Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα. ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να: Απαριθμεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σαλτσών. Αναφέρει κατηγορίες τροφών όπου χρησιμοποιούνται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα. ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να: Απαριθμεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σαλτσών. Αναφέρει κατηγορίες τροφών όπου χρησιμοποιούνται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα

2 ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να: Απαριθμεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σαλτσών. Αναφέρει κατηγορίες τροφών όπου χρησιμοποιούνται οι σάλτσες και τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούνται. Κατονομάζει ουσίες που αυξάνουν την πυκνότητα των παρασκευών. Κατονομάζει μητρικές και παράγωγες σάλτσες. Ευριπίδης Σάββα

3 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΑΛΤΣΩΝ : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ Ή ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΒΟΛΟΥΣ. ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΙΕΣ. ΟΙ ΠΗΚΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ.

4 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΑΛΤΣΩΝ : ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΡΑΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΠΗΚΤΕΣ. ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΡΑΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΠΗΚΤΕΣ. ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΕΝΙΣΧΥΥΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΕΝΙΣΧΥΥΕΙ

5 Κατηγορίες τροφών που χρησιμοποιούνται οι σάλτσες Ευριπίδης Σάββα ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ : ΚΡΕΑΤΑ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΚΥΝΗΓΙΑ, ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΑΛΑΤΕΣ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΑΥΓΑ, ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ. ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ. ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΙΟ ΖΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΧΩΝΕΥΤΑ. ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΓΕΥΣΗ, ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ

6 ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΩΝ. ΡΟΥ (ROUX) ΖΥΜΩΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ( BUERRE MANIE) ΚΡΟΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΛΙΕΖΟΝ ΑΜΥΛΛΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΑ Ή ΒΟΥΤΥΡΟ Ευριπίδης Σάββα

7 ΖΥΜΩΜΕΝΟ ΡΟΥ – ΜΠΕΡ ΜΑΝΙΕ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΖΥΜΩΜΕΝΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΑΛΗ ΖΥΜΗ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΨΗΝΕΤΑΙ ΓΙΑ 10 ΠΕΡΙΠΟΥ ΛΕΠΤΑ ΠΡΟΤΟΥ ΣΕΡΒΙΡΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Ευριπίδης Σάββα

8 ΑΜΥΛΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΧΡΗΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΠΗΞΟΥΝ ΕΝΑ ΥΓΡΟ. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ: ΑΛΕΥΡΙ ΑΡΑΒΟΣΙΤΑΛΕΥΡΟ (CORN FLOUR) ΝΙΣΙΑΣΤΕ ΠΑΤΑΤΑΛΕΥΡΟ ΤΟ ΠΗΞΙΜΟ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΥΛΩΝ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ. Ευριπίδης Σάββα

9 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΣΒΩΛΙΑΣΜΑ ΟΙ ΑΜΥΛΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΡΥΟ ΥΓΡΟ, ΠΡΟΤΟΥ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΝΑ ΠΗΞΕΙ. Ευριπίδης Σάββα

10 ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΙΤΑΛΙΚΗ (ΚΟΝΚΑΣΕ) ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΓΑΛΛΙΚΗ Ευριπίδης Σάββα 40 ΓΡΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 3 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ( ΨΙΛ ) 200 ΓΡΚΡΕΜΜΥΔΙ ( ΨΙΛ ) 25 ΓΡΠΑΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ 1 ΚΙΛΟ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΕ ΚΥΒΟΥΣ 50 ΓΡΑΣΠΡΟ ΞΗΡΟ ΚΡΑΣΙ ΑΛΑΤΙ - ΠΙΠΕΡΙ 20 ΓΡΒΟΥΤΗΡΟ 3 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ( ΨΙΛ ) 150 ΓΡΜΙΡΕΠΟΥΑ 20 ΓΡΜΠΕΙΚΟΝ ( ΨΙΛ ) 25 ΓΡΠΑΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ 20 ΓΡ ΑΛΕΥΡΙ 50 ΓΡΑΣΠΡΟ ΞΗΡΟ ΚΡΑΣΙ 750 ΜΛ ΖΩΜΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΑΤΙ - ΠΙΠΕΡΙ

11 Παράγωγες Σάλτσες ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΗΣ (SAUCE NAPOLITAINE) ΣΑΛΤΣΑ ΜΙΛ ANOY (SAUCE MILANAISE) Ευριπίδης Σάββα 500 μλ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΓΑΛΛΙΚΗ 500 μλ ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΝΚΑΣΕ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΣΑΛΤΣΕΣ ΜΑΖΙ. 500 μλ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ 500 μλ ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΝΚΑΣΕ 200 γρ ΧΑΜ ΚΟΜΜΕΝΟ ΖΟΥΛΙΕΝ 200 γρ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΣΕ ΦΕΤΕΣ 100 γρ ΓΛΩΣΣΑ ΒΟΔΙΝΗ ΒΡΑΣΜΕΝΗ, ΚΟΜΜΕΝΗ ΖΟΥΛΙΕΝ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΣΑΛΤΣΕΣ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ

12 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Απαριθμεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σαλτσών. Αναφέρει κατηγορίες τροφών όπου χρησιμοποιούνται οι σάλτσες και τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούνται. Κατονομάζει ουσίες που αυξάνουν την πυκνότητα των παρασκευών. Κατονομάζει μητρικές και παράγωγες σάλτσες. Ευριπίδης Σάββα


Κατέβασμα ppt "ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα. ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να: Απαριθμεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σαλτσών. Αναφέρει κατηγορίες τροφών όπου χρησιμοποιούνται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google