Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Λέκτορας Παθολογίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Λέκτορας Παθολογίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Λέκτορας Παθολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

2 Ορισμός της Αιμοποίησης
Αιμοποίηση καλείται το σύνολο των διεργασιών που επιτελούνται κατά την συνεχή αναπαραγωγή των κυττάρων του αίματος (γένεση ώριμων κυττάρων από τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα στο μυελό).

3 Το αίμα αποτελείται από
ερυθρά αιμοσφαίρια λευκά αιμοσφαίρια αιμοπετάλια πλάσμα Όλα τα κύτταρα του αίματος προέρχονται από το αρχέγονο πολυδύναμο κύτταρο (pluripotent stem cell)

4 Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα (PHSC) έχουν τις εξής ιδιότητες:
αυτοανανέωση πολλαπλασιασμός διαφοροποίηση σε προγονικά κύτταρα τα οποία προορίζονται για συγκεκριμμένη κυτταρική σειρά ικανότητα να επαναφέρουν την αιμοποίηση (πχ μετα από μεταμόσχευση) αποτελούν στόχο για μεταλλαγή σε λευχαιμικά κύτταρα ικανότητα να παραμένουν σε ηρεμία (quiescence, Go φάση)

5 Τα προγονικά (progenitor) κύτταρα σε αντίθεση με τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα έχουν τις εξής ιδιότητες: περιορισμένη πολλαπλασιαστκή ικανότητα δεν αυτοανανεώνονται μη αναστρέψιμη διαφοροποίηση προς κάποια σειρά δεν έχουν ικανότητα να επαναφέρουν την αιμοποίηση (πχ μετα από μεταμόσχευση)

6

7

8 ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Μυελός των οστών Ήπαρ Σπλήνας Θύμος Λεμφαδένες

9

10 Αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα
Μικρή δεξαμενή 1-2 Χ 106/ άτομο Τεράστιες δυνατότητες Παραγωγή > 1011 κυττάρων/ ημέρα Ήρεμη δύναμη Το 5% μόνον σε κύκλο Η αιμοποίηση φέρεται εις πέρας από λίγα αδιαφοροποίητα αρχέγονα μητρικά κύτταρα (stem cells). Η "δεξαμενή" των «πραγματικών» stem cells αν και μικρή (1 πολυδύναμο κύτταρο/ κύτταρα μυελού και συνολικά 1- 2 X 106 /άτομο) έχει τεράστιες δυνατότητες. Έτσι, αν και λιγότερο από το 5% των stem cells είναι εν ενεργεία κάθε στιγμή, παράγουν περισσότερα από κύτταρα αίματος/ ημέρα. Το υπόλοιπο 95% βρίσκεται στη φάση G0, δηλ. σε ηρεμία.

11 Φαινεται οτι υπαρχει μια συνεχης ισορροπια στην εκφραση μεταγραικων παραγοντων ωστε αναλογα με τις αναγκες του οργανισμου τα stem cells να παραμενουν σε κατασταση ηρεμιας ή να διαφοροποιούνται

12 Wnt: προάγει την αυτοανανέωση των HSC
Notch: διατήρηση της ικανότητας να είναι πολυδύναμα Σε κάθε διαίρεση ένα από τα θυγατρικά HSC παραμένει σε ηρεμία και ένα διαφοροποιείται.

13 Μοντέλο Αιμοποίησης Στοχαστικό Μοντέλο: ειναι εντελως τυχαιο αν ενα κυτταρο θα διαφοροποιηθεί ή θα αυτοδιπλασιαστει Deterministic model: Η τυχη του κυτταρου καθοριζεται απο μεταγραφικους παραγοντες, κυτοκινες και αλλων διαλυτων εξωκυτταριων παραγοντων

14 ΑΥΞΗΤΙΚΟΙ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Παράγοντες των αρχέγονων κυττάρων Stem cell factor (SCF)/c-kit ligand, flt-3 ligand, IL-6, Leukemia inhibiting factor (LIF), IL-11. Παράγοντες των πολυδύναμων κυττάρων IL-1, 3, 4, 9, 11, IGF-1, GM-CSF Παράγοντες των μονοδύναμων κυττάρων Erythropoietin (Epo), G-CSF, M-CSF, IL-5, Thrombopoietin (TPO) Ανασταλτικοί παράγοντες της αιμοποίησης TGFβ, MIP-1α, IFNγ, TNFα Τα σχετικά «ώριμα», μονοδύναμα προγονικά κύτταρα μπορεί να απαντούν στη διέγερση μονήρων αυξητικών παραγόντων (πχ τα CFU-E στην ερυθροποιητίνη) ή και να εμφανίζουν συνέργεια στην περίπτωση παράλληλης δράσης περισσότερων παραγόντων. Αντίθετα, τα πολυδύναμα προγονικά κύτταρα πρέπει υποχρεωτικά να υποστούν τη ταυτόχρονη επίδραση πολλών παραγόντων προκειμένου να απαντήσουν με πολλαπλασιασμό και διαφοροποίηση, ένα γεγονός που «προστατεύει» τα περισσότερο αρχάγονα προγονικά κύτταρα, από την χωρίς λόγο «ανάλωσή» της πολυδυναμίας και της δυνατότητας διαφοροποίησής τους. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι, εκτός από τις εξαιρετικές περιπτώσεις της ερυθροποιητίνης και θρομβοποιητίνης, οι πιό πολλοί ρυθμιστικοί παράγοντες της αιμοποίησης παράγονται από ποικιλία κυττάρων, που βρίσκονται διάσπαρτα στον οργανισμό. Σε μερικές περιπτώσεις η δράση τους μοιάζει με αυτή των ορμονών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η τοπική παρακρινής τους δράση είναι αυτή που έχει σημασία.

15 Η διαδικασία καθορισμού της τύχης των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων
Πρόκειται για ένα συνδυασμό μεμονωμένων τυχαίων γεγονότων και συγκεκριμένα του ποιο κύτταρο βρέθηκε τη συγκεκριμένη στιγμή στο μικροπεριβάλλον του μυελού, τι είδους υποδοχέας θα εμφανιστεί στο κύτταρο και ποιός αυξητικός παράγων θα υπάρχει την ίδια στιγμή εκεί. Στην πραγματικότητα το σύνολο των μηχανισμών αυτών μπαίνει στα πλαίσια μιας αλληλουχίας γεγονότων, η οποία καθορίζεται από τις εκάστοτε ανάγκες για αιμοποίηση του οργανισμού και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Τα κύτταρα, που συντελούν στην επιβίωση και διαφοροποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων είναι αυτά του στρώματος του μυελού, που παράγουν τους GFs π.χ. εάν λόγω αιμολυτικής νόσου απαιτείται αυξημένη ερυθροποίηση αυξάνει η παραγωγή ερυθροποιητίνης από τα περισωληναριακά κύτταρα του νεφρού αλλά και από τα μακροφάγα του στρώματος του μυελού, με συνέπεια να αυξάνει στατιστικά η πιθανότητα να διαφοροποιηθούν προς ερυθροκύτταρα τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα που εμφάνισαν κάποια στιγμή τον υποδοχέα της ερυθροποιητίνης. Εάν δεν υπήρχε η αυξημένη συγκέντρωση ερυθροποιητίνης, μόνον λίγα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα θα έδιναν απογόνους από την ερυθρά σειρά (όσα έβρισκαν ερυθροποιητίνη), ενώ τα υπόλοιπα θα πέθαιναν. Ο μηχανισμός αυτός είναι μεν πολύ "σπάταλος" αλλά ταυτόχρονα και «ρυθμιστικός», αφού ελέγχεται η παραγωγή ανεπιθύμητων κυττάρων. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα είναι, ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό μεμονωμένων τυχαίων γεγονότων και συγκεκριμένα του ποιό κύτταρο βρέθηκε τη συγκεκριμένη στιγμή στο μικροπεριβάλλον του μυελού, τι είδους υποδοχέας θα εμφανιστεί στο κύτταρο και ποιός αυξητικός παράγων θα υπάρχει την ίδια στιγμή εκεί. Στην πραγματικότητα το σύνολο των μηχανισμών αυτών μπαίνει στα πλαίσια μιάς αλληλουχίας γεγονότων, η οποία καθορίζεται από τις εκάστοτε ανάγκες γιά αιμοποίηση του οργανισμού και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.

16 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Η πρόσφατη διαπίστωση της ανίχνευσης αιμοποιητικών προγονικών κυττάρων σε άλλους ιστούς, ίσως πρέπει να ερμηνευτεί με την παραδοχή ότι μηνύματα επιβίωσης μπορεί να διαθέτουν μικροπεριβάλλοντα και άλλων ιστών, αλλά η ειδικότητα του μυελού οφείλεται αφ’ ενός στη μοναδική σύνθεση των μηνυμάτων, αλλά και την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσά τους

17 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Αιμοποιητικές φωλεές Κατάλληλα διαμορφωμένο μικροπεριβάλλον κοντά στο ενδόστεο, όπου η αλληλεπίδραση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και των υποστηρικτικών κυττάρων (οστεοβλάστες κλπ) καθορίζουν την κατάσταση ηρεμίας ή πολλαπλασιαμού των πρώτων.

18 Αιμοποιητικές φωλέες (niche)
Κατάλληλα διαμορφωμένο μικροπεριβάλλον κοντά στο ενδόστεο, όπου η αλληλεπίδραση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και των υποστηρικτικών κυττάρων (οστεοβλάστες κλπ) που μέσω υποδοχέων και άλλων διαλυτών παραγόντων να καθορίζουν την κατάσταση ηρεμίας ή πολλαπλασιαμού των αρχεγονων αιμοπ. κυτ.

19 ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι για τη ρύθμιση της αιμοποίησης λειτουργεί ένα πολύπλοκο αλλά αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στα αιμοποιητικά και τα κύτταρα του στρώματος, είτε με άμεση επαφή μέσω επιφανειακών υποδοχέων, είτε μέσω κυτταροκινών.

20 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ
Εσωτερικό κυτταρικό πρόγραμμα και παρουσία συγκεκριμένων υποδοχέων Ανάγκες του οργανισμού Αλληλεπιδράσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και μικροπεριβάλλοντος μυελού (κύτταρα και κυτταροκίνες/χημοκίνες)

21 ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ
Ερυθρά αιμοσφαίρια ημέρες Αιμοπετάλια ημέρες Κοκκιοκύτταρα ώρες

22 Λευκά Αιμοσφαίρια Αριθμός ( /mm 3 ) Τύπος Μορφολογία

23 Πολυμορφοπύρηνα Κοκκιοκύτταρα: πολυμορφοπύρηνα, βασεοφιλα, ηωσινόφιλα
Κοκκιοκύτταρα: πολυμορφοπύρηνα, βασεοφιλα, ηωσινόφιλα 10-14d για να σχηματιστούν από τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα Χρονος ημιζωης στο αίμα: 6-10hrs Φυσιολογικός αριθμός: , median: 4000 ραβροπύρηνα: 500 πολυμορφοπύρηνα: 3500

24 Πολυμορφοπυρήνωση Βακτηριακές Λοιμώξεις (τοξική κοκκίωση) Φλεγμονή
Αγωγή με κορτικοστεροειδή Οξεία απώλεια αίματος Δηλητηριασεις CML

25

26 Ουδετεροπενία Βαριες Λοιμωξεις-Σήψη Ακτινοβολια Φαρμακα-ΧΜΘ
Αυτοανοσια- ΣΕΛ Κυκλικη ουδετεροπενια οικογενης ουδετεροπενια Εξέταση Μυελού: a) Περιφερική καταστροφή (αυξεμένα πρόδρομα κύτταρα μυελικής σειράς) β) Απλασία μυελού (απουσία πρόδρομων κυττάρων μυελικής σειράς)

27 Λεμφοκύτταρα Φυσιολογικα 1500-4000 (median 2500)
Λεμφοπενία (stress, χειρουργείο, τραύμα, λοιμώξεις, HIV) Λεμφοκυττάρωση Συνήθως σε λοιμώξεις στα παιδιά Ιογενείς Λοιμώξεις (ηπατίτιδες, CMV, EBV, κλπ..) TBC Βρουκέλλα ΧΛΛ, Λεμφώματα με διήθηση μυελού, κλπ...

28 Μονοκύτταρα Φυσιολογικά 200-900 (median 450) Αυξημένα μονοκύτταρα
ρικέτσιες κάποιες βακτηριακές λοιμώξεις ελονοσία, τύφος, TBC μονοκύτταρα > 1000  ΧΜΜΛ Χαμηλά μονοκύτταρα (<200): HCL

29 Ηωσινόφιλα Φυσιολογικά 0-700 (median 150) Αυξάνονται σε:
αλλεργικές αντιδράσεις υπερευαισθησία σε φάρμακα παράσιτα πρωτοπαθές υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο: σπάνιο, προσβολή οργάνων (καρδια, πνευμονες)

30 Βασεόφιλα Φυσιολογικά 0-150 (median 30)
Σπάνια αυξημένα εκτός και αν συνοδεύουν κάποιο μυελουπερπλαστικό σύνδρομο Πολύ αυξημένα στη Χρονια Ουδετεροφιλική Λευχαιμία

31 Αιμοπετάλια Θρομβοκυττάρωση: Λοιμώξεις
Φλεγμονώδεις καταστάσεις (RA, οστεομυελίτιδα..) Χρόνια απώλεια αιματος Σιδηροπενία Σπληνεκτομή αντιδραστικά μετά από καταστολή του μυελού Καρκίνος Μυελουπερπλαστικά νοσήματα (> )

32 Αιμοπετάλια Θρομβοπενία Ψευδής Φάρμακα (ΧΜΘ, αντιβιοτικά, ...) ΜΔΣ ITP
TTP Ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο Αυτοάνοσα νοσήματα

33


Κατέβασμα ppt "ΑΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Λέκτορας Παθολογίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google