Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ξεχασμένος Ελληνικός φυτικός πλούτος. Τ ΡΙΒΟΛΙ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ξεχασμένος Ελληνικός φυτικός πλούτος. Τ ΡΙΒΟΛΙ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ξεχασμένος Ελληνικός φυτικός πλούτος

2 Τ ΡΙΒΟΛΙ

3

4 Ετήσιο, εαρινό, ξηρανθεκτικό, δύσκολο στην καταπολέμηση ζιζάνιο. Με υψηλή όμως περιεκτικότητα σε βιοδραστικές ενώσεις.

5 Ιδιότητες του τριβολιού: έχει αντικαταθλιπτικές, αντιυπερτασικές, χωνευτικές, αποτοξινωτικές, ιδιότητες, βοηθά στη δόμηση των μυών, αυξάνει τη ζωτικότητα του οργανισμού, βοηθά στην αντιμετώπιση παθήσεων που αφορούν στο ουροποιητικό σύστημα όπως η δυσουρία, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, καθαρίζει τα νεφρά από πυοσφαίρια και αιμοσφαίρια, βοηθά σε περιπτώσεις υπερτάσεως, ιλίγγου και πονοκεφάλων, νευρικών διαταραχών, δυσκοιλιότητας, υψηλής χοληστερόλης, κοινών κρυολογημάτων, του άσθματος, του βήχα, στην αποβολή του φλέγματος βοηθά σε δερματικές παθήσεις όπως: η ψωρίαση και ο έρπις βοηθά σε οφθαλμολογικά προβλήματα όπως η επιπεφυκίτις.

6 Ο ρόλος του στα δύο φύλλα Στους άνδρες: Προκαλεί την έκκριση τεστοστερόνης αυξάνοντας τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, βοηθά στην σπερματογένεση αυξάνοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, στην στυτική δυσλειτουργία την πρόωρη εκσπερμάτιση, και βελτιώνει τη λειτουργία του προστάτη και καταπολεμά την γυναικομαστία. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ονομαστεί το φυσικό Viagra. Στις γυναίκες: Τονώνει την σεξουαλική διάθεση, βελτιώνει την αναπαραγωγική λειτουργία και την ωορρηξία, βοηθάει σε περιπτώσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, στη ρύθμιση των ορμονών στην περίοδο στην εμμηνόπαυση, μειώνει τα ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτή όπως: αϋπνία, υπερένταση, άσχημη διάθεση, πόνος στην κοιλιακή χώρα, υπερευαισθησία και υπεραιμία χωρίς να προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πιέσεως.

7 Καλλιεργητικές συνθήκες Καλλιεργείται σε όλους τους τύπους εδαφών αρκεί οι εδαφοκλιματικές συνθήκες να είναι ζεστές (θερμοκρασία > 25 ο C). Πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα του λήθαργου του σπόρου (dormancy). Σπέρνεται στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου ανάλογα με την περιοχή, φυτρώνει τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και συγκομίζεται σε πολλαπλές κοπές μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Η απόδοσή του είναι έως 2 τόνοι/στρ ξηρού προϊόντος σε ένα γόνιμο αρδευόμενο αγρό.

8 Καλλιεργητικές συνθήκες Το χαμηλό επίπεδο ασβεστίου και το πολύ χαμηλό επίπεδο φωσφόρου είναι το σημείο αναφοράς για την ύπαρξη αλλά και τον έλεγχο του αγριόχορτου. Αντίθετα τα επίπεδα καλίου, μαγνησίου και μαγγανίου είναι υψηλά όπου φυτρώνει το τριβόλι. Το ίδιο ισχύει και για το σελήνιο, το χλώριο και το θείο, ακόμη και αν η αποστράγγιση και η αποδόμηση των υπολειμμάτων της αποσύνθεσης είναι καλές έως άριστες.

9 Μάραθος

10 Ο μάραθος (ή μάραθο, το ή φοινόκιο, το) είναι ποώδες και αρωματικό φυτό. Είναι δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Η επιστημονική του ονομασία είναι Μάραθον το κοινόν. Περιέχει αιθέρια έλαια κατά 7% και ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και την Ινδία. Ειδικότερα, ο Πλίνιος αναφέρει 22 φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού.ποώδεςαρωματικό φυτό δικοτυλήδονοΣκιαδοφόρωναιθέρια έλαιααρχαία ΕλλάδαΚίναΑίγυπτοΙνδίαΠλίνιος

11 Χρήσεις και ιδιότητες Οι κύριες χρήσεις του φυτού είναι στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία και την οινοπνευματοποιία.μαγειρική ζαχαροπλαστικήαρωματοποιία Από το μάραθο επίσης παρασκευάζονται φάρμακα όπως σιρόπια ενώ χρησιμοποιείται και ως μέσο για να διευκολύνεται η έκκριση γάλατος.γάλατος Από τους σπόρους του μάραθου, που έχουν καυστική γεύση, όπως αυτή του άνηθου, φτιάχνεται αιθέριο έλαιο (μαραθέλαιο).άνηθου Η ποικιλία αζορικό είναι εδώδιμη και οι σαρκώδεις κολεοί των φύλλων του χρησιμοποιούνται ως λαχανικό (φοινόκιο).κολεοίφοινόκιο

12 Καλλιεργητικές συνθήκες Ο μάραθος αποδίδει καλύτερα και είναι περισσότερο αρωματικός όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά όχι σε συνθήκες παγετού. Έτσι η καλλιέργεια εντοπίζεται στις κρύες περιοχές το φθινόπωρο και την άνοιξη. Χρειάζονται ήπιες κλιματολογικές συνθήκες με ιδανικές θερμοκρασίες βλάστησης 15-26 ο C. Το έδαφος πρέπει να είναι βαθύ, καλά στραγγιζόμενο.

13 Καλλιεργητικές συνθήκες Η σπορά γίνεται σχεδόν όλο τον χρόνο. Συνήθως η σπορά γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι και αρχές της άνοιξης: – Ιούλιο για φθινόπωρο ή και αρχές του χειμώνα συγκομιδή – Σεπτέμβριο για συγκομιδή αρχές της άνοιξης – Τέλος χειμώνα με αρχές της άνοιξης για συγκομιδή αρχές καλοκαιριού, σε πολύ κρύες με χαμηλές θερμοκρασίες χειμώνα. Η διάρκεια της καλλιέργειας είναι 3-4 μήνες από την σπορά. Η άρδευση γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και την εποχή. Οι απαιτήσεις του φυτού σε θρεπτικά στοιχεία είναι μικρές και καθορίζονται από τις εδαφολογικές αναλύσεις. Αποδίδει 1,5-2 τόνους/στρ για νωπό φύλλωμα ενώ για το φινόκιο φτάνει 3-4 τόνους/στρ.

14 Τσουκνίδα

15 Η τσουκνίδα (ή τσουκνίθα) ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Πρόκειται για μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως.αγγειόσπερμωνφυτώνΚνιδοειδών

16 Τσουκνίδα Στην Ελλάδα απαντώνται τα εξής είδη: – Κνίδη η δίοικος (Urtica dioica) Κνίδη η δίοικος – Κνίδη η καυστηρά (Urtica urens) Κνίδη η καυστηρά – Κνίδη η μεμβρανώδης (Urtica membranacea) Κνίδη η μεμβρανώδης – Κνίδη η σφαιριδιοφόρος (Urtica pilulifera) Κνίδη η σφαιριδιοφόρος Άλλα σημαντικά είδη εκτός Ελλάδας είναι: – Κνίδη η καννάβινος (Urtica cannabina) είδος της Ασίας κλωστικό. Κνίδη η καννάβινος – Κνίδη η καυστηρωτάτη (Urtica urentissima) [1] (devil's leaf, φύλλο του διαβόλου) Κνίδη η καυστηρωτάτη [1] – Κνίδη η θηριώδης (Urtica ferox). Ενδημικό είδος της Νέας Ζηλανδίας. Το τσίμπημα αυτού του είδους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Κνίδη η θηριώδης

17 Χρήσεις και Ιδιότητες Οι τσουκνίδες ουσιαστικά είναι ζιζάνια, όμως σε μερικές περιοχές κάποια είδη έχουν μεγάλη οικονομική σημασία. Για παράδειγμα, από ένα είδος τσουκνίδας στην Ασία λαμβάνονται κλωστικές ίνες από τον βλαστό για την παραγωγή υφασμάτων χορδές οργάνων, ενώ αποξηραμένες τσουκνίδες δίνονται σαν τροφή σε ζώα. Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα: ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο, σίδερο.ασβέστιοχαλκόχλώριοκάλιο πυρίτιονάτριοσίδερο Το αφέψημα του είδους Κνίδη η καυστηρά (Urtica urens), που βρίσκεται και στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικό διουρητικό και κατά της πέτρας της χολής, ενώ ο χυμός των σπόρων του σταματά την αιμορραγία. Σύμφωνα με ορισμένους βοτανολόγους βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών εκζεμάτων, συμβάλλει στην μείωση του ουρικού οξέος και γενικώς συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Ελλάδα Το είδος κνίδη η δίοικος χρησιμοποιείται ευρέως και στην κουζίνα. Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, το υψηλό ποσοστό σε λευκώματα και σε βιταμίνη C οι τσουκνίδες καταναλώνονται ως σαλάτα, σούπα και πολλές φορές αντικαθιστούν το σπανάκι. Η καυστικότητα των τριχιδίων εξουδετερώνεται με το στίψιμο ή με κοχλαστό νερό. Για κατανάλωση θεωρούνται καλύτεροι οι νεαροί τρυφεροί βλαστοί. Όλα τα μέρη του φυτού, υπέργεια και υπόγεια μπορούν να αποξηρανθούν και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κηπουρική για την καταπολέμηση της ψώρας

18 Καλλιεργητικές συνθήκες Θεωρείται ζιζάνιο που μπορεί εύκολα να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις. Αν, όμως, αναλογιστούμε την εξαιρετικά υψηλή θρεπτική του αξία, ο χαρακτηρισμός αυτός φαίνεται άδικος. Το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο. Σε όποιον βιότοπο και να αναπτύσσεται, η παρουσία της, υποδηλώνει εδάφη πλούσια σε άζωτο, και πολύ παραγωγικά. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η τσουκνίδα είναι χρήσιμη κατά τη διαδικασία της ζύμωσης του κομπόστ ή της κοπριάς. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει ανθρακικό οξύ και αμμωνία, τα οποία αποτελούν παράγοντες ενεργοποίησης της διαδικασίας κομποστοποίησης. Καλλιεργείται σε όλους τους τύπους των εδαφών με καλή στράγγιση. Η εποχή άνθησης είναι Μάιος- Οκτώβριος και η συλλογή της για αποξήρανση και αποθήκευση γίνεται συνήθως το καλοκαίρι.

19 Λουΐζα

20 Η λουίζα με επίσημη ονομασία lippia citriodora ή Aloysia citrodora είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος ανάμεσα στο 1,5m με 2m και ανήκει στην οικογένεια των verbenacea. Η προέλεση της είναι από τη Λατινική Αμερική απ΄όπου τη μετέφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα μ.Χ. Ισπανοί εξερευνητές.θάμνος

21 Χρήσεις και Ιδιότητες Η λουίζα θεωρείται φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό με πολλές χρήσεις από τη μαγειρική έως των καλλωπισμό. Από αρχαιότατους χρόνους χρησιμοποιούνταν στην καταπολέμηση διάφορων τύπου πόνων. Η Λουΐζα είναι χρήσιμο φυτό στην βιομηχανία και εδικός στην αρωματοποιία, την ποτοποιία, την ζαχαροπλαστική και φαρμακευτική. Με απόσταξη των φύλλων και ανθέων παράγεται αιθέριο έλαιο, το οποίο ανακατεύεται με διάφορα άλλα αρώματα. Με τις κορυφές των βλαστών παρασκευάζονται ποτά. Με τα φύλλα αρωματίζονται μερικά γλυκίσματα.

22 Καλλιεργητικές συνθήκες Τα φύλλα της είναι λογχοειδή και τα άνθη ποικίλλουν σε χρωματισμούς, είναι μικρά με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Για να ευδοκιμήσει το φυτό θέλει χώματα γερά και κοπρισμένα, γόνιμα και δροσερά. Θέλει μέρος ηλιόλουστο, ώστε να δώσει 2- 3 συγκομιδές από άνθη και φύλλα. Η παραπέρα καλλιέργεια δεν είναι δύσκολη. Σκαλίζουμε τακτικά για να αφαιρούμε τα αγριόχορτα και λιπαίνουμε. Η άνθηση της αρχίζει από τον Ιούλιο μήνα. Η συγκομιδή γίνεται τέλος Αυγούστου ή και τον Ιούλιο, όταν τα φυτά είναι ανθισμένα και εάν δεν δοθούν, όπως είναι χλωρά, είναι δυνατόν να αποξηρανθούν, διότι δεν χάνουν το άρωμά τους. Στον τόπο μας καλλιεργείται μόνο ως ανθοκομικό φυτό.

23 Πικραλίδα (Ταραξάκο)

24 Πολυετές φυτό που φτάνει τα 50 εκ. ύψος. Βρίσκεται παντού, σε λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε βραχώδεις περιοχές, δίπλα στους δρόμους και ως ενοχλητικό «ζιζάνιο» σε χλοοτάπητες.

25 Χρήσεις και Ιδιότητες Συλλέγεται στο νεαρό στάδιο και είναι εξαιρετικής ποιότητας φαγώσιμο χόρτο και με πολύ αξιόλογες φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα. Εκτός από βραστό (μπορούμε να βάλουμε και τις ρίζες, αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό τους), τρώγεται και ωμό σε σαλάτα. Ακόμα και τα πέταλα των λουλουδιών του τρώγονται. Επίσης χρησιμοποιούνται οι ρίζες αποξηραμένες, μόνες τους ή μαζί με το φυτό. Εκτός από τη βοτανοθεραπευτική της δράση τις χρησιμοποιούν και σαν υποκατάστατο του καφέ (μετά από ξήρανση). Από τη ρίζα του μπορεί να παραχθεί και latex για τη δημιουργία ελαστικών. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και επίσης είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό. Επίσης είναι πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Επίσης πολύ γνωστό στην κινέζικη ιατρική και στους άραβες ιατρούς. Ευρεία χρήση είχε και στο μεσαίωνα.

26 Καλλιεργητικές συνθήκες Για την καλλιέργειά του χρησιμοποιούνται είτε κατευθείαν οι σπόροι, που σπέρνονται μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, είτε δενδρύλλια, που αρχικά αναπτύσσονται σε θερμοκήπιο και κατόπιν μεταφυτεύονται σε λιπασμένο με κοπριά χώμα. Η συλλογή των φύλλων λαμβάνει χώρα πριν την περίοδο της ανθοφορίας, ενώ της ρίζας το φθινόπωρο, συνήθως τον Οκτώβριο, και μάλιστα, κατά το δεύτερο έτος ζωής των φυτών, εφόσον είχε επιλεγεί η μέθοδος της σποράς. Η ξήρανση της δρόγης διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι ρίζες θα πρέπει να είναι αρκετά σκληρές και εύθρυπτες, ώστε να σπάνε με ξερό κρότο, ενώ το εσωτερικό τους θα πρέπει να είναι λευκό και όχι γκρίζο. Η απώλεια βάρους της ρίζας κατά την ξήρανση αγγίζει το 76%. Η δρόγη είναι ιδιαίτερα ευπαθής σε επιθέσεις σκουληκιών

27 Δενδρολίβανο

28 Είναι πυκνόφυλλος και πολύκλαδος θάμνος με ύψος που δε ξεπερνά τα 2 μέτρα. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, μικρά, γραμμοειδή και μοιάζουν με πευκοβελόνες. Δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από πότισμα και μπορεί να φυτρώσει και σε βραχώδεις ορεινές περιοχές. Οι βλαστοί έχουν ένα ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του τσαγιού και η γεύση τους είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή.

29 Χρήσεις και Ιδιότητες Σαν ρόφημα χρησιμοποιείται σαν αντιυποτασικό, αντιδιαβητικό, καταπραΰνει το άσθμα, κλπ. Επίσης τα ξηρά φύλλα του χρησιμοποιούνται σαν αντισηπτικό σε πληγές. Στην μαγειρική μπαίνει σε σαλάτες, σάλτσες, κλπ. Το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου λαμβάνεται από τα άνθη, τα φύλλα και τα μαλακά κλαδιά. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, την αρωματοθεραπεία και την κοσμετολογία για την παρασκευή σαπουνιών και αρωμάτων. Επίσης, η αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα ασφαλή και φυσικά, χωρίς χημικά συντηρητικά, οδήγησε στην χρήση του ως αντιμικροβιακός παράγοντας εναντίον μικροοργανισμών που προσβάλλουν τρόφιμα όπως η Listeria monocytogenes, η Salmonella typhimurium, το Escherichia coli, η Shigella dysenteria, ο Bacillus cereus και ο Staphylococcus aureus.

30 Καλλιεργητικές συνθήκες Το δενδρολίβανο ευδοκιμεί σε θερμά όσο και σε ψυχρά κλίματα. Όσον αφορά το υψόμετρο καλό είναι να καλλιεργείται μέχρι τα 600 μέτρα. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλα τα είδη εδαφών εκτός από τα πολύ βαριά αργιλώδη και τα οποία δεν έχουν καλή στράγγιση. Μπορεί να συγκομισθεί όταν είναι σε πλήρη άνθηση, δηλαδή από τα μέσα Μαΐου μέχρι και το Σεπτέμβριο. Η συγκομιδή γίνεται σε 2-3 χέρια μέσα στο καλοκαίρι.

31 Αψιθιά

32 Πρόκειται για ξηρόφυτο ποώδες πολυετές φυτό που το ύψος του κυμαίνεται ανάλογα με το υποείδος από 20 εκ. έως 1,20μ. Ευδοκιμεί στις εύκρατες και θερμές χώρες ως αυτοφυές σε άγονους και βραχώδεις τόπους. Οι χυμοί τους έχουν πικρή γεύση και από αυτό το φυτό εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο πράσινου χρώματος, η αψίνθη, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν στη φαρμακολογία βοτάνων για τις καθώς και για την παρασκευή του αλκοολικού ποτού αψέντι αλλά και του βερμούτ.

33 Χρήσεις και Ιδιότητες Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα, οι ανθισμένες κορυφές που συλλέγονται το καλοκαίρι και οι ρίζες το φθινόπωρο. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε κατά της χολικής ανεπάρκειας και κατά του σακχαρώδη διαβήτη. Σήμερα από την αρτεμισίνη παράγουν το φάρμακο κατά της ελονοσίας. Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις. Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη.

34 Καλλιεργητικές συνθήκες Η αψιθιά φύεται στις περιοχές της Μεσογείου και σε όλα τα εύκρατα μέρη. Καλλιεργείται επίσης σαν καλλωπιστικό και προστατευτικό φυτό των κήπων αλλά και ως φαρμακευτικό φυτό. Τα υπέργεια μέρη συλλέγονται το καλοκαίρι. Ευδοκιμεί σε ποικιλία κλιμάτων, καθόσον αντέχει και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά και τις χαμηλές του χειμώνα. Δεν αγαπά ιδιαίτερα την πλήρη ηλιοφάνεια. Αναπτύσσεται πολύ καλά σε εύφορα, χουμώδη, πεδινά εδάφη, αμμοπηλώδους σύστασης που έχουν καλή στράγγιση.. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας μπορεί να γίνει νωρίς την άνοιξη με σπορόφυτα, για τις γόνιμες ποικιλίες ή με ριζώματα παλιών φυτειών για τις άγονες.

35 Σημύδα

36 Η σημύδα (Betula) είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 20-25 μέτρα. Είναι ψυχρόβιο είδος και φύεται σε μεγάλα υψόμετρα της Βορείου Ελλάδας (Ροδόπη, Φαλακρό όρος, Παγαίο κ.ά.). Έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε φως σε σχέση με όλα τα άλλα πλατύφυλλα.

37 Χρήσεις και Ιδιότητες Την άνοιξη συλλέγεται χυμός από τον κορμό των σημύδων ο οποίος είτε κονσερβοποιείται είτε χρησιμοποιείται για την κατασκευή διάφορων ποτών όπως το κρασί σημύδας και σιροπιού. Το αφέψημα από μπουμπούκια και νεαρά φύλλα σημύδας περιέχουν σαπωνίνες, φλαβονοειδή και γλυκοσίδια που έχουν διουρητική δράση, αυξάνουν την ουρική έκκριση χωρίς να ερεθίζουν τα νεφρά βοηθούν στην καύση του λίπους, αλλά και στη μείωση του ουρικού οξέος. Επειδή τα φύλλα είναι πλούσια σε κάλιο δεν προκαλούν έλλειψη καλίου όπως συμβαίνει με τα διουρητικά. Τα φρέσκα φύλλα σημύδας βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και ελευθερώνουν τον οργανισμό από ότι τον βαρύνει, έχουν βακτηριοκτόνο και αντισηπτικό χαρακτήρα. Βοηθούν στην επούλωση πληγών και έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Η σημύδα έχει εφιδρωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για τα δερματικά έλκη, τις πληγές και τις ραγάδες ως αλοιφή. Ο φλοιός βοηθάει στη μείωση του σακχάρου,στη θεραπεία της οσφυαλγίας,στην αποβολή της πέτρας από τα νεφρά, ξεφουσκώνει τα οιδήματα, τονώνει τις εκκρίσεις της χολής και ενισχύει τη λειτουργία των αρτηριών. Η χρήση εσωτερικά βοηθά και σε πρόβλημα ψωρίασης.

38 Καλλιεργητικές συνθήκες Η σημύδα είναι ένα δασικό δέντρο της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης, πολύ κοινό στις περιοχές αυτές, κάτι σαν το πεύκο στα μέρη μας. Στην Ευρώπη το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της είναι το όρος Βαρνούντας, στην περιοχή των Πρεσπών και η Ροδόπη στην Θράκη. Είναι φυλλοβόλο δέντρο, ανθεκτικά στο ψύχος, βρίσκεται συνήθως έως τα 2000 μέτρα, δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, και φύεται σε όλα τα είδη εδάφους ξηρά και υγρά. Τα περισσότερα είδη προτιμούν το φως αν και υπάρχουν και ορισμένα που αναπτύσσονται και σε σκιερά μέρη, όπως για παράδειγμα η σημύδα η ξανθή (Betula lutea). Ανθίζει την άνοιξη Απρίλιο και Μάιο. Τα φύλλα συλλέγονται στα τέλη της άνοιξης ή το καλοκαίρι, είτε πριν ανοίξουν είτε όταν ανοίξουν πλήρως. Όταν συλλέγεται ο φλοιός δεν πρέπει να αφαιρείται ολόκληρος δακτύλιος γύρω από τον κορμό, γιατί το δέντρο θα μαραθεί.

39 Σχιζάνδρα Το φρούτο των πέντε γεύσεων !

40 Η Schizandra είναι ένα μεγάλο αναρριχώμενο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Schizandraceae και Magnoliaceae. Το κλήμα φτάνει συνήθως τα 4,5 με 7,5 μέτρα ύψος και 1,5 με 3 μέτρα πλάτος. Οι πλήρως ώριμοι καρποί χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά. Η γεύση τους έχει ένα μείγμα από ξινό, γλυκό, αλμυρό, καυτό, και πικρό ταυτόχρονα

41 Χρήσεις και Ιδιότητες Η SHISANDRA χρησιμοποιείτε παραδοσιακά ως ένα σημαντικό τονωτικό βότανο για όλο το σώμα Οι πλήρως ώριμοι καρποί, που έχουν λιαστεί και ξεραθεί, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά, είτε σε ξηρή μορφή είτε βρασμένοι με την μορφή τσαγιού. Η γεύση τους έχει ένα μείγμα από ξινό, γλυκό, αλμυρό, καυτό, και πικρό ταυτόχρονα. Προσφέρουν ενίσχυση και τόνωση σε πολλά διαφορετικά όργανα και ιδιαίτερα προστατεύουν και αποτοξινώνουν το συκώτι και αποτρέπουν την προκαρκινική δράση. Τακτική κατανάλωση τσαγιού Schizandraς έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, αύξηση της ενέργειας και καλής διάθεσης, στη βελτίωση συγκέντρωσης και της μνήμης. Βελτιώνει την κυκλοφορία και προστατεύει την καρδιά. Θεωρείται επίσης ως αποτελεσματικό σεξουαλικό τονωτικό, και στις γυναίκες και άνδρες.

42 Καλλιεργητικές συνθήκες Το φυτό έχει παραγωγική ζωή 12-15χρόνια, ξεκινώντας από το δεύτερο έτος. Στο φυτό αρέσουν τα σκιερά μέρη, με υγρασία και καλή αποστράγγιση του εδάφους. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο, με λουλούδια, διαμέτρου περίπου 2,5 εκατοστών. Στο κλήμα αναπτύσσονται πολλά συμπλέγματα από μικροσκοπικά, φωτεινά κόκκινα φρούτα. Η καλλιέργειά του δεν είναι απαιτητική. Μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς. Πριν από τη φύτευση εφαρμόζεται στο έδαφος η κατάλληλη για την καλλιέργεια λίπανση μετά από ανάλυση εδάφους.

43 Φυτολάκα

44 Είναι ενδημικό φυτό της βόρειας και κεντρικής Αμερικής. Εισήχθη στην Ευρώπη, εγκλιματίστηκε και θεωρείται αυτοφυές. Το όνομα του γένους Φυτολάκα Phytolacca) προέρχεται από την ελληνική λέξη φυτό και την λατινική λέξη lacca που σημαίνει κόκκινη βαφή.

45 Χρήσεις και Ιδιότητες Το φυτό γίνεται δηλητηριώδες όσο προχωράει η ωρίμανσή του. Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του κάποιοι χρησιμοποιούν τα νεαρά φύλλα και τους βλαστούς ως μαγειρεμένη τροφή. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται η ρίζα την οποία συλλέγουμε στα τέλη του Φθινοπώρου ή την Άνοιξη. H φυτολάκα είναι ένα δέντρο τα φύλλα του οποίου έχουν κυρίως λιποδιαλυτική και εν μέρει διουρητική δράση και βοηθά ανθρώπους με έντονο πρόβλημα τοπικού πάχους. Δρα ως αντιρευματικό, διεγερτικό, αντικαταρροϊκό, καθαρτικό και εμετικό. Χρησιμοποιήθηκε για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ υπάρχουν και αναφορές για την χρήση του εναντίων του AIDS. Θεωρείται ίαμα για τις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος και βοηθά τον καθαρισμό των λεμφικών αδένων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αμυγδαλίτιδα, λαρυγγίτιδα, αδενίτιδα, παρωτίτιδα κ.α.. είναι πολύτιμη για τα λεμφικά προβλήματα που εκδηλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος και ιδιαίτερα για τη μαστίτιδα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ή εξωτερικά ως κατάπλασμα. Είναι ωφέλιμη στους χρόνιους ρευματισμούς. Εξωτερικά σαν λοσιόν ή αλοιφή μπορεί να βοηθήσει για να απαλλάξει το δέρμα από την ψώρα και άλλα παράσιτα.

46 Καλλιεργητικές συνθήκες Είναι ένα φυτό που το συναντούμε συχνά στον τόπο μας. Είναι πολυετές φυτό. Αναπτύσσεται σε πλούσιους βοσκότοπους σε πρόσφατα αποψιλωμένες περιοχές κατά μήκος φρακτών σε θέσεις απόθεσης απορριμμάτων, στα όρια μεταξύ οικοτόπων και σε ανοιχτά δασικά ξέφωτα. Έχει προσαρμοστεί σε χονδρόκοκκα και λεπτόκοκκα εδάφη με μέση υγρασία. Έχει ψηλή ανθεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο αλλά χαμηλή σε αλατότητα. Το φυτό αναπτύσσεται σε ήλιο ή σε σκιά και επιβιώνει από πυρκαγιές λόγω της ικανότητας του να ανανεώνεται από την ρίζα του.

47 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!

48 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

49 Γιατί να τα καλλιεργήσουμε? +Μπορούμε να φτιάξουμε +φακελάκια τσαγιού +Ενεργειακά/βοτανικά/λιποδιαλυτικά ροφήματα +Εμπλουτισμένα άλευρα, πρωτεΐνες, ενεργειακές μπάρες για διατροφή και fitness +Βάμματα/και επιθέματα +Σαλάτες +Διάφορες άλλες χρήσεις +Ελαστικά και latex +Ξύλο και χαρτοπολτός +Φυτικές βαφές

50 Σκοπός της Ημερίδας Ενημέρωση για νέες καινοτόμες δυναμικές και αποδοτικές καλλιέργειες. Ενημέρωση για την δημιουργία εκπαιδευτικών σεμιναρίων για γεωπόνους, παραγωγούς, και ερασιτέχνες ξεχωριστά με 40 ώρες θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης. Ενημέρωση για την δυνατότητα συμβουλευτικών, καλλιεργητικών, χρηματοοικονομικών και πιστοποιητικών υπηρεσιών από το χωράφι στο ράφι. Δημιουργία συμβολαιακής γεωργίας. Εξεύρεση επενδυτών και έμπορων για διάθεση των προϊόντων. Δημιουργία cluster Επίλυση αποριών.


Κατέβασμα ppt "Ξεχασμένος Ελληνικός φυτικός πλούτος. Τ ΡΙΒΟΛΙ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google