Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανακύκλωση Απορριμμάτων ‘Τα άχρηστα-Χρήσιμα’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανακύκλωση Απορριμμάτων ‘Τα άχρηστα-Χρήσιμα’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανακύκλωση Απορριμμάτων ‘Τα άχρηστα-Χρήσιμα’

2 Περιεχόμενα 1. Ορισμός 2. Οφέλη 3. Σημαντικότερες κατηγορίες ανακυκλώσιμων συσκευών 4. Γενικότερα ανακυκλώσιμα προϊόντα 5. Θησαυρός στα σκουπίδια 6. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι

3 Ορισμός Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.

4 Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία της ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στην θάλασσα.

5 Οφέλη 1. Μειώνονται τα σκουπίδια και τα προβλήματα διαχείρισης τους. 2. Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 3. Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών. 4. Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που παίρνουμε συνεχώς από την φύση.

6 5. Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων νερών με αποτέλεσμα να σώζεται το περιβάλλον Εξοικονομείται η ενέργεια που χρειάζεται για την κατασκευή όλων αυτών των πραγμάτων Μη αύξηση των τιμών των προϊόντων καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.

7 Σημαντικότερες κατηγορίες ανακυκλώσιμων συσκευών

8 Ανακύκλωση Χαρτιού Λίγα Λόγια Η κατανάλωση χαρτιού περίπου το 1915 ήταν μόλις τόνους για ολόκληρο τον πλανήτη. Σήμερα η ετήσια κατανάλωση είναι 40 φορές μεγαλύτερη, ξεπερνώντας τους τόνους το χρόνο.

9 Η ανακύκλωση του χαρτιού είναι μια διεργασία, που αν γίνεται σωστά, μπορεί να είναι οικονομικά συμφέρουσα, φιλική προς το περιβάλλον και να δίνει καλής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί. Τότε μόνο μπορούμε να λέμε ότι ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού λειτουργεί σωστά και είναι αποτελεσματικό

10 Ανακύκλωση γυαλιού Λίγα Λόγια Οι γυάλινες συσκευασίες είναι ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον καθώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Αν απορριφθούν όμως στη φύση χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να αποσυντεθούν.

11 Για την κατασκευή γυαλιού δαπανώνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας ώστε να λιώσει η πρώτη ύλη σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Ανακυκλώνοντάς το, εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες, αφού αποτελεί υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστες φορές λόγω της σύστασής του. Έτσι αποδεικνύουμε έμπρακτά το σεβασμό μας για το περιβάλλον.

12 Ανακύκλωση μετάλλων Λίγα Λόγια Ο αρχαιότερος επαγγελματίας ανακυκλωτής είναι ο παλιατζής. Αυτοί οι άνθρωποι χωρίς να έχουν σπουδάσει κάτι σχετικό, ασυνείδητα, ανακύκλωναν μέταλλα. Παρατηρούμε λοιπόν, ότι τα κριτήρια για την ανακύκλωση του μετάλλου δεν ήταν περιβαλλοντικά αλλά οικονομικά.

13 Το αλουμίνιο Το αλουμίνιο μετά τον σίδηρο είναι το μέταλλο που χρησιμοποιούμε περισσότερο από όλα τα άλλα. Η βιομηχανική παραγωγή του αλουμινίου ξεκίνησε το 1886 και το 1900 η ετήσια παραγωγή του είχε φθάσει τους τόνους. Η παραγωγή του αλουμινίου είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον διότι η εξόρυξη του βωξίτη καταστρέφει τη φυσική βλάστηση. Συνεπώς παράγονται μεγάλες ποσότητες σκουριάς που ρυπαίνουν το έδαφος και τις ακτές.

14 Ανακύκλωση πλαστικών Λίγα Λόγια Το πλαστικό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ρούχων, συσκευασιών, παιχνιδιών και επίπλων. Είναι ελαφρύ και δεν σπάει εύκολα. Η ανακύκλωση του είναι η πιο σημαντική διαδικασία όσων αναφορά την διαχείριση των πλαστικών.

15 Γενικότερα ανακυκλώσιμα προϊόντα
Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ.) Μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή (κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας κλπ.) Προϊόντα εικόνας και ήχου Εξοπλισμός πληροφορικής Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια Ιατροτεχνολογικά προϊόντα Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου

16 Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Καταλύτες εξάτμισης οχημάτων Φαγητά (λίπασμα) Χαρτί Πλαστικό Αλουμίνιο Γυαλί Ελαστικά Αυτοκινήτων Συσκευές αυτόματης διανομής

17 Θησαυρός στα σκουπίδια
Tο ξέρατε ότι: Ετησίως στην Ελλάδα πετιούνται τόνοι χαρτιού; Με κάθε τόνο χαρτιού σώζεται η ζωή 17 δέντρων. Για κάθε τόνο ανακυκλωμένο χαρτί, εξοικονομούμε ενέργεια αντίστοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου. Τα οργανικά σκουπίδια (απομεινάρια τροφίμων) αν χρησιμοποιηθούν σωστά, δίνουν το καλύτερο είδος λιπάσματος για τα χωράφια σε σχέση με τα χημικά λιπάσματα που παράγουν οι βιομηχανίες. Με λίγα λόγια: Θησαυρός στα σκουπίδια

18 Τι μπορείτε να κάνετε εσείς οι ίδιοι
. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς οι ίδιοι Μειώστε τα απορρίμματα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον. Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε. Αποφεύγετε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες. Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές σας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη σας;

19 Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε
Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες. Χρειάζεστε πάντα πλαστικές σακούλες; Προτιμήστε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε µε αλουμινόχαρτο. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

20 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ανακύκλωση Απορριμμάτων ‘Τα άχρηστα-Χρήσιμα’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google