Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α. Εφηβική Ιδοπαθής Σκολίωση 0 Ο όρος ιδιοπαθής σκολίωση περιγράφει το ανώμαλο κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ, για συντομία), χωρίς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α. Εφηβική Ιδοπαθής Σκολίωση 0 Ο όρος ιδιοπαθής σκολίωση περιγράφει το ανώμαλο κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ, για συντομία), χωρίς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α

2 Εφηβική Ιδοπαθής Σκολίωση 0 Ο όρος ιδιοπαθής σκολίωση περιγράφει το ανώμαλο κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ, για συντομία), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε κύρτωμα της ΣΣ είναι σκολίωση. Σύμφωνα με τον ορισμό της Scoliosis Research Society (SRS – Εταιρεία Ερευνών για την Σκολίωση), σκολίωση ονομάζεται το κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης που είναι μεγαλύτερο των 11 μοιρών και παρουσιάζει, ταυτόχρονα, στροφή των σπονδύλων. Η σκολίωση μπορεί να οφείλεται σε συγγενή, αναπτυξιακά ή εκφυλιστικά αίτια, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις είναι άγνωστης αιτιολογίας και περιγράφονται ως ιδιοπαθής σκολίωση. 0 Εμφανίζεται, συνηθέστερα, στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στη θωρακοσφυική (στο όριο μεταξύ της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας), ή σπανιότερα αμιγώς στην οσφυϊκή. Συνήθως εμφανίζεται ένακύρτωμα σε σχήμα C, ή δύο συνεχόμενα που δίνουν στηΣΣ το σχήμα S

3 Οι πιο συνηθισμένες μορφές της σκολίωσης είναι: 0 Συγγενής σκολίωση (congenital scoliosis) Οφείλεται στην εκ γενετής διαταραχή του σχηματισμού των σπονδύλων. Οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν σκολίωση από την βρεφική ηλικία. 0 Νευρομυϊκή σκολίωση (neuromuscular scoliosis) Η διαταραχή των μυών ή των νεύρων τους, οδηγεί στην αδυναμία των μυών και στην δυσκολία της διατήρησης της ΣΣ σε ευθυγράμμιση πάνω από την πύελο. Συνήθως συμβαίνει στην παιδική ηλικία, σε ασθενείς που αδυνατούν να βαδίσουν λόγω νόσου μυογενούς (όπως η μυϊκή δυστροφία) ή νευρογενούς (όπως η εγκεφαλική παράλυση) αιτιολογίας. 0 Εκφυλιστική ή σκολίωση των ενηλίκων (degenerative scoliosis) Αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή, είτε εξ αρχής (de novo), είτε ως εξέλιξη σκολίωσης που υπήρχε από την παιδική ηλικία, αλλά ήταν στάσιμη. Οφείλεται στην εκφύλιση-αρθρίτιδα των αρθρώσεων μεταξύ των σπονδύλων και κυρίως του μεσοσπονδύλιου δίσκου. 0 Ιδιοπαθής ή εφηβική σκολίωση (idiopathic or adolescent scoliosis) Η πιο συνηθισμένη μορφή της σκολίωσης, εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία, και εξελίσσεται κατά την φάση της ταχείας ανάπτυξης της εφηβείας (adolescent growth spurt).

4 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ & ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ Η ιδιοπαθής σκολίωση (στο εξής, για συντομία, ΙΣ) προκαλεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, αλλά όχι πόνο. Οι ασθενείς με ΙΣ μπορεί να εμφανίζουν πόνο στην ΣΣ (π.χ. οσφυαλγία), όπως και οι συνομήλικοί τους, χωρίς όμως να εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία και συχνότητα οσφυαλγίας. Σε παιδιά που εμφανίζουν και πόνο και σκολίωση, η αιτία του πόνου δεν είναι η σκολίωση, αλλά κάτι άλλο. Δεδομένου ότι η σκολίωση προκαλεί αλλαγή του σχήματος του σώματος (παραμόρφωση – deformity, όσο άσχημο κι αν ακούγεται), εμφανή στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στην διάγνωση της είναι: Α) ο ένας ώμος είναι ψηλότερα από τον άλλο Β) προπέτεια μίας ωμοπλάτης (η μία ωμοπλάτη προεξέχει περισσότερο από την άλλη) Γ) προπέτεια ή υψηλότερη θέση των πλευρών από την μια πλευρά Δ) ένας γοφός προεξέχει ή είναι υψηλότερα από τον άλλο Ε) ασυμμετρία μέσης

5

6 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 0 Η απόφαση για την θεραπεία της ΙΣ λαμβάνεται με βάση τη σκελετική ωριμότητα του παιδιού (πόση ανάπτυξη υπολείπεται από την στιγμή της διάγνωσης) και τη θέση και το μέγεθος του κυρτώματος (σε μοίρες). Η συμπεριφορά κάθε σκολιωτικού κυρτώματος, δηλαδή το κατά πόσο θα μείνει στάσιμο ή θα προχωρήσει, επηρεάζεται από συγκεκριμένους παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, όσο νεότερος είναι ο ασθενής - δηλαδή όσο περισσότερο απέχει από τη σκελετική ωρίμανση - και όσο μεγαλύτερo είναι το κύρτωμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μεγαλώσει κι άλλο (σε μοίρες). Άλλοι παράγοντες είναι το γυναικείο φύλο, η απουσία έμμηνου ρύσεως (που ισοδυναμεί με τη σκελετική ανωριμότητα) και η εντόπιση της σκολίωσης στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. 0 Μορφές αντιμετώπισης, όπως η γυμναστική, η χειροπρακτική, η οστεοπαθητική, η φυσικοθεραπεία, έχουν αποδειχθεί ανούσιες, μετά από εκτεταμένες μελέτες σε πάρα πολλά παιδιά. Εξ ίσου ανώφελο είναι να λέμε στο παιδί να αλλάξει καθημερινές συνήθειες – από ποιον ώμο κρεμάει τη σχολική τσάντα, πώς κάθεται στο θρανίο κ.λπ. – γιατί καμία δραστηριότητα δεν επηρεάζει το κύρτωμα.

7 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ.. 0 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ 0 ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ Υπάρχουν 2 τύποι κηδεμόνα, με διαφορετικές ενδείξεις: Ο θωρακοσφυϊκός -ιερός κηδεμόνας (thoracolumbosacral orthosis- TLSO) Προσαρμόζεται ακριβώς στο σώμα κάθε παιδιού (custommoulded) και μπορεί να φορεθεί κάτω από τα ρούχα. Δρα με την εφαρμογή πίεσης τριών σημείων στην ΣΣ, και είναι συμβατός με κάθε σχεδόν τύπο κυρτώματος. Πρέπει να εφαρμόζεται για 16 έως 23 ώρες το 24ωρο, και μπορεί να αφαιρείται για τις αθλητικές δραστηριότητες. Ο κηδεμόνας τύπου Charleston Είναι νυκτερινός κηδεμόνας που ουσιαστικά κυρτώνει το σώμα ενάντια στο σκολιωτικό κύρτωμα. Συνίσταται η χρήση του μόνο στα μονήρη θωρακικά ήπια κυρτώματα. 0 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

8 ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 0 Η σκολίωση των ενηλίκων αφορά ένα ευρύ φάρμα παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης στην ενήλικη ζωή. Περιλαμβάνει την ιδιοπαθή σκολίωση, η οποία παραμένει αθεράπευτη στην εφηβική ηλικία και προχωράει στην ενήλικη ζωή με χειροτέρευση της παραμόρφωσης και εμφάνιση πλέον πόνου. Επίσης περιλαμβάνει την εκφυλιστική σκολίωση, η οποία προκαλείται από εκφύλιση των δίσκων, την σκολίωση που προκαλείται από κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και τις νευρομυϊκές σκολιώσεις οι οποίες εμφανίζονται σε ασθενείς με μυϊκές δυστροφίες και άλλα νευρομυϊκά προβλήματα της ενήλικης ζωής. 0 Βασική διαφορά από την παιδική σκολίωση, είναι ότι οι ασθενείς με σκολίωση ενηλίκων έχουν αρκετό πόνο, ο οποίος άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίον έρχονται στον γιατρό. Το μέγεθος της σκολίωσης στους ενήλικες είναι αρκετά μεγάλο και συχνά επιδεινώνεται με το χρόνο. Επίσης, πρόκειται για ‘σκληρές’ σκολιώσεις, δηλαδή παραμορφώσεις που δεν ισιώνουν εύκολα, γεγονός που αποτελεί την μεγάλη πρόκληση κατά την χειρουργική αντιμετώπιση. Ο πόνος είναι συνηθισμένος λόγω της εκφύλισης των δίσκων και των αρθρώσεων. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν νευρολογικά σημεία από πίεση των νεύρων. Συχνά η σκολίωση λόγω της ηλικίας συνοδεύεται από ελάττωση της οστικής πυκνότητας ή και επίσημη οστεοπόρωση, που είναι κάτι που μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην θεραπεία του ασθενούς.

9

10 ΣΥΝΤΗΡHΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 0 Στις περισσότερες περιπτώσεις η αγωγή είναι μη χειρουργική και συνίσταται σε ασκήσεις φυσικής αντοχής που βοηθούν τον ασθενή να διατηρεί το επίπεδο ενέργειας και δραστηριότητας σε υψηλά επίπεδα και να ελέγχει τον πόνο της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η φυσική άσκηση σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία και την λογική χρήση των παυσίπονων μπορεί να βοηθήσει αρκετούς ασθενείς. Συχνά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και επισκληρίδιες ενέσεις κορτιζόνης, ειδικά όταν υπάρχει πίεση των νεύρων. Η τοποθέτηση κηδεμόνα είναι σπάνια αποτελεσματική στην σκολίωση των ενηλίκων. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι οι κηδεμόνες δεν είναι ανεκτοί από τους ενήλικους ασθενείς και πέραν αυτού, οδηγεί και στην χειροτέρευση της κατάστασης των μυών. Μπορούν παρόλα αυτά να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς οι οποίοι δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργείο και μπορεί να τους βοηθήσει, να έχουν κάποια ανακούφιση. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στους ασθενείς με σκολίωση είναι η οστεοπόρωση με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

11

12 ΠΡΩΪΜΗ ΣΚΟΛΙΩΣΗ Ο όρος > περιλαμβάνει την βρεφική και την παιδική σκολίωση, δηλαδή ασθενείς κάτω από την ηλικία των 10 ετών. Η βρεφική σκολίωση είναι από την γέννηση μέχρι την ηλικία των τριών ετών και η παιδική από τεσσάρων ετών μέχρι 10 ετών. Όπως είναι φυσικό οι ασθενείς αυτοί έχουν μπροστά τους μεγάλο περιθώριο για ανάπτυξη, άρα η πιθανότητα να προχωρήσει η σκολίωσή τους είναι πολύ μεγάλη. Η βρεφική σκολίωση έχει την ιδιότητα να βελτιώνεται αυτόματα έως και να εξαφανίζεται όσο περνάει ο καιρός. Σπάνια αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται κάποιο κηδεμόνα ή κάποιο χειρουργείο. Για τους ασθενείς που έχουν παιδική σκολίωση (δηλαδή από 4ων έως 10 ετών ) τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτοί χρειάζονται κηδεμόνα ή χειρουργείο. Η συντηρητική αντιμετώπιση και ο έλεγχος της προόδου της σκολίωσης είναι απαραίτητα. Ο σκοπός είναι να τοποθετηθεί ένας κηδεμόνας για όσο αυτό είναι δυνατόν για να καθυστερήσουμε το χειρουργείο.

13 Σε μεγάλες παιδικές σκολιώσεις καθώς και σ’ αυτές που δεν ελέγχονται με τον κηδεμόνα, η αντιμετώπιση είναι η χρήση της αναπτυσσόμενης ράβδου (growing rod). Η «αναπτυσσόμενη ράβδος» είναι μια τεχνική κατά την οποία τοποθετούνται ράβδοι στην σπονδυλική στήλη που αφενός την ευθυγραμμίζουν, όπως σε ένα χειρουργείο σκολίωσης, και αφ ετέρου ακολουθεί την ανάπτυξή της γιατί δεν έχει γίνει σπονδυλοδεσία. Όμως επειδή ο μηχανισμός που μεγαλώνουν οι ράβδοι δεν είναι αυτόματος, κάθε 6 μήνες ο χειρουργός, στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία, πρέπει να βρίσκει την ράβδο και να αυξάνει το μήκος της πράγμα που διορθώνει ξανά την σκολίωση. Μετά από αρκετές από αυτές τις μικροεπεμβάσεις αύξησης όπου το παιδί έχει φτάσει κοντά στο τέλος της ανάπτυξης, γίνεται η τελική σπονδυλοδεσία. Η όλη εγχείριση αυτή επιτρέπει στον κορμό να μεγαλώνει ελαττώνοντας την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει και στον πνεύμονα να ακολουθεί την ανάπτυξή της.

14

15 Κύφωση Όταν η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης υπερβεί την φυσιολογική κύρτωση 20° - 40° (μοίρες) τότε μιλάμε για την παθολογική κατάσταση που λέγεται κύφωση

16 Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν Η κύφωση ή «καμπούρα» παρατηρείται στα νεογνά, την παιδική και τη γεροντική ηλικία. Καταστάσεις συγγενείς (δηλαδή με τη γέννα) όπως η συνοστέωση ή η μη ανάπτυξη τμήματος ενός σπονδύλου μπορούν να δημιουργήσουν κύφωση ή κυφωσκολίωση στα νεογνά. Στην παιδική και εφηβική ηλικία η κύφωση μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή να συνοδεύει τη σκολίωση ως κυφοσκολίωση. Η ιδιοπαθής κύφωση είναι αγνώστου αιτιολογίας. Υπάρχει επίσης κύφωση στη γεροντική ηλικία λόγω οστεοπόρωσης της σπονδυλικής στήλης. Επίσης κατάγματα συμπιεστικά στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να δημιουργήσουν κύφωση τραυματικής αιτιολογίας.

17 Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα Συνήθως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα στην κύφωση παρά σε μεγάλες κυφώσεις (τοπικός πόνος και δυσκολία στην αναπνοή). Η εμφάνιση της κύρτωσης (καμπούρας) είναι αυτό που παρατηρούν οι γονείς στην παιδική ηλικία. Στις μεγάλες ηλικίες είναι εμφανής η κύφωση.

18 Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης Η θεραπεία για τις κυφώσεις συνήθως στην αρχή είναι συντηρητική, δηλαδή ασκήσεις διάτασης, φυσικοθεραπεία και ανάλογα με την περίπτωση εφαρμογές ναρθήκων και κηδεμόνων. Επίσης είναι σημαντική η θεραπεία του αιτίου (εφόσον το γνωρίζουμε) της κύφωσης (π.χ. οστεοπόρωσης). Σε περιπτώσεις μεγάλης κύφωσης ή τραυματικής ή μεγάλης οστεοπορητικής κύφωσης η χειρουργική θεραπεία μπορεί να έχει ένδειξη. Εγχειρήσεις όπως οι σπονδυλοδεσίες διατατικού τύπου και η κυφοπλαστική χρησιμοποιούνται για τις περιπτώσεις αυτές. Η προφύλαξη από τη νόσο είναι η Πρόγνωση!

19 Λόρδωση Λόρδωση ονομάζεται η πάθηση αυτή της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία σημειώνεται ανώμαλη κάμψη της σπονδυλικής στήλης, που προκαλεί μεταβολή της θέσης του κορμού. Κατά τη λόρδωση οι γλουτοί προεξέχουν, οι ώμοι γέρνουν προς τα πίσω, ενώ η ραχιαία και η οσφυϊκή περιοχή σχηματίζουν μεγάλη καμπύλη. Η πάθηση αυτή είναι σπάνια. Συνήθως οφείλεται σε πάρεση των οσφυοϊερών μυών, άλλοτε αποτελεί αναπλήρωση κύφωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και ορισμένες φορές συνοδεύει χρόνια πάθηση του ισχίου.

20 Θεραπεία λόρδωσης Η λόρδωση αντιμετωπίζεται με διόρθωση της αιτίας που αντιρροπίζει, δηλαδή της κύφωσης (ασκήσεις ραχιαίων) αλλά και με ενίσχυση των κοιλιακών μυών, οι οποίοι χαλαρώνουν λόγω της λόρδωσης

21 ΣΥΝΔΡΟΜΟ FLAT-BACK Το σύνδρομο ευθείας πλάτης είναι αποτέλεσμα της απώλειας της λόρδωσης της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται να σταθεί όρθιος χωρίς να λυγίσει τα γόνατά του και τα ισχία του ή χωρίς να είναι γερμένος μπροστά. Με τα παλαιότερα υλικά σπονδυλοδεσίας, το σύνδρομο flat- back ήταν πολύ συνηθισμένο, αλλά σήμερα είναι αποτέλεσμα κακής τεχνικής κατά την διάρκεια απλής σπονδυλοδεσίας στην οσφυϊκή μοίρα. Επίσης διάφορες ρευματοπάθειες ή και η απλή δισκοπάθεια μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια της λόρδωσης και σε σύνδρομο ανάλογο με το flat-Back. Κατά κανόνα η κακή στάση του ασθενούς οδηγεί σε πόνο τύπου κούρασης της πλάτης, πόνο στον λαιμό από την προσπάθεια και την υπερέκταση και πόνο στην οσφυϊκή μοίρα.

22 0 Η συντηρητική αγωγή βοηθάει στα αρχικά στάδια του συνδρόμου. Συνίσταται κυρίως σε ασκήσεις ενδυνάμωσης των ραχιαίων μυών και απόκτησης φυσικής κατάστασης. 0 Το χειρουργείο στο σύνδρομο flat-back είναι η οστεοτομία και η διόρθωση της λόρδωσης της σπονδυλικής στήλης με εντυπωσιακά συνήθως αποτελέσματα για την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

23 Εγκαύματα 0 Το έγκαυμα είναι ένα είδος τραυματισμού στη σάρκα ή στο δέρμα που προκαλείται από τη θερμότητα, τον ηλεκτρισμό, τις χημικές ουσίες, την τριβή ή την ακτινοβολία.[1] Τα εγκαύματα που επηρεάζουν μόνο την επιφανειακή επιδερμίδα είναι γνωστά ως επιφανειακά ή εγκαύματα πρώτου βαθμού. Όταν η ζημιά εισχωρεί σε κάποια από τα υποκείμενα στρώματα, τότε λέμε ότι έχουμε ένα- εν τω βάθει -μερικού πάχους έγκαυμα ή έγκαυμα δεύτερου βαθμού. Σ’ ένα -ολικού πάχους -έγκαυμα ή έγκαυμα τρίτου βαθμού, ο τραυματισμός επεκτείνεται σε όλα τα στρώματα της επιδερμίδας. Ένα έγκαυμα τέταρτου βαθμού περιλαμβάνει, επιπρόσθετα, τραυματισμό σε βαθύτερους ιστούς, όπως στους μύες ή στα κόκκαλα.

24 Η απαιτούμενη θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα του εγκαύματος. Τα επιφανειακά εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με απλά αναλγητικά πόνου, ενώ για τα βαριά εγκαύματα ενδέχεται να απαιτηθεί παρατεταμένη θεραπεία σε εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης εγκαυμάτων. Δροσίζοντας το έγκαυμα με λίγο νερό βρύσης ενδέχεται να ανακουφίσει τον πόνο και να μειώσει τη ζημιά, ωστόσο η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία. Για τα - εν τω βάθει -μερικού πάχους εγκαύματα μπορεί να χρειάζεται να γίνει καθαρισμός με νερό και σαπούνι και να ακολουθήσει επίδεση του τραύματος. Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί κανείς τις φουσκάλες, αλλά λογικά, είναι καλύτερα να μην τις πειράξουμε καθόλου. Για τα -ολικού πάχους -εγκαύματα συνήθως απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση, όπως μεταμόσχευση δέρματος. Για τα Εκτεταμένα εγκαύματα συνήθως απαιτούνται μεγάλες δόσεις ενδοφλέβιων υγρών γιατί η επακόλουθη φλεγμονώδη αντίδραση θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική τριχοειδή διαρροή υγρού και οίδημα. Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές των εγκαυμάτων σχετίζονται με την μόλυνση.

25

26 Ενδείξεις και Συμπτώματα Τα χαρακτηριστικά ενός εγκαύματος εξαρτώνται από το βάθος του. Τα επιφανειακά εγκαύματα προκαλούν πόνο που κρατάει δύο ή τρεις ημέρες και ακολουθεί ξεφλούδισμα του δέρματος μέσα στις επόμενες μέρες. Άτομα που υποφέρουν από πιο σοβαρά εγκαύματα μπορεί να νιώσουν δυσφορία ή να παραπονεθούν ότι αισθάνονται πίεση αντί για πόνο. Τα – ολικού πάχους-εγκαύματα μπορεί να είναι εντελώς μη ευαίσθητα σε ένα απαλό άγγιγμα ή τρύπημα. Παρόλο που συνήθως τα επιφανειακά εγκαύματα είναι κόκκινα, τα σοβαρά εγκαύματα μπορεί να είναι ροζ, άσπρα ή μαύρα. Τα εγκαύματα γύρω από το στόμα ή καψαλισμένες τρίχες μέσα στην μύτη μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχουν προκληθεί εγκαύματα στους αεραγωγούς, αλλά τα ευρήματα αυτά δεν είναι οριστικά. Ακόμη περισσότερο ανησυχητικές ενδείξεις περιλαμβάνουν: λαχάνιασμα, βραχνάδα, και τραχύτητα στη φωνή ή δυσχέρεια στην αναπνοή. Η φαγούρα είναι συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης και εμφανίζεται μέχρι 90% σε ενήλικες και σχεδόν σε όλα τα παιδιά. Η αίσθηση μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος μπορεί να επιμείνει για ένα μεγάλο διάστημα μετά από ένα ηλεκτρικό τραυματισμό. Επίσης τα εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική και ψυχολογική φθορά.

27 Φροντίδα τραύματος 0 Η έγκαιρη ψύξη (μέσα σε 30 λεπτά από το έγκαυμα) μειώνει το βάθος και τον πόνο του εγκαύματος, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα καθώς η υπερβολική ψύξη μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία. Θα πρέπει να γίνεται με κρύο νερό και όχι με παγωμένο, καθώς το τελευταίο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό. Τα χημικά εγκαύματα μπορεί να απαιτήσουν εκτεταμένη άρδευση. Ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό, η απομάκρυνση του νεκρού ιστού και η εφαρμογή επιδέσμων είναι σημαντικά στοιχεία της φροντίδας του τραύματος. Εάν υπάρχουν άθικτες φουσκάλες, δεν είναι σαφές τί πρέπει να γίνει με αυτές. Κάποια ενδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμένουν άθικτες. Τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού πρέπει να επαναξιολογούνται μετά από δύο ημέρες. 0 Υπάρχουν ελάχιστες ποιοτικές αποδείξεις για τον καθορισμό του είδους των επιδέσμων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά τη αντιμετώπιση των εγκαυμάτων πρώτου και δευτέρου βαθμού. Είναι λογικό να αντιμετωπίζονται τα εγκαύματα πρώτου βαθμού χωρίς επιδέσμους. Ενώ συχνά συστήνονται τα τοπικά αντιβιοτικά, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις για την υποστήριξη της χρήσης τους. Η αργυρούχος σουλφαδιαζίνη (ένα είδος αντιβιοτικού) δεν συστήνεται καθώς ενδεχομένως παρατείνει τον χρόνο της επούλωσης. Υπάρχουν ανεπαρκείς αποδείξεις για την υποστήριξη της χρήσης επιδέσμων που περιέχουν άργυρο ή για τις θεραπείες τραυμάτων με αρνητική πίεση.

28

29 Μυοσκελετικές παθήσειςπου απειλούνταάνωάκρα Το άνω άκρο είνα δυνατό να προσβληθεί από παθήσεις που εντοπίζονται σε κάθε ανατομικό στοιχείο τους δηλαδή, στους μύες, στα οστά, στα νεύρα, στον αρθρικό χόνδρο, στους συνδέσμους κ.λ.π. Ανάλογα με την θέση, το είδος και την βαρύτητα της προσβολής παρουσιάζεται αντίστοιχη κλινική εικόνα. Οι παθήσεις των άνω άκρων είναι οι πιο συχνές επαγγελματικές παθήσεις, μετά από την οσφυαλγία, και συχνά συνοδεύονται από σημαντική νοσηρότητα και απουσία από την εργασία. Παρά την μεγάλη συχνότητά των παθήσεων του άνω άκρου οι πιο συχνές παθήσεις στον ώμο είναι η συμφυτική θυλακίτιδα (παγωμένος ώμος) και οι βλάβες του τενοντίου πετάλου, στον αγκώνα η επικονδυλίτιδα (αγκώνας του τένις) και στο χέρι η παγίδευση του μέσου νεύρου (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα) και η στενωτική τενοντελυτρίτιδα των καμπτήρων τενόντων (εκτινασσόμενος δάκτυλος).

30 Τισυμπτώματαπροκαλούν οιπαθήσειςαυτές; Ησυμφυτικήθυλακίτιδατουώμουπαρουσιάζεταιως επώδυνος καισημαντικόςπεριορισμόςτης κινητικότητας τουώμουλόγω ρίκνωσηςτουθυλάκου πουπεριβάλλειταοστά.Ηπάθησηείναι συχνήσε ασθενείςμεδιαβήτη ήάλλεςχρόνιεςπαθήσεις. Οι παθήσειςτου τενοντίουπετάλουεμφανίζονται μεπόνοστονώμοτόσοκατάτηνκίνηση όσοκαιτοβράδυ. Οφείλονταισεφθορά,ασβεστοποίηση καιμερικήήολικήρήξητωντενόντωνπου ευθύνονταιγιατηνκίνηση τηςάρθρωσηςτουώμου. Η επικονδυλίτιδατουαγκώναπροκαλείπόνοστην εξωτερικήεπιφάνειατουαγκώναλόγωεκφύλισηςκαι μερικής ρήξηςτωνμυώνπουπροκαλούνέκτασητων δακτύλωνκαιτουκαρπού.

31 Τοσύνδρομοτουκαρπιαίουσωλήναπροκαλείταιαπότην πίεσητουμέσουνεύρουστονκαρπόόταναυτό διέρχεταιαπότονομόνυμοσωλήνα.Είναιη συνηθέστερηνευροπάθειαπουοφείλεταισε εξωτερικήπίεσητου νεύρου.Παρουσιάζεταιμεπόνο,αρχικάμόνοτοβράδυ, καιμούδιασμασταδάκτυλατουχεριού,χωρίςόμως ναπροσβάλλεικαιτομικρόδάκτυλο. Οεκτινασσόμενοςδάκτυλοςπροκαλείταιαπότηνστένωση τουελύτρουδιατουοποίουδιέρχονταιοι καμπτήρες τένοντεςτωνδακτύλων.Αποτέλεσμααυτήςτης βλάβηςείναιηδυσχέρειαέκτασηςτουδακτύλου όταναυτόέχει λυγίσειστηνπαλάμη.

32 Πουοφείλονται Οιπαθήσειςτωνάνωάκρωνοφείλονταισε:α) οξύ τραυματισμό,β)χρόνιααθροιστικήκαταπόνησηκαιγ) εκφύλισητωνδιαφόρωνανατομικώνστοιχείωνως αποτέλεσματηςγήρανσηςκαιτηςχρόνιαςκαθημερινής χρήσης. Στηνπερίπτωσητουοξέοςτραυματισμούμία ανατομικήδομή,όπωςείναιοιτένοντεςτουώμου ήτα οστάπαθαίνουνρήξηήκάταγμα,δηλαδήδιακοπή τηςσυνέχειάςτους.Σεχρόνιακαταπόνησηησυνεχής χρήσηορισμένωνμυώνήτενόντωνοδηγείσε σταδιακήφθοράκαιδιαταραχήτους.Στηνπερίπτωση τηςχρόνιαςεκφύλισης, ησυνεχήςκαιγιαμεγάλοδιάστημα υπομέγιστηχρήσητουάνωάκρουοδηγείβαθμιαίασε φθοράπολλώνδιαφορετικώνανατομικώνστοιχείωνμε αποτέλεσματηνέκπτωσητηςλειτουργίαςτους.Συχνάείναι δυαντόνασυνυπάρχουνπολλοίδιαφορετικοίαιτιολογικοί μηχανισμοίμίαςπάθησης.

33 Πουμπορείναοδηγήσουν Οιπαθήσειςτωνάνωάκρωνπροκαλούνσημαντική επιβάρυνσηστηνποιότηταζωήςκαιστην εργασιακήαπόδοσητωνασθενών.Συμπτώματα όπωςείναιοπόνοςκαιοπεριορισμόςτης κινητικότηταςμίαςπεριοχής τουάνωάκρου μπορείναοδηγήσουνσεεπιδείνωσητης λειτουργικότηταςτουάκρουδυσχεραίνονταςτην καθημερινότητα.Μακροπρόθεσμα,ησημαντική φθοράμίαςάρθρωσηςόπωςείναιοώμοςή οαγκώναςείναιδυνατόναοδηγήσεισεμόνιμη καιμηαναστρέψιμηαναπηρία.

34 Τιμπορείνακάνει ώστενααποφύγει κάποια πάθησηκαι να διατηρήσειταχέρια υγιή Ηπρόληψηκαιηέγκαιρηαντιμετώπισητωνπαθήσεων των άνωάκρωνείναιιδιαίτερασημαντική.Σεγενικές γραμμέςκάθεάνθρωποςθαπρέπειναφροντίζεικαι να διατηρείτιςαρθρώσεις,τουςμύεςκαιτους τένοντες τουσε καλή κατάσταση.Αυτόεπιτυγχάνεταιμετηναποφυγήτης σημαντικήςκαταπόνησης,τηνπραγματοποίηση βαρέων εργασιών σεπερισσότεροχρόνοώστενααποφεύγεταιηβλάβη τους καιτηνεπαρκήανάπαυσημεταξύτωνδιαφόρων δραστηριοτήτων.Ηκαλήκαιισορροπημένηδιατροφή βοηθά στηνεπούλωσητωντραυματισμώνκαιστηναποφυγή επιδείνωσήςτους.Περισσότεροσημαντικήείναιητακτική εξάσκησηόλωντωνμυώνκαιτωναρθρώσεωντωνάνω άκρωνμεασκήσειςδιάτασης καιενδυνάμωσης.

35 Υπάρχουντρόποιναεπιβραδύνεικανείςτηνεξέλιξη κάποιαςτωνπαθήσεωντωνάνωάκρων; Δενυπάρχουνειδικάφάρμακασταάνωάκραπουνα προλαμβάνουντηνεπιδείνωσητηςαρθρίτιδαςόπως πιθανάσυμβαίνειμεταγόνατα.Ηκαλήκατάσταση τωνμυώνκαιαρθρώσεωνβοηθάστηνδιατήρησητης λειτουργικότητάςτους.Ιδιαίτερασημαντικήείναιη πρώιμηδιάγνωσητωνδιαφόρωνπαθήσεωντωνάκρων μεσκοπότηνγρήγορηέναρξητηςκατάλληληςθεραπείας. Έντονασυμπτώματαόπωςείναιοαιφνίδιοςπόνος σεσυνδυασμόμεερυθρότητα,μείωσητηςκινητικότητας τωναρθρώσεωνπουδενβελτιώνεταισύντομαθαπρέπεινα οδηγείσεαναζήτησηιατρικήςβοήθειας.Ήπια συμπτώματαπουδενδιαρκούναρκετάείναισυχνάκαι δεναποτελούνλόγοσημαντικήςανησυχίας.Αντίθετα, συμπτώματαπουδενυπήρχανκαιδιαρκούνάνωτωνλίγων ημερώνθαπρέπειναδιερευνούνται καινα αντιμετωπίζονται.

36 Διάγνωση Ηδιάγνωσητωνπερισσότερωνπαθήσεωνθαπρέπει ναγίνεταιαπότοιστορικόκαιτηνκλινικήεξέτασητου ασθενή.Σεπεριπτώσειςαμφιβολιώνείναιχρήσιμονα πραγματοποιούνταιαιματολογικέςήαπεικονιστικές εξετάσειςόπωςείναιηακτινογραφία,οι υπέρηχοιήημαγνητικήτομογραφία. Ηπρώιμηή υπερβολικήπραγματοποίησηεξετάσεωνείναιπερισσότερο πιθανόναοδηγήσεισευπερβολικήαντιμετώπιση ενόςπροβλήματοςπαράσελύσητου.Οιδιάφορες εξετάσειςσυμπληρώνουντηνκλινικήεξέτασητουασθενή καιόχιτοαντίθετο.Στηνπερίπτωσηπ.χ.του συνδρόμουκαρπιαίουσωλήναόπουτομέσονεύρο συμπιέζεταιστηνπεριοχήτουκαρπούηειδικήεξέταση πουαποκαλείταιηλεκτρομυογράφημαείναιπαθολογική μόνοσεπροχωρημένες περιπτώσειςκαιόχιστααρχικά στάδια.Εάνβασιστούμεεπομένωςμόνοστιςεξετάσεις είναιπιθανόναμηνδιαγνωσθείέγκαιραούτενα αντιμετωπισθείκατάλληλακάποιαπάθηση

37 Ηεπεμβατικήαντιμετώπισηεξαρτάταιαπότοείδοςκαι τηνβαρύτητατηςπάθησης. Οιπαθήσειςτουώμου αντιμετωπίζονταισυνήθωςμετηναρθροσκόπησητουώμουμε τηνοποίαδιαμέσω2-3μικρώντομώντουδέρματος είναιδυνατόνασυρραφούνοιτένοντεςπουέχουν υποστείβλάβη.Ότανοώμοςπάσχειαπόαρθρίτιδα τότεείναιδυνατόναπραγματοποιηθείαρθροπλαστικήτου ώμου,όπωςσυμβαίνεικαιστοισχίο. Στην επικονδυλίτιδατουαγκώναπραγματοποιείταιαποκόλλησητων μυώνπουέχουνυποστείβλάβηανοικτά ή αρθροσκοπικά.Στοσύνδρομοτουκαρπιαίουσωλήνα απελευθερώνεταιτομέσονεύρουπότοπική αναισθησία ενώστηνστενωτικήτενοντοελυτρίτιδααπελευθερώνεται οκαμπτήραςτένονταςτωνδακτύλων.Ηχειρουργική θεραπείαείναισχεδόνπάνταεπιτυχήςχωρίς σημαντικάπροβλήματαενώοιπιθανοίκίνδυνοιαπότην αναισθησίαείναιπλέονσπάνιοι.Ηορθήόμως θεραπεία προϋποθέτειτηνσωστήκαιέγκαιρηδιάγνωση.

38 Πώςαντιμετωπίζονταισυντηρητικάοι παραπάνωπαθήσεις Ηαντιμετώπισητωνπερισσότερωνπαθήσεωντωνάνωάκρων είναισυντηρητικήδηλαδήμηχειρουργικήκαιεξαρτάταιαπότο είδοςτουπροβλήματος.Συνήθωςηανάπαυσητουπάσχοντος άκρουμεβραχυχρόνιαλήψη αναλγητικώνφαρμάκωνσε συνδυασμόμετηνπραγματοποίησητηςκατάλληλης φυσικοθεραπευτικής και εργοθεραπευτικήαγωγής οδηγείσεθεραπεία τωνπερισσοτέρωνπαθήσεων.Εάνηπάθησηοφείλεταισε καταπόνησημίαςάρθρωσηςη προσωρινήακινητοποίησημε νάρθηκαμειώνεισημαντικάτασυμπτώματα.Στηνπερίπτωσητης επικονδυλίτιδαςτουαγκώναςσυνιστάταιέναςειδικόςνάρθηκαςμε τονοποίοελέγχεταιοπόνος. Εάντασυμπτώματαείναι ιδιαίτεραέντοναήδενυποχωρούνμετάαπότηνκατάλληλη συντηρητικήαγωγήείναιτότεπιθανόναχρειαστείη πραγματοποίησηχειρουργικήςθεραπείας.Οχρόνος αναμονής εξαρτάταιαπότηνπάθησηκαιτιςανάγκεςτουασθενήκαι κυμαίνεταιμεταξύ6και12εβδομάδων.

39 Εξάρθρημα 0 Η αποδιοργάνωση μιας άρθρωσης με συνοδό ρήξη του αρθρικού θυλάκου και των συνδέσμων αυτής ονομάζεται εξάρθρημα.

40 Αίτια 0 Οι βίαιες κινήσεις – οριακές στις αρθρώσεις όπως επίσης και τραυματισμοί αυτών είναι δυνατόν να δημιουργήσουν εξάρθρωση (αποδιοργάνωση της άρθρωσης). Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται και συνοδά κατάγματα των οστών που συμμετέχουν στην άρθρωση. Η πιθανότητα βλάβης νεύρων και αγγείων είναι αυξημένη στα εξαρθρηματα.

41 Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης 0 Η αντιμετώπιση ενός εξαρθρηματος πρέπει να είναι άμεση. Η τοποθέτηση των άκρων της άρθρωσης που έχει υποστεί εξαρθρημα πρέπει να είναι άμεση και στην ανατομική θέση. Ο έλεγχος περιφερικά της κυκλοφορίας (ψηλάφηση των αγγείων) αλλά και της αισθητικότητας (αισθάνεται το άκρο?) είναι άμεσες ενέργειες εξέτασης για τις πρώτες βοήθειες.

42


Κατέβασμα ppt "Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α. Εφηβική Ιδοπαθής Σκολίωση 0 Ο όρος ιδιοπαθής σκολίωση περιγράφει το ανώμαλο κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ, για συντομία), χωρίς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google