Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ 409062 ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΓΚΟΣ 409061 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ 409035 ΤΜΗΜΑ : ΑΟΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ 409062 ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΓΚΟΣ 409061 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ 409035 ΤΜΗΜΑ : ΑΟΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΓΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΑΟΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 12 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΤΟΣ: 2014

2  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ) ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ  ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ) ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ  ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΝΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΥΤΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

3 ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΕΙΑ ΜΗΛΟΕΙΔΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΑΚΡΟΔΡΥΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΛΟΙΠΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΑΓΓΟΥΡΙ ΑΓΓΙΝΑΡΑ ΚΑΡΟΤΟ ΚΟΚΚΑΡΙ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΝΩΠΟ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΛΑΧΑΝΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΜΠΑΜΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΠΙΠΕΡΙΑ ΠΡΑΣΟ ΡΑΔΙΚΙ ΣΕΛΙΝΟ ΣΚΟΡΔΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙ ΤΟΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΡΑΧΙΔΑ ΒΑΜΒΑΚΙ ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΟ ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΚΡΟΚΟΣ ΜΑΣΤΙΧΑ ΣΤΕΒΙΑ

4 ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΜΗΛΟΕΙΔΗ(ΜΗΛΙΑ,ΑΧΛΑΔΙΑ,ΚΥΔΩΝΙΑ) ΜΗΛΙΑ Η μηλιά είναι φυλλοβόλο δέντρο της εύκρατης ζώνης. Φαίνεται ότι κατάγεται απο την περιοχή που βρίσκεται στα νότια του καυκάσου. Σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις ηπείρους και η παγκόσμια ετήσια παραγωγή μήλων φθάνει τους 40 εκατ. Τόνους. Στην Ελλάδα είναι η δεύτερη σημαντικότερη καλλιέργεια φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με κέντρα παραγωγής την Δυτ. και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Ποικιλίες: φιρίκι, delicious, golden delicious και granny smith. Η συγκομιδή εξαρτάται απο τη ποικιλία και την περιοχή (συνήθως Οκτώβρη και Σεπτέμβριο) και σαν κριτήριο συγκομιδής ειναι το μέγεθος, το χρώμα και η ευκολία κοπής απο το δέντρο.

5 ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΗΛΙΑΣ Ρίζα: Το ριζικό σύστημα της μηλιάς αποτελείται από πολλές πλάγιες ρίζες και καταλαμβάνει έκταση διπλάσια από εκείνη που καταλαμβάνει η προβολή της κόμης του δέντρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ριζικού συστήματος βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους αλλά η ρίζα μπορεί να φθάσει σε βάθος μέχρι 3 μέτρων και πάνω. Φύλλα: Τα φύλλα είναι απλά, κατ’ εναλλαγή, ωοειδή, οδοντωτά, βραχύμισχα, με την κάτω επιφάνεια χνουδωτή. Το μέγεθος και το πάχος των φύλλων επηρεάζονται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές συνθήκες, το χρόνο εμφάνισής τους και τη ζωηρότητα του δέντρου. Ο μίσχος των φύλλων φέρει μερικές φορές κοντά στη βάση δύο μικρά παράφυλλα. Οφθαλμοί: Οι οφθαλμοί είναι πεπλατυσμένοι, χνουδωτοί και εφάπτονται του βλαστού. Οι καρποφόροι οφθαλμοί είναι μικτοί (όταν ανοίγουν δίνουν βλάστηση μικρού μήκους 0,5 – 3 εκ., που φέρει πλάγια φύλλα και επάκρια άνθη) και ο καθένας περικλείει πέντε με έξι άνθη. Η διαφοροποίηση των οφθαλμών σε βλαστοφόρους και μικτούς αρχίζει τον Ιούλιο – Αύγουστο και ολοκληρώνεται την επόμενη άνοιξη πριν από την άνθηση. Άνθη: Από κάθε μικτό οφθαλμό αναπτύσσονται περίπου πέντε άνθη σε ταξιανθία κορύμβου. Το κεντρικό άνθος καλείται βασιλικό, ανοίγει πρώτο και ακολουθείται από τα δύο άνθη της βάσης και εν συνεχεία από τα δύο ενδιάμεσα άνθη. Τα άνθη αποτελούνται από πέντε σέπαλα, πέντε πέταλα, είκοσι στήμονες με κίτρινους ανθήρες και έναν ύπερο αποτελούμενο από την ωοθήκη και πέντε στύλους που συμφύονται σε κοινή βάση. Τα άνθη είναι εντομόφιλα. Σε μερικές ποικιλίες όπου οι στήμονες είναι μακρύτεροι από τους στύλους, οι μέλισσες μπορούν να συλλέγουν γύρη χωρίς να γίνεται επικονίαση. Καρπός: Ο καρπός της μηλιάς είναι ψευδής. Το βρώσιμο τμήμα αποτελείται από ιστούς που προέρχονται από την πάχυνση της βάσης του κάλυκα, της στεφάνης και των στημόνων. Έχει ποικίλο σχήμα, από σφαιρικό έως επίμηκες, σάρκα τραγανή ή αλευρώδη, εύχυμη, γλυκιά, όξινη ή υπόξινη και τα σπέρματα είναι καφέ απόχρωσης.

6 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ ΕΤΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ) , , , , , , , ,

7 ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ( ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΛΕΜΟΝΙΑ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ, ΚΙΤΡΙΑ, ΦΡΑΠΑ, ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ, ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ) ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ: Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις άλλες καλλιέργειες εσπεριδοειδών, όσον αφορά την έκταση, την παραγωγή, την απασχόληση εργατικού δυναμικού και τη συμβολή της στην εθνική οικονομία. Κυριότερα κέντρα παραγωγής είναι οι νομοί Αργολίδας, Χανίων, Άρτας και Λακωνίας. Ποικιλίες: ομάδα ομφαλοφόρων(μέρλιν και navellina), σαγκουίνια, βαλέντσια και κοινά πορτοκάλια. Η εποχή συγκομιδής καθορίζεται απο το χρώμα, το μέγεθος του καρπού αλλά και την ποσότητα σακχάρων που περιέχει με σχέση με τα οξέα του.

8 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή -στην ποικιλία σαγκουίνι- κόκκινο. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο. Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες. Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος, που λέγεται ράκος. Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια. Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Καταναλώνεται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Oι καρποί που συλλέγονται όταν είναι άγουροι, μικροί και πράσινοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Από τη φλούδα επίσης παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού.

9 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ ΕΤΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/kg) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ) , , , , , , , , ,

10 ΑΚΡΟΔΡΥΑ (ΦΥΣΤΙΚΙΑ,ΚΑΣΤΑΝΙΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ) ΦΥΣΤΙΚΙΑ: Η φυστικιά κατάγεται απο την Κ.Ασία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Αίγινα, Φθιώτιδα, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο και ύψους 6-9 μέτρων. Στην Ελλάδα σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα καλλιεργείται η ποικιλία Αιγίνης. Η συγκομιδή των φυστικιών στη χώρα μας γίνεται τέλη Αυγούστου με μέσα Σεπτεμβρίου με ράβδισμα ή με τίναγμα των δέντρων ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑΣ Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 10 μέτρα με πλούσια διακλάδωση με κλαδιά που έχουν χρώμα σταχτί. Τα φύλλα του είναι δερματώδη και σύνθετα. Οι ταξιανθίες της φιστικιάς σχηματίζουν τσαμπιά από μικρά άνθη. Οι φιστικιές είναι αρσενικά και θηλυκά δέντρα, με τα αρσενικά να ανθίζουν νωρίτερα. Έτσι η γύρη συλλέγεται και συντηρείται σε ψυγεία, και ρίχνεται αργότερα στα θηλυκά άνθη με τη μορφή ραντίσματος (τεχνητή επικονίαση). Ο καρπός του δέντρου έχει μήκος 1-2 εκατοστά και το περικάρπιο είναι δερματώδες και έχει πράσινο χρώμα, ενώ το εσωτερικό (ενδοκάρπιο) είναι ξυλώδες και σκληρό. Όταν ωριμάσει το περικάρπιο τότε γίνεται ωχρό, σχίζεται και πέφτει αφήνοντας το ενδοκάρπιο που με τη σειρά του ανοίγει αφήνοντας να φανεί η εσωτερική ψίχα. Αυτή έχει χρώμα πράσινο και περιβάλλεται από λεπτό φλοιό ρόδινου χρώματος (περισπέρμιο). Οι καρποί της φιστικιάς σχηματίζουν ολόκληρα τσαμπιά.

11 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΤΙΚΙΑΣ ΕΤΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/kg) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ) , , , , , , , ,

12 ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ, ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ, ΒΥΣΣΙΝΙΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ) ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ: Η ροδακινιά κατάγεται από την Κίνα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και λιγότερο στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία. Δέντρο φυλλοβόλο, μέτριο σε μέγεθος, γρήγορης ανάπτυξης. Ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα: springtime, redhaven hale. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι τμηματικά, γιατί οι καρποί δεν ωριμάζουν όλοι μαζί. Αμέσως μετά την συγκομιδή οι καρποί φυλάσσονται σε δροσερό μέρος. Ακολούθως ταξινομούνται με βάση το μέγεθος και την ποιότητα τους. Συσκευάζονται σε τελάρα με ειδικές υποδοχές ώστε να μην μολωπίζονται κατά την μεταφορά.

13 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 4,5 μέτρα ο κορμός και οι βλαστοί έχουν φλοιό κοκκινωπού ή πρασινωπού χρώματος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, πριονωτά στιλπνά, μυτερά στην κορυφή και χρώματος πράσινου, έχουν δε αδένες στη βάση τους από όπου κατά περιόδους εκκρίνουν ένα υγρό σαν ρετσίνι που προσελκύει διάφορα μικρά έντομα. Τα άνθη της ροδακινιάς έχουν πέντε ρόδινα πέταλα και φύονται στις μασχάλες των φύλλων και των βλαστών. Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν μεγάλα πέταλα και οι όψιμες μικρά. Η ροδακινιά ζει 30 χρόνια κατά μέσο όρο, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και ανάλογα με το υποκείμενο της ποικιλίας. Αποδίδει καρπούς μετά το τρίτο χρόνο από τη φύτευση της, των οποίων η ποιότητα είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες ήπια κρύοι. Ένας ανοιξιάτικος παγετός μπορεί να καταστρέψει τα άνθη που είναι αρκετά ευαίσθητα στο κρύο. Το δέντρο προτιμά τα αμμοπηλώδη εδάφη με καλό στράγγισμα. Η λίπανση θεωρείται απαραίτητη για καλή παραγωγή και γίνεται κυρίως με αζωτούχα και καλιούχα λιπάσματα. Η ροδακινιά αποκρίνεται επίσης καλά σε λίπανση με κοπριά, αλλά βασικό στοιχείο για την καλή της ανάπτυξη και καρποφορία είναι οι κλιματολογικές συνθήκες. Οι ροδακινιές, όπως και τα περισσότερα οπωροφόρα, ραντίζονται συστηματικά και βάσει ενός εθνικού σχεδίου ολοκληρωμένης καλλιέργειας προκειμένου να μειωθεί η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και να παράγονται όσο το δυνατόν ασφαλέστερα τρόφιμα για τους καταναλωτές. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς, ενώ οι παραβάτες παραγωγοί τιμωρούνται παραδειγματικά

14 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ ΕΤΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/kg) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ) , , , , , , , , ,

15 ΛΟΙΠΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΥΚΙΑ Καταγωγή: Ν.Αραβία Καλλιεργείται: Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Νησιά Αιγαίου Ποικιλίες: Βασιλικά, Καλαμών, Κύμης Συγκομιδή: Αύγουστο και Σεπτέμβρη ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Καταγωγή: Κίνα Καλλιεργείται: Ν.Πιερίας, Ν.Ημαθίας, Ν.Πέλλας, Ν.Φθιώτιδας και Ν.Καβάλας Ποικιλίες: Hayward Συγκομιδή: Γίνεται με τα χέρια

16 ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΞΕΡΩΝ ΣΥΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑΣ ΕΤΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ) ΕΤΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

17 ΕΛΙΑ Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea) είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών(Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.Η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, το δε ελαιόλαδο θεωρείται απο τα πρώτα σε σπουδαιότητα γεωργικά προϊόντα της χώρας. Τα κυριότερα ελαιοπαραγωγικά κέντρα είναι η Κρήτη, η Μεσσηνία, η Λακωνία και Λέσβο. Ποικιλίες: Μικρόκαρπες=> κορωνέϊκη, κουτσουρελιά Μεσόκαρπες=> θρουμπουλιά, μεγαρείτικη Μεγαλόκαρπες=> κονσερβολιά, καλαμών ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΙΑΣ Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό.

18 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΛΙΑΣ Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή, ή το λιομάζωμα. Η ελιά παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι, και το μάζεμα της ελιάς αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Στη σημερινή εποχή ευδοκιμεί ακόμη η παραδοσιακή μέθοδος συγκομιδής, με τη βοήθεια ίσως κάποιων νεότερων εργαλείων: τα κλαδιά περνούνται με το "χτένι" για να αποσπαστεί ο καρπός με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, ενώ το έδαφος κάτω από την ελιά στρώνεται με λιόπανα ή με ειδικό δίχτυ από συνθετικό υλικό. Σκάλες από ξύλο ή αλουμίνιο χρησιμοποιούνται για το μάζεμα των δυσπρόσιτων κλαδιών. Αφού πέσουν οι ελιές από το δέντρο, οι αγρότες τινάζουν τα άκρα των ελαιόπανων ώστε να δημιουργηθούν σωροί, οι οποίοι θα καθαριστούν με το χέρι από χοντρά κλαριά και τσαμπιά προκειμένου να τοποθετηθούν στη συνέχεια σε δοχεία μεταφοράς (κουβάδες, τενεκέδες κλπ.) και σακιά και να μεταφερθούν στον χώρο αποθήκευσης. Δεν είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των φύλλων, αφού υπάρχει στο ελαιοτριβίο ειδικό μηχάνημα που τα απομακρύνει με αέρα. Εναλλακτική τεχνική είναι το "τίναγμα" της ελιάς με ξύλινα ραβδιά, η τεχνική όμως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν έχει ωριμάσει πλήρως ο καρπός και είναι εύκολη η απόσπασή του από το δέντρο. Τέλος, είναι σύνηθες κατά τη συγκομιδή να κόβονται με πριόνι επιλεγμένα κλαδιά του δέντρου, τόσο για τη διευκόλυνση της συγκομιδής, όσο και για να βοηθηθεί η σωστή ανάπτυξη του δέντρου.

19 ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΗΣ ΕΛΙΑΣ ΕΤΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ) ΕΤΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

20 ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΠΙΠΕΡΙΑ Η πιπεριά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες και θαμνώδες φυτό του γένους Καψικόν (Capsicum). Ανήκει στην τάξη Στρυχνώδη (Solanales) της οικογένειας Στρυχνοειδών (Solanaceae). Η πιπεριά υπάρχει σε 50 περίπου είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς. Το φυτό έχει ύψος 50–75 εκατοστά, βλαστούς που στην αρχή είναι τρυφεροί και στη συνέχεια ξυλώδεις, φύλλα σχετικά μικρά, ανοιχτοπράσινα, άνθη λευκά που φύονται μεμονωμένα σε ομάδες των 2 ή 3. Ο κάρπος της πιπεριάς είναι πολύσπερμος πράσινος ή κιτρινοπράσινος, που γίνεται κόκκινος ή κίτρινος όταν ωριμάσει. Το σχήμα του, ανάλογα με την ποικιλία, είναι κωνικό και μακρύ έως σφαιρικό ή τοματόμορφο.Οι γλυκείς καρποί είναι μεγαλύτεροι από τους καυτερούς, αυλακωτοί και διογκωμένοι. Μαζεύονται 60–80 μέρες μετά από τη μεταφύτευση του φυταρίου από το φυτώριο και όταν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, πριν ωριμάσουν.

21 Η ΠΙΠΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα η πιπεριά καλλιεργείται σε όλη σχεδόν τη χώρα σε λαχανόκηπους και θερμοκήπια. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Βόρεια Ελλάδα. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι η πράσινη της Νέας Μαγνησίας με τους γλυκούς και σαρκώδεις καρπούς, Φλωρίνης με τους κόκκινους καρπούς γλυκούς ή καυτερούς, σχήματος κωνικού, μακριού, μετρίου μεγέθους που τρώγονται ψητές, γίνονται πάπρικα ή κονσερβοποιούνται, Τσούσκα με ελαφριά καυτερή γεύση και κιτρινοπράσινο χρώμα, κίτρινη Κουφαλίων, πιπερούδι, που γίνεται τουρσί και καλλιεργείται στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, και άλλες. Η ξερή, τριμμένη κόκκινη πιπεριά σε ορισμένες περιοχές είναι γνωστή και σαν μπούκοβο.

22 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΕΤΟΣΕΚΤΑΣΗΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

23 ΤΟΜΑΤΑ Η τομάτα - Solanum lycopersicum L. ή Lycopersicon esculentum Miller ή Solanum lycopersicum var. esculentum Hay. - ανήκει στην οικογένεια των σολανιδών (Solanaceae) και έχει 2n = 24 χρωμοσώματα. Το όνομα τομάτα προέρχεται από το τομάτλ με το οποίο ονόμαζαν το φυτό οι ιθαγενείς του Μεξικού. Eπικρατούσε η άποψη ότι χώρα καταγωγής της τομάτας είναι το Περού. Σήμερα όμως γίνεται δεκτό ότι η τομάτα κατάγεται από την περιοχή Vera Cruz-Puebla του Μεξικού. Σ’ αυτό συνέβαλαν οι πληροφορίες (ιστορικές,αρχαιολογικές, εθνοβοτανικές) που καταγράφηκαν από τους Jenkins (1948) καιEsquinas-Alcazar (1981). Στην Ευρώπη η τομάτα μεταφέρθηκε τον 16° αιώνα, αλλά και μέχρι τον 19° αιώνα χρησιμοποιούνταν ως καλλωπιστικό και όχι ως εδώδιμο φυτό, επειδή οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι ο καρπός της τομάτας περιείχε τοξικές ουσίες, ανάλογες των δηλητηριωδών γλυκοζιτών που περιείχαν τα φύλλα ή οι καρποί άλλων ειδών της ίδιας οικογένειας. Στην Ελλάδα η τομάτα εισάχθηκε το 1818.

24 ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΜΑΤΑΣ α. Φυτό: Ποώδες, ετήσιο, διετές και σπανίως πολυετές. Σε συνθήκες υπαίθριας καλλιέργειας στις χώρες της Μεσογείου ή θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων το φυτό είναι μονοετές β. Ρίζα: Το σπορόφυτο της τομάτας φέρει πασσαλώδες ριζικό σύστημα αποτελούμενο από την κεντρική ρίζα (ως προέκταση της ρίζας του εμβρύου), αρκετές δευτερεύουσες ρίζες και ριζικά τριχίδια. γ. Βλαστός: Ο κεντρικός βλαστός είναι προέκταση του εμβρυακού άξονα (αρχέφυτρο) και καθίσταται ορατός με γυμνό μάτι ως εκφυόμενος στην κορυφή του σπορόφυτου, ανάμεσα από τα κοτυληδονόφυλλα. Ο βλαστός αμέσως κάτω από την κορυφή του (κορυφαίος οφθαλμός) είναι τρυφερός, χυμώδης, μαλακός και εύθραυστος, ενώ σταδιακά και απόμακρα της κορυφής γίνεται σκληρός, αποκτά μηχανική αντοχή χωρίς να ξυλοποιείται και εξακολουθεί να είναι εύθραυστος δ. Φύλλα: Είναι σύνθετα, ακανόνιστα πτεροσχιδή. Κάθε φύλλο, ανάλογα με την ποικιλία, έχει 3, 4 ή 5 ζεύγη φυλλαρίων και καταλήγει σε ένα φυλλάριο στην κορυφή. Ο αριθμός των ζευγών των φυλλαρίων εκτός από την ποικιλία επηρεάζεται και από τη θέση του φύλλου πάνω στο βλαστό. ε. Άνθη: Είναι ερμαφρόδιτα και διαταγμένα σε ομάδες των 4 έως 20 και πλέον, επί ταξιανθιών απλών, διχαλωτών ή διακλαδιζόμενων. Ένας μέσος αριθμός 6-8 ανθέων ανά ταξιανθία, εάν εξελιχθεί σε καρπούς, προδικάζει μία καλή παραγωγή και είναι επιθυμητός.

25 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΕΤΟΣΕΚΤΑΣΗΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) ΑΚΑΘ ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

26 ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ Η μελιτζάνα (επισ. Solanum melongena Στρύχνον η μελιτζάνα) είναι ποώδες, πολυετές, φυτό του γένους Στρύχνον (Solanum) της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae) και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό της.Το όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της λατινικής της ονομασίας melongena. Με αλλαγή του “g” σε “z” προέκυψε στα ιταλικά η λέξη "melanzana" (πέρασε στα ελληνικά ως "μελιτζάνα". [ Στην Κύπρο ειναι γνωστή ως "το βαζάνι" [ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Ο βλαστός της τρυφερός, όρθιος, θαμνώδης, με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά και φέρει συνήθως μικρά αγκάθια. Τα φύλλα της μεγάλα και χνουδωτά με σχήμα ωοειδές. Τα άνθη της κρεμαστά χρώματος μοβ, φύονται μεμονωμένα. Ο καρπός της, η μελιτζάνα, έχει σχήμα ωοειδές, κυλινδρικό η σφαιρικό που ποικίλει στο μέγεθος ανάλογα με τη ποικιλία. Το χρώμα των καρπών είναι μοβ, βαθύ μοβ, μοβ με άσπρες γραμμές, αλλά ακόμα και βαθύ γαλάζιο, κόκκινο ή και κιτρινωπό σε διάφορες ποικιλίες. Η σάρκα του καρπού είναι σπογγώδης και περιέχει πολλά σπόρια.

27 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Η μελιτζάνα καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό και απαιτεί θερμό κλίμα για να αναπτυχθεί. Χρειάζεται λίπανση με κοπριά και διάφορα μικτά λιπάσματα. γιατί είναι γενικά απαιτητικό φυτό. Καλλιεργείται στην ύπαιθρο και σε θερμοκήπια. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπορά. Όταν τα μικρά φυτάρια φτάσουν σε ύψος τα 10 εκατοστά μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για να συγκεντρωθούν σπόρια για τη σπορά μαζεύονται καλά ωριμασμένοι καρποί. Στη συνέχεια οι καρποί γίνονται πολτός και περνούν από κόσκινο με νερό ώστε να αποχωριστούν τα σπόρια που ξεραίνονται σε σκιερό μέρος. Κυριότερες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι του Λαγκαδά με τους ωοειδείς και μακριούς καρπούς βάρους 150 περίπου γραμμαρίων χρώματος σκούρου μοβ, η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996), με μακρείς καρπούς γραμμαρίων μωβ χρώματος, και Σύρου, μία πρώιμη ποικιλία με τους μεγαλύτερους καρπούς που φτάνουν και τα 300 γραμμάρια. Είναι χοντροί και στρογγυλοί ή σχήματος αχλαδιού και το χρώμα τους είναι σκούρο μωβ. Η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως είναι η Κίνα, δεύτερη η Ινδία και τρίτη η Τουρκία Στην Ευρώπη, πρώτη στην παραγωγή μελιτζάνας βρίσκεται η Ιταλία και ακολουθούν η Ισμανία και η Ελλάδα. Στην Κρήτη καλλιεργείται το 50% της εγχώριας παραγωγής.

28 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΕΤΟΣΕΚΤΑΣΗΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

29 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΠΝΟΣ Ο καπνός είναι μονοετές, ποώδες φυτό και ανήκει στο γένος Νικοτιανή (Nicotiana), το οποίο καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καπνικών προϊόντων, όπως τσιγάρα Το χαρακτηριστικό του καπνού είναι η νικοτίνη, ένα αλκαλοειδές της ομάδας των πυριδινών, που βρίσκεται κυρίως στα φύλλα. Είναι εθιστικό και χαρακτηρίζεται σαν ναρκωτικό. Η ποσότητα της νικοτίνης στο φυτό εξαρτάται από το είδος, την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες. Στα καπνά των πούρων επειδή υφίστανται ειδική επεξεργασία με διάφορες ζυμώσεις, χάνεται αρκετή ποσότητα νικοτίνης. Ο προσδιορισμός της ποιότητας του καπνού έχει να κάνει με το πάχος και το μήκος του φύλλου, την ελαστικότητα, το χρωματισμό, την υφή και διάφορα χημικά χαρακτηριστικά. Επίσης ένας τύπος καπνού θεωρείται καλός όταν έχει προτίμηση από πολλούς καπνιστές και είναι αρωματικός, πολύ ή λιγότερο, δυνατός ή ελαφρύς με γλυκιά ή λιγότερο γλυκιά γεύση

30 ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΠΝΟΥ ΤΥΠΟΙ: Αμερικάνικα καπνά Είναι 3 οι βασικοί τύποι των Αμερικάνικων καπνών. Ο τύπος Βιρτζίνια που κάθε φυτό έχει 25 περίπου φύλλα μεγάλου μεγέθους με χρώμα κιτρινωπό που οφείλεται κυρίως στη σύσταση του εδάφους των αγρών που καλλιεργείται. Τα καπνά τύπου Μπέρλεϋ (Burley) των οποίων τα φύλλα είναι μικρότερα από τα Βιρτζίνια και το χρώμα των φύλλων τους είναι πράσινο ανοιχτό ο βλαστός τους δε λευκοκίτρινος. Ο τύπος αυτός καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Τέλος τα καπνά τύπου Fire-cured με τα φύλλα τους να έχουν μαύρο χρώμα, σκληρή υφή και ιδιαίτερη βαριά γεύση. Ανατολικά καπνά Καλλιεργούνται σε εδάφη ξηρά και φτωχά είναι δε ποικιλίες καπνών με μικρά και κοντά φύλλα. ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ:Μπασμάς Μακεδονίας, Μπασμάς Ξάνθης, Ζίχνα, Ουδέτερος Μακεδονίας, Τσεμπέλια Αγρινίου, Μπασή – Μπαγλή, Μυρωδάτα Αγρινίου, Μαχαλά, Μπέρλι.

31 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΠΝΟΥ Ο βλαστός του καπνού φτάνει το ύψος των 2 μέτρων, τα άνθη του είναι σωληνόμορφα λευκού, ροζ ή κόκκινου χρώματος και σχηματίζουν ταξιανθίες. Ο καρπός είναι κάψα και περιέχει μερικές χιλιάδες σπόρια. Ο καπνός γονιμοποιείται εύκολα με τα έντομα και τον άνεμο. Ο κοινός καπνός είναι το είδος ταμπάκο, μονοετές, ιθαγενές φυτό της Νοτίου Αμερικής. Τα φύλλα του εναλλάσσονται και είναι είτε με μίσχους είτε χωρίς φτάνοντας στο μήκος τα 80 εκατοστά. Ο βλαστός του είναι τριχοειδής με μικρές ίνες που εκκρίνουν ένα ιξώδες υγρό.

32 ΕΞΕΛΙΞΗ TΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΤΥΠΟΥ VIRGINIA ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΣΕΚΤΑΣΗΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ) ΕΤΟΣΕΚΤΑΣΗΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) AKΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

33 ΒΑΜΒΑΚΙ Το βαμβάκι ανήκει στην τάξη των Μαλαχωδών και στην οικογένεια των Μαλαχοειδών. Ιθαγενές των τροπικών περιοχών της Ασίας και της Αφρικής είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια και καλλιεργείται για τις ίνες του. Το βαμβάκι ειναι δικότυλο φυτό, η επιστημονική του ονομασία είναι γοσύπιο και οι βλαστοί του διακλαδώνονται φτάνοντας σε ύψος το 1,5 μέτρο αλλά και τα 6 μέτρα στις δενδροειδείς ποικιλίες. Έχει φύλλα με μακρύ μίσχο, μεγάλα και με έλασμα. Ο καρπός του είναι κάψα και έχει σπόρια που περιβάλλονται από λευκές ίνες. Οι ώριμες ίνες αποτελούνται κατά μεγάλο ποσοστό από κυτταρίνη. Σήμερα το βαμβάκι καλλιεργείται σε πολλές χώρες της γης αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής προέρχεται από το βόρειο ημισφαίριο.

34 ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ 1-Αδρότριχο βαμβάκι ή Χνουδωτό βαμβάκι.Το πιο κοινά καλλιεργούμενο δίνει πάνω από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Είναι και το μοναδικό είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα Είναι βαμβάκι υψηλής ποιότητας με μεγάλη αντοχή, ελαστικότητα, πολύ καλή στιλπνότητα και ομοιομορφία 2-Ποώδες βαμβάκι. Βρίσκεται αυτοφυές στο Πακιστάν στην Ινδία και σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Παλαιότερα η καλλιέργεια του ήταν πολύ διαδεδομένη αλλά σήμερα οι καλλιέργειες του αντικαταστάθηκαν από το χνουδωτό βαμβάκι που είναι πολύ καλλίτερης ποιότητας. 3-Βαρβαδεινό βαμβάκι. Πολυετή και ετήσια φυτά που τα περισσότερα είναι δενδροειδή και φτάνουν σε ύψος και τα 6 μέτρα Οι ίνες του είναι οι μακρύτερες από όλα τα είδη και φτάνουν και τα 50 χιλιοστόμετρα είναι καλής ποιότητας, λεπτές και μαλακές.4-Δενδρώδες βαμβάκι. Βρίσκεται αυτοφυές στο Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία όπου θεωρείται ιερό φυτό γι αυτό βρίσκεται έξω από πολλούς ναούς. Οι ίνες του είναι πολύ κοντές και όχι τόσο καλής ποιότητας γι αυτό η καλλιέργεια του είναι πολύ περιορισμένη.

35 ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ Το ριζικό σύστημα των καλλιεργούμενων βαμβακιών αποτελείται από μια κατακόρυφη πασσαλώδη ρίζα, η οποία φθάνει σε βάθος μέχρι και 2 μέτρα και για αρκετές μέρες δεν σχηματίζει καμιά διακλάδωση. Στους 18οC μεγαλώνει 0,9 mm και στους 22o C 1.25 mm. Πριν τα φυτά εμφανιστούν στην επιφάνεια του εδάφους, οι ρίζες τους έχουν αναπτυχθεί σε βάθος 12 εκ τουλάχιστον. Οι δευτερεύουσες ρίζες αρχίζουν να σχηματίζονται όταν η κύρια ρίζα αποκτήσει μάκρος 12 εκ περίπου. Αυτό συμπίπτει με την εμφάνιση των κοτυληδόνων στην επιφάνεια. Έτσι μετά από αρκετούς διακλαδισμούς δημιουργείται ένα πυκνό δίκτυο ριζών, που μπορεί να φτάσει σε απόσταση και το 1 μέτρο μακριά από την κύρια ρίζα.Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία τα φύλλα παρουσιάζουν διαφορές ως προς το μέγεθος, το σχήμα, την υφή κ.τ.λ. Αποτελούνται από το έλασμα και ο μίσχο. Στο σημείο που ενώνεται ο μίσχος με το στέλεχος υπάρχουν δύο μικρά παράφυλλα συνήθως οδοντωτά. Οι βλαστοί του διακλαδώνονται φτάνοντας σε ύψος το 1,5 μέτρο αλλά και τα 6 μέτρα στις δενδροειδείς ποικιλίες. Τα άνθη βγαίνουν από τις μασχάλες των φύλλων και είναι μεγάλα, μοναχικά και παράγονται από ανθοφόρους οφθαλμούς. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί στην αρχή τους μοιάζουν με μικρές πυραμίδες και στο στάδιο αυτό τα άνθη του λέγονται χτένια, μεγαλώνουν σιγά-σιγά έχουν και παίρνουν την τελική τους μορφή και ανοίγουν σε λουλούδια. Μόλις ανοίξει το πρωί το λουλούδι, τα πέταλα έχουν χρώμα άσπρο ή λίγο κρεμ στα αμερικάνικα βαμβάκια και πολύ κίτρινο στα αιγυπτιακά. Το βράδυ τα πέταλα κλείνουν ενώ το χρώμα τους γίνεται ροζ. Τη δεύτερη μέρα γίνεται ζωηρό κόκκινο και την τρίτη μέρα μαραίνεται και πέφτει. Η επικονίαση του λουλουδιού, δηλαδή η τοποθέτηση της γύρης πάνω στο στίγμα, γίνεται γενικά το πρωί της μέρας που ανοίγει το λουλούδι. Στα περισσότερα λουλούδια γίνεται αυτοεπικονίαση και μόνο στα 5-10% ετεροεπικονίαση.

36 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΕΤΟΣΕΚΤΑΣΗΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) AKAΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

37 ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΟ Το ζαχαρότευτλο είναι ένα C3 φυτό εύκρατων περιοχών Η καλλιέργεια του είναι διαδεδομένη ευρύτατα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Κυριότερες χώρες παραγωγής είναι η Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Πολωνία και Αγγλία. Στην Ελλάδα, τα ζαχαρότευτλα καλλιεργούνται από το 1961 με μοναδικό φορέα αξιοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ)Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζαχαρόζη (13-22%), το ζαχαρότευτλο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ζάχαρης. Τα παραπροϊόντα της επεξεργασίας των ζαχαρότευτλων είναι η μελάσα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλκοόλης και ζυμών αρτοποιίας και η νωπή και η μελασομένη ξηρή πούλπα (pellets) που χρησιμοποιούνται στη διατροφή ζώων. Τα ασβεστούχα υπολείμματα από την επεξεργασία του ζαχαρότευτλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή φωσφόρου και καλίου αλλά και για την βελτίωση του pH του εδάφους.

38 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ  Οι ποικιλίες των ζαχαρότευτλων κατατάσσονται σε τρεις κυρίως ομάδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται με τα γράμματα Ε,Ζ,Ν. Ε: Είναι ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Καλλιεργούνται σε φτωχά και ανεπαρκή αρδευόμενα εδάφη και είναι κατάλληλα για πρώιμες συγκομιδές. Ζ: είναι ποικιλίες με μικρή απόδοση σε βάρος και μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Καλλιεργούνται σε γόνιμα εδάφη κατάλληλα για όψιμες συγκομιδές. Ν: είναι ποικιλίες ενδιάμεσες με μέση απόδοση βάρους και μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Καλλιεργούνται σε μέσης γονιμότητας εδάφη, επειδή συνδυάζουν καλό ζαχαρικό τίτλο και ικανοποιητική απόδοση σε βάρος.  Το τεύτλο (η ρίζα) περιέχει 75% νερό και 25% ξηρά συστατικά. Η αποθηκευμένη ζάχαρη αντιπροσωπεύει το 75% των ξηρών συστατικών της ρίζας. Εκτός από τη ζάχαρη, στα ξηρά συστατικά περιλαμβάνονται περί το 3% διαλυτά συστατικά και περί το 5% αδιάλυτα σε νερό συστατικά. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο ζαχαρότευτλο μπορεί να ποικίλει από 12% έως 20% ανάλογα με την ποικιλία, τις καιρικές συνθήκες και την τοποθεσία καλλιέργειας. Ειδικότερα, από την κατεργασία ενός τόνου τεύτλων, περιεκτικότητα σε ζάχαρη 12,4% παράγονται περί τα 120 κιλά ζάχαρης (απόδοση 82,75%), περί τα 40 κιλά μελάσα και περί τα 180 κιλά νωπή πούλπα ή 50 κιλά ξηρού πολτού

39 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΟΥ ΕΤΟΣΕΚΤΑΣΗΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΤΟΝΟΙ) ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ/KG) ΑΚΑΘ.ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

40 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Wikipedia e=ABGRFL136 e=ABGRFL136 policy/statistika policy/statistika =3661&cnode=308


Κατέβασμα ppt "ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ 409062 ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΓΚΟΣ 409061 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ 409035 ΤΜΗΜΑ : ΑΟΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google