Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ 9/2/2014

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ 9/2/2014"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ 9/2/2014
ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ 9/2/2014

2 ΚΑΚΩΣΗ:είναι η κάθε βλαβη του ανθρωπινου σωματος που προερχεται από την δραση εξωγενων ,βιαιων συνηθως αιτιων. Τα βλαπτικα αιτια διακρινονται σε μηχανικα, φυσικα και χημικα.

3 Βλαπτικα αιτια: -μηχανικα (ξυλα,σιδερα) -φυσικα (μεταβολες θερμοκρασιας) -χημικα (οξεα, αλκαλεα).

4 Τα μηχανικα αιτια συνθετουν την πιο εκτεταμενη ομαδα κακωσεων , γνωστες σαν μηχανικες κακωσεις και σε αυτην υπαγονται το διαστρεμμα , το εξαρθρημα, το καταγμα, η εκδορα, η θλαση, το τραυμα, οι ακρωτηριασμοι και γενικα οι αιμορραγιες.

5 ΕΚΔΟΡΑ:αποτελουν τις πιο επιπολαιες μηχανικες κακωσεις και συνηθως προερχονται από οργανα τεμνοντα ,θλωντα η μικτα. Ένα ξυραφι μπορει να προκαλεσει εκδορα, όπως ενας περιστρεφομενος κυλινδρος η ακομη και μια βιαιη προσκρουση σε ένα τοιχο. Χαρακτηριστικο κάθε εκδορας είναι η απωλεια από καποιο μερος της επιφανειας του σωματος , των επιπολης στοιβαδων του δερματος, η εμφανιση τριχοειδικης μικροαιμορραγιας και ο πονος.

6 ΘΛΑΣΗ:είναι η κακωση που προκαλειται από συνθλιψη του δερματος και των ιστων που βρισκονται κατω από αυτό , διχως όμως να συνοδευονται και από λυση στη συνεχεια του δερματος. Το αποτελεσμα της θλασης μπορει να είναι , -εκχυμωση, δηλ. διαχυση ελαχιστου αιματος και αρκετου πλασματος στον υποδοριο ιστο. -μωλωπας, δηλ. συνθλιψη του υποδοριου ιστου με εκχυση περισσοτερου αιματος και εκτεταμενο οιδημα. -αιματωμα, δηλ. αθροιση αιματος μεσα σε μια νεοσχηματισμενη κοιλοτητα. Η θλαση μπορει να προκληθει από αμβλεα και βαρια οργανα όπως λοστοι , ροπαλα , γροθια, κλωτσια.

7 ΤΡΑΥΜΑΤΑ:είναι η λυση της συνεχειας του δερματος και των ιστων που βρισκονται κατω από αυτό.Αυτη οφειλεται συνηθως στην δραση καποιου βιαιου εξωτερικου παραγοντα. Σε κάθε τραυμα διακρινουμε τα χειλη , τα τοιχωματα και τον πυθμενα του ταυματος. Όλα τα τραυματα εκτος από την τοπικη δραση, συνοδευονται και από μια γενικη αντιδραση του οργανισμου.

8 Κατηγοριες τραυματων: -τεμνοντα, όταν κοβουν (μαχαιρι, λεπιδα) -νυσσοντα, όταν είναι λεπτης διατομης και τρυπουν (βελονα) -διατιτραινοντα, όταν είναι μεγαλης διατομης και διαπερνουν -θλωντα, όταν συνθλιβουν -τραυματα από πυροβολα οπλα.

9 Τεμνον τραυμα είναι η κακωση των ιστων που χαρακτηριζεται από ικανο μηκος η και βαθος, αλλα τα χειλη του είναι ομαλα. Μικτο η θλαστικο τραυμα είναι η κακωση των ιστων οπου συνυπαρχει η θλαση και το απλο τραυμα.Καθε μικτο τραυμα χαρακτηριζεται από ανωμαλα συνθλιμμενα χειλη. Αποσπασματικο τραυμα η ακρωτηριασμος είναι η κακωση που χαρακτηριζεται από πληρη η μερικη αποσπαση καποιου ακρου του σωματος (δακτυλο, χερι,ποδι, αυτι).

10 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ: Καταγμα ονομαζουμε το πληρες η μερικο σπασιμο ενός οστου
ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ: Καταγμα ονομαζουμε το πληρες η μερικο σπασιμο ενός οστου. Για να σπασει ένα κοκαλο πρεπει να ασκηθει μια αρκετηα μεγαλη εξωτερικη δυναμη, αμεση πληξη η περιστροφη. Σε ηλικιωμενα ατομα η ατομα που πασχουν από διαφορα συστηματικα νοσηματα, μπορει να συμβει ένα καταγμα, με πολύ λιγη δυναμη.

11 Υπαρχουν δυο κατηγορειες καταγματων: Κλειστα καταγματα: όταν το περιβαλλον δερμα παραμενει ανεπαφο. Ανοιχτα καταγματα:το καταγμα συνοδευεται από λυση της συνεχειας του δερματος. Τα κλειστα καταγματα ασχετα με την βαρυτητα τους παραμενουν ασηπτα, πραγμα που οφειλεται στην στεγανοτητα του αθικτου δερματος που τα περιβαλλει. Τα ανοιχτα καταγματα είναι εκτεθειμενα σε όλα τα μικροβια του περιβαλλοντος χωρου, γιατι εχει διασπαστει ο φυσιολογικος αντιμικροβιακος φραγμος που είναι το δερμα.

12 Απλο καταγμα:όταν το κοκαλο σπαει σε δυο κομματια με ένα καθαρο κοψιμο
Απλο καταγμα:όταν το κοκαλο σπαει σε δυο κομματια με ένα καθαρο κοψιμο. Ασυνδετο καταγμα:όταν το κοκαλο σπαει σε περισσοτερα κομματια. Πολλαπλο καταγμα:όταν τα κομματια είναι παρα πολλα. Ανοιχτο η επιπλεγμενο:όταν ένα η περισσοτερα κομματια βγαινουν εξω από το δερμα , όταν δημιουργειται λυση της συνοχης των παρακειμενων ιστων και του δερματος που καλυπτουν.

13 Τελειο καταγμα:όταν το κοκαλο σπαει σε δυο κομματια απολυτα χωρισμενα.
Ατελες καταγμα:όταν το σπασιμο δε γινει σε ολη τη διαμετρο του κοκαλου αλλα σε ένα μερος του μονο. Πολυπλοκο καταγμα:όταν εκτος από το σπασιμο του κοκαλου υπαρχει ζημια στους τενοντες , στα αιμοφορα αγγεια αρκετα σημαντικη η συνοδευεται από εξαρθρωση του σπασμενου κοκαλου.

14 Άλλες διακρισεις μπορουν να γινουν με βαση την κατευθυνση της γραμμης του καταγματος και του τυπου της αμεσης μετατοπισης του σπασμενου μερους. Σχετικα με την γραμμη του καταγματος μπορει να καθοριστει σε: εγκαρσια, καθετη και οριζοντια, συμφωνα με την κατευθυνση της σε σχεση με τον καθετο αξονα του οστου. Τα πιο κοινα καταγματα είναι τα εγκαρσια. Σπανια τα ακρωτηριασμενα μερη παραμενουν απολυτα ενωμενα για να διατηρησουν το σχημα του οστου.

15 Γενικα συμπτωματα που συνοδευουν το καταγμα: -το αισθημα του τραυματια που ακουσε το κοκαλο του να σπαει -ο πολύ δυνατος πονος στην υποπτη θεση -η αδυναμια κινησης του μελους που πασχει -οιδημα στην περιοχη που αυξανεται ταχυτατα -η παραμορφωση της περιοχης -η εξοδος παρασχιδων από το συνοδο τραυμα -πιθανως να ακουστει κριγμος , κατά την εξεταση -συμπτωματα καταπληξιας σε καταγματα του μηριαιου οστου.

16 -Καταγματα κρανιου -Καταγματα προσωπου -Καταγματα σπονδυλικης στηλης -Καταγματα ακρων.

17 Καταγμα κρανιου η εγκεφαλικη συμφορηση: Υπαρχουν δυο ειδων σημαδια
Καταγμα κρανιου η εγκεφαλικη συμφορηση: Υπαρχουν δυο ειδων σημαδια. Φανερα: -ροη αιματος από τα αυτια και την μυτη -αλλοιωση του τριχωτου της κεφαλης -ροη ενός καθαρου υγρου και διαφανου από τα αυτια και την μυτη -εντονοι πονοι -απωλεια ορασης και ισορροπιας -εμφανιση επιληπτικης κρισης -αναπνευστικα προβληματα -λιποθυμια.

18 Κρυφα σημαδια: -προοδευτικη εμφανιση υπνηλιας -αισθημα μεθης -εμετος -απροοπτη ταραχη η οργη.

19 ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ: Διαστρεμμα ονομαζουμε την κακωση που προκαλειται σε μια αρθρωση , όταν οι ιστοι και οι συνδεσμοι που βρισκονται γυρω της στρεβλωθουν η διασπαστουν ξαφνικα. Τα συμπτωματα και η αντιμετωπιση τους δεν διαφερουν εκεινων του εξαρθρηματος και του καταγματος της ιδιας περιοχης.

20 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ: Το αιμα είναι από τα πιο απαραιτητα συστατικα του σωματος μας και η παρουσια του είναι αμεσα συνδεδεμενη με αυτην την ζωη.Οποιαδηποτε μεταβολη στην ποσοτητα του ιματος επηρεαζει αρνητικα την ποιοτητα της ζωης. Σαν αιμορραγια χαρακτηριζουμε την παθολογικη εξοδο του αιματος από τα αγγεια μετα από κάθε λυση στη συνεχεια του τοιχωματος τους. Αυτή η λυση είναι συνηθως αποτοκη της βιαιης επιδρασης του βλαπτικου παραγοντα πανω στους ιστους του σωματος.

21 Αναλογα με το αγγειο που επαθε βλαβη και από το οποιο παρατηρειται εξοδος του αιματος, χαρακτηριζομε μια αιμορραγια σαν αρτηριακη, φλεβικη, τριχοειδικη η και μικτη. Μικτες χαρακτηριζονται οι αιμορραγιες όταν εχουν καταστραφει συγχρονως περισσοτερα από ένα ειδος αγγειων. Το αιμα σε μια αρτηριακη αιμορραγια θα εχει ζωηρο κοκκινο χρωμα και θα πεταγεται σε αποσταση κατά ωσεις συγχρονες με τις σφυξεις, αποτελεσμα της αρτηριακες πιεσης. Το αιμα σε μια φλεβικη αιμορραγια θα εχει βαθυ σκουρο κοκκινο χρωμα και θα ρεει συνεχως χωρις πιεση. Το αιμα σε μια τριχοειδικη αιμορραγια αναβλυζει από την ευρυτερη επιφανεια της βλαβης.

22 Αναλογα από τον χωρο οπου ρεει το αιμα χαρακτηριζουμε μια αιμορραγια σαν εξωτερικη, εσωτερικη η και ενδοιστικη. Εξωτερικη αιμορραγια χαρακτηριζεται όταν εχουμε προς τα εξω εκροη και απωλεια του αιματος. Εσωτερικη αιμορραγια χαρακτηριζεται όταν η απωλεια του αιματος γινεται προς εσωτερικες κοιλοτητες του οργανισμου (στομαχι, θωρακας, κοιλιες εγκεφαλου). Ενδοιστικη αιμορραγια χαρακτηριζεται όταν εχουμε εξοδο του αιματος μεταξυ των ινων των ιστων και ονομαζεται αναλογα από την εκταση και την βαρυτητα σε εκχυμωση, μωλωπα και αιματωμα.

23 Κλινικη εικονα: -ταχυσφυγμια -πτωση της αρτηριακης πιεσης -ψυχρα ακρα -ψυχρο ιδρωτα -θολωση της διανοιας -διαταραχη της ορασης -εξαλειψη του περιφερικου σφυγμου.

24 ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ: Είναι η μετατοπιση ενός η περισσοτερων οστων μιας αρθρωσης και μπορει να συμβει μετα από κακωση η αυτοματα από την δραση των μυων. Ο πασχων παραπονιεται για δυνατο πονο πανω στην αρθρωση και αδυναμια κινησης του τραυματισμενου μελους. Συχνα υπαρχει παραμορφωση της τραυματισμενης αρθρωσης και αργοτερα προστιθεται και οιδημα. Απαγορευεται κάθε προσπαθεια επαναφορας των οστων στην αρχικη τους θεση. Επιβαλλεται η αντιμετωπιση της καταστασης σαν σε καταγμα, με ακινητοποιηση, γρηγορη μεταφορα και αποφυγη αναλγητικων φαρμακων από το στομα.

25 ΠΝΙΓΜΟΣ: Είναι κατασταση που οφειλεται σε παρεμποδιση που προκαλειται στην αναπνοη από κωλυμα στην αεροφορο οδο.

26 Ο πνιγμος είναι μια μορφη ασφυξιας που προερχεται από την εισοδο νερου στο αναπνευστικο συστημα (βρογχους) , με συνεπεια να είναι αδυνατη η αναπνοη και μαλιστα οι αναπνευστικες κινησεις που μπορει να ακολουθησουν, επιτεινουν τον πνιγμο. Αιτια: -ατυχηματα στην θαλασσα -κολυμπι -λιμνη -αρδευτικο καναλι -μπανιερα στο σπιτι -πισινες.

27 Πρωτες βοηθειες: -βγαζουμε τον πνιγμενο από το νερο -αφαιρουμε ξενα σωματα από το στομα αν υπαρχουν -τον κρεμαμε αναποδα από τα ποδια η τον ξαπλωνουμε πανω σε μια ανενδοτη σανιδα, κατηφορικα με το κεφαλι προς τα κατω για να διευκολυνθει το νερο να τρεξει προς τα εξω -τελος αρχιζουμε αμεσως τεχνητη αναπνοη -σε πνιγμο το κυκλοφορικο είναι σε καλη κατασταση , η τεχνητη αναπνοη δεν πρεπει να σταματα, αλλα να συνεχιζεται για πολλη ωρα και να μην διακοπτεται μολις ο πνιγμενος αρχισει να αναπνεει, αλλα να συνεχιζεται , συντονισμενη με την φυσικη του αναπνοη.

28 ΠΝΙΓΜΟΝΗ: Αντιστοιχη κατασταση του πνιγμου , είναι η πνιγμονη που οφειλεται στο φραξιμο της αεροφορου οδου από καποιο ξενο σωμα , εκτος από το νερο. Ο βηχας και η κυανωση αποτελουν τα κυρια συμπτωματα, με καταληξη ακομα και τον θανατο.

29 Πρωτες βοηθειες: -αφαιρουμε το ξενο σωμα και απελευθερωνουμε την αεροφορο οδο, οσο γινεται πιο γρηγορα. -χειρισμος Heimlich , στηριζεται στο να μπορεσουμε να προκαλεσουμε βιαιη και ορμητικη εξοδο αερα από τους πνευμονες , ώστε να παρασυρθει το ξενο σωμα προς τα εξω. -ξαπλωνουμε το θυμα ανασκελα στο πατωμα και αυτος που θα εφαρμοσει τον χειρισμο γονατιζει καβαλα στο θυμα, ώστε να βλεπει το προσωπο του. -στη συνεχεια τοποθετουμε το ένα χερι κλεισμενο σε γροθια, στο επιγαστριο και αμεσως κατω από την ξιφοειδη αποφυση και το άλλο από πανω. -στην θεση αυτην πιεζουμε πολύ αποτομα και με πολλη δυναμη εξαναγκαζοντας ένα βιαιο ρευμα αερα να κινηθει προς τα εξω και να παρασυρει το ξενο σωμα. -σε αποτυχια επαναλαμβανουμε. -αν παλι το θυμα είναι κθιστο η ορθιο, τοτε αυτος που θα εφαρμοσει τον χειρισμο στεκεται ορθιος πισω από το θυμα. -τον αγκαλιαζει σφιγγοντας τις γροθιες του στο επιγαστριο και πιεζει αποτομα προς τα μεσα και πανω. -σπανια μπορει να προκληθει καταγμα καποιας πλευρας η ακομη και ρηξη κοιλιακου σπλαγχνου.

30 ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΗΛΙΟΥ-ΕΡΥΘΗΜΑ: Οφειλονται στις υπεριωδεις ακτινες που μαυριζουν το δερμα όταν κανουμε ηλιοθεραπεια. Τα εγκαυματα είναι πιο σοβαρα όταν η προστασια ειναι μικρη και ο χρονος παραμονης στον ηλιο είναι μεγαλυτερος. Οι υπεριωδεις ακτινες εισχωρουν βαθια στο δερμα και μπορουν να προκαλεσουν ζημιες.

31 Ζημιες από υπεριωδεις ακτινες: -διαστολη αιμοφορων αγγειων και κοκκινισμα δερματος -καταστροφη των ενωσεων των κυτταρων του δερματος -καταστροφη των ελαστικων ινων που στηριζονται τα κυτταρα του δερματος.

32 Το ηλιακο εγκαυμα είναι αποτελεσμα της μεγαλης διαστολης των λεπτων τριχοειδων μεχρι του σημειου να σπασουν και να δημιουργηθουν φλυκταινες. Το ηλιακο ερυθημα μπορει να παρουσιασει διαφορους βαθμους εντασης: -1ος βαθμος:κοκκινισμα -2ος βαθμος:σχηματισμος φλυκταινων -3ος βαθμος:καταστροφη του δερματος.

33 Το ερυθημα είναι ενοχλητικο -οδυνηρο -παροδικο -όταν υποχωρει δεν αφηνει ιχνη -μενουν όμως οι ζημιες σε βαθος λογω καταστροφης των ελαστικων ινων και ενωσεων αναμεσα στα κυτταρα που είναι ανεπανορθωτη -σαν αποτελεσμα εχουμε στεγνο δερμα, ρυτιδωμα και λιγοτερο ελαστικο δερμα.

34 Συμπτωματα: ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ:
Είναι η συσσωρευση θερμοτητας στο σωμα που δεν μπορει να υποχωρησει με την εφιδρωση λογω της πολυωρης παραμονης στον ηλιο. Συμπτωματα: -ζαλη -αδιαθεσια -πονοκεφαλος -διψα -σπασμοι -κοκκινο προσωπο -εμετοι -μυικοι σπασμοι -πυρετος βαθμοι -απροβλεπτο κωμα.

35 Θεραπεια: -αποφυγη μαυρων ρουχων -αποφυγη εκθεση στην ζεστη -ενυδατωση -αποφυγη εντονης σωματικης ασκησης -ελαφρια διατροφη, όχι οινοπνευμα -παραμονη σε χωρους με καλο αερισμο.

36 ΗΛΙΑΣΗ: Είναι το συνολο των διαταραχων που εκδηλωνονται υστερα από πολυωρη ηλιοθεραπεια, από υπνο στην θαλασσα η στον καυτο ηλιο. Η ηλιαση προσβαλλει αδιακριτα ολο τον κοσμο, αγροτες , αστους, στρατιωτες, ναυτες, παιδια, γενικα οποιοδηποτε που δεν παιρνει προφυλαξεις.

37 Συμπτωματα: -πυρετος -πονοκεφαλος -ακαμψια λαιμου -κωμα -σπασμοι -επιπτωσεις ηλιακων εγκαυματων. Η ηλιαση είναι πιο σοβαρη από κριση πυρετου και μπορει να χρειασθει η επεμβαση γιατρου.

38 Προσβολη από θερμοπληξια: Είναι ένα συνδρομο που προκαλειται από την υπερβολικη εκθεση σε υψηλες θερμοκρασιες και υποβαλλει το ατομο σε αφθονη εφιδρωση,εξαντληση, ζαλαδες, απωλεια αισθησεων. Προσβαλλει τοσο τους ανδρες οσο και τις γυναικες που εργαζονται κατω από συνθηκες υψηλης θερμοκρασιας (χυτηρια,ναυπηγεια,υαλουργεια).

39 ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ: Κατά τους καλοκαιρινους μηνες οι κινδυνοι ερυθηματων είναι λιγοτεροι αν δεν μεινουμε για πολλη ωρα σε παγωμενες η χιονισμενες βουνοκορφες και πλαγιες. Ο λιγοτερος κινδυνος οφειλεται στη βλαστηση που παρεμβαλλεται αναμεσα στις υπεριωδεις ακτινες και το εδαφος.


Κατέβασμα ppt "ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ 9/2/2014"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google