Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

2 ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ Η’ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΞΥΓΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΜΕ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΥΪΚΟΥ ΣΠΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥ ΜΕΙΩΣΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙΔΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΝΕΥΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΔΡΩΤΑ

3 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΨΙΝ ΜΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ.  ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΙΣΤΩΝ 40°C - 45°C ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Σ' ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ. (ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ 5° C ΚΑΙ ΝΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ 45° C) Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 5-30 ΛΕΠΤΑ (ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ).

4 Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ.

5 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:
ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΥΠΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ (ΤΕΣΤ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) ΣΕ ΙΣΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΚΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ. Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ. ΕΤΣΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥΣ. (ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ) ΣΕ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΥΣ ΣΕ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟ ΡΥΣΗ (ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ) ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΟΡΘΟΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΣΗ (ΔΙΟΤΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΑΤΤΩΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ) ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ (Π.Χ ΑΙΜΟΦΙΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ) ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (ΜΟΝΟ ΣΤΟ 10% ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ)

6 ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ: ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ - ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑ - ΘΕΡΜΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΦΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΣΑΟΥΝΑ ΜΠΑΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

7 ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΟΙ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ (ΥΑ.) ΕΚΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΙΠΤΟΥΝ ΟΙ Υ.Α. ΑΠΟΡΡΟΦΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Π.Χ ΝΕΡΟ, ΓΥΑΛΙ, ΑΛΚΟΟΛΗ ΕΝΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ ΤΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ: Α)ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΛΑΜΠΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ (ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΜΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ) Β)ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΛΑΜΠΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ) ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΩΣΤΟΣΟ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

8 ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Η Υ.Α. ΑΠΟ ΛΑΜΠΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΕΝΩ Η Υ.Α ΑΠΟ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΙΣΔΥΣΟΥΝ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΙΣΤΟ. ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ (ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ -ΧΟΡΙΟ-ΥΠΟΔΟΡΙΟΣ ΙΣΤΟΣ). ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ Υ.Α. Η ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ Υ.Α. ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΙΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΜΥΪΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΙΔΡΩΣΗ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΛΜΩΝ. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΕΤΣΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΛΜΩΝ. ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ Η’ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΡΥΘΗΜΑ (ΕΝΤΟΝΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΜΑ). ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΦΟΡΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ) ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΩΝ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ.

9 ΟΔΗΓΙΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ Υ.Α. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΛΕΓΞΕΙ: ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΗ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΙΠΑΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ. ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΙΣ Υ.Α. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΤΙΚΗ ΘΕΣΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΟΥΠΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ. Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΙΠΤΟΥΝ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ (ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ) ΕΩΣ 60 CM (ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ). Η ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΠΑΣΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ. ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ MAXIMUM ΣΤΑ 30 ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ (ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ).

10 ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΝΕΑΡΑ ΑΤΟΜΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΞΕΙΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΠΑΘΗΣΗ (ΦΛΕΒΙΚΗ-ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ) ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ Υ.Α. ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΞΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΦΛΕΓΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Π.Χ. ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

11 ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑ Η ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (39°C - 42°C). ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΟΛΙΠΟΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ Η ΣΥΣΚΕΥΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ, ΕΞΟΔΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ ΣΕ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ Η ΣΥΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΡΩΝ Η’ ΑΠΟ ΟΛΟΣΩΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ, Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ. Η ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

12 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΝΑΥΛΟΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑ ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ ΝΑ ΞΑΠΛΩΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΛΟΝ ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΕ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΙΣΣΑΣ Η’ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΥΛΙΞΤΕ ΤΗΝ ΜΕ ΤΟ ΝΑΥΛΟΝ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

13 ΘΕΡΜΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΒΥΘΙΖΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (ΜΕ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΣΤΟΥΣ 70-76° C) ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΕΤΣΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΜΕΣΟ ΕΓΚΑΥΜΑ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΣΗ ΩΡΑ. ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΕ ΜΕ ΠΕΤΣΕΤΕΣ Η ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ, ΚΙ ΕΤΣΙ Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ.

14 ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΥΪΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΓΑΛΒΑΝΙΚΟ, ΦΑΡΑΔΙΚΟ, Κ.Α.) ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΕ ΟΞΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΜΩΛΩΠΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΜΑΤΟΣ Η’ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΟΥΒΕΡΤΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ

15 ΠΑΡΑΦΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΤΟ ΠΑΡΑΦΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΙΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΦΙΝΗ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΟ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 9: Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΓΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ( ,7° C) Η ΠΑΡΑΦΙΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ) ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΕΚΤΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.

16 ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΦΙΝΟΛΟΥΤΡΟΥ: Α) Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΗΣ ΚΑΙ Β) Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΑΝΤΙΟΥ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΜΕΛΟΣ Η’ ΤΟ ΜΙΣΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΘΑΡΟ, ΤΟ ΒΥΘΙΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΦΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ. ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ.

17 ΤΟ ΜΕΛΟΣ Η’ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ 20 ΠΕΡΙΠΟΥ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΦΙΝΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟ ΒΓΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ Η ΠΑΡΑΦΙΝΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ. Η ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΦΙΝΗ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

18 ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΦΙΝΟΛΟΥΤΡΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΙΝΕΛΟ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΦΙΝΗΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΑΝΤΙΟΥ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΑΝΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΜΒΥΘΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΦΙΝΟΛΟΥΤΡΟ (6-12 ΦΟΡΕΣ). Η ΠΑΡΑΦΙΝΗ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ (Π.Χ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΕΝΑ ΓΑΝΤΙ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ) ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΤΥΛΙΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΕΤΣΕΤΕΣ.Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ 20 ΛΕΠΤΑ, ΟΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΦΙΝΗΣ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ.

19 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΓΑΛΒΑΝΙΚΟ, ΦΑΡΑΔΙΚΟ, ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟ) ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΕ ΟΞΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΜΩΛΩΠΕΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΦΙΝΗ

20 ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΤΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ (ΔΙΝΕΣ+ΛΟΥΤΡΟ) ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΥΓΡΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΔΙΝΕΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΕΡΟΥ) ΑΠΟ ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΟΥΡΜΠΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΔΟΣ, ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ Η’ ΔΕΞΑΜΕΝΗ. ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ (ΜΠΑΝΙΕΡΑ) ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ: Α) ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΟ: 40-43° C Β) ΑΡΚΕΤΑ ΖΕΣΤΟ: 37-40° C Γ) ΖΕΣΤΟ:35-37°C Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ 43° C

21 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΤΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ (ΜΠΑΝΙΕΡΑ). ΤΟ ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΜΕ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΑΛΥΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΛΑΤΑ Η ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ. ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΕ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΤΟΥΣ. ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΔΙΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΜΠΟΥΡΝΟΥΖΙ Η ΠΕΤΣΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΥΠΙΣΤΕΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ-ΚΑΔΟΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΒΥΘΙΖΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΙΣΣΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ Π.Χ. ΤΑ ΠΟΔΙΑ

22 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΤΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΔΙΟΤΙ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥ ΜΑΣΑΖ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΜΦΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΔΗΜΑΤΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΟ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΟΤΑΝ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΟΙ ΔΙΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΗΠΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

23 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: ΣΕ ΟΞΕΙΕΣ, ΥΠΟΞΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Π.Χ. ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Π.Χ. ΦΛΕΒΙΤΗ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΥΡΕΤΟ

24 ΜΠΑΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΑΥΤΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΕΜΒΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΖΕΣΤΟΥ (37,7-43° C) ΚΑΙ ΚΡΥΟΥ (12,7-18,3° C) ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΓΕΙΟΣΥΣΤΟΛΗ-ΑΓΓΕΙΟΔΙΑΣΤΟΛΗ, ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΜΦΟΥ, ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΔΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΒΥΘΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 3-5 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΠΤΑ.ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ.

25 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: ΣΕ ΥΠΟΞΕΙΕΣ Η’ ΧΡΟΝΙΕΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΟΙΔΗΜΑΤΑ Π.Χ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΥΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΕΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Π.Χ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

26 ΣΑΟΥΝΑ Η ΣΑΟΥΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΟΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΤΥΠΟΥΣ: Α) ΤΗΝ ΞΗΡΗ (ΧΩΡΙΣ ΥΔΡΑΤΜΟΥΣ) ΚΑΙ Β) ΤΗΝ ΥΓΡΗ (ΜΕ ΥΔΡΑΤΜΟΥΣ) Η ΞΗΡΗ ΣΑΟΥΝΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΥΓΡΗ, ΑΦΕΝΟΣ ΜΕΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΤΟΝΗΣ ΕΦΙΔΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΕΚΤΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΡΗ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΕΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΑΟΥΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΗΡΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.

27 ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΑΟΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΞΥΛΙΝΕΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΓΡΗΣ ΚΑΙ ΞΗΡΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 120° C, ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΗΣ ΛΥΧΝΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ. ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ Η’ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΑΟΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 2-10 ΑΤΟΜΩΝ, ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΑΟΥΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΞΗΡΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ, ΠΑΓΚΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΙΣΤΗ Η’ ΞΑΠΛΩΤΗ ΘΕΣΗ, ΕΙΔΙΚΟ ΔΑΠΕΔΟ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ, ΣΥΡΟΜΕΝΗ ΟΡΟΦΗ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ, ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ ΣΑΟΥΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 120° C.

28 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:
ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΤΟΥΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΝΑ ΑΠΟ 10’ ΕΩΣ 30’ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΘΕΙ ΓΙΑ 30’ ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΦΙΔΡΩΣΗ, ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ.

29 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΑΓΓΕΙΟΔΙΑΣΤΟΛΗ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΜΥΪΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΤΟΝΗ ΕΦΙΔΡΩΣΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΛΜΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΥΣ ΣΕ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΩΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΛΕΙΣΤΟΦΟΒΙΑ

30 ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ: Α) Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ Β) ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΛΥΧΝΙΩΝ (Π.Χ. SOLARIUM ). ΤΥΠΟΙ ΥΠΕΡΙΩΔΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ Η ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ.

31 UV-A. ΜΗΚΗ ΚΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 400-314NM, ΜΕ ΚΟΡΥΦΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΑ 340NM
UV-B. ΜΗΚΗ ΚΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ NM ΜΕ ΚΟΡΥΦΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΑ 297,6 NM. TO ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. UV-C. ΜΗΚΗ ΚΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ NM. ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ. ΠΟΛΛΕΣ ΛΑΜΠΕΣ ΥΠΕΡΙΩΔΩΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ UV-C ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

32 ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Η’ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΦΥΓΜΩΝ, ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ Η ΤΥΦΛΩΣΗ

33 ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: ΓΙΑ ΜΑΥΡΙΣΜΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ UV-Α ΤΑ ΜΕΛΑΝΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΡΕΘΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΕΛΑΝΙΝΗ ΣΤΗΝ ΑΚΜΗ. ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ, Η UV-C ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ


Κατέβασμα ppt "ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google