Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A College Limassol 2015/2016.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A College Limassol 2015/2016."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A College Limassol 2015/2016

2 Ονομαζονται μικροβιακες ολες οι αρρωστιες που οφειλονται σε μικροοργανισμους (βακτηριδια,σπειροχαιτες, ιοι) τοσο μικρους, που δεν είναι ορατοι με το γυμνο ματι, αλλα που είναι ικανοι σε ορισμενες συνθηκες να προκαλεσουν μια παθολογικη κατασταση. Παρασιτικες η μολυσματικες είναι εκεινες που προκαλουνται από μικροοργανισμους που λεγονται μεταζωα ( οι σκωληκες η ελμινθες, το ακαρι της ψωρας).

3 Ενας σκωληκας δεν προκαλει παντα αρρωστια. Υπαρχουν υγιεις φορεις, δηλαδη ατομα που ενώ φερνουν στον οργανισμο τους, τους παθογονους σκωληκες, εξαιτιας των ειδικων συνθηκων που επικρατουν στον οργανισμο τους δεν αρρωσταινουν. Αυτά τα ατομα όμως μπορουν να μεταδωσουν την αρρωστια στους αλλους.

4 ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ: Λεγονται και σχιζομυκητες, είναι μικροοργανισμοι διαμετρου μεχρις ενός μικρου. Αποτελουνται από την πυρηνικη ουσια, ένα κυτταροπλασμα, μια κυτταροπλασματικη μεμβρανη και από μια κυτταρικη επιφανεια. Οι βακτηριδιακες μολυνσεις συνοδευονται παντα από ψηλο πυρετο συνεχη, με καλη αντιμετωπιση από σουλφοναμιδες και αντιβιοτικα.

5 ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΕΣ: Εχουν μηκος που κυμαινεται από 5 μεχρι 500 μικρα και το σωμα τους είναι στραμμενο σαν σπιραλ.Μερικες από αυτές είναι αβλαβεις, ενώ άλλες προκαλουν σοβαρες αρρωστιες, όπως π.χ. η συφιλη. Οι αρρωστιες που προκαλουνται από τους σπειροχαιτες αντιμετωπιζονται καλα με αντιβιοτικα.

6 ΙΟΙ: Εχουν διαμετρο ακομα πιο μικρη από εκεινη που εχουν τα βακτηριδια.Αποτελουνται από ένα νουκλεινικο οξυ και από μια πρωτεινη που σε αυτην τη περιπτωση παιρνει το ονομα της καψας, που και αυτή με την σειρα της είναι περιτυλιγμενη από ένα περιβλημα που λεγεται περικαψιο. Οι αρρωστιες από ιους χαρακτηριζονται από πυρετο και από το γεγονος ότι δεν ανταποκρινονται στη θεραπεια με αντιβιοτικα και σουλφοναμιδες.

7 ΕΛΜΙΝΘΕΣ: Είναι κοινοι σκωληκες που συνηθως μολυνουν το εντερο.Μπορει να είναι στρογγυλοι (νηματοειδεις) η πλατεις (τρηματοειδεις) και εχουν μηκος που ποικιλλει από 1.000 εκατοστα του μετρου μεχρι μισο μετρο. Η ελμινθιαση μπορει να θεραπευτει καλα με την καταλληλη αγωγη.

8 Άλλες ομαδες: -μυκητες ( προκαλουν τις κοινες μυρμηκιες του δερματος,και μπορουν να προσβαλλουν τα εσωτερικα οργανα ). -ρικετσιες. -παραρικετσιες. -μυκοπλασματα.

9 ΑΜΟΙΒΑΔΩΣΗ: Αιτιο:ιστολιτικη αμοιβαδα Ο ανθρωπος προσβαλλεται με τη ληψη τροφημων που εχουν ανθρωπινα κοπρανα πανω τους τα οποια περιεχουν αμοιβαδικες κυστεις. Επωαση:από μερικες μερες μεχρι μια εβδομαδα Μεταδοση:η περιοδος μεταδοσης συνεχιζεται σε ολη τη διαρκεια της αρρωστιας. Η αρρωστια αυτή εμφανιζεται στις τροπικες χωρες, στην Ελλαδα τη συνανταμε σποραδικα καθως και σε αλλα μεσογειακα κρατη. Συμπτωματα και σημεια: δυσεντερεια με βλεννοαιματηρα κοπρανα, -ελαφροι κοιλιακοι πονοι η εντονοι πονοι -δεν προκαλει πυρετο -τα κοπρανα φαινονται σαν πτηχη από βατομουρα Επιπλοκη: είναι η αμοιβαδικη ηπατιτιδα με διογκωμενο και επωδυνο συκωτι. Θεραπεια:διχλωροξανιδη,οξυτετρακυκλινη.

10 ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ: Σοβαρη αρρωστια που οφειλεται σε ένα δηλητηριωδες προιον που προερχεται από το αλλαντικο κλωστηριδιο (βακτηριο botulinum) και χαρακτηριζεται από ενοχλησεις της ορασης (διπλωπια,στραβισμος), στεγνωμα στο στομα,εντονη διψα, δυσφωνια η αφωνια από παραλυση των λαρυγγικων μυων και τελος από ελλειψη εκδηλωσεων πυρετου. Το μικροβιο μπαινει από το γαστρεντερικο με τη ληψη τροφιμων που δεν είναι καλα συντηρημενα. Επωασης:12-36 ωρες Η αλλαντιαση δε μεταδιδεται από ανθρωπο σε ανθρωπο. Θεραπεια: πλυση στομαχου και οροθεραπεια με αντιαλλαντικο ορο.

11 ΧΟΛΕΡΑ: Μολυσματικη αρρωστια από το δονακιο της χολερας, μικροβιο σε σχημα αποστροφου. Επωαση:2-5 ημερες Μεταδοση: γινεται περα από τις ημερες της αρρωστιας και κατά τη διαρκεια της επωασης και διαρκει τουλαχιστο 2 εβδομαδες μετα την υποχωρηση των κλινικων συμπτωματων. Συμπτωματα: Εντονη διαρροια, ακρατητο εμετο, βαρια καταπτωση. Αρχιζει με την εμφανιση πονων στο στομαχι που συνοδευονται από κενωσεις κανονικες, τις οποιες ακολουθουν ολο και περισσοτερες (100 σε 24 ωρες) διαρροικες κενωσεις με υδαρη κοπρανα. Το ατομο είναι καταβεβλημενο, κανει συνεχως εμετο, εχει θερμοκρασια χαμηλοτερη από το φυσιολογικο, χανει πολύ βαρος σε μικρο χρονικο διαστημα και εχει κρυους υδρωτες. Προγνωση:καλη σε γρηγορη αντιμετωπιση Θεραπεια:αποκατασταση υγρων,αντιβιωση.

12 ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗ: Παρασιτικη αρρωστια που προκαλειται από τη νυμφη του εχινοκοκκου granulosus και μεταδιδεται στον ανθρωπο από τον πιο πιστο του φιλο το σκυλο. Ο σκυλος φιλοξενει στο εντερο του το σκωληκα ο οποιος αποθετει τα αβγα του που μεταφερονται στη φυση με τα κοπρανα. Η εισοδος γινεται από το γαστρεντερικο σωληνα με μολυσμενα τροφιμα από τα αβγα του εχινοκοκκου. Η μολυνση μπορει να γινει απλα και με την τοποθετηση μολυσμενων χεριων στο στομα. Το αβγο αφου μπει στον οργανισμο ελευθερωνεται χαρη στη δραση των γαστρικων υγρων και το εμβρυο αφου περασει τα τοιχωματα του εντερου φτανει στο συκωτι με τη βοηθεια της κυκλοφοριας,Φτανοντας στο συκωτι σχηματιζεται η κυστη, που λεγεται υδατιδα κυστη στο εσωτερικο της οποιας βρισκεται ένα διαυγες υγρο, το υδατοειδες υγρο.

13 Αυτό το υγρο μπορει να φτασει τα 10-15 λιτρα. Από αυτό προερχονται τα ενοχληματα που συνδεονται με το βαρος που προκαλει η κυστη στον οργανισμο που εχει προσβαλει. Υπαρχει διαχυτος πονος και αισθημα βαρους και δυνατο να εμφανισθει και ικτερος εξαιτιας της πιεσης που προκαλει στα χοληφορα. Θεραπεια:χειρουργικη αφαιρεση της κυστης.

14 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ: Είναι η βλεννορροια η γονοκοκκιαση. Μολυσματικη αρρωστια που χαρακτηριζεται από μολυνση του βλεννογονου και πυορροια των γεννητικων οδων. Οφειλεται στο βακτηριδιο που λεγεται ναισσερια της βλεννορροιας (naisseria gonorrhoeae). Μεταδοση:με σεξουαλικη επαφη η στο νεογνο με στη διαρκεια του τοκετου. Χρονος επωασης: 2-5 μερες με ορια τις 24 ωρες μεχρι 15 ημερες. Μεταδοτικοτητα:διατηρειται σε ολη τη διαρκεια της αρρωστιας και καμια φορα παρατεινεται και για αρκετο χρονικο διαστημα μετα την κλινικη αποκατασταση ετσι ώστε να συμβουλευεται η αποχη από τη σεξουαλικη επαφη για μια η δυο εβδομαδες μετα τη θεραπεια.

15 Η αρρωστια εκδηλωνεται με ουρηθριτιδα (φλεγμονη της ουρηθρας που είναι ένα καναλι που μεταφερει τα ουρα από την κυστη στο εξωτερικο), που εκδηλωνεται με πονο, φαγουρα, ερυθροτητα και καψιμο στη βαλανο με αρκετη πυωδη εκκριση. Στον αντρα δυνατο να εμφανιζεται και ενοχληση από τον προστατη. Στην γυναικα περα από την ουρηθριτιδα είναι δυνατο να συμβει μολυνση του κολπου και της μητρας, ενοχλησεις από το ενδομητριο, από την ενδομητριτιδα που αναπτυσσεται. Θεραπεια:πενικιλλινη σε συνδυασμο με στρεπτομυκινη.

16 ΑΠΛΟΣ ΕΡΠΗΣ: Προκειται για κοινο πυρετο,δυνατο να εμφανισθει σε οποιοδηποτε σημειο του δερματος αλλα εχει ιδιαιτερη προτιμηση τα χειλη,τα μαγουλα, τα εξωτερικα γεννητικα οργανα. Συνηθως προηγειται αισθημα γενικης κακοδιαθεσιας που εμφανιζεται σε ολες τις μολυσματικες αρρωστιες. Στον υγιη ο ιος υπαρχει αφθονος στο σαλιο χωρις να δημιουργει προβληματα.Οταν ερχεται σε επαφη με οργανισμους που εχουν μειωμενη αντισταση μεταβαλλεται σε παθογονο. Περνα από το σαλιο στα νευρικα κυτταρα διαμεσου του αιματος και από εκει ακολουθωντας το δρομο των νευρων φτανει μεχρι το δερμα οπου δημιουργει τις τυπικες βλαβες.

17 Συμπτωματολογια :χαρακτηριζεται από ομαδες με φυσαλιδες πανω σε ερυθηματωδη επιφανεια με διαυγες περιεχομενο το οποιο δυνατο να μετατραπει σε πυωδες μονο αν μολυνθει από μικροβιο. Μετα από περιπου μια ημερα αυτές οι φυσαλιδες σπανε αφηνοντας χωρο οπου δημιουργουνται σχηματισμοι από μικρες κιτρινομορφες κρουστες. Θεραπεια: Αντιβιοτικη αλοιφη (χρυσομυκινη) και φαρμακα κατά των ιων.

18

19 ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ: Ο ιος της ανεμοβλογιας είναι ο πιθανος υπευθυνος αυτης της δερματοπαθειας. Εμφανιζεται με τις αλλαγες των εποχων (ανοιξη, φθινοπωρο) προσβαλλει όλα τα ατομα ειδικα όταν αυτά εχουν προσβληθει προηγουμενος από κρυολογηματα η μετα από φυσικη ασκηση. Ο φορεας του ιου διερχεται διαμεσου του λεμφικου συστηματος του στοματοφαρυγγα και διαμεσου των θωρακικων τοιχωματων και με την κυκλοφορια του αιματος στα πλαγιοσπονδυλικα γαγγλια και από αυτά διαμεσου των νευρικων ινων μεταφερεται στις αντιστοιχες δερματικες περιοχες.

20 Συμπτωματα: Αισθημα γενικης κακοδιαθεσιας,ερυθημα ελαφρα ανασηκωμενο πανω στο οποιο εμφανιζονται φυσαλιδες με διαυγες η θολο υγρο σε ομαδες. Η δερματοπαθεια αυτή παρουσιαζει μια ασυμμετρια βλεποντας ότι οι φυσαλιδες συχνα εμφανιζονται στη μια πλευρα (ημιμοριο) του σωματος, πονοι παροξυσμικου χαρακτηρα νευραλγικης φυσης με αισθημα ανυποφορου καυσους.

21 Δυο-τρεις εβδομαδες αργοτερα επερχεται η υποχωρηση της δερματοπαθειας. Καμια φορα οι πονοι παραμενουν ακομα για αρκετο χρονικο διαστημα μεταξυ των κλινικων μορφων οι πιο συχνες είναι η μεσοπλευρια η οσφυοβουβωνικη και η αυχενοβραχιονια. Θεραπεια: -παυσιπονα -κορτιζονουχα -αντινευραλγικα -αντιβιοτικα (χρυσομυκινη,τετραμυκινη) -ακτινοβολια με ακτινες Χ.

22 ΓΡΙΠΠΗ: Είναι ιογενη αρρωστια, οξεια, που αφορα την προοσβολη των ανωτερων αναπνευστικων οδων και που οφειλεται στο μυξοιο της γριππης του οποιου γνωριζουμε 3 τυπους (Α, Β, C ). Ο καθενας υποδιαιρειται σε μικροτερες ομαδες. Η γριππη είναι αρρωστια που εμφανιζεται κυρια τους φθινοπωρινους και τους χειμερινους μηνες και που είναι δυνατο να δημιουργησει επιδημιες λιγο πολύ εντοπισμενες. Μεταδοση δια μεσου των αναπνευστικων οδων και η μεταδοτικοτητα παραμενει σε ολη τη διαρκεια της αρρωστιας, τελειωνοντας καμια φορα μετα την κλινικη αποκατασταση.

23 Περιοδος επωασης: από 1-3-4 ημερες Η εισοδος της γριππης είναι αποτομη. -αυξηση θερμοκρασιας, κεφαλαλγια,πονοι στις αρθρωσεις και στους μυς. -σχεδον παντα καταρροικα συμπτωματα,συμφορηση των ανωτερω αναπνευστικων οδων. -συνηθως υποχωρει σε διαστημα 4-5 ημερων αλλα μπορει να διαρκεσει περισσοτερο σε ηλικιωμενα ατομα.

24 Θεραπεια:δεν υπαρχει ειδικη θεραπεια -αντιπυρετικα -σε μικροβιακες επιμολυνσεις αντιβιοτικα -εμβολια εναντιον ενός η περισσοτερων ιων -σωστη διατροφη, ενυδατωση αποφυγη κρυων μερων ειδικα σε ηλικιωμενα ατομα.

25 ΛΕΠΡΑ: Αρρωστια που οφειλεται στο μυκοβακτηριδιο της λεπρας και που προσβαλλει με εκλεκτικο τροπο το δερμα και το νευρικο συστημα. Μεταδοση από ανθρωπο σε ανθρωπο. Η περιοδος επωασης ποικιλλει απο μερικους μηνες μεχρι πολλα χρονια ενώ η μεταδοση γινεται μετα τη στενη επαφη ατομων υγιων και λεπρων.

26 Δυο μορφες: Φυματιωδη-χαρακτηριζεται από την εμφανιση ερυθρων στιγματων καλα καθορισμενων που τεινουν να επεκταθουν στην περιφερεια και να περιοριστουν στο κεντρο. Χαρακτηριστικο γνωρισμα αυτης της μορφης είναι ότι το δερμα που βρισκεται στο κεντρο του στιγματος δεν αντιδρα στην θερμοτητα και στον πονο, ενώ διατηρει την αισθηση της αφης.

27 Λεπρωματωδη-χαρακτηριζεται από την παρουσια μεγαλου αριθμου οζιδιων, διαφορετικου μεγεθους και ανωδυνων. Αυτά ονομαζονται λεπρωματα και μπορουν να παραμεινουν απομονωμενα η μπορει να συνενωθου σχηματιζοντας ετσι διαφορες πλακες που τεινουν να εξελκωνονται. Θεραπεια:καλη προγνωση σε συντομη εναρξη θεραπειας.

28 ΕΛΟΝΟΣΙΑ: Οφειλεται σε διαφορα ειδη του πλασμωδιου -πλασμωδιο το ζωηρο-vivax -πλασμωδιο το ωοειδες-ovale -πλασμωδιο του τεταρτου-malariae -πλασμωδιο το ημισελινοειδες-falciparum. Μεταδιδεται στον ανθρωπο από ένα κουνουπι που λεγεται ανωφελες. Χαρακτηριζεται από περιοδικους παροξυσμους πυρετου.

29 Ο κυκλος της ζωης του πλασμωδιου πραγματοποιειται μερικα μεσα στο κουνουπι και μερικα στο αιμα του ανθρωπου. Περιοδος επωασης ποικιλλει από 7-15 ημερες. Δε μεταδιδεται από ανθρωπο σε ανθρωπο. Τα πρωτα συμπτωματα της αρρωστιας δεν είναι χαρακτηριστικα. -γενικη καταπτωση -πυρετος -ναυτια,εμετος. Αυτή την φαση που διαρκει 3-4 ημερες διαδεχεται ένα συντομο χρονικο διαστημα με μια σχετικη καλυτερευση που τελειωνει με την εμφανιση του τυπικου παροξυσμικου πυρετου της ελονοσιας. Αυτος χαρακτηριζεται από ξαφνικο ριγος εντονο και γενικευμενο που μπορει να διαρκεσει πανω από μια ωρα. Η θερμοκρασια ανεβαινει,ο ασθενης δυσκολευεται να αναπνευσει, -κεφαλαλγια,ζαλαδες,εμετο.

30 Οι παροξυσμοι επαναλαμβανονται μετα από χρονικα διαλειμματα τα οποια εξαρτωνται από το ειδος του πλασμωδιου που εχει προκαλεσει την ελονοσια. Δηλαδη κάθε 3 ημερα στον τριταιο από το vivax,ovale, και falciparum. Κάθε 4 ημερα στον τεταρταιο της ελονοσιας. Προγνωση:καλη με την καταλληλη θεραπεια.

31 ΠΑΝΟΥΚΛΑ (ΠΑΝΩΛΗ): Σοβαρη επιδιμικη αρρωστια που οφειλεται στο βακτηριδιο που ονομαζεται παστερελλα (pasterella pestis). Μεταδιδεται στον ανθρωπο από τσιμπημα ψυλλων που με την σειρα τους μολυνονται τσιμπωντας μολυσμενους ποντικους. Αναλογα με το που εντοπιζεται κυρια η πανουκλα,στους λεμφαδενες,στους πνευμονες η σε ολο τον οργανισμο μιλαμε αντιστοιχα για πανουκλα βουβωνικη,πνευμονικη και σηψαιμικη. Η αρρωστια μεταδιδεται στον ανθρωπο και με την αποχρεμψη που εχει το μικροβιο.

32 Περιοδος επωασης:24-48 ωρες για τον πνευμονικο τυπο, 2-6 ημερες για την πανουκλα που μεταδιδεται από τον ψυλλο. Ο ασθενης μεταδιδει την αρρωστια σε ολη την διαρκεια που πασχει από αυτην. Η εισοδος της βουβωνικης πανουκλας γινεται με πυρετο, αποτομα εμφανιζομενο, που συνοδευεται από ριγος, εμετο αυξηση της συχνοτητας του καρδιακου ρυθμου και καταπτωση. Τα λεμφογαγγλια της περιοχης του σωματος που εχει προσβληθει από το τσιμπημα ψυλλου, διογκωνονται και πονανε. Αρχικα είναι σκληρα και περιγραμμενα, ενώ αργοτερα αποστηματοποιουνται.

33 Ο σχηματισμος αυτος ανοιγει αυτοματα αφηνοντας ετσι να βγει το περιεχομενο του. Όταν τα βουβωνικα γαγγλια αδειασουν ο πυρετος ελαττωνεται και αρχιζει η ιαση. Η πνευμονικη πανουκλα μπορει να οφειλεται σε σταγονιδια σαλιου που προερχονται από αλλους αρρωστους που πασχουν από πνευμονικη πανουκλα η μπορει να είναι δευτεροπαθης από το βουβωνικο τυπο.

34 Αυτή εμφανιζεται με τη μορφη βρογχιτιδας στην αρχη, και αργοτερα σαν βρογχοπνευμονια. Εκδηλωνεται με σοβαρη αναπνευστικη δυσκολια και με καρδιακη ανεπαρκεια. Συχνα η εκβαση είναι θανατηφορα. Η σηψαιμικη μορφη εμφανιζεται μονο στην διαρκεια μεγαλων επιδημιων. Προγνωση:επιφυλακτικη. Θεραπεια:στρεπτομυκινη.

35 ΛΥΣΣΑ: Λεγεται και υδροφοβια.Ειναι αρρωστια σχεδον παντα θανατηφορα και οφειλεται στον ιο της λυσσας που μεταδιδεται στον ανθρωπο από λυσσασμενα ζωα (σκυλο,λυκο,αλεπου,γατα) με δαγκωμα η με μολυνση τραυματος από σαλιο μολυσμενου ζωου. Περιοδος επωασης :από 7 ημερες μεχρι 8 μηνες (μεσος ορος 20- 80 ημερες). Ένα μολυσμενο ζωο μεταδιδει την αρρωστια 5 ημερες πριν την εμφανιση των συμπτωματων και συνεχιζει την μεταδοση της και μετα το θανατο, για αυτό συνισταται να καταστρεφονται τα πτωματα αυτων των ζωων.

36

37 Η αρρωστια αρχιζει με φαγουρα, μυρμηγκιασματα, πονο στο σημειο εισοδου του ιου, δυσκολια στην αναπνοη που εντοπιζεται στο στερνο. Χαρακτηριστικο της αρρωστιας είναι η υδροφοβια. Η κατασταση της αρρωστιας είναι είναι δραματικη, με σπασμους που ξεσπουν μετα από ελαφρο εστω θορυβο και με παρα πολύ υψηλο πυρετο που συνοδευεται από παραισθησεις. Η κλινικη εικονα διαρκει μονο λιγες ημερες τελειωνοντας με το θανατο ο οποιος προερχεται με παραλυση του αναπνευστικου.

38 Θεραπεια: -συμπτωματικη. -εφαρμογη εμβολιων και ορων. -καθαρισμος του τραυματος και αντισηψια.

39 ΣΥΦΙΛΗ: Αφροδισιο νοσημα που οφειλεται στο τρεπονημα το ωχρο (treponema palidum). Μεταδιδεται με σεξουαλικη επαφη η με παρα φυσης σχεσεις. Η μεταδοση μπορει να γινει με μολυσμενα αντικειμενα. Περιοδος επωασης:7-30 ημερες με μεσο ορο τις 14 ημερες. Χωρις θεραπεια μεταδιδει την αρρωστια σε ολη του τη ζωη.

40

41 Δυο μορφες συφιλης: Επικτητη:εχει 3 σταδια Πρωτο σταδιο χαρακτηριζεται από το σχηματισμο στο σημειο εισοδου της ωχρας σπειροχαιτης, μιας ερυθρας κηλιδας που τεινει να εξαπλωθει, να διογκωθει και να εξελκωθει μεσα σε 8 ημερες. Σε αυτές τις βλαβες λειπει το αισθημα του πονου. Υπαρχουν διογκωμενοι παρακειμενοι λεμφαδενες και σε ένα μηνα το ελκος επουλωνεται χωρις να αφησει ουλες.

42 Μετα από εναμιση-δυο μηνες μπαινει στο 2 σταδιο: -εμφανιση μικρων ερυθρων –ωχρων κηλιδων στο στηθος μετα στο κορμο, στο προσωπο και τα ακρα. -κηλιδες ερυθρωπες εμφανιζονται επισης στην οφθαλμικη κοιλοτητα, στο βλεννογονο του πρωκτου και στο γεννητικο βλεννογονο. -οι κηλιδες αυτές γινονται μετα λευκωπες αργοτερα γκριζωπες και τελος αποχρωματιζονται, αφηνοντας στην επιφανεια μια διαβρωση που είναι πλουσια σε σπειροχαιτες. Υπαρχει προσβολη των επιφανειακων λεμφαδενων. Χωρις θεραπεια αυτές οι βλαβες εξαφανιζονται μετα από 3 μηνες.

43 3 σταδιο: Χαρακτηριστικο του είναι τα κοκκιωματα (σχηματισμοι που τεινουν να νεκρωθουν και να εμφανιζονται τοσο στο δερμα οσο και στα διαφορα οργανα προκαλωντας σημαντικες βλαβες). Τα οργανα οπου προκαλουνται πιο συχνα βλαβες είναι τα οστα, οι μυες, το συκωτι, οι ορχεις, τα ματια, το καρδιαγγειακο και το νευρικο συστημα.

44 ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΣΥΦΙΛΗ: Εδώ λειπει το πρωτο σταδιο και οι εκδηλωσεις τοσο στο 2 οσο και στο 3 σταδιο είναι δυνατο να εμφανιστουν η με τη γεννηση η μετα από πολύ χρονο. Θεραπεια: πενικιλλινη.

45 ΤΕΤΑΝΟΣ: Οφειλεται στο βακτηριδιο που λεγεται κλωστηριδιο του τετανου (clostridium tetani). Μαζι με τους σπορους του βρισκεται στο εδαφος και στη σκονη σε ολες τις χωρες του κοσμου. Μεταδοση μονο με επαφη ενός δερματικου τραυματος με το σπορο του. Επωασης:15 ημερες με κατωτερο οριο 3 ημερες και ανωτερο τις 4-5 εβδομαδες. Η μεταδοση δε γινεται από ανθρωπο σε ανθρωπο.

46 Μηχανισμος: Στο τραυμα τα κλωστηριδια αναπτυσσονται και παραγουν μια τοξινη που διαμεσου των νευρων φτανει στο ΚΝΣ και ετσι εχουμε τα χαρακτηριστικα συμπτωματα του τετανου. Αρχικα ο αρρωστος είναι ανησυχος,ευερεθιστος,με αδιαθεσια. Μετα από 24 ωρες εμφανιζεται ο τριγμος (συσπαση ορισμενων μυων του προσωπου,κραταει σφιχτα κλειστο το στομα). Μετα από λιγες ωρες εμφανιζονται συσπασεις των μυων της ραχης, του θωρακα και των κοιλιακων τοιχωματων. Σπασμος στους μυες του προσωπου (σαρδωνειος γελωτας) καθως και στα ακρα. Οι συσπασεις κανουν τον αρρωστο να υποφερει από πονους που όταν υποχωρουν να αφηνουν τον αρρωστο ιδρωμενο και εξαντλημενο.

47 Στην διαρκεια των παροξυσμων παρατηρουμε μια μικρη αυξηση της θερμοκρασιας. Η αναπνοη και η καταποση γινονται με δυσκολια από τις συσπασεις που αν δημιουργησουν μια μεγαλη στενωση του λαρυγγα, μπορει να προκληθει θανατος από ασφυξια. Θεραπεια: -καταπραυντικα. -αντιβιοτικα. -ανθρωπινες ανοσοσφαιρινες.

48 ΤΥΦΟΣ: -Εξανθηματικος (η πετεχειωδης). -Μυικος τυφος. Εξανθηματικος:χαρακτηριζεται από πυρετο και προκαλειται από την rickeettsia prowazeki. Μεταδιδεται από τον αρρωστο στον υγιη διαμεσου μιας ψειρας που λεγεται pediculus corporis. Η ψειρα του σωματος παιρνει το μικροβιο με απομυζηση του αιματος από τον αρρωστο ανθρωπο και το μεταφερει στον υγιη. Όταν τσιμπα τον υγιη για να απομυζησει ξανα αιμα εναποθετει τα μολυσμενα κοπρανα (με τα κοπρανα η ψειρα μεταφερει τη rickettsia).

49 Το τσιμπημα προκαλει φαγουρα και με αυτην ο αρρωστος προκαλει την εισοδο αυτων των κοπρανων στην πληγη, ετσι ώστε να μολυνεται και να αρχιζει ο κυκλος του τυφου. Περιοδος επωασης:1-2 εβδομαδες. Αν ο ασθενης απολυμανει προσεκτικα την πληγη και πλυθει δε μεταδιδεται η αρρωστια. Αυτή αρχιζει με πυρετο,ριγος,κεφαλαλγια, αδιαθεσια, διαχυτους πονους στους μυες. -αυπνια το βραδυ. -υπνηλια την μερα. -την 5 μερα ερυθρωπο εξανθημα στον κορμο και μετα στα ακρα. -τα εξανθηματα δεν εμφανιζονται ποτε στο προσωπο πελματα,παλαμες.

50 Μια μερα μετα τα εξανθηματα ο ασθενης πεφτει σε ληθαργο. Θεραπεια :αντιβιοτικα Ο ξενιστης του αιτιολογικου παραγοντα που προκαλει το μυικο τυφο (rickettsia mooseri) είναι ο ψυλλος του ποντικου που μεταδιδει την αρρωστια με το τσιμπημα του. Ιδια κλινικη εικονα και θεραπεια με τον εξανθηματικο τυφο.

51 ΕΥΛΟΓΙΑ: Αρρωστια με μεγαλο βαθμο μεταδοτικοτητας. Οφειλεται στον ιο της ευλογιας που μεταδιδεται ειτε αμεσα από ανθρωπο σε ανθρωπο ειτε εμμεσα με τον αερα η με μολυσμενα αντικειμενα. Περιοδος επωασης:από 8-15 ημερες. Εναρξη αποτομη με ριγος εντονο,εμετο πολύ ψηλο πυρετο, εντονο πονοκεφαλο,πονους στην σπονδυλικη στυλη που φτανουν μεχρι τις κνημες και τις ακινητοποιουν. Τρεις ημερες μετα που εμφανιζεται το ριγος, εχουμε πτωση της θερμοκρασιας, ενώ αρχιζουν να παρουσιαζονται εξανθηματα σε ολο το σωμα..

52 Αυτά τα εξανθηματα μετατρεπονται σε μικρες προεξοχες (βλατιδες). Οι βλατιδες την 3 ημερα μεταβαλλονται σε φυσαλιδες, που περιεχουν αρχικα διαυγες υγρο, ενώ στην συνεχεια (κατά την 6 η ημερα, περιπου) πυωδες. Οι βλατιδες την 10 η ημερα αρχιζουν να ξηραινονται, σχηματιζοντας κρουστα που πεφτει, αφηνοντας ουλες που δεν φευγουν.


Κατέβασμα ppt "Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A College Limassol 2015/2016."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google