Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

2 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η «σκοτεινή» πλευρά των κοινωνικών δικτύων Επιμέλεια Βάγια Προδρομίδου Α.Μ.: 1725 Επιβλέπων καθηγητής - Εισηγητής Κωνσταντίνος Σ. Χειλάς Σέρρες, 2015

3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα Ηλεκτρονικά Κοινωνικά Δίκτυα είναι μια σχετικά νέα εφαρμογή του Διαδικτύου και του Παγκόσμιου Ιστού, η οποία αναπτύχθηκε μετά το 2000 και έχει αποκτήσει τεράστιο αριθμό χρηστών παγκοσμίως τα τελευταία 5-6 χρόνια. Η εξάπλωση της χρήσης των Ηλεκτρονικών Κοινωνικών Δικτύων πηγάζει από την ανάγκη του ατόμου να συμμετέχει σε κοινότητες και να επικοινωνεί με άλλα άτομα με τα οποία συσχετίζεται με κάποιο τρόπο ή έχει κοινά χαρακτηριστικά. Μέσω μιας υπηρεσίας ηλεκτρονικού κοινωνικού δικτύου, οι χρήστες αποκτούν ταυτότητα, φίλους, κύκλο γνωριμιών, συμμετοχή σε κοινότητες, τρόπο έκφρασης και όλα αυτά με εύκολο και απρόσκοπτο τρόπο, σπάζοντας τα γεωγραφικά και χρονικά σύνορα χωρίς να χρειαστεί να βγουν από το ίδιο το σπίτι τους. Όμως η αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων ενέχει και κινδύνους, ιδιαίτερα για τους εφήβους, οι οποίοι συχνά δεν μπορούν να αξιολογήσουν τη χρήση τους και να την αξιοποιήσουν χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Η έντονη συμμετοχή σε έναν ιδεατό κόσμο μπορεί να απομακρύνει τον χρήστη από τον πραγματικό κόσμο και να αλλοιώσει τη συμπεριφορά του.

4 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ραγδαία διείσδυση της Πληροφορικής στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και η ανάπτυξη “φαινομένων” όπως τα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, δημιουργούν την ανάγκη μελέτης των επιπτώσεών τους και διαρκούς ενημέρωσης των χρηστών, ώστε να προστατευτούν από πιθανούς κινδύνους. Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα αποτυπωθούν οι κίνδυνοι, τα προβλήματα καθώς και πώς όλα αυτά συνδέονται με την παρατεταμένη και πολλές φορές άσκοπη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εφεύρεση του Διαδικτύου αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου. Το Διαδίκτυο (Internet), αποτελεί το δίκτυο των δικτύων που συνδέει άλλα μικρότερα δίκτυα και μεμονωμένους υπολογιστές μεταξύ τους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ανεξάρτητα από τη γεωγραφική απόσταση που τους χωρίζει και επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών. Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αποτυπώσει τα πιθανά κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα που απορρέουν από την έκθεση και την χρήση των κοινωνικών δικτύων.

6 SOCIAL MEDIA Ο όρος κοινωνικά μέσα (social media) αναφέρεται στα μέσα διαμοιρασμού της πληροφορίας, των δεδομένων και της επικοινωνίας στο κοινό, ενώ ο όρος "social networking" αναφέρεται στη δημιουργία και την αξιοποίηση κοινοτήτων, με σκοπό τη διασύνδεση ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα. Αναζητώντας τι συμβαίνει πέρα από τους ορισμούς των όρων, διαπιστώνεται ότι η μεγάλη σημασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά κυρίως της ίδιας της κοινωνικής δικτύωσης αφορά στην προσωπική έκφραση, την επικοινωνία, την πρόσβαση, την αλληλεπίδραση με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

7 Εννοιολογικός προσδιορισμός των social networks Οι όροι "social media" και "social networks" χρησιμοποιούνται ευρύτατα σήμερα, και συχνά ταυτίζονται στην ελληνική γλώσσα με τον όρο "κοινωνική δικτύωση". Ωστόσο, οι δύο αυτοί όροι δεν ταυτίζονται. Συγκεκριμένα, ο όρος κοινωνικά μέσα (social media) αναφέρεται στα μέσα διαμοιρασμού της πληροφορίας, των δεδομένων και της επικοινωνίας στο κοινό, ενώ ο όρος "social networking" αναφέρεται στη δημιουργία και την αξιοποίηση κοινοτήτων, με σκοπό τη διασύνδεση ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα. Δηλαδή, τα social media αναφέρονται στα εργαλεία και τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τα social networks στη διαδικασία κοινωνικής δικτύωσης.

8 Κατηγορίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) αποτελούν συνδυασμό της τεχνολογίας, της διαδικτυακής κοινωνικοποίησης και της πληροφορίας (κείμενο, video και φωτογραφίες), και εκπροσωπούνται μέσα από διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες. Οι κυριότερες κατηγορίες αυτών είναι τα social networks, τα blogs, τα social bookmarking sites, τα photo & video (multimedia) sharing δίκτυα, τα RSS, τα podcasting, τα Wikis, τα forums, και τα rating and reviews.

9 ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ SOCIAL NETWORKS FACEBOOK GOOGLE PLUS YOUTUBE TWITTER LINKED IN

10 Τα χαρακτηριστικά που μας μαγνητίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της άνθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η πολύ μεγάλη δυναμική αυτών των μέσων αντικατοπτρίζεται από τον τεράστιο αριθμό χρηστών που έχουν με δημοφιλέστερο (το Facebook έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2012 το 1 δισεκατομμύριο χρήστες). Αναμφίβολα, τα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων. Αρχικά είναι ο πιο εύκολος τρόπος επικοινωνίας για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας. Οι άνθρωποι στις μέρες μας βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους μέσα σε ένα από αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ξεδιπλώσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, κάτι που όμως δυσκολεύονται να κάνουν πρόσωπο με πρόσωπο. Παράλληλα, μέσω των κοινωνικών δικτύων οι άνθρωποι έχουν άνετη πρόσβαση στην πληροφορία. Η αναζήτηση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου είναι πιο ενδιαφέρουσα από ένα βιβλίο ή μια εγκυκλοπαίδεια, επειδή εκεί υπάρχει εικόνα αλλά και ήχος.

11 Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αναφορά τα κοινωνικά δίκτυα είναι η ψυχαγωγία που προσφέρουν στους χρήστες που είναι ποικιλόμορφη αλλά και καθημερινά εξελίξιμη. Οι χρήστες προτιμούν να περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο μένοντας στο σπίτι και να εξερευνούν τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία είναι μέλη. Και από αυτό εδώ το σημείο απορρέουν πολλά και δυστυχώς δυσάρεστα σημεία τα οποία θα αναλύσουμε.

12 Από την απλή εποχή του σταθερού τηλέφωνου στην νέα εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχείται από ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας και πλέον περισσότερο από κάθε άλλη τεχνολογία, οι φορητές συσκευές παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογικής και φυσικής ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το κινητό τηλέφωνο ήρθε για να αντικαταστήσει πολλά άλλα είδη επικοινωνίας όπως υπεραστικές κλήσεις, επιστολές και σύντομα μηνύματα, τηλεφωνική επικοινωνία αντικατάστασης της στατικής τηλεφωνίας (σταθερές γραμμές) κ.λπ., αλλά με την έλευση των πολυμέσων και την εγκατάσταση του Internet στο κινητό τηλέφωνο η κινητή τεχνολογία εξελίχθηκε ως πανίσχυρη, έτσι ώστε να γίνει μια βιώσιμη επιλογή, ακόμη και για πολλές λειτουργίες που νωρίτερα είχε συνδυαστεί μόνο με υπολογιστικές συσκευές και computers. Αυτές οι τεράστιες αλλαγές στον τομέα της τεχνολογίας έφεραν επανάσταση στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων όσον αφορά στην σχέση τους με την καθημερινή πραγματικότητα.

13 Μέσα από τον παγκόσμια χώρο του Internet οι χρήστες μπορούνε ακόμα να «συναντηθούνε» και να μοιραστούνε τις ιδέες τους με έναν ξένο απλά και εύκολα, χωρίς τους δισταγμούς και τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν κατά την προσωπική επαφή με αγνώστους σε δημόσιους χώρους.

14 ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Η αρνητική επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ζωή μας ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ …ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ… Το Διαδίκτυο λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας έχει εισαχθεί δυναμικά στη ζωή μας κι αυτό έχει ως συνέπεια την έντονη επιρροή της από αυτό. Χωρίς αμφιβολία, τα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά εγκυμονούν και πολλούς κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα οι χρήστες αποκτούν διάφορες διαταραχές από την καθημερινή και πολύωρη χρήση των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μία από αυτές είναι το να μην αντιλαμβάνονται την φυσική πείνα με αποτέλεσμα είτε να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, είτε να έχουν ξεχάσει εντελώς το αίσθημα της πείνας. Σε άλλες περιπτώσεις δημιουργούνται διαταραχές κατά την διάρκεια του ύπνου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρήστης χάνει πολλές ώρες ύπνου και κατά συνέπεια αλλάζει το φυσιολογικό του ωράριο. Ή σε αντίθετη περίπτωση να ταλαιπωρείται από υπερβολική κόπωση.

15 Ψυχικό αντίκτυπο όμως έχει… Η καθημερινή χρήση του διαδικτύου που οδηγεί σε μείωση του χρόνου που περνά κάποιος με την οικογένεια και τους φίλους του και ταυτόχρονα οδηγεί σε απομόνωση που το κάθε άτομο προσωπικά έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Δυστυχώς κάθε μέρα, αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών που έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο. Αυτό κάποιες φορές αποτελεί εργαλείο της εργασίας τους αλλά αποσπά τεράστιο κομμάτι της απόδοσης τους καθώς χρησιμοποιείται και ως μέσο γνωριμιών ή επαφών διαδικτυακά. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν αλλαγές στις συνήθειες τους και υιοθετούν ένα νέο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Οδηγούνται στην κοινωνική απομόνωση, απομακρύνονται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παραμονής στο διαδίκτυο τόσο αυξάνεται η εξάρτηση από αυτό.

16 Η έλλειψη ενδιαφερόντων ή ασχολίας με κάποιο άθλημα είναι ένας τρόπος να σπαταλάει κάποιος πολλές ώρες στο διαδίκτυο, χάνοντας το νόημα της πραγματικής ζωής και βρίσκοντας ενδιαφέρουσα το νόημα της εικονικής ζωής. Οικογενειακά προβλήματα τα οποία σήμερα είναι περισσότερα από κάθε άλλη εποχή συμβάλλουν στην κατάσταση αυτή. Η ψυχική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συνολικής υγείας του κάθε ατόμου, δεδομένου ότι καθορίζει την συμπεριφορά, την αντίληψη, τη σκέψη, την επικοινωνία και την κατανόηση του. Η κακή ψυχική υγεία μπορεί να εμποδίσει ένα άτομο να λειτουργήσει, να εργαστεί και να ζήσει καλά. Να τονίσουμε ότι η καλή ψυχική υγεία εντάσσεται στα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου.

17 Οι ψυχικές επιδράσεις (σε ιατρικό επίπεδο) που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς σε άτομα όλων των ηλικιών: ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΟΒΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΑΓΧΟΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΜΕΛΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

18 Η απομόνωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και η φιλία του με την οθόνη. Mία από τις πιο συχνές αναφερόμενες αρνητικές επιπτώσεις των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι η κοινωνική απομόνωση. Εδώ εννοείται η απομόνωση από τον «πραγματικό» κόσμο, αυτόν έξω από το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο κάνει πολλούς ανθρώπους να χάνουν τις κοινωνικές τους επαφές καταλήγοντας απομονωμένοι και επιλέγοντας τις ψηφιακές φιλίες. Οι συναντήσεις και η ελεύθερη συνεύρεση των ατόμων μειώνονται συνεχώς και αντικαθιστώνται από την ηλεκτρονική διεπαφή. Από την κοινωνική δικτύωση, από το video chat με τους φίλους μας, όλα είναι πλέον στην οθόνη του κινητού μας. Οι περισσότεροι χρήστες μπορούν εύκολα να χάσουν τον έλεγχο και έτσι χρησιμοποιούν αλόγιστα και χωρίς σύνεση τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, έχοντας αρνητικά αποτελέσματα στην ζωή αλλά και στην προσωπικότητά του.

19 Καθένα από αυτά τα κοινωνικά δίκτυα θέλει να κρατήσει ενταγμένο όσο το δυνατόν περισσότερο τον κάθε χρήστη μέσα σε αυτά. Έτσι περιέχουν μια ποικιλία από άχρηστα πράγματα (όπως τεστ ή παιχνίδια ) για να τραβούν την περιέργεια του χρήστη και να τον οδηγούν λεπτό το λεπτό προς την απομόνωση του. Μπορεί να ονομάζονται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά απ’ ότι φαίνεται συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην αντικοινωνικότητα!

20 Εξάρτηση και εθισμός Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internet addiction) είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης. Αυτή η μορφή εθισμού ορίζεται ως η ενασχόληση με το Ίντερνετ για άντληση αισθήματος ικανοποίησης και συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του αισθήματος. Οι εθισμένοι εξιδανικεύουν το διαδίκτυο και νιώθουν ότι ο κόσμος είναι πληκτικός και κενός χωρίς αυτό. Περνούν την περισσότερη ώρα της ημέρας στο διαδίκτυο ή σκέφτονται τη στιγμή που θα πλοηγηθούν και πάλι σ' αυτό. Όταν διακόπτεται η σύνδεσή τους θυμώνουν και γίνονται νευρικοί και ευερέθιστοι. Χάνουν την αίσθηση του πραγματικού χρόνου, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε σύνδεση περισσότερο από ό, τι αρχικά σχεδίαζαν. Η πολύωρη χρήση των κοινωνικών δικτύων που εκ του φυσικού θα οδηγήσει τον χρήστη σε εθισμό έχει ώς αποτέλεσμα κάποιες φορές ο χρήστης να αντικαταστήσει την φυσική και κατά πρόσωπο επικοινωνία και επαφή με φίλους του, με αυτή των κοινωνικών δικτύων πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του χάνοντας έτσι την φυσιολογική επαφή.

21 Ακύρωση της ιδιοτικότητας μας από τον ίδιο μας τον εαυτό Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων είναι αυτός της ιδιοτικότητας των δεδομένων τους και εδώ είναι που θα πρέπει και οφείλουμε να δώσουμε την μεγαλύτερη βαρύτητα. Πάρα πολλοί χρήστες δημοσιεύουν, δίχως ενδοιασμό, προσωπικά δεδομένα, τα οποία είναι ορατά όχι μόνο από τους φίλους τους αλλά και από οποιονδήποτε άλλο χρήστη αυτών των μέσων. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση καθώς και αυτά τα οποία κοινωνικοποιούνται δύσκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί στην προσπάθειά τους να γίνουν αποδεκτά από το κοινωνικό σύνολο αδιαφορούν για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Οι συνέπειες που μπορεί να έχει στο άτομο η παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων είναι ψυχικές διαταραχές(άγχος, κατάθλιψη, κοινωνική φοβία, κ.α), οικονομικές απώλειες από κάποια χρηματική εξαπάτηση,η παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής.

22 Πλάνη και παραπληροφόρηση Ακόμα δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και την εσκεμμένη ή τυχαία παραπληροφόρηση μέσω της χρήσης αυτών των μέσων. Λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας αναπτύχθηκε αυτός ο μεγάλος κίνδυνος στο διαδίκτυο « η παραπληροφόρηση». Συναντάται κυρίως στα διάφορα άρθρα που κυκλοφορούν σε ιστοσελίδες του διαδικτύου. Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην ετήσια αναφορά του για τους παγκόσμιους κινδύνους, η μαζική ψηφιακή παραπληροφόρηση αναγνωρίζεται ως ο πλέον σημαντικός από τους τεχνολογικούς κινδύνους.

23 Ένα καζίνο μέσα στο σπίτι μας Μέχρι στιγμής αναφέραμε τις επιδράσεις που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο σώμα και στην ψυχή μας. Σειρά έχει να αναφέρουμε και το τι ζημιά μπορεί να επιφέρουν στην τσέπη και τον τραπεζικός μας λογαριασμό. Το 2000 είναι μια χρονιά ορόσημο για τον διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα μιας και τότε είχαμε το λανσάρισμα της πρώτης πλατφόρμας τζόγου στο Internet. Σε αυτή ο παίχτης μπορούσε να πάρει μέρος σε παιχνίδια, που πιο πριν τα έβρισκε μόνο σε χερσαία καζίνο στην Ελλάδα, αλλά και να παίξει στοίχημα χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί από την άνεση του σπιτιού του. Από τότε και σε καθημερινή βάση μπορεί να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις και αλλαγές που συμβαίνουν στις διαδικτυακές αίθουσες που θέλει να πάρει μέρος. Αυτό του έχει γίνει μια καθημερινή συνήθεια ή τουλάχιστον εβδομαδιαία, γιατί για γίνει καλός παίχτης δεν αρκεί μόνο να γνωρίζει τους κανόνες του εκάστοτε παιχνιδιού που επιλέγει, αλλά και να ξέρει να ενημερώνεται σωστά.

24 Δυστυχώς όμως δεν χρειάζεται κάποιος να αναζητήσει τις συγκεκριμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικού τζόγου μιας και στα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν τέτοιου ή παρόμοιου είδους παίγνια ώστε να σε ‘’προσκαλέσει ‘’ να συμμετάσχεις κάποιος ‘’φίλος’’. Ξεκινάει απλό και αθώο μιας και δεν βρίσκεσαι στον πραγματικό χώρο όμως η απειλή και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος γιατί σε οικείο περιβάλλον και χωρίς τα εξωτερικά εμπόδια να σε ενοχλούν.

25 Το σύνδρομο της πληροφοριακής κόπωσης Το Σύνδρομο Πληροφοριακής Κόπωσης (IFS, Information Fatigue Syndrome), είναι μια σύγχρονη ασθένεια που είναι αποτέλεσμα της υπερφόρτωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με συνεχείς πληροφορίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα άγχους, μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης, της απομνημόνευσης αλλά και της λήψης αποφάσεων. Πρόκειται για το άγχος, την ένταση και την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο καθημερινός κατακλυσμός από πληροφορίες και ειδήσεις που φθάνουν, μ’ όλα αυτά τα υπερσύγχρονα μέσα επικοινωνιών, στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι νέες τεχνολογίες κάνουν ακόμα πιο γρήγορη, εύκολη και φθηνή την απόκτηση πληροφοριών. Όμως, το δύσκολο είναι το «ξεκαθάρισμα» των πληροφοριών. Στην εποχή που ζούμε, η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πολύ εύκολη και πολύ φθηνή, αλλά η διασταύρωση και η επαλήθευση των πληροφοριών που αποκτούμε είναι συχνά αδύνατη.

26 Κίνδυνος για τις σπάνιες γλώσσες Όταν χάνεται μια γλώσσα ή μια διάλεκτος, ο κόσμος γίνεται πιο φτωχός και αυτό γιατί πολλές από τις σπάνιες γλώσσες διαθέτουν μουσικότητα, κουλτούρα και ιστορία και είναι πραγματικά κρίμα να έρθει η μέρα που δεν θα την μιλάει κανένας. Είναι γεγονός ότι με την κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας στο Internet, πολλοί φοβούνται πως κινδυνεύουν οι τοπικοί πολιτισμοί. Ο ίδιος ο δημιουργός του WWW (World Wide Web), ο Σκοτσέζος Tim Berners Lee, δήλωσε σε μια επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάιο του 2003 ότι μπορεί το Internet να προωθεί σαφώς μια νέα διεθνή κουλτούρα που υποβοηθείται από μια κοινή γλώσσα και από ένα κοινό αλφάβητο, αλλά ο καθένας μας θα πρέπει να μαθαίνει μία τουλάχιστον δεύτερη γλώσσα και αυτό γιατί χρειαζόμαστε τη διαφορετικότητα και το να έχουμε διαφορετικές ιδέες και απόψεις.

27 Οι υπολογιστές σκοτώνουν την φαντασία Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές όχι μόνο δεν διευκολύνουν τη μάθηση στα παιδιά του Δημοτικού, αλλά σκοτώνουν τη δημιουργικότητα των μικρών μαθητών και βλάπτουν τις μαθησιακές τους ικανότητες. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της Αμερικανίδας Παιδοψυχολόγου Caren Murphy σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις μαθησιακές ικανότητες των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου. Τα συμπεράσματά της είναι ότι ένα παιδί μαθαίνει καλύτερα από έναν δάσκαλο και όχι από ένα μηχάνημα και επίσης τα μικρά παιδιά χρειάζονται σωματική άσκηση και άμεση εμπειρία για να μπορέσουν να αναπτύξουν τη φαντασία τους και τις αισθήσεις του χώρου και του χρόνου. Είναι γεγονός ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι μια τεχνολογία που δημιουργήθηκε για πρωταρχική χρήση από τους ενηλίκους και για επαγγελματικούς σκοπούς και ποτέ δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη βελτίωση των μαθησιακών ικανοτήτων των μικρών μαθητών.

28 Ένας αόρατος κατάσκοπος στον υπολογιστή Ένας συνήθης τρόπος κατασκοπείας ενός απομακρυσμένου υπολογιστή είναι να σταλεί μια ευχετήρια κάρτα μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) στον ανύποπτο χρήστη για να ενεργοποιηθεί έτσι το σχετικό πρόγραμμα και να αποκτηθεί πλήρης πρόσβαση στον υπολογιστή του. Αυτό το λογισμικό, που αποκαλείται spyware, εγκαθίσταται αυτόματα χωρίς να το γνωρίζει ή να το εγκρίνει ο χρήστης και κατασκοπεύει τις κινήσεις και τις προτιμήσεις του όταν αυτός συνδέεται στο Διαδίκτυο. Οι κινήσεις του χρήστη είναι αυτές που καθορίζουν και τις διαφημίσεις που θα προβληθούν και οι οποίες φυσικά διαφέρουν από χρήστη σε χρήστη και είναι κομμένες και ραμμένες στις δικές του συνήθειες. Αυτά τα προγράμματα εγκαθίστανται συνήθως όταν κατεβάζουμε (download) κάποια αρχεία από ορισμένες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

29 INTERNET ΠΑΝΤΟΥ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ Ο χρόνος που δαπανάται στο Internet διαφοροποιείται ανάλογα με την συσκευή που χρησιμοποιείται. Από διάφορες έρευνες έχει σημειωθεί πως οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν συνολικά 14,8 ώρες την εβδομάδα online. Εκείνοι που χρησιμοποιούν υπολογιστή καταναλώνουν κατά μέσο όρο 13,3 ώρες online, όσοι συνδέονται μέσω κινητού τηλεφώνου 9,4 ώρες ενώ όσοι συνδέονται μέσω tablets 9,3 ώρες την εβδομάδα. Για όσους συνδέονται μέσω παιχνιδοκονσόλας, οι ώρες ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 6,8 την εβδομάδα.

30 ΤΕΛΟΣ… « Θα πρέπει κάθε στιγμή να θυμόμαστε πως το Διαδίκτυο είναι ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια μας, που όμως αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά μπορεί να εμπερικλείει κινδύνους. Η πρόκληση στο Διαδίκτυο είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε πιθανούς κινδύνους, να γνωρίζουμε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων και να έχουμε επιλογές για την αποφυγή και τερματισμό τους ». Σας ευχαριστώ!


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google