Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

24/2/2014 Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "24/2/2014 Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 24/2/2014 Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος
ΛΙΠΟΘΥΜΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 24/2/2014 Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος

2

3

4 ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ: Είναι η απωλεια συνειδησης για μικρο χρονικο διαστημα που συνοδευεται από ωχρο προσωπο και ψυχρα ακρα, χωρις να παρουσιαζει καμια ουσιαστικη επιπτωση στις σφυξεις.Σπανια ο σφυγμος γινεται μαλακος και πεφτει λιγο η αρτηριακη πιεση.

5 Η κοινη λιποθυμια αποτελει μια συχνα απαντωμενη παθολογικη κατασταση που εισβαλλει αποτομα και φευγει το ιδιο γρηγορα, μετα την παροχη λιγων απλων πρωτων βοηθειων. Πρεπει να αντιδιαστειλουμε από την καταπληξια η κατερειψη που είναι μια πολύ σοβαροτερη κατασταση και εχει σχεση με τον ογκο του αιματος που κυκλοφορει.

6 Σε κάθε λιποθυμια είναι η κακη οξυγονωση του εγκεφαλου
Σε κάθε λιποθυμια είναι η κακη οξυγονωση του εγκεφαλου. -μπορει να οφειλεται σε ελαττωση του οξυγονου του αναπνεομενου αερα -η σε ελλειπη μεταφορα οξυγονου στον εγκεφαλο από το αιμα -η να οφειλεται σε ψυχογενη αιτια.

7 Υπαρχουν λιποθυμιες: -σε κλειστους πολυπληθεις χωρους (εκκλησιες) -μετα από παρατεταμενη ορθοστασια -σε αθλητες μετα από εντονη προσπαθεια -μετα από αποτομη εγερση από το κρεβατι -σε αιφνιδια συγκινηση η φοβο.

8 Συμπτωματα: -αδυναμια -ωχροτητα δερματος -εφιδρωση προσωπου -επιπολαιη αναπνοη -βραδυς σφυγμος και αδυναμος -τελος απωλεια αισθησεων και σιγα σιγα ο πασχων πεφτει λυγιζοντας τα ποδια.

9 Κατερειψη η Shock χαρακτηριζουμε την βαρεια εκεινη κατασταση που οφειλεται σε κυκλοφορικη ανεπαρκεια. Αιφνιδια απωλεια μεγαλης ποσοτητας ογκου αιματος είναι η συνηθεστερη αιτια. Αλλοι λογοι είναι παθολογικες η τραυματικες καταστασεις που επηρεαζουν τον ογκο του αιματος (εγκαυμα, θλαση κοιλιας,εμετος, διαροια, καρδιακη προσβολη).

10 Εάν η απωλεια συνειδησης οφειλεται σε ελαττωση του ογκου του αιματος που κυκλοφορει στα αγγεια (αιμορραγια, αφυδατωση), τοτε ο πασχων εκτος από τα συμπτωματα της απλης λιποθυμιας παραπονιεται για διψα. Ο σφυγμος γινεται πιο αδυναμος αλλα γρηγορος και μπορει να υπαρχουν ενδειξεις εξωτερικης αιμορραγιας η ακομα, από το ιστορικο, να αναφερεται προσφατη κακωση και πιθανη εσωτερικη αιμορραγια.

11 Αντιμετωπιση: -όταν ο πασχων διατηρει τις αισθησεις του ,τον καθιζουμε και τον βοηθαμε να σκυψει το κεφαλι μπροστα αναμεσα στα γονατα παιρνοντας βαθειες ανασες -ελεγχος σφυγμου -σε απωλεια αισθησεων τον ξαπλωνουμε ανασκελα και ανασηκωνουμε λιγο τα ποδια -χαλαρωνουμε τα ρουχα που σφιγγουν το λαιμο το θωρακα, την κοιλια ώστε να υπαρχει επαρκες αερισμος -ελεγχουμε τυχον τραυματα από πτωση -αφαιρουμε ξενα δοντια -μενουμε διπλα στον πασχων μεχρι να ερθει βοηθεια -προσεχουμε τα περουσιακα στοιχεια του πασχοντος -σε κατασταση κατερειψης σταθεροποποιουμε τυχον αιμορραγια -στον λιποθυμο απαγορευεται το νερο, το οινοπνευμα το καπνισμα, οι ασκοπες μετακινησεις.

12 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ:
Χαρακτηριζεται από μιαν απροβλεπτη και αισθητη πτωση της πιεσης του αιματος και κατά συνεπεια της εξασθενησης ολων των ζωτικων λειτουργιων. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: -ωχροτητα προσωπου -αδυνατος σφυγμος και γρηγορος -συχνη αναπνοη -μελανιασμα στα χειλη και ακρα -χαλαρωση μυικου συστηματος -ψυχρα ακρα με ιδρωτα και πτωση της σωματικης θερμοκρασιας -αδυναμια -τελος μπορει να εχουμε απαθεια και πνευματικες διαταραχες.

13 ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Χαρακτηριζεται από τυπικη απωλεια αισθησεων , προσποιητη και ατελη. Συμπτωματα: -αδιαθεσια -ζαλη -πονοκεφαλος -αλλαγη διαθεσης -ταχυπνοια -κλειστα ματια -τρομος στα ακρα -τεντωμενα δακτυλα -υπαρχει πτωση στο πλαι,ο πασχων ακουμπα αρχικα στα γονατα, μετα γοφους και τελος με την πλατη -πιθανον να ακολουθησει μια ληθαργικη κατασταση , συσπασεις και κριση βιαιης. Η απουσια δαγκωματων της γλωσσας, της απωλειας ουρων, και σκοτοδινης μετα την κριση προσδιοριζει τη διαφορα της νευρικης κρισης από εκεινη της επιληψιας.

14 ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΓΚΟΠΗ: Είναι η χαρακτηριστικη μορφη που προσβαλλει τα νεαρα ατομα.Η προειδοποιητικη φαση χαρακτηριζεται από την ιδιαιτερη ενταση της. ΣΥΓΚΟΠΗ ΑΠΟ ΕΝΕΣΗ: Συμβαινει μετα από εισχωρηση μιας βελονας ασχετα από το σκοπο για τον οποιο γινεται η ενεση και το μερος που γινεται.

15 ΟΥΡΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΠΗ: Σημειωνεται γενικα την νυχτα όταν ο ασθενης σηκωνεται για να ουρήση.Η συγκοπη επερχεται μετα την ουρηση αμεσως τη στιγμη που επιστρεφει στο κρεβατι του. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΓΚΟΠΗ: Οφειλεται σε πτωση της αρτηριακης πιεσης στο ανω μερος του σωματος όταν ένα αδυναμο ατομο σηκωθει αποτομα.

16 ΣΥΓΚΟΠΗ ΑΠΟ ΚΟΛΙΤΙΔΑ: Ο ασθενης που υποφερει από φλεγμονωδεις κολιτιδες, χρησιμοποιει καθαρτικα σε υπερβολικες δοσεις, ανωμαλη διαιτα.Λογω των δυνατων κοιλιακων αλγων παρουσιαζει απωλεια αισθησεων.

17 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΣΥΓΚΟΠΗ: Συμπτωματα:
Οφειλεται σε σταματημα η σε συντομη κυκλοφοριακη ανεπαρκεια σαν αποτελεσμα μιας καρδιακης παυσης, η ακανονιστου ρυθμου, η ανικανοτητα της καρδιας να εκτελεσει μια καταλληλη εργασια. Υπαρχουν οι αιφνιδιες συγκοπες που οφειλονται σε αλλοιωσεις του καρδιακου ρυθμου και η απωλεια ασισθησεων επερχεται σε 10-20 δευτερολεπτα μετα το σταματημα του σφυγμου. Συμπτωματα: -απλη ζαλη -ωχροτητα προσωπου -στιγμιαια διακοπη ομολιας, και επαναφορα αμεσως το κανονικο χρωμα και η κινηση. -μερικες φορες η απωλεια αισθησεων είναι αιφνιδια και ολικη με κυανωση του δερματος και πτωση στο εδαφος -παντα με αιφνιδιο τροπο επανερχονται οι αισθησεις και το προσωπο ξαναπαιρνει το κανονικο του χρωμα.

18 ΕΝΤΟΝΕΣ ΣΥΓΚΟΠΕΣ: Οφειλονται σε παθησεις της στεφανιαιας που είναι αποτελεσμα της αρτηριοσκληρωσης η της στενωσης της αορτης. Της συγκοπης συνηθως προηγειται συχνα πονος στο στηθος, με προεκταση στις ωμοπλατες, δυσκολια στην αναπνοη, εξασθενηση και σιγα σιγα τα ποδια του πασχοντος υποχωρουν.


Κατέβασμα ppt "24/2/2014 Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google