Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Κάπνισμα: Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. καπνούκαπνός Η καύση γίνεται συνήθως.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Κάπνισμα: Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. καπνούκαπνός Η καύση γίνεται συνήθως."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Κάπνισμα: Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. καπνούκαπνός Η καύση γίνεται συνήθως σε: τσιγάρο,τσιγάρο Πούρο,Πούρο με άλλο τρόπο.

2 2 Ιστορικά στοιχεία: Οι άνθρωποι της συνοδείας του Κολόμβου ανακάλυψαν πρώτοι το τσιγάρο. Στην Ευρώπη ο καπνός μεταφέρθηκε από τους Ισπανούς το 1519. Στη Γαλλία αναπτυσσόταν το 1556. Στην Ολλανδία καλλιεργήθηκε το 1615. Στην Ελλάδα μεταφέρθηκε ο καπνός στα τέλη του 16ου αιώνα. Στα μέσα του ΙΖ' αιώνα ο καπνός ήταν γενικά διαδεδομένος στη Δύση. Το πέρασμα από το κάπνισμα ακατέργαστου καπνού στο τσιγάρο έγινε μόλις τον 20ο αιώνα Οι πρώτες καπνοβιομηχανίες, εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.Α' Παγκοσμίου Πολέμου Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20 το τσιγάρο πέρασε στο χώρο της διαφήμισης. Η πρώτη επιστημονική έρευνα παρουσιάστηκε το 1962 συνδέοντας το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων και τη χρόνια βρογχίτιδα. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, το κάπνισμα απαγορεύτηκε στους κλειστούς δημόσιους χώρους από το 2010.

3 3 Τρόποι για τη χρήση και οι βασικοί τύποι καπνού: Έχουν επινοηθεί διάφοροι τρόποι για τη χρήση των φύλλων του καπνού: α) τα καπνίζουν ως βιομηχανοποιημένα σιγαρέτα, πούρα, καπνό σιγαρέτων, καπνό με καπνοσύριγγες, καπνό με φιαλοσύριγγες, β) τα εισπνέουν από τη μύτη και γ) τα μασούν στο στόμα, ανάλογα με τις ποικιλίες και επεξεργασίες. Αμερικάνικα καπνά: 1.Βιρτζίνια, 2.Μπέρλεϋ, 3.Fire-cured. Ανατολικά καπνά: 1.Με μικρά φύλλα, 2.Με κοντά φύλλα.

4 4 Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα: Μπασμάς Μακεδονίας, Μπασμάς Ξάνθης, Ζίχνα, Ουδέτερος Μακεδονίας, Μπασή – Μπαγλή, Μυρωδάτα Αγρινίου, Μαχαλά, Μπέρλι, Τσεμπέλια Αγρινίου.

5 5 Τρόποι διακοπής του καπνίσματος: Αυτοκόλλητα νικοτίνης, Τσίχλες νικοτίνης, Ρινικό σπρέι νικοτίνης, Φαρμακευτική αγωγή, Βελονισμός, Υπνοθεραπεία, Ειδικά κέντρα.

6 6 Οι πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος είναι: Καρκίνος : της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, Καρδιακές παθήσεις, Αύξηση του κίνδυνου αρτηριοσκλήρυνσης, Εμφύσημα, Περιφερική αγγειοπάθεια κάτω άκρων, Χρόνια βρογχίτιδα. Αμβλυωπία, Φαρυγγίτιδα, Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης Μείωση της αντοχής Τρεμούλιασμα των άκρων Ίλιγγος Εγκεφαλική υπεραιμία με ζάλη Πόνους στομάχου και εντέρων

7 7 Όσον αφορά στα κιλά: 74% πιθανότητες να αποκτήσετε περίπου στα 3-5 κιλά 10% πιθανότητες να αποκτήσετε περίπου στα 15 κιλά 3% πιθανότητες να μην αποκτήσετε καθόλου κιλά Επιπτώσεις στη γονιμότητα: Οι άνδρες παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία. Πολλά ζευγάρια αδυνατούν να πετύχουν μια εγκυμοσύνη. Όταν μια εγκυμοσύνη επιτευχθεί, η νικοτίνη περνάει στο έμβρυο. Ένα παιδί που μεγαλώνει κοντά σ' ένα καπνιστή στα πέντε χρόνια ζωής του θα έχει «καπνίσει» 102 πακέτα τσιγάρα.

8 8 Κόβοντας το κάπνισμα μελέτες έχουν δείξει πως: Μετά από 6 ώρες η καρδιακή συχνότητα και η αρτηριακή πίεση επανέρχονται στις αρχικές τιμές Μετά από 2 ημέρες η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνοντα. Μετά από 3-9 μήνες, ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα μειώνονται και η κατάσταση των πνευμόνων βελτιώνεται. Μέσα σε 2-12 εβδομάδες η καλή κυκλοφορία του αίματος επανέρχεται. Σε 3-9 μήνες η σεξουαλική ικανότητα και η γονιμότητα βελτιώνονται σημαντικά. Σε άνδρες καπνιστές, ηλικίας 35-39 ετών, ένας μέσος όρος 5 ετών προστίθεται στη ζωή τους, ενώ οι γυναίκες,προσθέτουν 3 χρόνια.

9 9 Για να μην υποκύψετε στον πειρασμό ενός τσιγάρου έπειτα: 1) Απασχολήστε με κάτι άλλο τα χέρια σας. 2) Ασχοληθείτε με τα φυτά ή τον κήπο σας. 3) Ασκηθείτε, διότι θα βοηθήσει όχι μόνο λόγω βάρους, αλλά και στην εκτόνωση από το έλλειψη του τσιγάρου. 4) Αποφύγετε τους χώρους που συχνάζουν καπνιστές. 5) Πλένετε συχνά τα δόντια σας. Η επιθυμία για κάπνισμα μειώνεται όταν αισθάνεστε το στόμα σας καθαρό.

10 10 Το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μία συσκευή η όψη της οποίας δεν διαφέρει καθόλου από τα κοινά τσιγάρα. Δεν περιέχει τις χιλιάδες καταστροφικές ουσίες του τσιγάρου, παραμένον την νικοτίνη και αυτή μόνο αν το θέλει ο χρήστης του. Aποτελείται από: 1.τον ατμοποιητή, ο οποίος παράγει ατμό που δεν είναι επικίνδυνος για κανέναν. 2.τα αναλώσιμα φίλτρα 3.την επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Είναι οικονομικό. Είναι άοσμο. Δεν αφήνει κατάλοιπα. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Σας απαλλάσσει από σπίρτα, τασάκια και αναπτήρες.

11 11 Αρνητικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου: Οι αμπούλες του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν αποδειχθεί θανατηφόρες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν : δηλητηρίαση από υγρά που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Απορροφάται εύκολα από το δέρμα, δημιουργώντας κίνδυνο νικοτινίασης για όποιον έρθει σε επαφή με το υγρό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι αμπούλες νικοτίνης δεν ελέγχονται, ώστε η συγκέντρωση της νικοτίνης να είναι στα 20mg/ml. Τα μέτρα, όσον αφορά στη ποσότητα, αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2016. Το 2013, τα κέντρα δηλητηρίασης στις ΗΠΑ δέχτηκαν 1.351 κλήσεις για περιστατικά.

12 12 Βιβλιογραφία: A) wikipedia.com, B) bestrong.org.gr, C) sansimera.gr.sansimera.gr Ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε, Κορεξενού Αφροδίτη, Κυριάκου Κατερίνα, Λυτρίδου Ρεβέκκα, Μερολάρι Ζωή.


Κατέβασμα ppt "1 Κάπνισμα: Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. καπνούκαπνός Η καύση γίνεται συνήθως."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google