Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Στο προηγούμενο μάθημα αναφέραμε ότι με την άλωση της Πόλης πολλές οικογένειες Βυζαντινών έφυγαν για να μην γίνουν σκλάβοι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Στο προηγούμενο μάθημα αναφέραμε ότι με την άλωση της Πόλης πολλές οικογένειες Βυζαντινών έφυγαν για να μην γίνουν σκλάβοι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων

2 Στο προηγούμενο μάθημα αναφέραμε ότι με την άλωση της Πόλης πολλές οικογένειες Βυζαντινών έφυγαν για να μην γίνουν σκλάβοι. Κάποιοι όμως πήγαν στην Πόλη Παρατηρήστε το χάρτη και αναφέρεται της περιοχές αυτές. Σε ποια γενικότερη περιοχή ανήκουν. Από τον Πόντο, την Καραμανία, και τα νησιά του Αιγαίου Γιατί πήγαν εκεί; Ασχολήθηκαν με τη βιοτεχνία και το εμπόριο. Έτσι απέκτησαν πολλά χρήματα.

3 Όλοι αυτοί βρήκαν στήριξη στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Κατοίκησαν σε περιοχές γύρω από αυτό και δημιουργήθηκε έτσι μια τάξη κοινωνική οι Φαναριώτες. Το όνομά τους το πήραν από την περιοχή που ήταν χρισμένο το Πατριαρχείο που ονομαζόταν Φανάρι. Οι άνθρωποι αυτοί βοήθησαν με τα χρήματά τους στην στήριξη κυρίως της εκπαίδευσης των Ελλήνων. Η συνοικία του Φαναρίου στην Κωνσταντινούπολη

4 Οι τούρκοι παραχωρούσαν κάποιες ελευθερίες στους Έλληνες. Στην καθημερινή ζωή τα πράγματα όμως ήταν πολύ δύσκολα. Κατοικούσαν σε φτωχές συνοικίες Υπηρετούσαν στο στρατό σε βοηθητικές υπηρεσίες είτε ως ναύτες ή οδηγοί. Απαγορευόταν οι λιτανείες και η λατρεία της θρησκείας Όλες οι διαφωνίες και οι σοβαρές δικαστικές διαμάχες μεταξύ των χριστιανών δικάζονταν από τα μουσουλμανικά δικαστήρια και όχι στα εκκλησιαστικά.

5 Το πιο σημαντικό πράγμα για να μπορέσει να διοικηθεί ένα κράτος είναι να εισπράττει……. Φόρους. Μεγάλη σημασία έδιναν οι Τούρκοι στην είσπραξη των φόρων Περισσότερους φόρους όπως θα ήταν αναμενόμενο πλήρωναν οι Έλληνες

6 Κεφαλικός φόρος Ο φόρος που πλήρωνε ο άπιστος και του έδινε το δικαίωμα για ένα χρόνο να έχει το κεφάλι του στη θέση του και να μην τον σκοτώσουν. Φόρος για να έχει δικαίωμα να καλλιεργεί τη γη του. Φόρος εστίας για να έχει δικαίωμα να έχει το σπίτι του.

7 Ο βασικός φόρος ήταν αυτός της δεκάτης. Δηλαδή σε κάθε δέκα ίσα μέρη παραγωγής αγροτικού ή κτηνοτροφικού προϊόντος, το ένα μέρος το έπαιρνε ο εκπρόσωπος της Οθωμανικής εξουσίας. Το κράτος έδινε συνήθως το δικαίωμα είσπραξης της δεκάτης σε τοπικούς άρχοντες οι οποίοι κρατούσαν κάποιο μέρος για τον εαυτό τους.

8 Οι διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών ήταν περισσότερες σε όσους κατοικούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι τοπικοί διοικητές τους κακομεταχειρίζονταν και εισέπρατταν περισσότερους φόρους για δικό τους κυρίως όφελος.

9 Το παιδομάζωμα Οι σφαγές και οι αιχμαλωσίες Μαζί με τον εξισλαμισμό ήταν τα χειρότερα που μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι κατακτημένοι.

10 Οι Τούρκοι εγκαταστάθηκα σε περιοχές που είχαν εύφορα εδάφη. Έτσι οι ντόπιοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε οριενές περιοχές. Τι συνέπεια είχε αυτό για τη ζωή τους; Αναγκάστηκαν να καλλιεργούν εδάφη άγονα στην ηπειρωτική Ελλάδα ή τα νησιά και να μην μπορούν να παράγουν τα αγαθά που τους ήταν αναγκαία για να ζήσουν


Κατέβασμα ppt "Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Στο προηγούμενο μάθημα αναφέραμε ότι με την άλωση της Πόλης πολλές οικογένειες Βυζαντινών έφυγαν για να μην γίνουν σκλάβοι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google