Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΤΆΘΛΙΨΗ Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc 2016.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΤΆΘΛΙΨΗ Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc 2016."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΤΆΘΛΙΨΗ Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc 2016

2  Η κατάθλιψη αποτελεί μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε μια κατάσταση δύσκολη της καθημερινότητας.  Διαφοροποίηση επέρχεται με την κλινική κατάθλιψη, η οποία είναι μια κατάσταση επιβάρυνσης του ατόμου σε βαθμό που να επηρεάζει την καθημερινότητά του.

3  Στην ψυχιατρική ο όρος κατάθλιψη μπορεί επίσης να έχει αυτή τη σημασία αλλά συνήθως αναφέρεται σε μία ψυχική ασθένεια και ειδικά όταν δεν έχει φτάσει σε επίπεδο υψηλής σοβαρότητας ώστε να χορηγηθεί αυτή η διάγνωση.  Η κατάθλιψη αποτελεί το τέταρτο στάδιο του μοντέλου της Κιούμπλερ - Ρος για την αποδοχή του θανάτου.

4  Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη συνήθως περιγράφει τον εαυτό του ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρυμένο και απογοητευμένο.

5 Ορισμός  Κατάθλιψη είναι η δυσάρεστη συναισθηματική διάθεση του ατόμου που συνοψίζεται σε μια κατάσταση παθολογικής ( έντονης και παρατεταμένης ) θλίψης και συνοδεύεται από σημαντική μείωση του αισθήματος προσωπικής αξίας και από την επώδυνη συνείδηση της επιβράδυνσης των νοητικών, ψυχοκινητικών και οργανικών διαδικασιών.

6  Είναι ψυχική διαταραχή που εντάσσεται στις διαταραχές διάθεσης.  Διάθεση είναι ο ολικός συναισθηματικός τόνος του ατόμου και διαφοροποιείται από το συναίσθημα που είναι η εξωτερική αποτύπωση αυτού.

7 Ψυχική διαταραχή.  Με τον όρο " ψυχική διαταραχή " περιγράφεται ένα σύνολο ψυχολογικών συμπτωμάτων, παθολογικών συμπεριφορών και μειωμένης λειτουργικότητας.  Οι διαταραχές αυτές συνήθως προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική ενόχληση και έκπτωση στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας του ατόμου.  Μπορεί να οφείλονται σε οργανικούς, κοινωνικούς, γενετικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

8  Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η κατάθλιψη εώς το 2020 θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.  Ήδη αφορά μεγάλο ποσοστό ατόμων.

9 Συμπτώματα  Μεγάλη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες  Καταθλιπτική διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας  Δυσκολία στον ύπνο  Διαταραχές στην όρεξη για φαγητό  Απώλεια του ενδιαφέροντος για την ερωτική πράξη.

10  Απώλεια των δυνάμεων και της ενεργητικότητας  Αδυναμία συγκέντρωσης, σκέψης, μνήμης ή λήψης αποφάσεων  Ιδέες ενοχής, αυτομομφής και αναξιότητας  Ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον  Ιδέες αυτοκτονίας  Γενικά σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, πόνος γενικά στο σώμα κλπ

11  Οι ειδικοί θεωρούν ότι 5 ή περισσότερα συμπτώματα εκ των οποίων τουλάχιστον ένα από τα δυο πρώτα φτάνουν για να βγει η διάγνωση.  Πρέπει να τονιστεί ότι το καταθλιπτικό συναίσθημα έχει μεγάλη ένταση, είναι μόνιμο και δεν επηρεάζεται από τις καταστάσεις που ζει ο ασθενής.  Στην κατάθλιψη το συναίσθημα μπορεί να είναι χειρότερο το πρωί σε σχέση με το βράδυ, ενώ στους φυσιολογικούς ανθρώπους συμβαίνει το ανάποδο

12 Μορφές κατάθλιψης  Η κατάθλιψη στα πλαίσια μονοπολικής συναισθηματικής διαταραχής ( Μείζων κατάθλιψη ) ή διπολικής συναισθηματικής διαταραχής.  - Ήπια ή Ελάσσων κατάθλιψη ( πιο ήπια συμπτώματα ).  Δυσθυμική διαταραχή : Όταν η ήπια ή ελάσσων κατάθλιψη συμβαίνει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών, μεταπίπτει στη δυσθυμική διαταραχή.

13  A λλοι τύποι κατάθλιψης είναι : -  Αγχώδης κατάθλιψη  Κατάθλιψη με ψυχοκινητική επιβράδυνση  Επιλόχεια κατάθλιψη  - Νευρωσική κατάθλιψη  - Εποχιακή κατάθλιψη  Γεροντική κατάθλιψη

14 Ψυχικές διαταραχές με συνυπάρχουσα κατάθλιψη  Ενδογενή Κατάθλιψη  Νευρωτική Κατάθλιψη  Άτυπη Κατάθλιψη

15  Ψυχωτική Κατάθλιψη  Κυκλοθυμία  Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή  Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή

16 Αιτίες  Η αιτιολογία πολυπαραγοντική.  Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμμετέχουν στην αιτιολογία της κατάθλιψης είναι :  Γενετικοί παράγοντες  Νευροχημικοί  Νευροενδοκρινικοί  Προσωπικότητα

17  Οικογενειακοί παράγοντες ( γονεϊκή στέρηση στην πρώτη βρεφική και νηπιακή ηλικία )  Ψυχοπιεστικά γεγονότα  Προδιαθεσιακές καταστάσεις  Σωματικά ενοχλήματα  Ψυχολογικοί παράγοντες

18 Θεραπεία  Η θεραπεία της κατάθλιψης αποβλέπει σε 3 στόχους  στην προστασία του ασθενούς από το ενδεχόμενο αυτοκαταστροφής  Καταπολέμηση της φάσης της κατάθλιψης  Αποτροπή προσεχών φάσεων

19  Αντιμετωπίζεται με βιολογικά μέσα όσο και ψυχολογικά.  Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά τα οποία χρησιμοποιούνται συχνότερα στη μείζονα κατάθλιψη  Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης οι οποίοι έχουν παρόμοιες ενδείξεις με τα τρικυκλικά, πλεονεκτούν όμως γιατί έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

20  Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτίνης και της νοραδρεναλίνης  Αναστολείς της μονοαμεινοξειδάσης τα οποία είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τις παραπάνω κατηγορίες και παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών.

21  Ηλεκτροσπασμοθεραπεία  ΄Αλλες κατηγορίες φαρμάκων όπως αντιψυχωσικά, αγχολυτικά  Υπνική αποστέρηση : ολική και μερική υπνική στέρηση  Φωτοθεραπεία : εκτίθενται οι ασθενείς σε ισχυρό φως.

22  Ατομική ψυχοθεραπεία  Οικογενειακή ψυχοθεραπεία  Ομαδική ψυχοθεραπεία  Ψυχοκοινωνικές θεραπείες  Μπορεί να γίνει και συνδυασμός βιολογικών, ψυχοθεραπευτικών και ψυχοκοινωνικών μεθόδων

23  Επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, rTMS).  Η θεραπεία με επαναληπτικό διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό χορηγείται μέσω ενός ηλεκτρομαγνητικού πηνίου, που βρίσκεται σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής. Μέσω αυτού δημιουργούνται επαναλαμβανόμενοι πολύ μικρής διάρκειας ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί, οι οποίοι διεγείρουν τα αντίστοιχα εγκεφαλικά κέντρα, που βρίσκονται κάτω από το σημείο επαφής του πηνίου.

24  Με τον τρόπο αυτό, ενισχύονται τα θετικά συναισθήματα ή καταστέλλονται τα αρνητικά, ανάλογα με το ποιο κέντρο του εγκεφάλου επηρεάζει το πηνίο. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην ίδια φυσική αρχή με την ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT), δηλαδή στη ρύθμιση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, ωστόσο, σε αντίθετη με την ηλεκτροσπασμοθεραπεία, δεν απαιτείται αναισθησία.  Ο επαναληπτικός διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός είναι μία θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη φαρμακευτική αγωγή ή υπάρχουν αντενδείξεις στη λήψη φαρμάκων

25 Ρόλος της άσκησης  Αρκετές έρευνες της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν ότι η συστηματική συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης και φυσικές δραστηριότητες μειώνουν τα επίπεδα της κατάθλιψης.  Τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να κάνουν καθιστική ζωή και να μην ασχολούνται με σπορ και φυσικές δραστηριότητες.

26  Τίθεται ένα ερώτημα αν είναι η κατάθλιψη που δημιουργεί τάσεις αδράνειας ή αν η καθιστική ζωή επιτείνει το πρόβλημα της κατάθλιψης.  Βεβαίως, είναι πλέον παραδεκτό, ότι τα σπορ και οι φυσικές δραστηριότητες συνεισφέρουν στη σωματική και την ψυχική υγεία των ατόμων.  Επιπλέον, τα άτομα που είναι κινητικά δραστήρια έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη

27  Αυτό συμβαίνει γιατί :  Η συμμετοχή σε σπορ και προγράμματα άσκησης και ανεβάζει τη διάθεση και οδηγεί στη μείωση των επιπέδων της κατάθλιψης.  Η άσκηση αλλάζει τη διάθεση, μέσω της ρύθμισης του άγχους, της βελτίωσης της αυτοεκτίμησης και της εικόνας του σώματος και της ανόδου της αυτοπεποίθησης.

28  Επίσης, η άσκηση, αλλάζει ή ρυθμίζει καλύτερα μια σειρά φυσιολογικών μηχανισμών στα άτομα με κατάθλιψη, όπως είναι η έκκριση των ενδορφινών, οι αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του σώματος.

29 Θέματα διατροφής  Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση του τρόπου διατροφής με την κατάθλιψη.  Οι καταθλιπτικοί έχουν έλλειψη από πολλών ειδών βιταμίνες ( λόγω πολλών στρεσογόνων ορμονών που τις καταστρέφουν )  διατροφή με υψηλά σάκχαρα

30  με πολλούς καφέδες ( λόγω της καφείνης )  τα άτομα που καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά και με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.  Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν πιο χαμηλή χοληστερίνη

31 Επιλόχεια κατάθλιψη  Οι ερευνητές έχουν προσδιορίσει τρείς τύπους επιλόχειας κατάθλιψης :  τη μελαγχολία  την επιλόχεια κατάθλιψη  την επιλόχεια ψύχωση

32  Η μελαγχολία είναι η λιγότερο σημαντική από τις επιλόχειες μορφές κατάθλιψης.  Συνήθως εμφανίζεται από την πρώτη μέχρι την τρίτη μέρα μετά τη γέννα και χαρακτηρίζεται από κλάματα, ευερεθιστότητα, έλλειψη ύπνου, αλλαγές στη διάθεση και μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Εκτιμάται ότι τη βιώνουν περίπου το 50% με 80% των μητέρων.

33  Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πιο εξουθενωτική από τη μελαγχολία.  Γυναίκες με αυτή την μορφή κατάθλιψης υποφέρουν από αποθάρρυνση, κλάματα, συναισθήματα ανεπάρκειας, ενοχής, άγχους, ευερεθιστότητα και κόπωση.  Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, μούδιασμα και πόνο στο στήθος.

34  Μία γυναίκα με επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να αντικρύσει το μωρό της με αμφιθυμία, αρνητικότητα η / ​ και αδιαφορία.  Η πιθανότητα να εμφανισθεί σε μια νέα μητέρα κυμαίνεται από 3%-20%. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανισθεί οποιαδήποτε στιγμή από τη στιγμή της γέννας έως και έξι μήνες μετά και μπορεί να διαρκέσει από αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο.

35  Η επιλόχεια ψύχωση είναι μία σχετικά σπάνια διαταραχή.  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακραία σύγχυση, κόπωση, ταραχή, εναλλαγές στη διάθεση, συναισθήματα απελπισίας και ντροπής, ψευδαισθήσεις και γρήγορη ομιλία ή μανία.  Η επιλόχεια ψύχωση επηρεάζει μόνο μία στις χίλιες γέννες.

36 Εποχιακή κατάθλιψη  Οι καιρικές συνθήκες συχνά επηρεάζουν την διάθεση των ανθρώπων. Μία ηλιόλουστη μέρα μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση μας, ενώ αντίθετα μία μουντή και βροχερή μέρα να μας κάνει κακόκεφους. Ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο αυτές οι αλλαγές της διάθεσης, δεν μπορούν να επηρεάσουν γενικά την ικανότητα μας να αντιμετωπίζουμε την καθημερινή μας ζωή

37  Γι ’ αυτούς, οι τελευταίες μέρες του φθινοπώρου είναι η αρχή μίας μορφής κλινικής κατάθλιψης που μπορεί να διαρκέσει περίπου μέχρι την άνοιξη.  Αυτή η περίπτωση ονομάζεται Εποχιακή Συναισθηματική Κατάθλιψη.

38  Μία ήπια μορφή της συναισθηματικής εποχιακή κατάθλιψης, αναφέρεται συχνά, ως χειμωνιάτικη μελαγχολία, προκαλεί δυσφορία αλλά όχι ανικανότητα.  Παρ ’ όλα αυτά, ο όρος χειμωνιάτικη μελαγχολία μπορεί να είναι παραπλανητικός.  Ορισμένοι μπορεί να πάσχουν από μία σπανιότερη μορφή κατάθλιψης που ονομάζεται καλοκαιρινή κατάθλιψη, που συνήθως εμφανίζεται στο τέλος της άνοιξης ή την αρχή του καλοκαιριού.

39  Θεωρείται ότι η εποχιακή συναισθηματική κατάθλιψη σχετίζεται με τις εποχιακές διακυμάνσεις του φωτός.  Ένα “ βιολογικό εσωτερικό ρολόι ” του εγκεφάλου ρυθμίζει τους εικοσιτετράωρους — κιρκάδιους — ρυθμούς.  Οι νευροδιαβιβαστές που λειτουργούν ως χημικοί μεταφορείς στον εγκέφαλο και που βοηθούν στη ρύθμιση του ύπνου, της διάθεσης και της όρεξης μπορεί να διαταραχθούν και να προκαλέσουν εποχιακή συναισθηματική κατάθλιψη.

40


Κατέβασμα ppt "ΚΑΤΆΘΛΙΨΗ Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc 2016."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google