Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ

2 ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ Χρησιμοποιούνται για:
την υποστήριξη και σταθεροποίηση γαζών, ναρθήκων, κομπρεσών, την υποστήριξη μέλους ή άρθρωσης, τον περιορισμό της κινητικότητας (ακινητοποίηση), τον περιορισμό οιδήματος, τη μείωση του πόνου.

3 ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΙ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ
ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΙ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ Χρησιμοποιούνται για στερέωση επιθεμάτων, έλεγχο αιμορραγίας, περιορισμό κινητικότητας, υποστήριξη διαστρεμμάτων. Τύποι: - δικτυωτοί: αραιή πλέξη (αερισμός πληγής), ακατάλληλοι για την άσκηση πίεσης ή την υποστήριξη αρθρώσεων, - επίδεσμοι με εύκολη προσαρμογή στο σχήμα του μέλους: στερέωση, υποστήριξη, - επίδεσμοι από ελαστικό υλικό: υποστήριξη σε αρθρώσεις (επιγονατίδες, περισφυρίδες).

4 ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΥ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ (1)
ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΥ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ (1) Σταθείτε μπροστά από το τραύμα. Κρατείστε το άκρο στη θέση που θα παραμείνει μετά την επίδεση. Κρατείστε τον επίδεσμο έτσι ώστε η επιφάνεια που θα ακουμπά στο τραύμα να μην έχει έρθει σε επαφή με το χέρι σας (αυτό που τον κρατάει). Η επίδεση ξεκινά τοποθετώντας την άκρη του επίδεσμου στο τραύμα.

5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΥ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ (2)
ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΥ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ (2) Γίνονται δυο αρχικές περιστροφές για να στερεωθεί ο επίδεσμος και στη συνέχεια τυλίγεται σπειροειδώς, από την εσωτερική προς την εξωτερική πλευρά. Μετά την τοποθέτηση, κάθε 10 λεπτά, ελέγχεται η κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούνται επίδεσμοι που προσαρμόζονται στο σχήμα του μέλους (πρόκληση οιδήματος).

6 ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ
Το δέρμα του άκρου γίνεται ωχρό και ψυχρότερο από το υπόλοιπο δέρμα. Ο ασθενής διαμαρτύρεται για μούδιασμα και αδυναμία κίνησης. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Ξετυλίξτε τον επίδεσμο μέχρι να επανέλθει το χρώμα και η θερμοκρασία του δέρματος. Πιέζετε με το νύχι στην προβληματική περιοχή μέχρι να ασπρίσει. Όταν το αφήσετε, το χρώμα πρέπει να επανέλθει αμέσως. Ξανατυλίξτε τον επίδεσμο.

7 ΜΕΓΕΘΗ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΥ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ
ΜΕΓΕΘΗ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΥ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ Η επιλογή πλάτους εξαρτάται από το μέλος στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί και πρέπει να είναι πολύ πλατύτερος από το τραύμα: 2,5 cm για το δάκτυλο, 5 cm για την άκρα χείρα, 7,5-10 cm για το βραχίονα, 10-15 cm για το πόδι

8 ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΔΕΣΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟΥ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ
α. με παραμάνα, β. με δυο κομμάτια λευκοπλάστ, γ. σκίσιμο της άκρης και δέσιμο κόμπου.

9 ΕΠΙΔΕΣΗ ΑΓΚΩΝΑ – ΓΟΝΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΑΚΡΟΥ ΧΕΡΙΟΥ – ΠΟΔΙΟΥ - Σταθεροποίηση επιθεμάτων ή υποστήριξη τραυμάτων μαλακών μορίων (διαστρέμματα) ή καταγμάτων. - Απαιτείται φαρδιά επίδεση: η τοποθέτηση του επιδέσμου να εκτείνεται πέρα από την άρθρωση. - Σκοπός: η άσκηση επαρκούς πίεσης στην τραυματισμένη περιοχή.

10 ΕΠΙΔΕΣΗ ΑΓΚΩΝΑ Συνήθως σε κατάγματα βραχιονίου και κερκίδας.
Κίνδυνος τρώσης αγγείων-νεύρων: απαραίτητος ο έλεγχος της κυκλοφορίας.

11 ΕΠΙΔΕΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

12 ΕΠΙΔΕΣΗ ΑΚΡΟΥ ΧΕΡΙΟΥ - ΠΗΧΕΟΚΑΡΠΙΚΗΣ

13 ΕΠΙΔΕΣΗ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΙΟΥ -ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

14 ΕΠΙΔΕΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΔΙΩΝ (ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΥΕΛΟΥ)
Ανάμεσα στα δυο πόδια τοποθετείται απαραίτητα μια πετσέτα διπλωμένη σε κυλινδρικό σχήμα (πλήρης ακινητοποίηση). Ο κόμπος κατά προτίμηση τοποθετείται στο ενδιάμεσο κενό των ποδιών. Εναλλακτικά, εφαρμογή υφάσματος πέριξ της πυέλου (σαν αιώρα).

15 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΜΗΡΟΥ-ΙΣΧΙΟΥ
Συνήθη στους ηλικιωμένους. Δέσιμο πάσχοντος άκρου με το υγιές (ακινητοποίηση). Έξω στροφή γόνατος-ποδιού: ευθυγράμμιση ποδιού με έλξη κατά τον επιμήκη άξονα. Επίδεση στο ύψος μηρών, γονάτων, αστραγάλων.

16 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΝΗΜΗΣ Δέσιμο πάσχοντος άκρου με το υγιές (ακινητοποίηση).
Ευθυγράμμιση ποδιού με έλξη κατά τον επιμήκη άξονα. Επίδεση στο ύψος γονάτων, αστραγάλων.

17 ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΙ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ Υπάρχουν έτοιμοι σε αποστειρωμένες συσκευασίες ή κατασκευάζονται διπλώνοντας ή κόβοντας ένα τετράγωνο ανθεκτικό ύφασμα διαγώνια. Χρησιμοποιούνται για στερέωση επιθεμάτων ή νάρθηκα, ως αναρτήρες ή πλατείς επίδεσμοι, για την ακινητοποίηση μελών και την υποστήριξη διαστρεμμάτων.

18 ΦΑΡΔΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΣ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ

19 ΣΤΑΥΡΟΚΟΜΠΟΙ Δεν ενοχλούν τον ασθενή, Δε χαλαρώνουν, Λύνονται εύκολα.

20 ΕΠΙΔΕΣΗ ΑΚΡΟΥ ΧΕΡΙΟΥ - ΠΟΔΙΟΥ

21 ΕΠΙΔΕΣΗ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ

22 ΕΠΙΔΕΣΗ ΠΑΛΑΜΗΣ

23 ΕΠΙΔΕΣΗ ΩΜΟΥ

24 ΕΠΙΔΕΣΗ ΘΩΡΑΚΑ - ΡΑΧΗΣ

25 ΕΠΙΔΕΣΗ ΓΛΟΥΤΟΥ - ΙΣΧΙΟΥ

26 ΑΝΑΡΤΗΡΕΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ Χρησιμοποιούνται:
για να υποστηρίξουν τραυματισμένο βραχίονα, πήχη ή καρπό, για να ακινητοποιήσουν το βραχίονα ή να μειώσουν το βάρος του επί εξαρθρωμένου ώμου ή επί κάκωσης της διάρθρωσης του ώμου, σε τραύματα στο χέρι, για τον έλεγχο της αιμορραγίας και τον περιορισμό του οιδήματος. Ο ασθενής πρέπει να είναι σε καθιστή θέση και να υποστηρίζει, αν μπορεί, τον τραυματισμένο βραχίονα.

27 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΡΤΗΡΑ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ (1)

28 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΡΤΗΡΑ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ (2)
Α. Εξάρθρημα ώμου: απαιτείται η εφαρμογή μόνο ενός τριγωνικού επιδέσμου (ακινητοποίηση άνω άκρου ως προς τον ώμο). Β. Κάταγμα βραχιονίου: απαιτούνται δυο επίδεσμοι (επιπλέον ακινητοποίηση αγκώνα).

29 ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΙ ΑΝΑΡΤΗΡΕΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ

30 ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ

31 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΤΑΓΜΑ

32 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΟΛΛΑΡΟΥ ΑΥΧΕΝΑ

33 ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Κακώσεις αυχένα-θωρακικής μοίρας: ιδιαίτερα επικίνδυνες για πρόκληση βλάβης στο νωτιαίο μυελό – έλεγχος για διαταραχές αισθητικότητας, κινητικότητας, αναπνευστικής δυσχέρειας. Ακινητοποίηση αυχένα-κορμού με αυτοσχέδια στηρίγματα.

34 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΥΨΙΝΩΝ ΕΠΙΔΕΣΜΩΝ
Εφαρμόζεται σε ενδιάμεσο στρώμα βάμβακος (προστασία δέρματος), Η γυψοταινία τοποθετείται υπό τάση, υποχρεώνοντας τους ιστούς σε ελαφρά υποχώρηση, Συμπεριλαμβάνονται οι εκατέρωθεν του κατάγματος αρθρώσεις (εκτός κερκίδας-κνήμης), οι οποίες ακινητοποιούνται σε λειτουργική θέση, Τα νεύρα προστατεύονται με πρόσθετο στρώμα βάμβακος, Αφαίρεση: αποφυγή τραυματισμού του δέρματος. Το γυψοπρίονο (εκτελεί παλμική κίνηση) δεν πρέπει να σύρεται κατά μήκος του γύψου (παρουσία γαζών).

35 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΥΨΙΝΟ ΕΠΙΔΕΣΜΟ
Ανάρροπη θέση κάτω άκρου ή ανάρτηση άνω άκρου από τον αυχένα (υποβοήθηση φλεβικής επαναφοράς), Διερεύνηση και αντιμετώπιση πόνου, Έλεγχος κυκλοφορίας του μέλους: η κυάνωση άκρων υποδηλώνει φλεβικό κώλυμα, ενώ τα λευκά και ψυχρά άκρα αρτηριακή βλάβη, αισθητικότητα δέρματος, Δάκτυλα: εξέταση για οίδημα, ενθάρρυνση του ασθενή να εκτελεί κινήσεις (φλεβική επιστροφή), έλεγχος παθητικής κίνησης (πόνος: ισχαιμία των καμπτήρων μυών), Έλεγχος εξελκώσεων δέρματος (πίεση στην εσωτερική επιφάνεια του γύψου): τοπικός πόνος, δυσοσμία, εκροή, πυρετός, Χάραξη ή αφαίρεση γύψου.


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google