει να προσθέσουμε 8 εκατομμύρια υποαπασχολούμενους που έπαιρναν μειωμένες αποδοχές. Συνολικά, πάνω από το μισό του γερμανικού πληθυσμού θα πληγεί από την κρίση απασχόλησης, που πλήττει ιδιαίτερα τους εργάτες, τους νέους και τα επιχειρηματικά στελέχη. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, που γνώριζε από τις αρχές του 1924 μεγάλη ευημερία, βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με το φάσμα της εξαθλίωσης. Πρώτα της θύματα οι λαϊκές τάξεις των πόλεων, που αντιδρούν χαρίζοντας τις ψήφους τους στα κόμματα που τους υπόσχονται αισθητή βελτίωση της τύχης τους. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΜΟΣ 3:ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,Serge Bernstein-Pierre Milza, Εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», Αθήνα 1997,σελ.74

21 Δεκαετία του 1920: Άνεργοι εργάτες που κάνουν ουρές για τις δυσεύρετες δουλειές και για δωρεάν γεύματα ήταν συχνό φαινόμενο. http://www.friends-partners.org/partners/beyond- the-pale/eng_captions/47-1.htmlhttp://www.friends-partners.org/partners/beyond- the-pale/eng_captions/47-1.html (11/05/09)

22 «Δουλειά και ψωμί με τη λίστα 1»- εκλογική αφίσα του ναζιστικού κόμματος http://www.friends- partners.org/partners/beyond-the- pale/eng_captions/47-2.htmlhttp://www.friends- partners.org/partners/beyond-the- pale/eng_captions/47-2.html (11/05/09)

23 ΓΛΩΣΣΑΡΙ :  Γερμανική Δημοκρατία της Βαϊμάρης: Το δημοκρατικό πολίτευμα της ηττημένης Γερμανίας, που ανακηρύχθηκε στην πόλη Βαϊμάρη (Weimar) το 1918, αλλά και η πολιτική ιστορία της προναζιστικής Γερμανίας.  Ολοκληρωτισμός : σύστημα διακυβέρνησης που περιορίζει κάθε ατομική ελευθερία και δράση  Πληθωρισμός: αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών  Κοινοβουλευτική δημοκρατία: δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης που βασίζεται στην ύπαρξη κοινοβουλίου  Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα (1889-1945): ακραίο ολοκληρωτικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Γερμανία υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ με κύρια χαρακτηριστικά τον εθνικισμό, το ρατσισμό, την απόρριψη της δημοκρατίας  Εφαλτήριο: κάτι που χρησιμοποιούμε ως βάση για να πετύχουμε κάποιο σκοπό

24 Ιδεολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες  Ο εθνικοσοσιαλισμός, όπως και ο φασισμός, στηρίζεται στον εθνικισμό, στο απόλυτα ιεραρχημένο κράτος που διαθέτει ένα μόνο κόμμα, αλλά και στο θρύλο του Αρχηγού. Στο ναζισμό όμως βρίσκουμε και άλλο ένα στοιχείο, απόλυτα δικό του χαρακτηριστικό : την έννοια της φυλής. Για τους ναζί οι Γερμανοί είναι οι κληρονόμοι των βορείων αρίων που βρίσκονται σε μόνιμο αγώνα κατά των σημιτών διαφθορέων του πολιτισμού… Πιστεύουν ότι Γερμανός είναι όποιος μιλάει γερμανικά… όλα αυτά εξηγούν την ιδέα που είχε διατυπωθεί από τον 19 ο αιώνα, ότι οι Γερμανοί προέρχονται από μια ανώτερη φυλή και ό,τι υπήρξε γερμανικό πρέπει να ξαναγίνει. Στο όνομα αυτών των δύο θεωριών, βαθιά ριζωμένων στη γερμανική σκέψη, δικαιολογούνται οι αντιλήψεις των ναζί για ζωτικό χώρο και για ρατσισμό. ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-H Ευρώπη από το 1848 μέχρι σήμερα(τόμος ΣΤ’), F.-G.Dreyfus-Roland Marx-Raymond Poidevin, Εκδόσεις «Παπαζήση», Αθήνα 1990,σελ.131-132

25  …στις συνθήκες που τότε ζούσε η Γερμανία, πολλοί είδαν στο πρόσωπο του Χίτλερ κάποιο είδος σωτήρα. Ήταν πραγματικά ρήτορας και πολλούς τους υπνώτιζε. Αλλά η επίδραση του πήγαινε πέρα από αυτό το σύμπτωμα. Πολλοί Γερμανοί, που είχαν πρώτη φορά νιώσει την πολιτική, γοητεύονταν από την προσωπικότητά του ή τουλάχιστον την εικόνα που με πολλή δεξιότητα δημιουργούσε για τον Χίτλερ ο επικεφαλής της σχετικής διαφημιστικής δραστηριότητας Josef Goebbels.Όπως τον παρουσίαζε στο κοινό, ο Χίτλερ ήταν άνθρωπος που δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τον εαυτό του… Ενδιαφερόταν μόνο για την κοινωνία, τη Γερμανία. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1789-2000 Denis Richards, Εκδόσεις «Δημ. Ν. Παπαδήμα», Αθήνα 2001,σελ.506

26  Από το βράδυ της 30 Ιανουαρίου 1933, οι ναζιστικές ομάδες είχαν συγκρουστεί με τους κομμουνιστές είχαν γίνει σωστές μάχες εκ του συστάδην. Στις 31 Ιανουαρίου, ο Χίτλερ έκανε δηλώσεις στο ραδιόφωνο. Με ένα λόγο μετριοπαθή ο νέος καγκελάριος διακήρυττε την αφοσίωσή του στις από παράδοση αρχές. Αποστολή της κυβέρνησης, είπε, ήταν «να απόκαταστήσει την ενότητα του πνεύματος και θέλησης» του γερμανικού λαού ήθελε, λέει, να διατηρήσει το χριστιανισμό, να προστατέψει την οικογένεια «συστατικό κύτταρο του σώματος του γερμανικού λαού και κράτους», γινόταν έτσι ο υπερασπιστής των καθησυχαστικών αστικών αξιών. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΠΟ, Ζακ Ντελαρύ, Εκδόσεις «Θεμέλιο»,1984, σελ.28

27  Εγκληματικά, τα πλήθη είναι συχνά, σίγουρα, αλλά συχνά επίσης, είναι ηρωικά. Τα φέρνουν εύκολα σε σημείο να σκοτωθούν για τον θρίαμβο μιας πίστης ή μιας ιδέας, τα ενθουσιάζουν για την δόξα και την τιμή, τα παρασύρουν σχεδόν δίχως ψωμί και δίχως όπλα….  Ο όχλος γίνεται άνετα δήμιος αλλά όχι λιγότερο άνετα μάρτυρας. Είναι από τους κόλπους του που έχουν κυλήσει τα ποτάμια του αίματος που απαιτήθηκαν για τον θρίαμβο κάθε πίστης….  Δε διαπραγματεύτηκαν ποτέ τη ζωή τους σε μια εξέγερση και είναι λίγα χρόνια που ένας στρατηγός που έγινε ξαφνικά δημοφιλής, βρήκε εύκολα εκατό χιλιάδες ανθρώπους έτοιμους να σκοτωθούν για χάρη του. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΧΛΩΝ, Γουσταύος Λε Μπον, εκδόσεις «νέα εποχή», σελ 21,24

28 http://www.youtube.com/watch?v=uAUPt9SX2qkhttp://www.youtube.com/watch?v=uAUPt9SX2qk (10/05/09) Απόσπασμα από τον πρώτο λόγο του Χίτλερ ως καγκελάριου

29 http://www.youtube.com/watch?v=TULrxsoURachttp://www.youtube.com/watch?v=TULrxsoURac (11/05/09) Απόσπασμα από την ταινία του Τσάρλυ Τσάπλιν: «Ο μεγάλος δικτάτορας»

30 ΓΛΩΣΣΑΡΙ :  Φασισμός: ιδεολογία και πολιτικό σύστημα εθνικιστικού και ολοκληρωτικού χαρακτήρα  Άριοι: γερμανικής καταγωγής λαοί, οι οποίοι θεωρούνταν από τους Ναζί ως ‘’γνήσιοι εκπρόσωποι’’ των Ινδοευρωπαίων και μάλιστα ως ‘’ανώτερη φυλή’’.  Αντιστρατεύομαι : τίθεμαι αντιμέτωπος, εκδηλώνω εναντίωση, Εκ του συστάδην: από κοντά  Επέλαση: έφοδος, Σβάστικα: αγκυλωτός σταυρός, γνωστός ως σύμβολο του ναζιστικού κόμματος  Όχλος: Σύνολο ατόμων που συσπειρώνονται κ δρουν υπό την επίδραση συναισθηματικών παρορμήσεων χωρίς πολιτική ωριμότητα κ αυτοέλεγχο

31 Προπαγάνδα και βία 1. Βασισμένοι στο δικαίωμα όλων των λαών για αυτοδιάθεση, απαιτούμε τη δημιουργία μιας μεγάλης Γερμανίας, ώστε να συγκεντρωθούν σ ’ αυτήν όλοι οι Γερμανοί. 3. Διεκδικούμε εδάφη - αποικίες - για τη διατροφή του λαού μας και την εγκατάσταση του πληθυσμού που πλεονάζει. 4. Πολίτης είναι μόνο όποιος είναι Γερμανός και Γερμανός είναι μόνον όποιος έχει γερμανικό αίμα, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά του. Επομένως, κανένας Εβραίος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος του γερμανικού λαού. 5. Όποιος δεν είναι πολίτης δεν μπορεί να ζει στη Γερμανία παρά μόνον ως φιλοξενούμενος και πρέπει να υπόκειται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τους αλλοδαπούς. 23. Απαιτούμε να παταχθούν από το νόμο το συνειδητό πολιτικό ψεύδος και η προπαγάνδισή του από τον τύπο … Η κυκλοφορία των εφημερίδων που αντιστρατεύονται το κοινό συμφέρον πρέπει να απαγορευθεί … Πρόγραμμα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας που δημοσιεύτηκε το 1920 ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ Βασίλης Κρεμμυδάς, Εκδόσεις « Γνώση », 1981, σελ.202

32  Kαθ’ εκάστην πρωίαν, οι εκδόται των ημερησίων εφημερίδων του Βερολίνου και οι ανταποκριταί, εκείνων που εξεδίδοντο εις τα άλλα μέρη του Ράιχ, συνεκεντρούντο εις το Υπουργείον της Προπαγάνδας, δια να τους είπη ο δόκτωρ Γκαίμπελς ή εις εκ των βοηθών του τι ειδήσεις να δημοσιεύσουν και τι να παραλείψουν, πώς να τας γράψουν και με τι επικεφαλίδας, τι ΄΄καμπάνιες΄΄ να σταματήσουν ή να εγκαινιάσουν και τι κύρια άρθρα εχρειάζοντο δια την ημέρα εκείνην…Το ραδιόφωνον και ο κινηματογράφος εζεύχθησαν πολύ συντόμως εις την εξυπηρέτηση της προπαγάνδας του Ναζιστικού κόμματος. Ο Γκαίμπελς είχε πάντοτε ίδει εις το ραδιόφωνον(...)το κυριώτερον όργανον προπαγάνδας εις την νεωτέραν κοινωνίαν και…απέκτησε πλήρη έλεγχον των εκπομπών και τας διεμόρφωσε πλήρως προς εξυπηρέτησιν των επιδιώξεων του. Το έργον του κατέστη ευκολώτερον, διότι εις την Γερμανίαν, όπως και εις τας άλλας χώρας της Ευρώπης, η μετάδοσις δια του ραδιοφώνου ήτο μονοπώλιον ανήκον εις το κράτος και χειριζόμενον υπ’ αυτού. Το 1933 η ναζιστική κυβέρνησις ευρέθη αυτομάτως κάτοχος του Οργανισμού Εκπομπών του Ράιχ. Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΟΥ Γ΄ ΡΑΙΧ, W.Shirer, τόμος Α΄, εκδόσεις ‘’Αρσενίδη’’, Αθήναι,σελ.369,372

33 « Όλη η Γερμανία ακούει τον Φύρερ από το ραδιόφωνο του λαού » http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/posters/radio.jpg http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/posters/radio.jpg (10/05/09)

34  Και πάνω από όλους-επέμενε ο Χίτλερ- τους εχθρούς της Γερμανίας ήταν η χολέρα των Εβραίων,οι οποίοι:  1.είχαν γίνει ηγέτες των κομμουνιστών,  2.πλημμύρισαν τη Γερμανία όντας φυγάδες από την ανατολή(Ρωσία),  3.δημιουργούσαν ανθούσες επιχειρήσεις με στυγνή εκμετάλλευση εις βάρος του απλού λαού και  4.εξαπέλυσαν κινήματα εκφυλισμού στην Τέχνη και στην Ψυχαγωγία. Αν λοιπόν έρθει αυτός στην εξουσία, σκέπτονταν οι Γερμανοί ακροατές-ψηφοφόροι, ο Χίτλερ 1.θα καταδιώξει το Κομμουνιστικό Κόμμα,2. θα αναδημιουργήσει τη γερμανική δύναμη,3. θα απαλλάξει τη Γερμανία από τα δεσμά της Συνθήκης των Βερσαλλιών και 4. θα μεριμνήσει για τη φυλετική καθαρότητα των Γερμανών, απαλλάσσοντας τους από την παρουσία των Εβραίων. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1789-2000 Denis Richards, Εκδόσεις «Δημ. Ν. Παπαδήμα», Αθήνα 2001,σελ. 507

35 «Οι Εβραίοι είναι ανεπιθύμητοι εδώ» αντισημητική ταμπέλα σε δρόμο της Βαυαρίας, Γερμανία 1937 www.ushmm.org/lcmedia/photo/lc/image/64/64416.jpg (9/05/09) www.ushmm.org/lcmedia/photo/lc/image/64/64416.jpg

36  …η αστυνομική μηχανή του Γκαίρινγκ μπήκε σε κίνηση. Σ’ όλη τη χώρα έγιναν έρευνες στα γραφεία και τις αίθουσες των κομμουνιστών καθώς και στους ηγέτες του κόμματος. Αναφέρουν την ανακάλυψη όπλων, πολεμοφοδίων και εγγράφων «αποδεικνυόντων» συνωμοσία έτοιμη να ξεσπάσει, που περιλάμβανε κυρίως το σχέδιο πυρπόλησης των δημοσίων κτιρίων. Πολλαπλασιάστηκαν οι συλλήψεις καθώς και οι απαγωγές. Τα Ες Ει βασάνισαν και δολοφόνησαν τους αντιπολιτευόμενους που βρίσκονταν στους πίνακες για τους οποίους από χρόνια γινόταν λόγος. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΠΟ, Ζακ Ντελαρύ, Εκδόσεις «Θεμέλιο», σελ.29  Οι νόμοι φυλετικής καθαρότητας των Ναζί επεκτάθηκαν και στους Τσιγγάνους Σίντι και Pόμα. Οι Τσιγγάνοι υφίσταντο διακρίσεις ήδη προ του 1933. Το ναζιστικό καθεστώς τους κατέτασσε στα ακοινωνικά άτομα και το 1936 ιδρύθηκε ένα Kεντρικό Γραφείο του Ράιχ για την καταπολέμηση της ενόχλησης από τους Τσιγγάνους. Ιστορικός Άτλας του 20ου αιώνα, KAΘHMEPINH, Αθήνα 1999, σελ. 100.101 http://www1.ekebi.gr/fakeloi/fascism/section_b/daily%20routine04.htm

37  H ιδιωτική ζωή και η δημόσια παρουσία του κάθε πολίτη βρίσκονταν υπό διαρκή και στενή παρακολούθηση από τους εκπροσώπους του καθεστώτος. H παραμικρή παρέκκλιση από τις αρχές συμπεριφοράς που επέβαλαν οι Ναζί είχε σοβαρότατες συνέπειες, φυσικές, κοινωνικές και επαγγελματικές. H τρομοκρατία, οι ξυλοδαρμοί, οι ανακρίσεις και τα βασανιστήρια στα κρατητήρια της Mυστικής Αστυνομίας (Γκεστάπο) ανήκαν στην ημερήσια διάταξη για τους αμφισβητίες, τους πολιτικούς αντιπάλους, ακόμη και για όσους δεν εκδηλώνονταν ανοικτά υπέρ του καθεστώτος. http://www1.ekebi.gr/fakeloi/fascism/section_b/daily%20routine07.htm W. Mickel - B. Wiegand (επιμ.), Geschichte, Politik und Gesellschaft (Bd. 1: Von der Franzosischen Revolution bis zum Ende des 2. Weltkrieges), Bερολίνο 1998, σελ. 336-337.

38  ΓΛΩΣΣΑΡΙ :  Αυτοδιάθεση: το δικαίωμα ενός λαού να επιλέξει ελεύθερα τι πολίτευμά του, να αυτοπροσδιοριστεί πολιτικά,αυτόνομη πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή του  Προπαγάνδιση- προπαγανδίζω: προσπάθεια να προβάλλω κάτι με συστηματικό τρόπο επηρεάζοντας τη κοινή γνώμη υπέρ του.  Ράιχ: η ναζιστική Γερμανία (Reich=αυτοκρατορία,κράτος)  Εκφυλισμός: ηθική κατάπτωση, διαφθορά, εξαθλίωση  Αντισημιτικός: αυτός που στρέφεται κατά των Εβραίων  Ες Ει : τάξη από άνεργους άντρες που δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση των τακτικών σωμάτων ασφαλείας και βρέθηκαν σε θέσης διοίκησης

39 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ(1919-1939)  1919 O Drexler ιδρύει το "Γερμανικό Κόμμα των Εργατών", πρώτο πυρήνα του ναζιστικού κόμματος. O Hitler συμμετέχει σε αυτό. Yπογράφεται η συνθήκη των Βερσαλλιών.  1920 Αποτυγχάνει το ναζιστικό πραξικόπημα στο Βερολίνο.  1923 H Γερμανία δηλώνει ότι δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει να καταβάλει ως υπεύθυνη του A' Παγκοσμίου Πολέμου. Γαλλικός και βελγικός στρατός καταλαμβάνει την περιοχή της Ruhr. Kαθεστώς έκτατης ανάγκης στη Bαυαρία. Αποτυχημένο πραξικόπημα των Ναζί στο Mόναχο. Tο ναζιστικό κόμμα διαλύεται με τη βία.  1924(1 Aπριλ.)Συλλαμβάνεται ο Hitler για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Όμως, στις 20 Δεκεμβρίου δίνεται γενική αμνηστία και ο Hitler απελευθερώνεται από τις φυλακές.  1927(27 Φεβρ.) Eπανιδρύεται το ναζιστικό κόμμα: N.S.D.A.P. = National Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei.  1930 Στις εκλογές οι Nαζί εκλέγουν 107 βουλευτές.  1932 O Hitler συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές, αλλά ηττάται από το στρατάρχη Hindenburg. Ψηφίζεται, όμως, από 13.417.460 ψηφοφόρους. Στις 31 Iουλίου στις γενικές εκλογές οι Nαζί εκλέγουν 230 βουλευτές. Στις 6 Nοεμβρίου, στις επόμενες εκλογές, οι Nαζί εκλέγουν 196 βουλευτές.

40  1933 (30 Iαν.) O Hitler γίνεται καγκελάριος της Γερμανίας. Ψηφίζεται το δικαίωμα της κυβέρνησης να προσφεύγει στη χρήση βίας εναντίον των δυνητικών ανατροπέων της δημοκρατίας. Στις εκλογές της 5ης Mαρτίου, οι Nαζί εκλέγουν 288 βουλευτές και κερδίζουν το 43,9% των ψήφων. Kαταργούνται τα συνδικάτα. H Γερμανία πλέον κυβερνάται δικτατορικά και εγκαταλείπει την Kοινωνία των Eθνών.  1934 (29-30 Iουν.) Eκκαθαρίζονται τα Tάγματα Eφόδου (S.A) και δολοφονούνται επίλεκτα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του NSDAP (λ.χ. Strasser, Röhm κ.λπ.).  1935 (15 Σεπτ.) Pατσιστικοί νόμοι της Nυρεμβέργης, με τους οποίους αφαιρούνται από τους Eβραίους όλα τα πολιτικά δικαιώματα.  1936 Η Γερμανία καταλαμβάνει την αποστρατικοποιημένη ζώνη του Pήνου. O Himmler γίνεται αρχηγός της γερμανικής αστυνομίας. Γερμανο-ιαπωνικό Σύμφωνο Φιλίας.  1938 Γερμανική εισβολή στην Aυστρία.  1939 Kατάληψη της Tσεχοσλοβακίας. Kατάληψη της Πολωνίας. Pωσο-γερμανικό Σύμφωνο μη επιθέσεως (Mολότωφ Pίμπεντροπ). http://www1.ekebi.gr/fakeloi/fascism/section_a/time%20index1.htmhttp://www1.ekebi.gr/fakeloi/fascism/section_a/time%20index1.htm (10/05/09) Πηγή: Xρονολόγιο του S.J. Woolf (ed), European Fascism, VIntage Books 1996.

41 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ http://www.jmth.gr - Εβραϊκό μουσείο Θεσσαλονίκης http://www.jmth.gr http://museums.nuremberg.de/documentation-centre - Μουσείο Νυρεμβέργης http://museums.nuremberg.de/documentation-centre http://www.ushmm.org – Αμερικανικό μουσείο στη μνήμη του ολοκαυτώματος http://www.ushmm.org http://foundation.parliament.gr – Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία http://foundation.parliament.gr http://www.history.com – History channel http://www.history.com http://www1.ekebi.gr/fakeloi/fascism/index.htm - Εθνικό κέντρο βιβλίου http://www1.ekebi.gr/fakeloi/fascism/index.htm http://www.fordham.edu/halsall/mod/modsbook43.html - ηλεκτρονική πηγή πληροφοριών για τη σύγχρονη ιστορία http://www.fordham.edu/halsall/mod/modsbook43.html http://www.nationalsozialismus.de/ - ιστοσελίδα για τον εθνικοσοσιαλισμό http://www.nationalsozialismus.de/


Κατέβασμα ppt "ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ; 555485-CITIZ-1-2014-1-EL-CITIZ-REMEM."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google