Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΔΥΣΣΕΙΑ. Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ «ΙΘΑΚΗ» Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΔΥΣΣΕΙΑ. Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ «ΙΘΑΚΗ» Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΔΥΣΣΕΙΑ

2 Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ «ΙΘΑΚΗ» Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν μένει η σκέψης σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνηση το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβαλάς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου. Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος. Πολλά τα καλοκαιρινά πρωινά να είναι που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους· να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά, και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις, σιντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ εβένους, και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής, όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά· σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας, να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

3 Πάντα στον νου σου να έχεις την Ιθάκη. Το φτάσιμο εκεί είναι ο προορισμός σου. Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου. Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει· και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί, πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο, μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη. Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα έβγαινες στον δρόμο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκη τι σημαίνει.

4 ΌνομαΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ Γέννηση29 Απριλίου 1863 Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος (τότε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) Θάνατος29 Απριλίου 1933 (70 ετών) Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος ΕθνικότηταΕλληνική Αξιοσημείωτα έργαΙθάκη, Θερμοπύλες, Κεριά, Όσο μπορείς, Τα παράθυρα, Φωνές κ.α.

5 Σ.ΚΑΡΑΒΙΑΣ «ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ» Τι αν πολέμησες στην Τροία, πολλοί ήταν οι πολεμιστές, ανδρείοι όλοι, πιο ανδρείοι από εσένα και πιο μεγάλοι. Όμως εσύ έμεινες σύμβολο αιώνιο, μόνος εσύ δάμασες την τύχη, πάντα έχθρα σου. Τι ακόμα και αν από εσένα αλώθηκε η Τροία, σκοπός δεν ήταν η άλωση αλλά το μέσο για να τελειώσει ο πόλεμος, να επιστρέψεις στο μεγάλο αγαθό της ζωής σου, την ήρεμη στέγη. Μάταια τα κύματα σε πολεμούν και μάταια ο Ποσειδώνας σε οργίζεται. Μάταια οι Κύκλωπες σε επιβουλεύονται και άπειροι κίνδυνοι σε κυκλώνουν. Εσύ κατορθώνεις να τους δαμάζεις. Μάταια πειρασμοί, η Καλυψώ και η Κίρκη ανοίγουν θεαινών αγκαλιές. Η αθανασία να σε μαγεύσει δε κατορθώνει, ούτε οι Σειρήνες το μεγάλο σκοπό σου να ματαιώσουν. Και νικάς. Ακόμα νικάς τον καιρό το μεγάλο εχθρό σου και δεν μπορούν δέκα χρόνων αιώνες να σβήσουν τον υπέροχο πόθο σου, που δυνατότερος κάθε μέρα ξαναγεννιέται. Τι αν νίκησες στην Τροία, πολλοί ήταν οι νικητές. Όμως εσύ έμεινες σύμβολο, εσύ έκανες μέσο τη νίκη για να τελειώσει ο πόλεμος, να επιστρέψεις στο μεγάλο αγαθό της ζωής σου, την ήρεμη στέγη.

6 JOACHIM DU BELLAY «ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ» Ευτυχισμένος που έκανε το ωραίο ταξίδι, όπως ο Οδυσσέας, ή σαν εκείνον που άρπαξε το Δέρας το Χρυσόμαλλο και γύρισε, πείρα και γνώση γεμάτος, τα χρόνια που απόμειναν να ζήσει μες στους δικούς του. Πότε ο δύστυχος θα δω το μικρό χωριό μου, την καμινάδα να καπνίζει ; Πότε άραγε το μάνταλο θα ανοίξω του ταπεινού σπιτιού μου, που είναι για με ολάκερος ο κόσμος και κάτι παραπάνω; Το φτωχικό προγονικό μου σπίτι πιο όμορφο μου μοιάζει από τα παλάτια τα ρωμαϊκά με τις προσόψεις τις περίφημες, από το σκληρό το μάρμαρο την ταπεινή την πέτρα θέλω, τον Λίγυρά μου τον Γαλακτικό από τον Τίβερη της Ρώμης, το μικρό μου Λιρέ από τον λόφο τον Παλατινάτο κι από τον αγέρα το θαλασσινό, το αγέρι του χωριού μου.

7 ΌνομαJOACHIM DU BELLAY ΓέννησηΚάστρο της La Turmelière τον 16ο αιώνα Θάνατος1 Ιανουαρίου 1560 στο Παρίσι ΕθνικότηταΓαλλική ΕπάγγελμαΠοιητής

8 ALFRED TENNYSON «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» Τι αξίζει αν στην ατάραχη γωνιά μου σαν οκνός βασιλιάς στέκω στο πλάι γριάς συντρόφισσας και σωστά μοιράζω το δίκιο στους ανίδεους ανθρώπους που τρώνε, θησαυρίζουν και κοιμούνται και δε με νοιώθουν! Δεν μπορώ να πάψω γυροφέρνω πάντα σε ταξίδια, θέλω να πιο της ζωής τη στερνή στάλα. Χάρηκα πολλά, πολλά έχω πάθει μοναχός μου ή με όσους με αγαπούσαν ποτέ σε ξένη γη πότε στα μάκρη πολυκύμαντου πελάγου. Το όνομα μου διαλάλησε η φήμη και η αχόρταγη καρδιά καινούριο πόθο πάντα γροικάει κι ας έμαθα κι ας είδα σε άλλες χώρες πως ζουν, πως κυβερνάνε. Κι αν τώρα η ζωή λίγη μου έχει απομείνει, μα και μιαν ώρα μόνο σαν μπορέσεις από την αιώνια τη σιγή να αρπάξεις, πολλά πράγματα νέα θα δεις και θα μάθεις. Στο λιμάνι εκεί κάτω το καράβι με πανιά φουσκωμένα περιμένει. Όλα τα κόβει ο θάνατος. Μα τώρα, πριν φτάσει, εμείς να κάνουμε μπορούμε έργο τρανό κι αντάξιο των ανθρώπων, που ακόμη και στους θεούς αντιστάθηκαν. Αρκετά κατορθώσαμε, μα πάντα πολλά μένουν ακόμα, για να γίνουν, κι αν δυνατοί δεν είμαστε σαν πρώτα, στα παλιά χρόνια, που δικά μας ήταν γη και ουρανός, είμαστε ακόμη κάτι, γιατί καρδιές ανδρείες λέω θα αλλάξουν κι αν ο καιρός κι η μοίρα τις κουράσουν.

9 ΌνομαALFRED TENNYSON Γέννηση6 Αυγούστου 1809 Somersby,Lincolnshire, Αγγλία Ηνωμένο Βασίλειο Θάνατος6η Οκτωβρίου 1892 (ηλικίας 83) Lurgashall, Sussex, Αγγλία Ηνωμένο Βασίλειο ΠανεπιστήμιοCambridge ΕπάγγελμαΠοιητής

10 ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ «ΙΘΑΚΗ» Δεν ξέρω αν έφυγα από συνέπεια ή από ανάγκη να ξεφύγω τον εαυτό μου, τη στενή και μικρόχαρη Ιθάκη με τα χριστιανικά σωματεία και την ασφυχτική της ηθική. Πάντως, δεν ήταν λύση, ήταν ημίμετρο. Κι από τότε κυλιέμαι από δρόμο σε δρόμο αποκτώντας πληγές και εμπειρίες. Οι φίλοι που αγάπησα έχουνε πια χαθεί κι εμένα μόνος τρέμοντας μήπως με δει κανένας που κάποτε του μίλησα για ιδανικά…. Τώρα επιστρέφω με μια ύποπτη προσπάθεια να φανώ άψογος, ακέραιος, επιστρέφω και είμαι, Θεέ μου, σαν τον άσωτο που αφήνει την αλητεία, πικραμένος και γυρνάει στον πατέρα τον καλόκαρδο, να ζήσει στους κόλπους του μια ασωτία ιδιωτική. Τον Ποσειδώνα μέσα μου τον φέρνω, που με κρατάει πάντα μακριά. Μα κι αν ακόμα δυνηθώ να προσεγγίσω, τάχα η Ιθάκη θα μου βρει τη λύση;

11 ΌνομαΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Γέννηση20 ΜΑΡΤΙΟΥ 1931 Θεσσαλονίκη Πρώτη ποιητική συλλογήΕποχή των ισχνών αγελάδων (1950) ΠανεπιστήμιοΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΕπάγγελμαΠοιητής

12 ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ«Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ» Δεν ήτανε πως δεν τον γνώρισε στο φως της παραστιάς δεν ήταν τα κουρέλια του επαίτη, η μεταμφίεση, όχι καθαρά σημάδια: η ουλή στο γόνατό του, η ρώμη, η πονηριά στο μάτι. Τρομαγμένη, ακουμπώντας τη ράχη της στον τοίχο, μια δικαιολογία ζητούσε, μια προθεσμία ακόμη λίγου χρόνου, να μην απαντήσει, να μην προδοθεί. Γι' αυτόν, λοιπόν, είχε ξοδέψει είκοσι χρόνια, είκοσι χρόνια αναμονής και ονείρων, για τούτον τον άθλιο, τον αιματόβρεχτο ασπρογένη; Ρίχτηκε άφωνη σε μια καρέκλα, κοίταξε αργά τους σκοτωμένους μνηστήρες, στο πάτωμα, σα να κοιτούσε νεκρές τις ίδιες της επιθυμίες. Και: «καλωσόρισες», του είπε, ακούγοντας ξένη, μακρινή, τη φωνή της. Στη γωνιά, ο αργαλειός της γέμιζε το ταβάνι με καγκελωτές σκιές κι όσα πουλιά είχε υφάνει με κόκκινες λαμπρές κλωστές σε πράσινα φυλλώματα, αίφνης, τούτη τη νύχτα της επιστροφής, γύρισαν στο σταχτί και μαύρο χαμογελώντας στον επίπεδο ουρανό της τελευταίας της καρτερίας.

13 ΌνομαΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ Γέννηση1 Μαΐου 1909 Μονεμβασιά Θάνατος11 Νοεμβρίου 1990 (81 ετών) Αθήνα Σημαντικότερα έργαΕπιτάφιος, Ρωμιοσύνη, Τέταρτη Διάσταση κ.α. Βραβεύσεις1956 Αθήνα, 1972 Βρυξέλλες, 1975 Σόφια, 1975 Παρίσι, 1976 Ρώμη, 1977 Μόσχα, 1978 Μαδρίτη

14 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ«ΠΗΝΕΛΟΠΗ» Αυτός στον ανοιχτό του κόσμο στα φονικά του και στα φαγοπότια στις σκευωρίες και στα γιουρούσια του να μηχανεύεται, όλο να μηχανεύεται ο άνοστος. Και στις γυναίκες του, καν μια καν δυο. Όλες τους να συντρέξουν τον ταλαίπωρο τάχα η ξενιτιά τον φαρμακώνει και θαλασσοδέρνεται. Να σπέρνει μούλικα μην και χαθεί η φύτρα του. Ποιο μώλυ ποιο θεϊκό αντιφάρμακο στα μαγικά της Κίρκης. Περιττό. Ο χοίρος δεν μεταμορφώνεται σε χοίρο. Είναι. Ως και στον Κάτω Κόσμο κατηφόρισε για να αργοπορήσει. Να μάθει λέει απ’ τις σκιές των πεθαμένων. Το Παλαμήδη ούτε τον ρώτησε ούτε που τον απάντησε. Πού κότσια ο Διός να υποστεί το αίμα του αδικημένου. Κι εγώ κλειστή περίκλειστη να σέρνεται ένα νιάνιαρο στα πόδια μου να σέρνεται του κόσμου το φαρμάκι φίδι να με φάει. Και παίρνω την απόφαση να κάνω πράξη όσα η δολερή τους γλώσσα πέταγε. Αυτός ο δόλος ο δικός μου. Η μηχανή μου. Μια νύχτα δέσποσαν στο κούφιο σώμα μου οι πάντες. Αμέτοχο κορόιδευε την πείνα των μνηστήρων, έζεχναν τα χνότα τους κρασί και ήττα.

15 Μες στ’ όνομά του κρύφτηκε η ψυχρή ψυχρότατή μου εκδίκηση όπως κι εγώ μες στο δικό μου όνομα κρυβόμουν χρόνους είκοσι να υφαίνω να ξεϋφαίνω την απάρνησή μου η απαρνημένη. Γύρισε κάποτε ο χορτασμένος κι ούτε που γύρεψε μα την ελιά στα στήθη μου μα την ελιά κρεβάτι. Αυτά τα λένε οι ποιητές. Μα πώς να νιώσει να νοιαστεί τον πόνο της γυναίκας ο αλλόφυλος.

16 ΌνομαΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΛΑΣ Γέννηση1957 Λεσίνι Μεσολογγίου Βράβευση2010 Κρατικό Βραβείο Ποίηση για τη συλλογή του "Ρήματα" Δημοσιεύσεις στις εκδόσεις "Άγρα" "Αλγόριθμος", "Η εκδρομή της Ευδοκίας", "Ο μέσα πάνθηρας", "Σήματα λυγρά", "Ο μάντης", "Οπόταν πλάτανος"

17 THOMAS STEARNS ELIOT«ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ» Γύρω απ’ το σιντριβάνι της που τρέχει με τη φωνή ανθρώπου που πονάει είναι λουλούδια που κανείς δεν έχει ξαναδεί. Με μυρωδιά σιχαμερή και πέταλα που στάζουν φαρμάκι. Φυτρώνουν απ’ τα μέλη των νεκρών. Ποτέ να μην ξανάρθουμε εδώ. Πάνθηρες λιάζονται στη βρύση. Το δάσος σκοτεινιάζει πιο πέρα. Στις σκάλες του κήπου στριφογυρίζει ο πύθωνας. Παγόνια περπατούν αργά κι επίσημα. Και μας κοιτούν με μάτια ανθρώπων που είχαμε γνωρίσει.

18 ΌνομαTHOMAS STEARNS ELIOT Γέννηση26 Σεπτεμβρίου του 1888 ST. Louis Ηνωμένες Πολιτείες Θάνατος4, Ιανουαρίου, 1965 (ηλικίας 76) Kensington, Λονδίνο, Αγγλία ΠανεπιστήμιοΠανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Αξιοσημείωτα έργαΕρωτικό τραγούδι του J. Alfred Prufrock, Έρημη Χώρα, Τέσσερα κουαρτέτα Φονικό στην Εκκλησιά κ.α.

19 Gabrielle Side «ΚΙΡΚΗ» Η πατρίδα μου είναι στα μάτια σου, το καθήκον μου είναι στα χείλη σου. Ζήτα μου ό,τι θέλεις εκτός από το να σ’ εγκαταλείψω. Αν ναυάγησα στις ακρογιαλιές σου, αν ξάπλωσα στην άμμο σου είμαι ένας ευτυχισμένος χοίρος, είμαι δικός σου, τίποτε άλλο δεν έχει σημασία. Είμαι από τον ίδιο ήλιο μ’ εσένα. Οι δάφνες μου στην ευδαιμονία σου, το χτήμα μου δικό σου.

20 ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ«ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ» Δεν υπήρχαν πιο παράφωνα πλάσματα στον κόσμο από τις Σειρήνες. Κάποιος κουφός όμως θα πέρασε πρώτος από τα μέρη εκείνα που ξεκίνησε την ιστορία αυτή για το σαγηνευτικό τραγούδι τους. Χάθηκαν όλοι όσοι ακολούθησαν μάταια προσπαθώντας να συγκρατήσουν αυτό που χάνεται όσο και αν ακούς. Επαληθεύθηκε έτσι η φήμη τους όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις. Ποιος θα τολμούσε τώρα πια να αμφισβητήσει τέτοια υπόθεση. Ο Οδυσσέας αγνοούσε τις Σειρήνες αλλά γνώριζε τους ανθρώπους. Στα αφτιά των συντρόφων του το κερί τα στόματα βούλωσε. Τίποτε δεν θα είχαν να πουν ενώ εκείνος θα είχε αποδείξει ότι και το πιο σαγηνευτικό τραγούδι δύσκολα γλυτώνει από σφιχτά δεμένο άνθρωπο που δεν θέλει να ακούσει.

21 ΌνομαΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ Γέννηση1914 στα Καστέλια της Παρνασσίδος Πατριωτική Οργάνωση που ίδρυσε “Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας” Φθιώτιδα Συμμετοχές του σε οργανώσεις κατά τη διάρκεια της Κατοχής ΟΚΝΕ,ΚΚΕ,ΕΑΜ,ΕΛΑΣ,ΔΣΕ και ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ Εργασία του πριν τη κατοχήΗλεκτρική Εταιρεία της Λαμίας

22 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΟΔΥΣΣΕΙΑ. Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ «ΙΘΑΚΗ» Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google