Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ = ΕΝ + ΕΡΓΟ Γαλιλαίος (Galileo Galilei 1564 – 1642) Πορτραίτο του Γαλιλαίου από τονJustus Sustermans 1636.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ = ΕΝ + ΕΡΓΟ Γαλιλαίος (Galileo Galilei 1564 – 1642) Πορτραίτο του Γαλιλαίου από τονJustus Sustermans 1636."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ

2 ΕΝΕΡΓΕΙΑ = ΕΝ + ΕΡΓΟ Γαλιλαίος (Galileo Galilei 1564 – 1642) Πορτραίτο του Γαλιλαίου από τονJustus Sustermans 1636

3 ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΡΗΞΗ…

4 Ο ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ

5 ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΑΙ Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Στο κέντρο του Ήλιου η θερμοκρασία φθάνει τα 20 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Αν το κεφάλι μιας καρφίτσας ήταν δυνατόν να θερμανθεί στη θερμοκρασία αυτή, η θερμότητα που θα εξέπεμπε θα μπορούσε να σκοτώσει άνθρωπο σε απόσταση 160 χιλιομέτρων. Αν τοποθετούσαμε δηλαδή την ίδια καρφίτσα στην Τρίπολη, κάθε είδος ζωής, κάθε φυτό ζώο ή άνθρωπος σε ολόκληρη τη Πελοπόννησο, θα πέθαινε ακαριαία.

6 ΠΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ; Η συνολική ενέργεια που απελευθερώνει ο Ήλιος κάθε δευτερόλεπτο είναι τόση ώστε αν ο Ήλιος ανήκε στη ΔΕΗ θα έπρεπε να πληρώναμε ένα ποσό που είναι ίσο με τον προϋπολογισμό της χώρας μας για 10.000 τρισεκατομμύρια χρόνια. Και όλα αυτά σε ένα και μόνο δευτερόλεπτο. Ο Ήλιος, όμως, εκπέμπει την τεράστια αυτή ποσότητα ενέργειας εδώ και πέντε δισεκατομμύρια χρόνια συνεχώς και συνεχίζει ακάθεκτος.

7 ΠΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΗ ΓΗ; Η Γη δέχεται μόνο δύο δισεκατομμυριοστά της ενεργειακής εκπομπής του Ήλιου Η ποσότητα αυτή είναι 10.000 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική ενέργεια που δαπανά σήμερα η ανθρωπότητα ολόκληρη. Ακόμη και μία μικρή επιφάνεια του ηλιακού δίσκου, όσο ένα γραμματόσημο, εκπέμπει περισσότερη ενέργεια από όση εκπέμπουν 500 λάμπες των 60W, ενώ θα μπορούσε να τροφοδοτεί συνεχώς όλες τις ενεργειακές ανάγκες μιας μεγάλης πολυκατοικίας 100 διαμερισμάτων.

8 Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΗ… ΣΤΑ ΦΥΤΑ….. ΣΤΑ ΟΡΥΚΤΑ……

9 ΣΤΟ ΝΕΡΟ ….. ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ….. ΣΤΗ ΓΗ…. ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ….

10 Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ

11

12 youtube.com.ΕΡΓΟ (Eureka! Episode 8 Work - Greek Subs) - YouTube.flv

13 Ο αθλητής ασκεί δύναμη (F) στην μπάρα που προκαλεί την ανύψωσή της σε ύψος h. Λέμε ότι η F παράγει έργο στην μπάρα. Ενέργεια μεταφέρεται από τον αθλητή στην μπάρα. Ο αθλητής κουράζεται.

14 Έργο = Δύναμη x Μετατόπιση ή συμβολικά W = F · Δx

15 Στο διεθνές σύστημα μονάδων (S.I.), το έργο μετριέται σε N.m. Η μονάδα αυτή ονομάζεται Joule (Τζάουλ) ή συντετμημένα J προς τιμή του Άγγλου φυσικού Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ (J=Joule).Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ Είναι λοιπόν: 1 J=1 N · m 1818-1889

16 Το έργο μιας δύναμης μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό. (α) Το άλογο ασκεί δύναμη στο κάρο. Το κάρο μετατοπίζεται. Η δύναμη και η μετατόπιση έχουν την ίδια κατεύθυνση. Η δύναμη παράγει θετικό έργο. (β) Η τσουλήθρα ασκεί δύναμη στο παιδί, την τριβή, που αντιστέκεται στην κίνησή του. Η τριβή και η μετατόπιση είναι αντίθετες. Το έργο της τριβής είναι αρνητικό. Η τριβή καταναλώνει έργο

17 Το αγόρι που κάθεται στο μεταξωτό χαλάκι μετατοπίζεται πάνω στο πάτωμα κατά Δx από μια οριζόντια δύναμη F που ασκείται από το κορίτσι. Η δύναμη του βάρους w και η F N είναι κατακόρυφες και επομένως κάθετες στη μετατόπιση. Δεν παράγουν έργο ή το έργο τους είναι ίσο με μηδέν. Η δύναμη F που ασκεί το κορίτσι είναι παράλληλη στη μετατόπιση και παράγει έργο.

18 Ανεβάζουμε πολύ αργά με το χέρι μας το τούβλο κατά ύψος h. Η δύναμη F είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από το βάρος και έχει την ίδια κατεύθυνση με τη μετατόπιση. Το έργο της είναι θετικό: W = F·Δx = F·h. Η φορά του βάρους και της μετατόπισης είναι αντίθετες. To έργο του βάρους είναι αρνητικό: W F = - w·Δx = - w·h.


Κατέβασμα ppt "ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ = ΕΝ + ΕΡΓΟ Γαλιλαίος (Galileo Galilei 1564 – 1642) Πορτραίτο του Γαλιλαίου από τονJustus Sustermans 1636."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google