Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι διάφορες «όψεις» της πόλης 5 ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ PROJECT ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Ομάδα: Οι Βασίλισσες των Ωκεανών Μέλη: Αργυροπούλου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι διάφορες «όψεις» της πόλης 5 ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ PROJECT ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Ομάδα: Οι Βασίλισσες των Ωκεανών Μέλη: Αργυροπούλου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι διάφορες «όψεις» της πόλης 5 ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ PROJECT ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Ομάδα: Οι Βασίλισσες των Ωκεανών Μέλη: Αργυροπούλου Ματίνα, Γάτσικα Ελισάβετ, Γιαλαμά Αλεξάνδρα, Ζαλακώστας Ηλίας, Καρατσιβούδης Παύλος

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην εργασία που θα ακολουθήσει θα ασχοληθούμε με πόλεις στις οποίες άφησαν τα ίχνη τους σημαντικά γεγονότα από διάφορους χώρους, όπως: τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία-τέχνες και τον χώρο της γαστρονομίας.

3 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μία σειρά αθλητικών αγώνων μεταξύ εκπροσώπων των πόλεων-κρατών και ένας από τους πανελλήνιους αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Oι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν η πιο σημαντική διοργάνωση της αρχαίας Ελλάδας και διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια, από το 776 π.Χ.. Στα Ολύμπια έπαιρναν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα (και αργότερα από άλλα μέρη) και σταδιακά απέκτησαν ιδιαίτερη αίγλη. Η διοργάνωσή τους γινόταν μέχρι το 393 όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Από το 1896, αναβίωσαν με την ονομασία Ολυμπιακοί Αγώνες και διεξάγονται ως διεθνείς αγώνες, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί.

4  Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα (2004) Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών έλαβε χώρα ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων, ενώ τα υπόλοιπα διεξήχθησαν στα προάστια της πόλης αλλά και στην Αττική. Το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου έγινε στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο. Από τους αθλητές ξεχώρισαν, ο Μάικλ Φέλπς στην κολύμβηση, η Γερμανίδα Μπριγκίτε Φίσερ στο κανό/καγιάκ και ο Μαροκινός Χισάμ Ελ-Γκερούζ. Οι Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας, κοινώς γνωστοί ως Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 διοργανώθηκαν στην Αθήνα (Ελλάδα) από τις 13 Αυγούστου έως τις 29 Αυγούστου 2004. Συμμετείχαν περίπου 10.500 αθλητές μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 202 χώρες. Υπήρξαν συνολικά 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα.

5  Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Mundial) στη Βραζιλία (2014) Το Παγκόσμιο Κύπελλο ΦΙΦΑ 2014 ήταν το 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο ΦΙΦΑ και διεξήχθη στη Βραζιλία από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου 2014 σε 12 πόλεις. Νικήτρια της διοργάνωσης ανεδείχθη η εθνική Γερμανίας για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Ήταν η δεύτερη φορά που η Βραζιλία φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, έπειτα από το 1950. Οι εθνικές ομάδες από 31 χώρες, που προκρίθηκαν μέσα από αγώνες προκριματικών, οι οποίοι ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011, συμμετείχαν με την εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας Βραζιλία στα τελικά του τουρνουά. Πραγματοποιήθηκαν 64 αγώνες συνολικά που έγιναν σε δώδεκα πόλεις σε όλη τη Βραζιλία, σε νέα αλλά και ανακατασκευασμένα γήπεδα, ξεκινώντας με τις φάσεις των ομίλων. Για πρώτη φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία γραμμής τέρματος.

6  Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Ρωσία (2014). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω από δύο συστάδες των νέων εγκαταστάσεων. Ένα Ολυμπιακό Πάρκο, που κατασκευάστηκε στο Σότσι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, και τα αγωνίσματα στο χιόνι πραγματοποιήθηκαν στο Κρασνάγια Πολιάνα. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2014, γνωστοί και ως Αγώνες της 22ης Χειμερινής Ολυμπιάδας, ήταν διεθνής αθλητική διοργάνωση που διεξήχθη στο Σότσι της Ρωσίας από 7 έως 23 Φεβρουαρίου του 2014. 98 εκδηλώσεις σε 15 χειμερινά αθλήματα διεξήχθησαν στους αγώνες. Ένας αριθμός νέων αγωνισμάτων πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων.

7 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  Ο Παρθενώνας στην Αθήνα Ο Παρθενώνας είναι ναός, χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας στην Αρχαία Ελλάδα.

8  Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενίτσαρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.

9  Ο Πύργος ου Άιφελ στο Παρίσι  Το Κολοσσαίο στη Ρώμη Το Κολοσσαίο ήταν ένα αμφιθέατρο στην Ρώμη. Βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Forum Romanum). Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Δομιτιανός 80 μ.Χ. Ονομαζόταν αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν. Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ. Έχεις ύψος 325 μέτρα, βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο. Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

10 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ  Το Broadway Νέα Υόρκη  Το West End στο Λονδίνο Το Μπρόντγουεϊ αναφέρεται σε θεατρικές παραστάσεις σε 40 επαγγελματικά θέατρα με 500 ή περισσότερες θέσεις που βρίσκονται στην περιοχή Theatre District στη Λεωφόρο Μπρόντγουεϊ και στο Lincoln Center στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Μαζί με το Γουέστ Εντ του Λονδίνου το Μπρόντγουεϊ θεωρείται ευρέως ότι αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο εμπορικού θεάτρου σε όλον τον κόσμο. Το West End του Λονδίνου είναι μια περιοχή του Κεντρικού Λονδίνου που περιέχει σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, καταστήματα χώρους διασκέδασης και κυβερνητικά κτίρια. Το West End είναι το κύριο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της πόλης και είναι η μεγαλύτερη κεντρική επιχειρηματική περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο που περιέχει τις κύριες συγκεντρώσεις των περισσότερων μητροπολιτικών δραστηριοτήτων του Λονδίνου.

11  Shakespeare’s Globe στο Λονδίνο  Το Θέατρο της Επιδαύρου στην Επίδαυρο Το πιο φημισμένο Ελισαβετιανό θέατρο γύρω από το οποίο υπάρχουν συνεχείς αντιγνωμίες, ήταν το Globe, που χρίστηκε από τους γιούς Μπαρμπαίητζ στη Νότια όχθη του Λονδίνου το 1599.Εκεί παίχτηκαν τα περισσότερα έργα του Σαίξπηρ και το 1612, μετά από μια παράσταση του έργου του «Ερρίκος Η», το θέατρο καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το «Γκλόουμπ» ξαναχτίστηκε τον επόμενο χρόνο και παρέμεινε σε χρήση μέχρι το 1644, οπότε και κατεδαφίστηκε. Αργότερα αναστηλώθηκε με τα χρήματα κάποιου Αμερικάνου περιηγητή. Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.

12 ΟΠΕΡΑ  Sydney Opera στο Σύδνεϋ  Η Σκάλα του Μιλάνου Η Όπερα του Σύδνεϋ βρίσκεται στο Σίδνεϋ, στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας. Είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα, και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Τοποθετημένο στο σημείο Bennelong στο λιμάνι του Σύδνεϋ. Η όπερα περιέχει πέντε θέατρα, πέντε στούντιο πρόβας, δύο κύριες αίθουσες, τέσσερα εστιατόρια, έξι bars και πολυάριθμα καταστήματα αναμνηστικών. Η Σκάλα του Μιλάνου είναι ένα από τα πιο διάσημα οπερατικά θεατρα στον κόσμο και είναι γνωστό ως Ο ναός της όπερας. Πήρε την ονομασία της από την ομώνυμη πλατεία του Μιλάνου όπου και βρίσκεται, την Piazza della Scala. Τα κύρια καλλιτεχνικά δρώμενα του θεάτρου, είναι η όπερα, οι παραστάσεις μπαλέτου και οι συναυλίες κλασικής μουσικής

13  Teatro di San Carlo στην Νάπολη  Τhe Bolshoi στη Μόσχα Η Ρεάλ Teatro di San Carlo (Βασιλικό Θέατρο του Αγίου Καρόλου),σήμερα είναι γνωστό ως απλά το Teatro di San Carlo, είναι μια όπερα στην Νάπολη της Ιταλίας. Βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία Piazza del Plebiscito, και συνδέεται με το Βασιλικό Παλάτι. Η σεζόν της όπερας διαρκεί από τα τέλη Ιανουάριου - Μάιου, ενώ από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιείται για παραστάσεις μπαλέτου Το θέατρο Μπολσόι είναι το ιστορικότερο θέατρο της Μόσχας και σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ιωσήφ Μποβέ με σκοπό την φιλοξενία παραστάσεων μπαλέτου και όπερας. Η ακαδημία των μπαλέτων Μπολσόι είναι μία από τις παλαιότερες του κόσμου με ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις και τα θέματα που αφορούν τον χώρο. Ακόμα η φήμη και το επίπεδο των ίδιων των μπαλέτων είναι τόσο υψηλά που με το πέρασμα των χρόνων έχει δημιουργηθεί ένας θρύλος γύρο από το όνομά τους.

14 ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ  Ιαπωνική κουζίνα  Ελληνική κουζίνα Η Ιαπωνική σταθερή και γηγενής Κουζίνα άρχισε να διαμορφώνεται σταδιακά στο διάστημα μεταξύ του 6ου και του 16ου αιώνα. Δέχτηκε πολλά πολιτιστικά μηνύματα κυρίως από την Κίνα και την Κορέα και κατόρθωσε να δημιουργήσει τον δικό του μοναδικό πολιτισμό. Τα μηνύματα αυτά είχαν επίδραση και στις γαστριμαργικές συνήθειες των Ιαπώνων σε συνδυασμό με την επίδραση των θρησκευτικών τους συνηθειών που επέβαλε κυρίως το Ζεν του Βουδισμού. Η ελληνική κουζίνα είναι κυρίως Μεσογειακή, έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές κουζίνες της Ιταλίας των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Λεβάντες.Η σύγχρονη ελληνική μαγειρική έχει ευρεία χρήση λαχανικών, ελαιόλαδου, δημητριακών, ψαριών, κρασιού και κρέατος. Τα κύρια χαρακτηριστικά των ελληνικών γλυκών είναι οι ξηροί καρποί και το μέλι, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται και διάφορα φρούτα, κυρίως για τα λεγόμενα γλυκά του κουταλιού. Ακόμα μια σημαντική παράμετρος της ελληνικής κουζίνας είναι οι μεζέδες που είναι ένα συλλογικό όνομα για μια ποικιλία από μικρά γεύματα.

15  Γαλλική κουζίνα  Γερμανική κουζίνα H ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας αρχίζει περίπου τον 16ο αιώνα, την εποχή της Αναγέννησης.Τα μυστικά των γαλλικών εστιατορίων τολμούσαν να δοκιμάσουν τα μέλη της «ελίτ», αφού επρόκειτο για δαπάνη υπέρογκων ποσών ακριβών τροφίμων και υλικών για τις δημιουργίες τους. Τον 20ο αιώνα απέκτησε το άξιο όνομα της «υψηλής κουζίνας». Βουτηγμένη σε λιπαρά η κουζίνα της όμορφης, χώρα του ρομαντισμού, Γαλλίας, μιας και η φυτοφαγία δεν ανήκει στις επιλογές των Γάλλων, με μηδαμινή χρήση λαδιού αλλά κυρίως βούτυρο και κρεμοειδείς σάλτσες. Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει ενιαία γερμανική κουζίνα, όπως γνωρίζουμε από άλλες χώρες. Κάθε περιοχή έχει τις δικές παραδόσεις στο φαγητό. Παρόλα αυτά, η Γερμανία θεωρείται γενικότερα γνωστή για τα αλλαντικά της, τα κρέατα της και συγκεκριμένα για τα λουκάνικα, καθώς επίσης για τα γαλακτοκομικά και την ποικιλία στα ψωμιά της.

16 ΠΗΓΕΣ elladitsamas.blogspot.com itzikas.wordpress.com trelosmaniatis.wordpress.com ysterografa.gr www.madata.gr www.matrix24.gr eleysis69.wordpress.com www.mixanitouxronou.gr www.parapolitika.gr cyprusmenu.com.cy

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Οι διάφορες «όψεις» της πόλης 5 ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ PROJECT ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Ομάδα: Οι Βασίλισσες των Ωκεανών Μέλη: Αργυροπούλου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google