Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κέρκυρα 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κέρκυρα 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κέρκυρα 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2

2 Περιεχόμενα Εκκλησίες-Άγιοι Γεωγραφικές πληροφορίες Τρόπος μετάβασης Αξιοθέατα Φαγητά Ιστορία Έθιμα Πηγές

3 Εκκλησίες-Άγιοι

4 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ Η ιερότερη και πιο φημισμένη εκκλησία του νησιού. Έχει μονόκλιτη βασιλική ξυλόστεγη. Με εντυπωσιακό πυργοειδές κωδωνοστάσιο που καταλήγει σε τμήμα γεμάτο τρύπες για τις καμπάνες. Ο Ναός έχει εξωτερικά απλή μορφή, εσωτερικά γίνεται ιδιαίτερα επιβλητικός με πολλά κειμήλια και αναθήματα. Το μαρμάρινο τέμπλο και η πολυτελής λάρνακα που φυλάγονται τα κόκαλα του Αγίου, είναι έργα του 19ου αι. Η εκκλησία κτίστηκε το 1589 μ.Χ.

5 ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο χωριό Άσσια της Κύπρου. Στα νεανικά του χρόνια ζούσε ως απλός βοσκός. Παντρεύτηκε και απόκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Όταν έχασε την γυναίκα του, αποφάσισε να γίνει μοναχός. Μελέτησε πολύ και απόκτησε μεγάλη σοφία. Έγινε Επίσκοπος της Τριμυθούντας. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο το 325. Πέθανε το 348 μ.Χ. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου στην Ορθόδοξη εκκλησία.

6 ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ & ΑΓ. ΒΛΑΣΙΟΣ Η Μητρόπολη της Κέρκυρας, φτιάχτηκε το 1577 μ.Χ. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική. Έχει υποστεί παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά. Ανάμεσα στις πολυάριθμες εικόνες που την κοσμούν ξεχωρίζουν εκείνες των Μιχαήλ Δαμασκηνού (16ος αιών.), Εμμανουήλ Τζάννε (17ος αιών.), Παραμυθιώτη (18ος αιών.), ενώ η εικόνα της Παναγίας Δημοσιάνας είναι η παλαιότερη ( 15ος αιών.) και η σημαντικότερη εικόνα του ναού.

7 ΑΓ. ΒΛΑΣΙΟΣ Ο Άγιος Βλάσιος γεννήθηκε το 308 μ.Χ. Σπούδασε ιατρική αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους πάσχοντες και ασθενείς και πρόσφερε τα χρήματά του, για τα φάρμακα και την νοσηλεία των ασθενών. Με την φιλανθρωπία του, έγινε δεκτός από την εκκλησία, ως Επίσκοπος Σεβαστείας. Όταν ήταν βασιλιάς ο Λικίνος, ο άγιος, δέχτηκε φρικτά βασανιστήρια. Το 316 μ.Χ., τον αποκεφάλισαν. Η μνήμη του, γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου.

8 ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΙΑΚΩΒΟΥ Αναστηλώθηκε μετά τους βομβαρδισμούς του 1943. Είναι κομψό κτίριο, με την τυπική μπαρόκ καμπύλη του 17ου αιών. στο αέτωμα του. Είναι ένας δαντελωτός πύργος γαλλικής μορφολογίας και έχει ψηλό καμπαναριό.

9 ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ Ο Άγιος Ιάκωβος γεννήθηκε σ' ένα χωριό της Καστοριάς (Κορησός). Έγινε βοσκός προβάτων και απόκτησε αρκετό πλούτο. Κάποια μέρα όμως, πήγε στον Πατριάρχη, εξομολογήθηκε και μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς. Πήγε στο Άγιο Όρος, όπου έγινε μοναχός στη Μονή Δοχειαρίου. Αφού άλλαξε πολλά μοναστήρια, συνελήφθηκε από τους Τούρκους και αφού δέχτηκε πολλά βασανιστήρια, στο τέλος τον απαγχόνισαν. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 1 Νοεμβρίου.

10 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ Στη χερσόνησο Κανόνι, νότια της πόλης, βρίσκεται η μικρή Μονή των Βλαχερνών που ενώνεται με τη στεριά με μια πεζογέφυρα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Παναγία των Βλαχερνών και χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για μικρό ναό, λευκού χρώματος με κεραμοσκεπή και διώροφο καμπαναριό με τριπλό κωδωνοστάσιο. Στη βάση του καμπαναριού υπάρχει καμάρα απ' όπου εισέρχεται κανείς στην αυλή της Μονής και στη συνέχεια στο ναό.

11 ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑ Η Παναγία των Βλαχερνών ήταν βυζαντινή εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας. Το μνημείο σήμερα δε διασώζεται. Βρισκόταν στη συνοικία των Βλαχερνών στις ακτές του Κεράτιου κόλπου.

12 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΙΑΣΟΝΟΣ & ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ Ο Ναός των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της βυζαντινής περιόδου, ανήκει στον εκκλησιαστικό αρχιτεκτονικό τύπο του δικίονου (δίστυλου) σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, καθώς ο τρούλος στηρίζεται σε τοίχους και δυτικά σε δύο κίονες. Αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και αρχαιότερα δείγματα αυτού του τύπου. Κτίστηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, πιθανόν τον 11ο αιώνα, χρησιμοποιώντας δομικά υλικά από κατεστραμμένα κτίρια της Παλαιόπολης.

13 ΑΓΙΟΙ ΙΑΣΩΝ & ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ Οι άγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος, γνώρισαν τον Απόστολο Παύλο στην Θεσσαλονίκη, όταν πήγαν να παρακολουθήσουν το κήρυγμά του για τον Χριστό και την Ανάστασή Του. Μετά από αυτή την συνάντηση, οι δύο άγιοι, αποφάσισαν να διδάξουν την χριστιανική πίστη. Μία μέρα, ο ηγέμονας Κερκυλλίνος, ρώτησε τον Ιάσων και τον Σωσίπατρο, από πού έρχονται και γιατί διδάσκουν μία θρησκεία, που έρχεται σε αντίθεση με τη λατρεία των Ρωμαϊκών θεών. Οι δύο άγιοι απάντησαν κάτι που εξόργισε τον ηγέμονα. Τότε ο ηγέμονας, τους πήγε στην φυλακή, όπου έγινε ένα θαύμα και έτσι απελευθερώθηκαν από την φυλακή και όλοι έγιναν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

14 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ- ΚΥΡΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ Η εκκλησία είναι τρίκλιτη ξυλόγλυπτη βασιλική. Κτίστηκε από τον ιερομόναχο Νικόδημο και αποτέλεσε την ιδιαίτερη ενορία Ηπειρωτών. Το ξύλινο τέμπλο της ανακατασκευάστηκε το 1875. Οι εικόνες στο ταβάνι της εκκλησίας είναι ζωγραφισμένες από τον Ν. Κουτούζη (18ος αιών.).

15 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Η εκκλησία ανήκει στον επτανησιακό τύπο, ξυλόστεγης μονόκλιτης βασιλικής με περιμετρικό χαμηλό κλειστό διάδρομο "εξωνάρθηκα". Η εξωτερική όψη, πολύ απλή, με τη βαθμιδωτή διάταξη των στεγών και το χαρακτηριστικό διάτρητο κωδωνοστάσι που υψώνεται πάνω από το ιερό. Κατασκευάστηκε τον 16 ο αιώνα μ.Χ.

16 ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Ο Ιωάννης γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον ιερέα Ζαχαρία και τη γριά Ελισάβετ. Έζησε στην έρημο και δεν δίστασε πει κατά πρόσωπο την αδικία των ανθρώπων της εποχής του. Αυτό έγινε αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα. Η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη να ζητήσει την «κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» ως δώρο γενεθλίων και ο Ηρώδης Αντύπας για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.

17 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ Κατασκευάστηκε τον 16 ο αιώνα μ.Χ. Ανήκει στον επτανησιακό τύπο. Υπήρξε Καθεδρικός Ναός μέχρι το 1712. Ένα σπάνιο παράδειγμα που εμφανίζει άμβωνα (μέρος όπου γίνεται η απαγγελία του ευαγγελίου) με πρόσβαση από τον εξωνάρθηκα. Με υπέροχο σκαλιστό τέμπλο από τα παλιότερα στην πόλη.

18 ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 στα Πάταρα της Λυκίας (στην σημερινή Τουρκία). Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο. Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας (στην σημερινή Τουρκία), προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.

19 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΑΚΩΒΟΣ Κατασκευάστηκε τον 16 ο αιώνα μ.Χ. Ανήκει στον επτανησιακό τύπο, συνδυασμένη με την κατοικία του ιερέα. Είναι χαρακτηριστική η γεωμετρική διακόσμηση στη βόρεια όψη που θυμίζει graffiti. Εσωτερικά είναι ιδιαίτερα μεγαλοπρεπής, με μαρμάρινο τέμπλο όπου τα περιγράμματά του κοσμούνται με μοτίβο φύλλων αμπελιού, πέτρινα προσκυνητάρια και εντυπωσιακές πελώριες εικόνες του Σπεράντζα (18ος αιών.).

20 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ Η εκκλησία ανήκει στον επτανησιακό τύπο. Η όψη της, που συνδυάζεται με το κωδωνοστάσιο, τονίζεται με την τοξωτή πόρτα και τον ανάγλυφο άγγελο στην κορυφή της στέγης. Το σωζόμενο μαρμάρινο τέμπλο ζωγραφίστηκε από τον Χρυσολωρά. Κατασκευάστηκε τον 16 ο αιώνα μ.Χ.

21 ΜΟΝΗ ΑΓ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ Είναι Καθολική εκκλησία. Κατασκευάστηκε τον 13 ο αιώνα μ.Χ. Είναι κτήριο ισόγειο με ρυθμό μονόκλιτο, βασιλικό με ξύλινη στέγη. Έχει επιρροές από τη Βενετία με χαρακτηριστική αυτή του καμπαναριού που είναι σαν πύργος. Σήμερα σώζονται μόνο το καθολικό μέρος και η αυλή.

22 ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΕΝΕΔΟΥ Είναι η πιο σημαντική από αρχιτεκτονική άποψη, θολοσκεπής εκκλησία με οξυκόρυφο αναγεννησιακού χαρακτήρα τρούλο πάνω από το ιερό. Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική με διπλά πλάγια παρεκκλήσια και πυργοειδές κωδωνοστάσιο, μνημείο με ιδιαίτερη πλαστικότητα. Κατασκευάστηκε τον 18 αιώνα μ.Χ.

23 ΜΟΝΗ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ Έχει μοναστηριακή αυλή με τρίπλευρη στοά στο ισόγειο και κεντρικό πηγάδι. Ο Ναός είναι πλουσιότατος με έργα αγιογραφίας σπουδαίων ζωγράφων, με επιχρυσωμένο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κατασκευάστηκε το 1714 μ.Χ.

24 Έχει μοναστηριακή αυλή με τρίπλευρη στοά στο ισόγειο και κεντρικό πηγάδι. Ο Ναός είναι πλουσιότατος με έργα αγιογραφίας σπουδαίων ζωγράφων, με επιχρυσωμένο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κατασκευάστηκε τον 19 αιώνα μ.Χ. ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ

25 Γεωγραφικές πληροφορίες

26 Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας, κοντά στις ηπειρωτικές ακτές. Έχει σχήμα μακρόστενο, πλατύτερο στο βόρειο τμήμα της, ενώ στενεύει προς το νότο. Τα παράλιά της έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια. Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα. Γεωγραφικές πληροφορίες

27 Με το λεωφορείο: Θεσσαλονίκη-Εγνατία Οδός-Γρεβενά-Ιωάννινα- Ηγουμενίτσα Με το πλοίο: Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα Τρόπος μετάβασης

28 Αξιοθέατα

29 Στην Παλαιόπολη, βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του παλατιού Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης. Στους πανέμορφους κήπους του κάποτε φιλοξενούνταν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, δώρα ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων. Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, καθώς ο Δήμος της Κέρκυρας το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μον Ρεπό

30 Σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Ραφαέλε Καρίττο και Αντόνιο Λάνντι και χτίστηκε το 1890 με διαταγή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας. Την έπαυλη την αφιέρωσε στον Αχιλλέα, απ’ όπου πήρε και το όνομα της. Γύρω από το ανάκτορο βρίσκονται πλούσιοι καταπράσινοι κήποι, με θέα προς Βορρά και Νότο. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι από βοκαμβίλιες με έντονα χρώματα και παντού υψώνονται φοίνικες. Τους κήπους κοσμούν πολλά αγάλματα, κυρίως του Αχιλλέα, αγαπημένου ήρωα της αυτοκράτειρας. Αχίλλειον

31 Οι οχυρώσεις του φρουρίου κατασκευάστηκαν μέσα σε ένα σημαντικό ιστορικά διάστημα περίπου 15 αιώνων. Στο διάστημα αυτό ξεχωρίζουν τρεις ιδιαίτερες ιστορικές φάσεις. Η Βυζαντινή περίοδος, κατά την οποία οχυρώθηκε ο Ανατολικός λόφος, η Πρώιμη Ενετική περίοδος όταν η χερσόνησος μετατράπηκε σε νησί και οχυρώθηκε ο Δυτικός λόφος και η Ύστερη Ενετική όταν συμπληρώθηκαν τα οχυρωματικά έργα και έλαβαν τη τωρινή τους μορφή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα σύγχρονη απειλή της εποχής, τα κανόνια. Το κάστρο είχε πολλές μετατροπές και επεκτάσεις αλλά στη σημερινή του μορφή οριστικοποιήθηκε από τους Ενετούς. Παλιό Φρούριο

32 Παραδοσιακά Φαγητά

33 Είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στην Κέρκυρα και προσφέρεται σε επίσημα γεύματα και γιορτές. Στην πόλη γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας (συνήθως μπούτι) παραγεμισμένο με λεπτοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό και αλατοπίπερο. Στη σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιούνται λάδι, κρεμμύδι, κανέλα, γαρύφαλλο, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κύμινο και φύλλα δάφνης. Η χωριάτικη παστιτσάδα γίνεται με κόκορα, λέγεται δε ότι είναι καλομαγειρεμένη μόνο όταν η σάλτσα είναι τόσο πηχτή που να βάφει τα μουστάκια. Παστιτσάδα

34 Λεπτές φέτες τηγανισμένου μοσχαρίσιου κρέατος, με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, άσπρο πιπέρι, άσπρο κρασί, αλάτι και ξύδι. Σερβίρεται με ρύζι ή με πουρέ πατάτας. Σοφρίτο

35 Ιστορία

36 Η Κέρκυρα πέρασε πολλές ταλαιπωρίες, είχε πολλούς κατακτητές και συμμετείχε σε πολλούς αγώνες. Μία από της πιο καινούριες φάσης που πέρασε η Κέρκυρα, ήταν όταν ήθελε να ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τελικά, η Κέρκυρα ενώθηκε με την Ελλάδα την 21η Μαΐου 1864 με την απόφαση του Ιόνιου Κοινοβουλίου και την επικύρωση της απόφασης από τη Μεγάλη Βρετανία. Οι Κερκυραίοι στρατιώτες συμμετείχαν στους Βαλκανικούς Πολέμους καθώς και στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιστορία της Κέρκυρας

37 Το Σεπτέμβριο του 1943 οι Ναζιστικές δυνάμεις βομβάρδισαν την Κέρκυρα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο νησί. Η Ναζιστική κατοχή τερματίστηκε στις 9 Οκτωβρίου 1944. Από τότε η Κέρκυρα έχει δουλέψει σκληρά για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της και για την προβολή του τουρισμού με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ως ένα απ’ τα πλουσιότερα νησιά και να μετατραπεί σε ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η Ιστορία της Κέρκυρας

38 Έθιμα

39 Κατά την εποχή του καρναβαλιού, η Κέρκυρα 'φοράει' τα καλά της. Οι πανηγυρισμοί στο νησί αυτό είναι ξεχωριστοί, αφού συνδυάζουν την αρχαία ελληνική παγανιστική κουλτούρα και τη λατρεία του Διόνυσου με το πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας. Είναι μια ατελείωτη γιορτή με μουσική, στολές και πολύ γέλιο! Καρναβάλι

40 Το Πάσχα είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερη γιορτή στην Κέρκυρα, όχι μόνο για τη θρησκευτική σημασία του, αλλά και γιατί είναι η εποχή που οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί του νησιού γιορτάζουν μαζί. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται ο Επιτάφιος. Το βράδυ γίνεται περιφορά των επιταφίων την οποία ακολουθούν οι φιλαρμονικές, οι χορωδίες και οι πιστοί με κεριά στα χέρια τους. Μια άλλη Κερκυραϊκή παράδοση του Πάσχα γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όταν οι κάτοικοι πετούν μεγάλες στάμνες απ' τα παράθυρα των σπιτιών τους. Πάσχα στην Κέρκυρα

41 Πηγές κείμενο http://www.saint.gr/ http://www.corfu.gr/ https://el.wikipedia.org/ http://www.projectcorfu.com/ https://el.wikipedia.org http://www.corfuchurches.com/ http://syndesmosklchi.blogspot.gr/ http://www.corfu-tours.gr/ http://blogs.sch.gr/ http://www.iefimerida.gr/ http://www.kastra.eu/ http://www.greece-corfu-hotels.com/

42 Πηγές εικόνες http://www.diakonima.gr/ http://o-nekros.blogspot.gr/ http://tixamperiaapothnpolh2.blogspot.gr/ http://www.projectcorfu.com/ http://metamorfosi-vrilission.gr/ http://www.patrasevents.gr/ https://xartografos.wordpress.com/ http://www.united-hellas.com/

43 Κέρκυρα 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2


Κατέβασμα ppt "Κέρκυρα 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google