Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕ.Λ. ΚΕΣΥΠ ΡΟΔΟΥ ΚΩΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕ.Λ. ΚΕΣΥΠ ΡΟΔΟΥ ΚΩΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕ.Λ. ΚΕΣΥΠ ΡΟΔΟΥ ΚΩΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

2 ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ(ηλ.δήλωση:www.minedu.gov.gr/exams). ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ (από 10 έως 28 Φεβρουαρίου): Ο υποψήφιος επιλέγει και συμπληρώνει χειρόγραφα την ανάλογη Αίτηση – Δήλωση και στη συνέχεια την υποβάλλει ηλεκτρονικά ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο που φοιτά ή στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο, αν πρόκειται για απόφοιτο. Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση στο πρόγραμμα «ΝΕΣΤΩΡ» εκτυπώνονται δύο αντίγραφα. Ο υποψήφιος ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά πράγματι ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του, υπογράφει και στα δύο αντίγραφα και παραλαμβάνει ένα, το οποίο και φυλάσσει μέχρι το τέλος των εξετάσεων. Το δεύτερο υπογεγραμμένο αντίγραφο φυλάσσεται στο Λύκειο κατάθεσης

3 ΤΥΠΟΣ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 – ΓΕΛ : ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΤΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ή ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ ή ΣΜΕΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΛ Υποβάλλεται υποχρεωτικά από όλους τους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ή της Δ΄ τάξης εσπερινού ΓΕΛ ή ΣΜΕΑΕ, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις της τελευταίας τάξης, καθώς και από τους τελειοφοίτους που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Διευθυντές των Λυκείων πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τις διευθύνσεις κατοικίας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των τελειοφοίτων που έχουν απορριφθεί, διατηρούν την προφορική βαθμολογία και θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης χωρίς να φοιτήσουν ξανά, ώστε να τους ειδοποιήσουν έγκαιρα προκειμένου να υποβάλουν, όπως και οι μαθητές, την Αίτηση – Δήλωση 10 - 28 Φεβρουαρίου. Με την Αίτηση- Δήλωση οι πιο πάνω υποψήφιοι δηλώνουν: Α)Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά. Β)Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ. ΚΕΦ 3ο, παρ 2). Γ)Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά. Δ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της Δ΄ εσπερινού ΓΕΛ). Ε)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. ΣΤ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

4 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 – ΓΕΛ : ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ α) ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ή β) ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ή ΜΑΘΗΤΗ ΞΕΝΟΥ ή ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ Π.Ε. ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ή ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ Υποβάλλεται : από τους αποφοίτους Λυκείου ή Β΄ κύκλου ΤΕΕ ή κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερήσιου ΓΕΛ για να αποκτήσουν Βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη Βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν. από τους αποφοίτους Ενιαίου ή Γενικού Εσπερινού Λυκείου ή παλαιού τύπου εσπερινού Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εσπερινού ΓΕΛ για να αποκτήσουν Βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη Βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν. από μαθητές ή αποφοίτους ξένου σχολείου στην Ελλάδα που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερήσιου ΓΕΛ από μαθητές ή αποφοίτους μειονοτικού σχολείου που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερήσιου ΓΕΛ Με την Αίτηση- Δήλωση, οι πιο πάνω υποψήφιοι των περιπτώσεων (α) & (β) δηλώνουν: Α)Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά. Β)Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ. ΚΕΦ 3ο, παρ 2). Γ)Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά. Δ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι εσπερινού ΓΕΛ). Ε)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. ΣΤ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ. Ζ) Αν θα εξεταστούν στα μαθήματα της Γ΄ ημερήσιου ή Δ΄ εσπερινού ΓΕΛ, καθώς και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

5 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3 – ΕΠΑΛ Β΄ : ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΤΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ή ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ Β΄ Υποβάλλεται από μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ που έχουν επιλέξει την ΟΜΑΔΑ Β΄ των μαθημάτων και οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στις Σχολές και στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ή ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ Β΄ την Αίτηση- Δήλωση οι πιο πάνω υποψήφιοι δηλώνουν: Α)Το μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3). Β)Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3). Γ)Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά. Δ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι εσπερινού ΕΠΑΛ). Ε)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. ΣΤ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ. Ζ) Ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Β΄ ομάδας ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ και την ειδικότητα στα 2 μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

6 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4 – ΕΠΑΛ Β΄ : ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΛ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ Π.Ε. ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ή ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ Β΄ Υποβάλλεται: από κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’ ή Β’) προηγουμένων ετών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) για εισαγωγή στις Σχολές και Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να αποκτήσουν Βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη Βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν. από κατόχους απολυτηρίου εσπερινού ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’ ή Β’) προηγουμένων ετών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) για εισαγωγή στις Σχολές και Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να αποκτήσουν Βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη Βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν. Με την Αίτηση- Δήλωση οι πιο πάνω υποψήφιοι δηλώνουν: Α)Το μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3). Β)Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3). Γ)Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά. Δ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι εσπερινού ΕΠΑΛ). Ε)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. ΣΤ)Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ. Ζ) Ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Β΄ ομάδας ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ και την ειδικότητα στα 2 μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

7 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 1) Όσον αφορά το (δεύτερο) μάθημα γενικής παιδείας * που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι : α) όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄) που θα εξεταστούν πανελλαδικά είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν με την Αίτηση – Δήλωση 10-28 Φεβρουαρίου. β) αν το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0). γ) η επιλογή του (δευτέρου) μαθήματος γενικής παιδείας είναι καθοριστική για τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο Μηχανογραφικό του Δελτίο και γι αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. 2) Όσον αφορά το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» * που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι : α) οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να εξεταστούν το μάθημα σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν με την Αίτηση – Δήλωση 10-28 Φεβρουαρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το δηλώσουν οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ είναι να το έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής. Αντίθετα οι απόφοιτοι μπορούν να δηλώσουν πανελλαδική εξέταση στο μάθημα, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο. β) εφόσον το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0). γ) Υποψήφιος που επιθυμεί να δηλώσει στο Μηχανογραφικό του Δελτίο το 5ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί υποχρεωτικά στα δύο (2) μαθήματα: «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής». Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές, οι οποίες είναι ενταγμένες μόνο στο 5ο επιστημονικό πεδίο, πρέπει προσεκτικά να επιλέξουν τα δύο ως άνω μαθήματα. δ) Σε περίπτωση που ο υποψήφιος ΓΕΛ δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά να είναι υποχρεωτικά το μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής».

8 Οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) με την Αίτηση – Δήλωση υποχρεωτικά επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά σε ένα μάθημα γενικής παιδείας μεταξύ των μαθημάτων που αναφέρονται στα στοιχεία 15 Α και 15Β της Αίτησης – Δήλωσης. Αν όμως επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 5ο επιστημονικό πεδίο, τότε επιλέγουν υποχρεωτικά δύο μαθήματα και συγκεκριμένα το μάθημα «Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής» από το 15 Α και το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» από το 15Β της ηλ.δήλωσης.(μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το 5ο πεδίο).

9 ΠΡΟΣΟΧΗ Η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται. Η ως άνω Αίτηση Δήλωση, εφόσον αφορά απόφοιτο, μπορεί να ανακληθεί στο σύνολό της το αργότερο 20 ημέρες τουλάχιστον πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, οπότε και του επιστρέφεται η βεβαίωση πρόσβασης. Η βεβαίωση πρόσβασης επιστρέφεται επίσης στον απόφοιτο εφόσον δεν πάρει μέρος στην εξέταση κανενός από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

10 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Για τους μαθητές της Γ΄ τάξης των ημερήσιων ΓΕΛ, η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης είναι επίσης καθοριστική και δεσμευτική για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εφόσον εντωμεταξύ κάποιος μαθητής θα έχει αποκτήσει από τις επταμελείς επιτροπές του Ν.3794/2009 πιστοποιητικό διαπίστωσης μιας από τις σοβαρές παθήσεις του 5% ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις και εφόσον βέβαια επιθυμεί να μην συμμετάσχει στις πανελλαδικές και να αποκτήσει το ενδοσχολικό απολυτήριο, μπορεί να ανακαλέσει στο σύνολό της την Αίτηση-Δήλωση το αργότερο 20 ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης, όσοι μαθητές της Γ΄ ημερήσιων ΓΕΛ έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%, πιστοποιημένη από Υγειονομική Επιτροπή, μπορούν το αργότερο μέχρι και δέκα (10) ημέρες πριν τη λήξη του Β΄ τετραμήνου να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλοντας και τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους (άρθρο 36 του ΠΔ.60/2006).

11 ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΛΥΚΕΙΑ Τέλος υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 27 του Ν. 3879/2010 (ΦΕΚ Α΄-163) προβλέπεται ότι όσοι αποκτήσουν απολυτήριο Εσπερινού Γενικού Λυκείου από το σχολικό έτος 2011-2012 και εφεξής μπορούν να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος που αποφοίτησαν με την κατηγορία των Εσπερινών Λυκείων και σε ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων, εφόσον έχουν πλήρη φοίτηση και στις δύο τελευταίες τάξεις του εσπερινού γενικού λυκείου. Πλήρης φοίτηση υπάρχει όταν ο μαθητής έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα και των δύο τελευταίων τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, από την έναρξη και έως τη λήξη κάθε διδακτικού έτους. Βάσει του άρθρου 2 του Ν. 3748/2009 (ΦΕΚΑ΄-29), οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν αντίστοιχα και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄). Επίσης, παραμένουν σε ισχύ οι περιπτώσεις ii και iii της παρ. 1β του άρθρου 2 του Ν. 2525/1997 (ΦΕΚΑ΄-188), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του Ν. 2909/2001 (ΦΕΚ Α΄-90). Παρακαλούνται οι Διευθυντές Ημερήσιων & Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να υπενθυμίσουν εκ νέου το περιεχόμενο του Ν. 3879/2010 (ΦΕΚ Α΄-163) στους μαθητές της Β΄ τάξης Ημερήσιου Λυκείου και Γ΄ τάξης Εσπερινού Λυκείου καθώς επίσης στους τελειοφοίτους μαθητές των Λυκείων τους.

12 ΣΧΟΛΕΣ ή ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ή ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ή ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ Ορισμένα τμήματα ή σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτούν περαιτέρω κριτήρια για την εισαγωγή των υποψηφίων σε αυτά ως ακολούθως : - Σχολές ή τμήματα, για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται εξέταση σε ένα ή δύο ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική) που αναφέρονται αναλυτικά στο έντυπο της Αίτησης – Δήλωσης - Σχολές, για την εισαγωγή στις οποίες απαιτούνται προκαταρκτικές εξετάσεις (Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού). - Τμήματα, για την εισαγωγή στα οποία απαιτούνται πρακτικές δοκιμασίες (ΤΕΦΑΑ). Επισημαίνεται ότι η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου στα ειδικά μαθήματα και ενδεικτική της επιθυμίας του για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και ΤΕΦΑΑ. Όμως για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή απαιτείται : α) για τις σχολές ή τμήματα με ειδικά μαθήματα, η επιτυχής εξέτασή του σε αυτά. β) για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλει αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθεί ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα. γ) για τα ΤΕΦΑΑ να υποβάλει σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθεί απ΄ το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2012) και να συμμετάσχει στις πρακτικές δοκιμασίες.

13 Οι υποψήφιοι για τα Προγράμματα Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών πρέπει να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ειδικά για την εισαγωγή στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες υποψήφιοι. Για τα προγράμματα σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών πληροφορίες δίδονται στα τηλέφωνα: 2106204714 – 2108070088 (ΑΘΗΝΑ), 2310397732 – 2310301784 (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), 2653041281, 2653042160 (ΙΩΑΝΝΙΝΑ), 2810232193 – 2810239123 (ΗΡΑΚΛΕΙΟ).

14 ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Για τους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση επισημαίνονται τα εξής : Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης, δηλαδή μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Β) Οι απόφοιτοι που θα υποβάλουν Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης, θα πρέπει μαζί με την Αίτηση – Δήλωση να καταθέσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία (μετά τις 28 Φεβρουαρίου) δεν γίνονται δεκτά, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας). Επισημαίνουμε ότι αναλυτικές πληροφορίες για την εξέταση των μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση δίνονται με σχετική εγκύκλιό μας (Φ.251/ 11314 /B6 /1-2-2012)

15 ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης χορηγείται ΜΟΝΟ σε όσους λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Αν κάποιος κατέχει ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης και υποβάλει την Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή εκ νέου στις εξετάσεις, καταθέτει υποχρεωτικά την πρωτότυπη ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης που κατέχει, η οποία θα αντικατασταθεί με νέα, βάσει των επιδόσεών του στις φετινές εξετάσεις. Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ που κατατέθηκε εφόσον δεν ανακληθεί, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (20 τουλάχιστον ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων) διατηρείται στο λύκειο μέχρι τη λήξη των εξετάσεων, οπότε και ακυρώνεται σε κάθε περίπτωση, εκτός αν ο κάτοχός της δεν έλαβε μέρος στις εξετάσεις κανενός μαθήματος, οπότε του επιστρέφεται. Στην περίπτωση ανάκλησης της αίτησης εντός της παραπάνω αποκλειστικής προθεσμίας, η ΒΕΒΑΙΩΣΗ επιστρέφεται στον κάτοχό της με την υποβολή της αίτησης ανάκλησης και ενημερώνεται αυθημερόν ο Δ/ντής Δ.Ε στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το Λύκειο και οι καταστάσεις των εξεταζομένων με την ένδειξη «η αίτηση απεσύρθη». Ομοίως επιστρέφεται στον κάτοχό της, αμέσως μετά το πέρας των εξετάσεων εφόσον δεν πήρε μέρος στις εξετάσεις κανενός μαθήματος. Στην περίπτωση αυτή ο Δ/ντής του Λυκείου την επόμενη ημέρα αμέσως μετά το πέρας των εξετάσεων και αφού διαπιστώσει ότι ο υποψήφιος δεν έλαβε μέρος στις εξετάσεις κανενός μαθήματος ενημερώνει εγγράφως για την επιστροφή της βεβαίωσης το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το Λύκειο για όσους αποφοίτους έχουν δικαίωμα να παραλάβουν τη Βεβαίωση πρόσβασης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της αριθμ Φ253/120789/β6/1-11-2005 (ΦΕΚ 1581 Β) Υπουργικής Απόφασης. Οι Διευθύνσεις Δ.Ε στέλνουν στη Δ/νση Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Παιδείας (τηλ 2103442709) στο ΦΑΞ 2103442011 συγκεντρωτικές καταστάσεις κατά Διεύθυνση Δ.Ε με τα ονοματεπώνυμα, τον κωδικό υποψηφίου, και το σχολείο των παραπάνω υποψηφίων. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ΒΕΒΑΙΩΣΗ που κατατέθηκε ακυρώνεται και καταστρέφεται οριστικά. Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης εκδίδεται ΜΟΝΟ σε πρωτότυπο και αν ο ενδιαφερόμενος χρειαστεί αντίγραφο, αναπαράγει φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο το οποίο επικυρώνεται είτε από τον φορέα που την εξέδωσε είτε από τον φορέα που την παραλαμβάνει με την επίδειξη του πρωτοτύπου. Κατά την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις κατατίθεται ΜΟΝΟ η πρωτότυπη ΒΕΒΑΙΩΣΗ (όχι αντίγραφο). Σε περίπτωση απώλειας της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ δεν εκδίδεται νέα αλλά το Λύκειο που την είχε χορηγήσει τυπώνει αντίγραφο, στο οποίο ο Διευθυντής του Λυκείου κάτω από τη θέση αναγραφής του αριθμού πρωτοκόλλου αναγράφει χειρόγραφα τη φράση «σε αντικατάσταση λόγω απώλειας», την υπογράφει και την σφραγίζει όπως την πρωτότυπη.

16 ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΛ Η ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στο Διευθυντή του Λυκείου φοίτησης σε δύο (2) αντίγραφα, τα οποία σφραγίζονται και υπογράφονται από τον υποψήφιο και το Δ/ντή. Το ένα το κρατά ο υποψήφιος και το δεύτερο παραμένει στο Λύκειο, οι δε μαθητές καταχωρίζονται στο πρόγραμμα ΝΕΣΤΩΡ στην κατηγορία «Υποψήφιος για λήψη απολυτηρίου με ενδοσχολικές εξετάσεις». Μετά την υποβολή της ανωτέρω στο ίδιο διάστημα 10-28 Φεβρουαρίου 2012, οι μαθητές αυτοί θα συμμετάσχουν οριστικά και αμετάκλητα στις απολυτήριες εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Οι μαθητές της Γ΄ ημερήσιων ΓΕΛ που έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%, πιστοποιημένη από Υγειονομική Επιτροπή, και γι αυτό το λόγο επιθυμούν τη λήψη ενδοσχολικού απολυτηρίου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4β του άρθρου 36 του ΠΔ.60/2006, καταχωρίζονται στο πρόγραμμα ΝΕΣΤΩΡ στην κατηγορία «Υποψήφιος με αναπηρία ≥ 67%».

17 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ Προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων. Γραπτός βαθμός του μαθήματος είναι ο βαθμός που θα επιτύχει ο μαθητής στις τελικές εξετάσεις που διενεργούνται στο τέλος του διδακτικού έτους σε κάθε μάθημα, όπως αυτός προσδιορίζεται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Βαθμός ετήσιας επίδοσης για κάθε μάθημα είναι ο μέσος όρος του προφορικού και του γραπτού βαθμού. Γενικός Μέσος Όρος του μαθητή είναι ο μέσος όρος των βαθμών ετήσιας επίδοσης όλων των μαθημάτων που εξετάζονται γραπτά. Ο μαθητής απολύεται από το Λύκειο, αν ο Γενικός Μέσος Όρος του στην τελευταία τάξη είναι ίσος ή μεγαλύτερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Βαθμός απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου είναι ο Γ.Μ.

18 ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ Ο υποψήφιος έχει δικαίωμα να δηλώσει στο Μηχανογραφικό του: Σχολές από ένα Επιστημονικό πεδίο, όποιο θέλει, αρκεί να εξεταστεί πανελλαδικά στα μαθήματα βαρύτητας του πεδίου που θα επιλέξει ή Σχολές από δύο Επιστημονικά Πεδία αρκεί το ένα πεδίο να ανήκει υποχρεωτικά στην κατεύθυνση που έχει επιλέξει ο μαθητής από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

19 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1 ο Πεδίο ( χωρίς απώλεια μορίων) ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 2 ο χωρίς απώλεια μορίων 3 ο χωρίς απώλεια μορίων 4 ο χωρίς απώλεια μορίων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 2 Ο χωρίς απώλεια μορίων 4 Ο χωρίς απώλεια μορίων Το 5 ο Πεδίο όλες οι Κατευθύνσεις το δηλώνουν χωρίς απώλεια μορίων ΠΡΟΣΟΧΗ Η Θεωρητική και η Τεχνολογική Κατεύθυνση δεν μπορούν να κάνουν τον συνδυασμό: 3 ο και 5 ο πεδίο γιατί κανένα από τα δύο δεν ανήκουν σε αυτές.

20 ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φωτογραφίας και Οπτικοαουστικών Τεχνών, Γραφιστικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Τεχν. Γραφικών Τεχνών, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ» και «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ». Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης εξετάζονται στο ειδικό μάθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ». Μουσικών Σπουδών, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα «ΑΡΜΟΝΙΑ» και «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ». Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών των Πανεπιστημίων Παντείου, Πειραιά και Μακεδονίας,Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο του T.E.I. Ηπείρου, Τουριστικών Επιχειρήσεων των T.E.I. και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης εξετάζονται σε μία από τις ξένες γλώσσες: ΑΓΓΛΙΚΗ,ΓΑΛΛΙΚΗ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ, ΙΤΑΛΙΚΗ.

21 ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά εξετάζονται στο ειδικό μάθημα της ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής Φιλολογίας, των κατευθύνσεων του Τμήματος Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, της ειδίκευσης «Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού» του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου εξετάζονται στο ειδικό μάθημα της αντίστοιχης με την κατεύθυνση ξένης γλώσσας. Ειδίκευση Μετάφρασης ή Διερμηνείας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου εξετάζονται σε δύο από τις τρεις ξένες γλώσσες: ΑΓΓΛΙΚΗ, ΓΑΛΛΙΚΗ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ. Στην περίπτωση που υποψήφιος έχει εξεταστεί σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός στο ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας για τα Τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μία από τις ξένες γλώσσες από αυτές που εξετάστηκε, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος βαθμός από αυτούς που πέτυχε στις ξένες αυτές γλώσσες.

22 Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ» γίνεται ως εξής: Δίνεται στους υποψήφιους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 330-370 λέξεων. Στον αριθμό αυτό προσμετρούνται όλες οι λέξεις συμπεριλαμβανομένων των άρθρων, των προθέσεων, των συνδέσμων κ.λπ. Το περιεχόμενο του κειμένου είναι γενικού ενδιαφέροντος. Προτιμώνται θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, τα ταξίδια, τις διακοπές, τα προϊόντα νέας τεχνολογίας, την υγεία, τις διατροφικές συνήθειες και την ψυχαγωγία.

23 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ 1. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Δίνονται 8-10 ερωτήσεις επί του κειμένου. α) Οι τρεις-τέσσερις (3-4) πρώτες απαιτούν μια «σύντομη απάντηση». Με τις ερωτήσεις αυτές ελέγχεται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί το γενικό νόημα του κειμένου, καθώς και το πεδίο αναφοράς του ή το συγκειμενικό του πλαίσιο (δηλαδή ποιος γράφει σε ποιον και για ποιο σκοπό, πού δημοσιεύεται το κείμενο, κ.λπ.). Kατά τη βαθμολόγηση των σύντομων αυτών απαντήσεων δεν λαμβάνονται υπόψη τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη εφόσον αυτά δεν εμποδίζουν την επικοινωνία, δηλαδή την κατανόηση της απάντησης από το βαθμολογητή. β) Οι υπόλοιπες είναι του τύπου «πολλαπλή επιλογή», δηλαδή ερωτήσεις που απαιτούν από τον υποψήφιο να επιλέξει την ορθή μεταξύ τριών (3) απαντήσεων. Με τις ερωτήσεις αυτές ελέγχεται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί επιμέρους νοήματα του κειμένου, ρητά ή υπαινικτικά διατυπωμένα.Η κατανόηση γραπτού λόγου βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται στην κάθε ερώτηση με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων.

24 ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ Δίνονται τρεις (3) δραστηριότητες/ασκήσεις με στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο ορθό και κατάλληλο για την κάθε περίσταση. Η κάθε δραστηριότητα/άσκηση περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήσεις. Ειδικότερα ελέγχονται: α) Η επίγνωση σε επίπεδο λέξης. Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος χρησιμοποιεί τις κατάλληλες λέξεις από άποψη σημασίας, κρίνοντας από τα συμφραζόμενα, με τρόπο ορθό από άποψη γραμματικής. Τύπος εξέτασης: «συμπλήρωση» ή/και «αντιστοίχηση» β) Η επίγνωση σε επίπεδο πρότασης. Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος χρησιμοποιεί τη γλώσσα με γραμματική ορθότητα στο επίπεδο της πρότασης. Τύπος εξέτασης: «συμπλήρωση» γ) Η επίγνωση σε επίπεδο κειμένου. Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τα στοιχεία εκείνα που εξυπηρετούν τη συνοχή και συνεκτικότητα του λόγου. Τύπος εξέτασης: «αντιστοίχηση» ή/και «τοποθέτηση στη σωστή σειρά». Οι δραστηριότητες/ασκήσεις με τις οποίες ελέγχεται η γλωσσική επίγνωση δεν έλκονται υποχρεωτικά από το κείμενο της εξέτασης. Η γλωσσική επίγνωση βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται ισότιμα σε κάθε ερώτηση δηλαδή δύο (2) μονάδες κάθε ερώτηση.

25 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Δίνεται στους υποψήφιους ένα θέμα και τους ζητείται να συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείμενο έκτασης περίπου 180- 200 λέξεων. Στον αριθμό αυτό προσμετρούνται όλες οι λέξεις συμπεριλαμβανομένων των άρθρων, των προθέσεων,των συνδέσμων, κ.λπ. Το θέμα διατυπώνεται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να προσδιορίζεται με σαφήνεια τόσο η γενική περίσταση επικοινωνίας (δηλαδή με ποια ιδιότητα γράφει ο υποψήφιος, σε ποιον απευθύνεται, ποια σχέση υποτίθεται ότι έχουν μεταξύ τους, κλπ.), όσο και η λεκτική/ές πράξη/εις που πρέπει να αναπτύξει ο υποψήφιος (π.χ. να χαιρετήσει, να περιγράψει κάτι, να διηγηθεί κάτι που συνέβη, να διατυπώσει μιαν άποψη ή επιχειρήματα για κάτι, κ.λπ.). Η παραγωγή γραπτού λόγου μπορεί να είναι περιγραφή ή/και διήγηση ή/και έκφραση άποψης ή/και διατύπωση επιχειρηματολογίας. Το θέμα της παραγωγής γραπτού λόγου δεν πρέπει να έχει συνάφεια με το περιεχόμενο του κειμένου το οποίο δίνεται για την κατανόηση του γραπτού λόγου. Η παραγωγή γραπτού λόγου βαθμολογείται με σαράντα (40) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα.

26 Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «ΑΡΜΟΝΙΑ» γίνεται ως εξής: Δίνονται στους εξεταζόμενους για εναρμόνιση ένα ή δύο μουσικά κείμενα, που αντιστοιχούν στις γνώσεις του υποχρεωτικού αρμονίας

27 Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ περιλαμβάνει πέντε ομάδες των τεσσάρων ερωτήσεων ανά ομάδα και με πέντε επιλογές απαντήσεων η κάθε ερώτηση. Με την κάθε ομάδα ερωτήσεων επιδιώκεται: α) Με την πρώτη ομάδα αναγνώριση μελωδικών διαστημάτων. β) Με τη δεύτερη ομάδα αναγνώριση συγχορδιών. γ) Με την τρίτη ομάδα αναγνώριση διαδοχής συγχορδιών. δ) Με την τέταρτη ομάδα αναγνώριση μέτρου και ρυθμικών σχημάτων. ε) Με την πέμπτη ομάδα αναγνώριση-ταύτιση μελωδιών.

28 Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ περιλαμβάνει ελεύθερη σχεδίαση αντικειμένων, που τοποθετούνται πάνω σε βάθρο και επιδιώκεται η εξακρίβωση της ικανότητας του υποψηφίου να αποδίδει και να εκφράζει τα χαρακτηριστικά μορφικά γνωρίσματα του θέματος, που δίνεται για σχεδίαση.

29 Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» περιλαμβάνει σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων και μορφών, τα οποία δίνονται στον πίνακα ή σε φύλλο χαρτιού και επιδιώκεται η εξακρίβωση της ικανότητας του υποψηφίου για σχεδίαση με ακρίβεια και καθαρότητα.

30 ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομικές, αθλητικές, ψυχοτεχνικές) απαιτούνται για τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού οι προκαταρκτικές εξετάσεις περιλαμβάνουν μόνο υγειονομική εξέταση. Όσοι εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού- Σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών εξετάζονται κατά τη διάρκεια του Α' διδακτικού εξαμήνου στη γνώση της κολύμβησης. Για όσους αποτύχουν διακόπτεται η φοίτηση μέχρι επιτυχούς επανεξέτασης

31 ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ Υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία απαιτείται για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ειδικότερα, όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ απαιτείται να υποστούν παθολογικές, οφθαλμολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, καθώς και πρακτική δοκιμασία σε τρία (3) από τα τέσσερα (4) αγωνίσματα που αναφέρονται παρακάτω. Η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία διενεργείται από επιτροπή.Ο χρόνος και ο τόπος υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας ανακοινώνεται πριν από τη λήξη των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ’ τάξης Λυκείου. Οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στην επιτροπή πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο ταυτότητας που τους έχει χορηγηθεί από το Λύκειο για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της τελευταίας τάξης, δύο (2) μικρές φωτογραφίες, ακτινογραφία θώρακα, βεβαίωση οπτικής οξύτητας και καρδιογράφημα από νοσηλευτικό ίδρυμα του δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή ιατρό του δημοσίου. Οι ιατρικές αυτές εξετάσεις μπορεί να είναι και από ιδιώτη ιατρό.

32 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ α. Τμήμα Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Στο Τμήμα αυτό εισάγονται ΜΟΝΟ Πυρονόμοι, Αρχιπυροσβέστες και Πυροσβέστες που υπηρετούν στο Σώμα της Πυροσβεστικής. β. Οι ενδιαφερόμενοι για τα Τμήματα: Λογοθεραπείας, πρέπει να γνωρίζουν ότι στα Τμήματα αυτά δεν μπορεί να φοιτήσει όποιος παρουσιάζει κώφωση-βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου-άρθρωσης ή παθολογική φωνή. Όσοι εισάγονται στα Τμήματα αυτά υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του Τμήματος και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει μια από τις παραπάνω παθήσεις, διαγράφεται από το συγκεκριμένο Τμήμα.

33 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οφείλουν βάσει του καλλιτεχνικού χαρακτήρα που διέπει τη φύση των οικείων Σπουδών, να διαθέτουν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, στις ακόλουθες ανά Κατεύθυνση Ειδικεύσεις: 1) Ευρωπαϊκής (κλασικής) Μουσικής: Μονωδία, Πιάνο, Ακορντεόν, Κιθάρα, Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο, Όμποε, Φλάουτο, Κλαρινέτο, Φαγκότο, Σαξόφωνο, Κόρνο, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Τούμπα, Κρουστά, Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές. 2) Βυζαντινής Μουσικής: Ερμηνεία και Εκτέλεση Ψαλτικής, Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές. 3) Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής: Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική, Ποιητική (Τέχνη της Σύνθεσης - Μελοποιΐα - Ποίηση στην Παραδοσιακή Μουσική), Δημοτικό Τραγούδι - Φωνητική Εκτέλεση Έγχορδα (Λύρα / Βιολί) Αυλός (Κλαρίνο / Καβάλι / Νέϊ / Φλογέρα / Ζουρνάς / Άσκαυλός), Νυκτά (Κανονάκι / Ούτι / Λαούτο / Ταμπουρά / Τρίχορδο Μπουζούκι), Χάλκινα Πνευστά (Τρομπόνι / Κορνέτα / Τρομπέτα), Κρουστά, Σαντούρι, Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές 4) Σύγχρονης Μουσικής: Σύνθεση, Ακορντεόν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Κατευθύνσεις, τις Ειδικεύσεις καλλιτεχνικών γνωστικών αντικειμένων και το διδακτικό προσωπικό, υπάρχουν στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος (τηλ. 2310- 891281) καθώς και στην ιστοσελίδα του Τμήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: www.uom.gr

34 Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου πρέπει να γνωρίζουν ότι το Τμήμα παρέχει πτυχία στις εξής κατευθύνσεις:1) Μουσική Σύνθεση, 2)Μουσική Εκτέλεση, 3) Μουσικές Επιστήμες. Ο υποψήφιος που επιθυμεί να ακολουθήσει την κατεύθυνση της Μουσικής Εκτέλεσης, προκειμένου να αποκτήσει πτυχίο με ειδίκευση σε κάποιο μουσικό όργανο, στη μονωδία ή στη μουσική διεύθυνση, οφείλει να διαθέτει επαρκές επίπεδο καλλιτεχνικών δεξιοτήτων στο αντικείμενο που σκοπεύει να επιλέξει. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.ionio.gr/depts/music. Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το Τμήμα αυτό όποιος δεν έχει κατακτημένο ήδη ένα καλό επίπεδο μουσικής δεξιοτεχνίας σε κάποιο από τα Ελληνικά λαϊκά παραδοσιακά όργανα. Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος αυτού καλύπτει το πρώτο σκέλος των Τουρκικών Σπουδών και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη για να καλύπτει και το σκέλος των Ασιατικών Σπουδών. Οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών πρέπει να γνωρίζουν ότι υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνο χριστιανοί ορθόδοξοι. Ειδικά δε στα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών δεκτοί γίνονται μόνο άρρενες υποψήφιοι.Περισσότερες πληροφορίες για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες δίνονται στα τηλέφωνα: 210-6204714 & 8070088 (Αθήνα), 2310-397732 & 301784 (Θεσσαλονίκη), 26530-41281, 42160, 41236 (Βελλά-Ιωάννινα), 2810-232193 & 239123 (Ηράκλειο).

35 ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Από το ενιαίο σύστημα εισαγωγής εξαιρούνται το Τμήμα ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ TEXNΩN της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), Το Τμήμα ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης και Το Τμήμα ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Η εισαγωγή στα τμήματα αυτά γίνεται κατ' εξαίρεση του γενικού συστήματος, με βάση τον βαθμό που επιτυγχάνουν οι υποψήφιοι στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις που διενεργεί χωριστά η καθεμιά από τις Σχολές αυτές,στις οποίες κατατίθενται μαζί με τη σχετική αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Από τις Σχολές αυτές επίσης δίδονται και οι σχετικές πληροφορίες για το χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων και υποβολής των δικαιολογητικών συμμετοχής σε αυτές.

36 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ Τα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου, τα οποία έχουν ορισθεί ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο είναι: Ι. Επιστημονικό πεδίο «Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών» α) Αρχαία Ελληνικά (υποχρεωτικό μάθημα θεωρητικής κατεύθυνσης) β) Ιστορία (υποχρεωτικό μάθημα θεωρητικής κατεύθυνσης) II. Επιστημονικό πεδίο «Θετικών Επιστημών» α) Μαθηματικά (υποχρεωτικό μάθημα θετικής κατεύθυνσης και των δύο κύκλων τεχνολογικής κατεύθυνσης) β) Φυσική (υποχρεωτικό μάθημα θετικής κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της τεχνολογικής κατεύθυνσης). III. Επιστημονικό πεδίο «Επιστημών Υγείας» α) Βιολογία (υποχρεωτικό μάθημα θετικής κατεύθυνσης) β) Χημεία (υποχρεωτικό μάθημα θετικής κατεύθυνσης). IV. Επιστημονικό πεδίο «Τεχνολογικών Επιστημών» α) Μαθηματικά (υποχρεωτικό μάθημα θετικής κατεύθυνσης και των δύο κύκλων τεχνολογικής κατεύθυνσης) β) Φυσική (υποχρεωτικό μάθημα θετικής κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της τεχνολογικής κατεύθυνσης). V. Επιστημονικό πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης» α) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις) β) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (μάθημα γενικής παιδείας).

37 Αντικατάσταση μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επιτρέπεται μόνο για όσους υποψηφίους προέρχονται από κατευθύνσεις διαφορετικές από αυτές στις οποίες ανήκουν τα παραπάνω μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Τα μαθήματα γενικής παιδείας της Γ’ Λυκείου που αντικαθιστούν τα παραπάνω μαθήματα αυξημένης βαρύτητας αντίστοιχα κατά επιστημονικό πεδίο είναι: Ι. Επιστημονικό πεδίο «Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών» α) Νεοελληνική Γλώσσα β) Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου II. Επιστημονικό πεδίο «Θετικών Επιστημών» α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής β) Νεοελληνική Γλώσσα III. Επιστημονικό πεδίο «Επιστημών Υγείας» α) Βιολογία β) Νεοελληνική Γλώσσα IV. Επιστημονικό πεδίο «Τεχνολογικών Επιστημών» α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής β) Νεοελληνική Γλώσσα Για το επιστημονικό πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης» δεν προβλέπεται αντικατάσταση των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας, γιατί το ένα είναι μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις και το άλλο είναι μάθημα γενικής παιδείας. Όσοι υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι θα εξεταστούν σε εθνικό επίπεδο στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και δεν πάρουν μέρος στην εξέταση του μαθήματος αυτού τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν στο συγκεκριμένο μάθημα και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0).

38 ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Για να μπορέσουν οι μαθητές να επιλέξουν σχολές από το 5 ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να δηλώσουν πως θα εξεταστούν πανελλαδικά στο μάθημα γενικής παιδείας: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Και τα δύο μαθήματα τότε θεωρούνται μαθήματα βαρύτητας για το 5 ο πεδίο και οι βαθμοί πρόσβασής τους πολλαπλασιάζοντας με τους υψηλούς συντελεστές 1,3 και 0,7 αντίστοιχα.

39 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ 8 : για το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης, 1,3 : για το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,9 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα γενικής παιδείας σύμφωνα με τα παρακάτω, 0,7: για το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,4 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα γενικής παιδείας σύμφωνα με τα παρακάτω. Οι συντελεστές βαρύτητας για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες ανάλογα με το τμήμα είναι: 2 : για τα Τμήματα και τις κατευθύνσεις ξένων φιλολογιών (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής), της ειδίκευσης Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου και της ειδίκευσης Μετάφρασης ή Διερμηνείας του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του ίδιου Παν/μίου,( άριστα 4000 μόρια) 2 : για τα Τμήματα που απαιτούνται τα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο ή Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (άριστα 4000 μόρια) 1: για τα λοιπά Τμήματα που απαιτείται ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, όπως αυτά των ΜΜΕ, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διεθνών Σπουδών κλπ ή Ελεύθερο Σχέδιο όπως το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (άριστα 2000 μόρια) και 2: για τα ΤΕΦΑΑ (άριστα 4000 μόρια)

40 1.ΠΙΘΑΝΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΠΕΔΙΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1ο ΚΑΙ 2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Επιλέγοντας ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 1o ΠΕΔΙΟ Β.Π.ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΤΕΥΘ.Χ1,3 Β.Π.ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘ.ΧΟ,7 Χωρίς απώλεια μορίων ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 2ο ΠΕΔΙΟ Β.Π.ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ.Π.Χ 0,9 Β.Π ΝΕΟΕΛ.ΓΛΩΣΣΑΣ Χ 0,4 Με απώλεια μορίων

41 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΜΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1ο ΚΑΙ 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Επιλέγοντας ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 4ο ΠΕΔΙΟ Β.Π.ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ.Π.Χ 0,9 Β.Π ΝΕΟΕΛ.ΓΛΩΣΣΑΣ Χ 0,4 Με απώλεια μορίων 1οΚΑΙ 5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Επιλέγοντας ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣΧ0,7 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ(ΑΟΘ)Χ1,3 Επομένως για το 5ο Πεδίο διαγωνίζεστε σε 7 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Ο βαθμός του ΑΟΘ μετρά στον υπολογισμό του ΓΒΠ

42 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΜΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1ο ΚΑΙ 3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Επιλέγοντας ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 3οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Π.Χ Ο,9 ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑΣ Χ 0,4 με απώλεια μορίων ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΑΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΣ αρκεί να εξεταστούμε πανελλαδικά στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου που επιλέξαμε

43 2.ΠΙΘΑΝΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΠΕΔΙΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2ο ΚΑΙ 3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μάθημα από τα προσφερόμενα: ή ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ή ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΦΥΣΙΚΗ ή ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 2οΠΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΠΧ1,3 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΠΧ0,7 Χωρίς απώλεια μορίων ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 3ο ΠΕΔΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘ. ΒΠΧ1,3 ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘ. ΒΠΧ0,7 Χωρίς απώλεια μορίων 2ο ΚΑΙ 4οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μάθημα από τα προσφερόμενα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ή ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΦΥΣΙΚΗ ή ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 2οΠΕΔΙΟ και 4 ο ΠΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘ. ΒΠΧ1,3 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΠΧ0,7 Χωρίς απώλεια μορίων

44 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΜΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 3 ο ΚΑΙ 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μάθημα από τα προσφερόμενα: ή ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ή ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΦΥΣΙΚΗ ή ΙΣΤΟΡΙΑ χωρίς απώλεια μορίων 2ο ΚΑΙ 5ο ή 3 ο ΚΑΙ 5οή 4 ο ΚΑΙ 5ο Θα πρέπει να επιλέξετε ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας : ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Και να εξεταστείτε πανελλαδικά και στον ΑΟΘ Έτσι εξετάζεστε σε 7 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα Μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για 5ο επιστημονικό πεδίο ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΟΘ Χ1,3 ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ.Π ΧΟ,7 Χωρίς απώλεια μορίων

45 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΜΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2ο ΚΑΙ 1ο ή 3ο ΚΑΙ 1ο ή 4ο ΚΑΙ 1ο Θα πρέπει να επιλέξετε ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 1 ο ΠΕΔΙΟ ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Χ 0,9 ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ.Π Χ 0,4 Με απώλεια μορίων για σχολές του 1ου πεδίου

46 3.ΠΙΘΑΝΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΠΕΔΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2οΚΑΙ 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μάθημα από τα προσφερόμενα επιλογής: ή ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ή ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΦΥΣΙΚΗ ή ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 2ο +4o ΠΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΠΧ1,3 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΠΧ0,7 Χωρίς απώλεια μορίων 2οΚΑΙ 5οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Θα πρέπει να επιλέξετε ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας; ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΟΘ Άρα εξετάζεστε πανελλαδικά σε 7 μαθήματα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΟΘ Χ1,3 ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ.Π ΧΟ,7Χωρίς απώλεια μορίων

47 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 4ο ΚΑΙ 5οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Θα πρέπει να επιλέξετε ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας; ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΟΘ Άρα εξετάζεστε πανελλαδικά σε 7 μαθήματα Χωρίς απώλεια μορίων 2οΚΑΙ 3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Θα πρέπει να επιλέξετε ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Με απώλεια μορίων για σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου

48 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 4ο ΚΑΙ 3οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Θα πρέπει να επιλέξετε ως δεύτερο μάθημα Γ.Π:ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 3οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Π.Χ Ο,9 ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑΣ Χ 0,4 με απώλεια μορίων 2οΚΑΙ 1 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Θα πρέπει να επιλέξετε ως δεύτερο μάθημα Γ.Π: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣΓΙΑ 1οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΝΕΟΕΛ.ΓΛΩΣΣΑΣ Χ 0,9 ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ.Π Χ 0,4 Με απώλεια μορίων για σχολές του 1ου πεδίου 4ο ΚΑΙ 1 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Θα πρέπει να επιλέξετε ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας: ΙΣΤΟΡΙΑ Με απώλεια μορίων για το 1ο επιστημονικό πεδίο

49 ΠΡΟΣΟΧΗ Για να μετρήσει ο βαθμός του ειδικού μαθήματος θα πρέπει να πιάσουμε την βάση 10 στην 20βαθμη κλίμακα. Όταν τα ειδικά μαθήματα είναι δύο τότε ο υποψήφιος θα πρέπει να γράψει στο καθένα ξεχωριστά την βάση 10.Τα μόρια θα βγουν από τον μέσο όρο των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Γραμμικό Σχέδιο :10 Ελεύθερο Σχέδιο:12 ΒΑΘΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ :(10+12) /2= 11 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : 11Χ2=22Χ100=2200μόρια

50 ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΩΝ Οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων για τις Ανώτερες και Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές για τις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας Και των προκαταρκτικών εξετάσεων των Σχολών Φυσικής Αγωγής Κοινοποιούνται εγκαίρως και οι μαθητές υποστηρίζονται στην συμπλήρωση όλων των δικαιολογητικών και των κινήσεων που επιβάλλεται να κάνουν.

51 Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας. ΚΕ.ΣΥ.Π. ΡΟΔΟΥ( Κωστής Νικόλαος)


Κατέβασμα ppt "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕ.Λ. ΚΕΣΥΠ ΡΟΔΟΥ ΚΩΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google