Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΠΑΛ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΓΓ. ΚΑΛΚΟΥΝΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΠΑΛ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΓΓ. ΚΑΛΚΟΥΝΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΠΑΛ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΓΓ. ΚΑΛΚΟΥΝΗ

2 ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΕΣ Τοιχοποιίες : ονομάζουμε τα πλήρη ή με ανοίγματα κατακόρυφα στοιχεία μιας κατασκευής, που συναντώνται σε μόνιμες αλλά και σε κινητές κατασκευές. Ανάλογα με τη θέση, τη χρήση και τη μορφή του κτιρίου, επιλέγεται το κατάλληλο υλικό ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα, η αντοχή, η αισθητική, η οικονομία, η προστασία, η διάρκεια ζωής. Διάκριση ☻ ανάλογα με τη θέση τους στο κτίριο, σε : Εξωτερικές. Εσωτερικές. ☻ ανάλογα με τις καταπονήσεις που υφίστανται, σε : Φέροντες Τοίχους πληρώσεως Ειδικές τοιχοποιίες (περιφράξεις, αντιστηρίξεις, κλπ. ) ☻ ανάλογα με τα υλικά κατασκευής τους, σε : Πλινθοδομές Λιθοδομές Χυτές Μικτές Μεταλλικές, ξύλινες, κλπ

3 Πλινθοδομές Οι πλινθοδομές, είναι δομικά στοιχεία με προδιαγεγραμμένες ιδιότητες, τυποποιημένες διαστάσεις και κατασκευάζονται τεχνητά (τεχνητοί λίθοι). Πλεονεκτήματα Μείωση κόστους Αξιόπιστη μελέτη. Ευέλικτη κατασκευή Συνεχώς βελτιούμενες ιδιότητες. Είδη οπτοπλίνθων Συμπαγή τούβλα Διάτρητα τούβλα Συνήθεις διαστάσεις τούβλων 6Χ9Χ19, 9Χ9Χ19, 15Χ18Χ25, 6Χ12Χ19

4 Τυπολογία δόμησης τοίχων με τεχνητούς λίθους 2π+α=μ«Τα πλάτη δύο διαδοχικών τούβλων συν τον αρμό ενός εκατοστού, καλύπτονται και δένουν από το μήκος ενός τρίτου τούβλου». 2υ+α=π «Το ίδιο με ύψος και πλάτος» Π=λπ+(λ-1)α όπου : Π: το πάχος του τοίχου λ: ακέραιος αριθμός π: πλάτος τούβλου α: αρμός ενός εκατοστού Εφαρμόζοντας τον παραπάνω τύπο : Για λ =1 έχουμε : Π = 1π+(1-1)α => Π = π δρομικός Για λ =2 έχουμε : Π = 2π+(2-1) α => Π = 2π+α μπατικός Για λ = 3 έχουμε : Π = 3.π + (3-1).α. => Π = (2π+α)+π+α και επειδή 2π+α=μ (μ το μήκος ενός τούβλου), έχουμε Π = μ + π +α. υπερμπατικός Για τοίχους με ενδιάμεσο κενό το πάχος του τοίχου δίνεται από τον τύπο : Π = λπ + (λ-2)α + Κ όπου: Κ: το πάχος του κενού λ: ο αριθμός των τούβλων (λ>2) Ο τοίχος αυτός λέγεται ψαθωτός.

5 Τεμάχια τούβλων και ποσότητα κονιάματος ανά m 2. Δρομικός Μπατικός Είδος6Χ9Χ194Χ9,5Χ206Χ9Χ194Χ9,5Χ20 Τεμάχια75100150200 Κονίαμα m 3 0,020,0320,0550,085

6 ΕΙΔΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ Τοιχοποιίες ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του υλικού τους σε : Ωμοπλινθοδομές (άψητοι πλίνθοι με μικρή αντοχή σε θλίψη – καλές θερμομονωτικές ικανότητες) Οπτοπλινθοδομές (τεχνητοί λίθοι με μηχανική, θερμική, χημική επεξεργασία) Διαδικασία παραγωγής τους:  Επιλογή, εξόρυξη, μηχανική επεξεργασία αργιλόμαζας  Σχηματοποίηση, ξήρανση πλίνθων  Ψήσιμο σε 900 – 1000 ο C. Τοιχοποιίες ανάλογα με τον τρόπο σύμπλεξης των τούβλων σε : Ορθοδρομικές (πάχος όσο το ύψος του τούβλου) Δρομικές (πάχος όσο το πλάτος του τούβλου) Μπατικές (πάχος όσο το μήκος του τούβλου) Υπερμπατικές (πάχος ένας δρομικός και ένας μπατικός) Ψαθωτές (με διάκενο στο εσωτερικό)

7 Κανόνες και διαδικασίες ορθής δόμησης Ράμματα: τεντωμένοι οριζόντιοι ή κατακόρυφοι σπάγκοι, στηριζόμενοι σε προσωρινούς οδηγούς. Το κατακόρυφο ενός τοίχου εξασφαλίζεται με το νήμα της στάθμης. Προσοχή στη διαδικασία δόμησης στις γωνίες. Οι ορθές γωνίες εξασφαλίζονται με ξύλινες ή μεταλλικές γωνίες. Διαδικασία κτισίματος από την άκρη προς τα μέσα. Βρέχονται πάντα τα τούβλα για καλύτερη πρόσφυση κονιάματος Με το μυστρί τοποθετούμε το κονίαμα σε στρώση μεγαλύτερου πάχους από 1 εκ. Με κατάλληλα χτυπήματα τοποθετείται το τούβλο στη θέση του. Διαμορφώνονται οι λαμπάδες, τα ανώφλια και τα πρέκια. Οι τοιχοποιίες χτίζονται μετά τον φέροντα οργανισμό. Σταματάμε 15 – 20 εκ. πριν το υπερκείμενο δομικό στοιχείο. Το αφήνουμε για μία μέρα για να καθίσει. Η τελευταία ζώνη χτίζεται με τα τούβλα όρθια και λοξά για να σφηνωθούν.

8 Oι τοίχοι με κενό ανάμεσα τους, αποτελούνται από δύο παράλληλους τοίχους. Οι τοίχοι αυτοί μπορεί να είναι δρομικοί ή μπατικοί ή ο ένας δρομικός και ο άλλος μπατικός. Χρειάζεται δε, να συνδέονται, τουλάχιστον σε δυο σημεία ανά μ². Επιτυγχάνεται με την χρήση μεταλλικών ελασμάτων ή με την χρήση τούβλων ειδικής κατασκευής. Άλλα σημεία που χρειάζονται προσοχή είναι στις διασταυρώσεις και στις γωνίες των τοίχων, στους λαμπάδες των κουφωμάτων και γενικά στα τελειώματα των κατασκευών Χρειάζεται τότε να κοπούν κάποιοι πλίνθοι μικρότεροι, ώστε να διαμορφωθούν αυτά τα σημεία. Συνήθως από τα τούβλα αφαιρούνται συγκεκριμένα τμήματα όπως το ¼ ή το ½ κ.τ.λ., όμως το κομμάτι που απομένει πρέπει να επιδιώκουμε να μην είναι μικρότερο από μισό πλίνθο.

9 Διάζωμα είναι η ενιαία και συμπαγής ζώνη ενίσχυσης μιας τοιχοποιίας με διαφορετικό υλικό απ’ αυτήν. Υλικό : οπλισμένο σκυρόδεμα. Γίνεται καλούπι. Πάχος το πάχος του τοίχου, ύψος 15 εκ. Τοποθετείται στο μέσο του ύψους του τοίχου, ή στην ποδιά και στα πρέκια εφόσον υπάρχουν ανοίγματα. Φορτία που δέχεται κάθε τοίχος: α)Τα κατακόρυφα που τα αναλαμβάνει χωρίς πρόβλημα, β) Τα οριζόντια που χωρίζονται στα παράλληλα με το μήκος του τοίχου και τα παραλαμβάνει και τα κάθετα στην επιφάνειά του και επειδή δεν μπορεί να τα παραλάβει με ασφάλεια, μεταφέρονται με το σενάζ περιμετρικά σε τοίχους παράλληλους με αυτά.

10 ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ Λιθοδομές Τοιχοποιίες από αφρώδες μπετόν Τοιχοποιίες από τούβλα με γέμιση μονωτικού Τοιχοποιίες από διακοσμητικά τούβλα Πυρότουβλα Τοιχοποιίες από τσιμεντόλιθους Τοιχοποιίες από ελαφρά χωρίσματα Τοιχοποιίες από υαλόπλινθους (υαλότουβλα)

11 Είδη λιθοδομών Ξηρολιθοδομές Αργολιθοδομές Ημιλάξευτες Λαξευτές Συστήματα δόμησης με λαξευτές πέτρες: Ισόδομοψευδισόδομο Ανισόδομο Άλλα είδη λιθοδομών (πλακοειδής, με κροκάλες)

12 Άλλα είδη Τοίχος με τούβλα από αφρώδες μπετόν. Από κυψελωτό μπετόν, που με υδροθερμική κατεργασία αποκτά πόρους και αφρώδη υφή. Πρώτες ύλες : τσιμέντο, πυριτικά, νερό και διογκωτικό μέσο. Θερμομονωτικές ικανότητες. Κτίζονται με ειδική κόλλα. Τούβλα με γέμιση μονωτικού. Έχει προβλεφθεί χώρος για θερμομονωτικό υλικό. Ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση του υλικού αυτού. Διαστάσεις όπως τα κοινά τούβλα, ίδιος τρόπος δόμησης. Διακοσμητικά τούβλα. Συμπαγή διαστάσεων 5-6Χ3-9Χ20-25. Ποικιλία χρωματισμών, τοποθετούνται σαν επένδυση. Πυρότουβλα. Σε τζάκια, φούρνους. Από ειδική άργιλο με μεγάλο σημείο τήξης. Συμπαγή και βαριά, δομούνται με πυρόχωμα και τσιμέντο.

13 ΤΟΥΒΛΑ ΜΕ ΑΦΡΩΔΕΣ ΜΠΕΤΟΝ

14 ΜΕ ΜΟΝΩΣΗ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΑ

15 Τσιμεντολιθοδομές Παράγονται από ένα μέρος τσιμέντου, 4 – 5 μέρη χοντρής άμμου, και σκύρα. Το σχήμα δίνεται από καλούπια μεταλλικά, μετά από συμπίεση και δόνηση. Είναι διάτρητοι για να μην έχουν μεγάλο βάρος. ΕΙΔΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΛΙΝΘΩΝ

16 Τα πλεονεκτήματα Δεν χρειάζονταν ψήσιμο και μπορούν να κατασκευασθούν φθηνότερα και γρηγορότερα στο εργοτάξιο που υπάρχουν οι πρώτες ύλες. Οι διαστάσεις τους είναι μεγαλύτερες από των τούβλων, (19x19x39), κτίζονται γρηγορότερα με λιγότερο κονίαμα και πιο οικονομικά από αυτά. Τα μειονεκτήματα Η δυσκολία κατασκευής τοίχων που η μορφή τους να έχει γωνίες και πολύπλοκα σπασίματα (εσοχές, εξοχές κ.τ.λ.). Η δυσκολία να ανοίξουν τρύπες ή να τεμαχιστούν για τις ανάγκες της οικοδομής Η μειωμένη ικανότητά τους σε ηχομόνωση και θερμομόνωση. Η υγροαπορροφητικότητα. Με οπλισμό που διέρχεται από τις οπές κατακόρυφα, κατασκευή βελτιωμένης αντοχής και γίνεται τοιχοποιία φέρουσα, μόνο για χαμηλές κατασκευές.

17 ΥΑΛΟΤΟΥΒΛΑ 1.Χρησιμοποιούνται για τον έμμεσο φωτισμό χώρων στους οποίους δεν μπορούμε να ανοίξουμε κανονικό κούφωμα. 2.Επειδή έχουν μειωμένη αντοχή συνήθως δομούνται σε μικρές επιφάνειες. Είναι με κενό στο εσωτερικό τους. 3.Οι πλευρές τους είναι διαμορφωμένες με εγκοπές ή έχουν επικολλημένη μια αμμώδη στρώση. Σχήμα ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου με διαστάσεις τους 19x19x7. 4.Κατά τη δόμηση δεν χρειάζεται η εμπλοκή τους. Τοποθετείται οπλισμός ανάμεσα στους αρμούς δύο γειτονικών υαλότουβλων. Στην συνέχεια οι επιφάνειες τους πακτώνονται σε εγκοπές του τοίχου ή σε οδηγούς αλουμινίου, σχήματος ανεστραμμένου Π. με την βοήθεια τσιμεντοκονιάματος ή ειδικής μαστίχας.

18 Τοιχοποιίες από ελαφρά χωρίσματα Τα ελαφρά χωρίσματα κατασκευάζονται από γυψότουβλα, γυψοσανίδες ή διπλά φύλλα μοριοσανίδων. Σε σχέση με την κοινή τοιχοποιία έχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως, η ταχύτητα κατασκευής, το μικρό βάρος, η έλλειψη ανάγκης επιχρισμάτων. Τοιχοποιίες από γυψότουβλα Τα γυψότουβλα χρησιμοποιούνται κυρίως για εσωτερικές τοιχοποιίες ή για εσωτερικές επενδύσεις εξωτερικών τοίχων. Η διαδικασία παραγωγής τους γίνεται με προσθήκη στον γύψο συνθετικών φυτικών ινών, ή ασβέστη.Παράγονται σε τούβλα με διαστάσεις 66,6 x 50 x 8 εκατ. δηλαδή 3 τεμάχια ανά τετραγωνικό μέτρο. Γίνεται η χάραξη της θέσης τους στο δάπεδο και τοποθετούνται οι κάσες των κουφωμάτων. Σε υγρούς χώρους απαιτούνται ειδικές βάσεις πάνω στις οποίες θα δομηθεί η πρώτη σειρά τούβλων. Μεταξύ τους συναρμολογούνται με γυψόκολλα, η οποία έχει μορφή σκόνης και γίνεται με βάση τον γύψο. Η τελική επιφάνεια τους είναι πολύ λεία γι’ αυτό δεν χρειάζεται επίχρισμα. Τα γυψότουβλα έχουν μικρή αντοχή στις καταπονήσεις αλλά προσφέρουν σημαντική θερμοηχομόνωση και μεγάλη αντοχή στην φωτιά.

19 Τοιχοποιίες από γυψοσανίδες Οι γυψοσανίδες ή γυψόπλακες κατασκευάζονται με ορυκτό γύψο, ο οποίος ανακατεύεται με φυτικές ίνες ή πριονίδια ξύλου και ανάλογη ποσότητα νερού. Στην συνέχεια το μείγμα συμπιέζεται σε ειδικές πρέσσες από όπου βγαίνει σε πλάκες διαφόρων τυποποιημένων διαστάσεων. Τα ελαφρά χωρίσματα περιλαμβάνουν ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό και επικάλυψη από γυψοσανίδες. Η συναρμολόγηση τους είτε γίνεται επί τόπου, είτε στο εργοστάσιο, όπου προκατασκευάζονται οπλισμένα πανό με επικάλυψη ενσωματωμένη στον σκελετό. Τα προκατασκευασμένα αυτά πανό συνδέονται μεταξύ τους επί τόπου στον χώρο που θα τοποθετηθούν. Τρόπος τοποθέτησης: Χαράσσεται το ίχνος του στο δάπεδο, την οροφή και τους τοίχους. Προσαρμόζονται πάνω στο ίχνος, οι μεταλλικές υποδοχές που χρησιμεύουν ως οριζόντιοι και κατακόρυφοι οδηγοί του χωρίσματος. Η απόσταση των ορθοστατών είναι ανάλογη με το πάχος των γυψοσανίδων. Για πάχος γυψοσανίδων 10 χιλιοστά, οι ορθοστάτες απέχουν 15 εκ, ενώ για πάχος γυψοσανίδας 12-50 χιλιοστά 60 εκατ. Σε οριζόντια διεύθυνση ο σκελετός φέρει τουλάχιστον μια οριζόντια δοκίδα στο ελεύθερο ύψος του. Εάν υπάρχουν ανοίγματα στο χώρισμα, αυτά πλαισιώνονται με ορθοστάτες και οριζόντιες δοκίδες.

20 ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΕΣ

21 Επειδή οι γυψοσανίδες δεν πρέπει να πιεστούν κατά την τοποθέτηση τους, κόβονται κατά 1-2 εκατοστά μικρότερες από το ύψος που πρόκειται να καλύψουν. Κατά την τοποθέτησή τους έρχονται σε επαφή με την οροφή με την βοήθεια μικρών σφηνών, που τοποθετούνται στην κάτω ακμή τους. Γενικά κατά την τοποθέτηση χωρισμάτων με γυψοσανίδες, όταν έχουμε πλήρη τοιχοποιία ξεκινούμε από τον τοίχο του κτιρίου. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει άνοιγμα στο χώρισμα, τότε ξεκινούμε την τοποθέτηση των γυψοσανίδων από την θέση του ανοίγματος. Οι αρμοί που δημιουργούνται μεταξύ των γυψοσανίδων γεμίζουν με ειδικό γυψόστοκο, ο οποίος καλύπτεται με χάρτινη ταινία ή αυτοκόλλητη ταινία από πλέγμα υαλοϊνών. Η στερέωση των γυψοσανίδων στον σκελετό ανάλογα με το υλικό κατασκευής του, γίνεται με καρφιά ή ειδικές βίδες.


Κατέβασμα ppt "ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΠΑΛ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΓΓ. ΚΑΛΚΟΥΝΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google