Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη

2 Εργαστήριο μικροβιολογίας Υπεύθυνος καθηγητής: Γεώργιος Ζερβάκης Αντικείμενο πρακτικής άσκησης: Πειραματική καλλιέργεια μανιταριών

3 Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με τη χαρακτηριστική, συνήθως ομβρελοειδή μορφή. Στην ουσία, αυτό που βλέπουμε είναι το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Είναι το μυκήλιο που αναπτύσσεται σαν ιστός στο υπόστρωμα με τη μορφή των μυκηλιακών υφών.

4 Κατάσταση στην καλλιέργεια παγκοσμίως και στην Ελλάδα Η καλλιέργεια μανιταριών σε όλο τον κόσμο ξεπερνά τους 10 εκατ. τόνους ετησίως. Η Κίνα είναι μακράν η πρώτη χώρα σε παραγωγή καλύπτοντας το 75% της παγκόσμιας αγοράς. Στην Ευρώπη ηγετικές θέσεις καταλαμβάνουν η Ολλανδία και η Πολωνία. Στην Ελλάδα παρότι το κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια μανιταριών, η παραγωγή δεν καλύπτει την ζήτηση και συνεπώς πραγματοποιούνται εισαγωγές από όλο τον κόσμο

5 Δύο είδη μανιταριών καλλιεργούνται σε επιχειρηματική βάση στην Ελλάδα: 1) το λευκό μανιτάρι (Agaricus) 2) και το πλευρωτό μανιτάρι (Pleurotus). Η τάση στην χώρα αφορά την μείωση της παραγωγής των μανιταριών Agaricus και την παράλληλη αύξηση της παραγωγής των μανιταριών Pleurotus.

6 Στο εργαστήριο μικροβιολογίας το αντικείμενο της έρευνας είναι η αποδοτικότερη καλλιέργεια μανιταριών σε συνδυασμό των κατάλληλων μεθόδων και παραγόντων όπως: Υγρασία, θερμοκρασία, φωτισμός Θρεπτικότητα υποστρώματος Αποφυγή μολύνσεων

7 Στάδια καλλιέργειας μανιταριών Στάδιο 1: Παρασκευή υποστρώματος. Αρχικά υπολογίζουμε τις αναλογίες που μας ενδιαφέρουν. Επειδή ακριβώς αυτό που μας ενδιαφέρει στο εργαστήριο είναι να δημιουργήσουμε το αποδοτικότερο υπόστρωμα φτιάχνουμε διάφορους ποσοστιαίους συνδυασμούς από: 1)τριφασικο απόβλητο ελαιοτριβείου, 2)άχυρο, 3)κλαδέματα ελιάς. Πριν ανακατευτούν τα υλικά θα πρέπει το άχυρο και τα κλαδέματα ελιάς να μουλιάσουν στο νερό από την προηγούμενη ημέρα.

8

9 Στάδιο 2: Προσθήκη πίτουρου, ανθρακικού ασβεστίου και ζύγισμα των υλικών. Τα υλικά στη συνέχεια πρέπει να ανακατευτούν πολύ καλά έτσι ώστε το μείγμα να είναι ομοιογενές. Ανάλογα με τον όγκο που θέλουμε να έχει το υπόστρωμα ζυγίζουμε ανάλογη ποσότητα από το μείγμα και το βάζουμε στις σακούλες. Στο κέντρο του υποστρώματος πρέπει να εφαρμοστεί ένας πλαστικός κενός σωλήνας έτσι ώστε μετά την αποστείρωση να βάλουμε το μυκήλιο στο κέντρο του υποστρώματος για να αναπτυχθεί ομοιόμορφα.

10

11 Στάδιο 3: Αποστείρωση υποστρώματος Είναι απαραίτητη η αποστείρωση του υποστρώματος έτσι ώστε να καταστραφούν οι περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορούν να επηρεάσουν την πλήρη ανάπτυξη του μύκητα μας. Η αποστείρωση γίνεται στους 130 C για 2 ώρες και γίνεται εις διπλούν για μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι αφού γίνει η αποστείρωση θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε να μην ακουμπήσουμε με γυμνά χέρια το υπόστρωμα.

12

13 Στάδιο 4: Εμβολιασμός υποστρώματος Ο εμβολιασμός (σπορά ) του υποστρώματος γίνεται με την εισαγωγή στην σακούλα διαμέσου του σωλήνα σπόρου σιταριού. Το σιτάρι βράζει και αποστειρώνεται και στην συνέχεια το βάζουμε μαζί με το μυκήλιο σε κωνική φιάλη για να αποικήσει ο μύκητας τους σπόρους του σιταριού.

14 Στάδιο 5: Επώαση υποστρώματος Σκοπός της επώασης είναι να απλωθεί το μυκήλιο σε όλο το υπόστρωμα, το οποίο και θα το αποσυνθέσει και θα προσλάβει τα θρεπτικά εκείνα συστατικά που θα του επιτρέψουν να έχει μια πολύ καλή καρποφορία. Στο στάδιο αυτό η θερμοκρασία του υποστρώματος πρέπει να διατηρείται στους 26-29°C, αφού θερμοκρασίες πάνω από 32°C είναι καταστρεπτικές για το μυκήλιο, άρα και για την παραγωγή μας. Έχει βρεθεί ότι πετυχαίνονται καλύτερα αποτελέσματα όταν η επώαση γίνεται στο σκοτάδι. Ο χρόνος επώασης μπορεί να κυμαίνεται από 20 μέχρι 35 ημέρες ανάλογα με το είδος του σπόρου και τις συνθήκες επώασης

15 Διάφορα στάδια επώασης υποστρώματος στο θάλαμο επώασης

16 Στάδιο 6: Παραγωγή καρποφοριών Αφού το μυκήλιο έχει αναπτυχθεί πια καλά στο υπόστρωμα, μπαίνουμε στο στάδιο της παραγωγής των καρποφοριών του μύκητα, που αποτελεί και το εδώδιμο τμήμα του. Εκεί που στο στάδιο της επώασης απαιτούσαμε σκοτάδι και θερμοκρασίες σχετικά υψηλές (26°C -29°C) τώρα το υπόστρωμα πρέπει να βρίσκεται σε φως και σε θερμοκρασίες 12°C-25°C. Εκτός από τον έλεγχο της θερμοκρασίας στο χώρο της παραγωγής πρέπει να ελέγχεται επίσης και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας. Πριν ξεκινήσουν να βγαίνουν οι καρποφορίες η σχετική υγρασία πρέπει να διατηρείται 90%-95%. Μετά το σχηματισμό όμως των καρποφοριών πρέπει να μειωθεί στο 80%.

17 Πριν την εισαγωγή των σακουλών στο θάλαμο παραγωγής θα πρέπει να ανοιχθούν 6 τρύπες στο πλαστικό έτσι ώστε να αναπτυχθούν τα μανιτάρια.

18 Όταν τα μανιτάρια πάρουν το κατάλληλο μέγεθος τότε πρέπει να γίνει η συλλογή των μανιταριών δηλαδή της πρώτης καρποφορίας και ζύγισμα της. Το πρώτο κύμα της παραγωγής μπορεί να ξεπερνάει το 10% του βάρους του υποστρώματος και συνολικά όλα τα κύματα μαζί το 25%-30% του βάρους του υποστρώματος.

19 Συλλογή της καρποφορίας

20 Η έρευνα που γίνεται στον τομέα της παραγωγής μανιταριών που γίνεται στο Γ.Π.Α είναι πολύ σημαντική για τις ελληνικές μονάδες που μπορούν να δημιουργηθούν καθώς είναι προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Όπως έχει αναφερθεί, η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα λόγω κλίματος αλλά και ανάγκη να καλυφθεί η εγχώρια κατανάλωση.

21 Ευχαριστώ για την βοήθεια τον καθηγητή κ. Γεώργιο Ζερβάκη, Τον διδακτορικό Γεώργιο Κοτρότσιο και όλα τα παιδιά που δούλευαν στην πτυχιακή τους για την συνεργασία.


Κατέβασμα ppt "Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google