Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 -13 Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 -13 Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 -13 Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

2  Νερό και μυθολογία  Νερό και θρησκεία  Νερό και αθλητισμός  Νερό και φυσικό περιβάλλον  Νερό και μουσική - τέχνη

3  ΝΑΥΑΓΟΙ  ΒΡΕΓΜΕΝΟΙ  ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΙ  ICED EARTH

4  Μπάσιας Βαγγέλης  Μπεχτσόπουλος Γιάννης  Ντότσι Ρόμπερτ  Ξουπάς Δημήτρης  Παναγιωτίδης Δημήτρης  Σιμονιάν Αρκάδης  Η γοργόνα είναι δημιουργία του Γιάννη Μπεχτσόπουλου

5 Νερό και Μυθολογία

6  Στην Ελληνική μυθολογία ο Ποσειδώνας είναι ο θεός της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών και των πόσιμων νερών.  Σαν θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας ταξίδευε με το χρυσό άρμα του πάνω στα κύματα, που άνοιγαν χαρούμενα στο πέρασμά του, ενώ γύρω του έπαιζαν δελφίνια. Σύμβολό του ήταν η τρίαινα με την οποία μπορούσε τόσο να δημιουργεί τρικυμίες όσο και να ηρεμεί τα νερά. Θεωρούνταν προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων κι ακόμα του προσφέρονταν θυσίες και επικλήσεις για τη σταθερότητα του εδάφους και την ασφάλεια των κτιρίων, ενώ τιμούνταν και με ιπποδρομίες.

7  Οι Νηρηίδες, κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν νύμφες, που προσωποποιούσαν τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά της θάλασσας. Ήταν κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδας και εξ αυτής εγγονές του Ωκεανού. Ήταν γύρω στις πενήντα, ενώ έφταναν και τις εκατό, κατά άλλη άποψη.

8 Σειρήνες  Οι Σειρήνες ήταν γυναικείες θεότητες που σχετίζονταν με το νερό, τον έρωτα και το θάνατο. Ακριβέστερα όμως φέρονται ως θαλάσσιοι δαίμονες της Ελληνικής Μυθολογίας. Απεικονίζονταν με ανθρώπινο γυναικείο κεφάλι και σώμα αρπακτικού πουλιού.

9  Κατά το μύθο οι Σειρήνες ήταν θαλάσσιες νύμφες (Ναϊάδες) συνοδοί της Περσεφόνης. Όταν τη Περσεφόνη την απήγαγε ο Άδης η μητέρα της, Δήμητρα τους έδωσε σώμα πτηνών για να τη βοηθήσουν στην αναζήτηση. Όταν πλέον δε κατάφεραν να τη βρουν εγκαταστάθηκαν σε ένα νησί από όπου με το πανέμορφο τραγούδι τους προσείλκυαν τους ναύτες των πλοίων που πλησίαζαν στην περιοχή τους και προκαλούσαν στην συνέχεια την καταστροφή τους.

10 Οι Σειρήνες στην Οδύσσεια  Ο Οδυσσέας είχε ενημερωθεί από την Κίρκη για το γοητευτικό τραγούδι τους με το οποίο παγίδευαν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες, που πλησιάζοντας είτε ξεχνούσαν τον προορισμό τους, είτε κατασπαράζονταν απ΄ αυτές, κι έτσι διέταξε σε όλο το πλήρωμα του να βάλουν κερί στα αυτιά τους ώστε να μην ακούν το τραγούδι των Σειρήνων, ενώ ό ίδιος ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι ώστε όταν ακούσει το τραγούδι τους να μη παρασυρθεί στη γοητεία τους.

11 Στους πρόποδες των βουνών του Σουλίου είναι οι πηγές του Αχέροντα. Μέσα σε ένα τοπίο απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους. Ποταμός της λύπης, ο Αχέροντας, κουβαλάει στα νερά του πλήθος μυθολογικών αναφορών και μεταφυσικά ανεξήγητα.

12  Συναντάται και με την ονομασία Μαυροπόταμος, επειδή σύμφωνα με την μυθολογία, οι Τιτάνες για να ξεδιψάσουν ήπιαν νερό από τον Αχέροντα και ο Δίας θυμωμένος, μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. Ο ποταμός αυτός έχει βάλει την σφραγίδα του σε δύο ιστορικές περιόδους και έχει συνδέσει το όνομά του με την διπλή υπόσταση του ανθρώπου. Την ύλη και την ψυχή, την ζωή και τον θάνατο. Στην νεότερη ιστορία, τα νερά του έδιναν ζωή στους Σουλιώτες, ενώ κατά την αρχαιότητα ήταν ο προθάλαμος του Κάτω Κόσμου. Ήταν η τελευταία διαδρομή για τις ανθρώπινες ψυχές.

13  Η λίμνη Αχερουσία, είχε μυστικές σπηλιές και έλη καλυμμένα από την ομίχλη. Γνωστή και ως 'Αορνο λίμνη, δηλαδή λίμνη που αναδίδει δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, επικίνδυνες ακόμα και για τα πουλιά που πετούνε από πάνω της- κάτι που πιθανόν οφειλόταν στα σαπισμένα φυτά μέσα στα έλη.

14  Η Αχερουσία είναι κατά τη μυθολογία η «χώρα του Άδη».  Εδώ στη λίμνη Αχερουσία, στον Αχέροντα ποταμό πίστευαν ότι υπάρχει μια από τις εισόδους για τον Άδη (Πύλες του Άδη). Ο Χάρων (γιος του Ερέβους και της Νύκτας) ήταν ο βαρκάρης που κουβαλούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη και έπαιρνε τον οβολό που έβαζαν στα χείλη του νεκρού οι συγγενείς.

15

16  Το νερό το συναντάμε στην παλαιά Διαθήκη στον κατακλυσμό του Νώε.  Το συναντάμε επίσης στη διάβαση της Ερυθράς θάλασσας.

17  Αλλά και στην πορεία των Ισραηλιτών μέσα στην Έρημο. Όταν δίψασε ο λαός, ο Μωυσής χτύπησε ένα βράχο με το ραβδί του και εκείνος έβγαλε νερό.

18  Στην Καινή Διαθήκη έχουμε τον Ιωάννη τον Πρόδρομο να βαπτίζει τον Ιησού Χριστό στον Ιορδάνη ποταμό. Το γεγονός αυτό γιορτάζεται τα Θεοφάνεια όπου ο ιερέας αγιάζει τα ύδατα και λέει «και αγίασον το ύδωρ τούτο». Κάποιοι άνδρες πέφτουν στο νερό και προσπαθούν να πιάσουν το σταυρό που έριξε ο ιερέας.

19  Στο γάμο της Κανά ο Χριστός έκανε το πρώτο του θαύμα. Είχε τελειώσει το κρασί και ρώτησαν τον Ιησού, τι θα γίνει. Εκείνος τους είπε να γεμίσουν τις κανάτες με νερό και να τις φέρουν. Προσευχήθηκε και έγινε το νερό κρασί.

20  Έχουμε επίσης την κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Ήταν μια κολυμπήθρα που είχε ιαματικό νερό. Μια φορά το χρόνο κατέβαινε ένας άγγελος ανακάτευε το νερό και όποιος έμπαινε πρώτος γινότανε καλά, όποια αρρώστια κι αν είχε.

21  Το νερό παίζει μεγάλο ρόλο και στην εκκλησιαστική ζωή. Όλοι οι χριστιανοί βαπτίζονται με νερό γιατί είναι σύμβολο καθαρότητας (αφού απαλλάσσεται από κάθε αμαρτία), ζωτικότητας ( αναγεννάται στη ζωή του πνεύματος) και καταστροφής (θάβει τον παλιό θνητό άνθρωπο).

22  Αποστολίδης Νίκος  Γεωργιάδης Λουκάς  Γκεΐκης Δημήτρης  Γκεΐκης Στέλιος

23  Το water polo είναι ένα άθλημα το οποίο παίζεται μέσα στο νερό. Αποτελείται από δυο ομάδες που η κάθε ομάδα αποτελείται από 7 παίχτες ένα τερματοφύλακα και 6 μέσα. Αποτελείται από 4 ημίχρονα 8 λεπτά το κάθε ημίχρονο. Παίζεται με μια μπάλα, η κάθε ομάδα πρέπει να σκοράρει στο αντίπαλο τέρμα και όποια ομάδα βάλει τα πιο πολλά goal είναι η νικήτρια.

24  Κατάδυση είναι ένα κολυμβητικό αγώνισμα που περιλαμβάνει κατάδυση βάθους, κολύμβηση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το λεγόμενο μακροβούτι, και την καλλιτεχνική ή αγωνιστική κατάδυση.

25  Κολύμβηση είναι το άθλημα που έχει κύριους τρόπους κολύμβησης οι οποίοι είναι οι εξής:  1.Η πρήνης (μπρούμητα)  2.Η πλάγια κολύμβηση  3.Η ύπτια κολύμβηση(ανάσκελα).  4. Όρθια κολύμβηση

26  Η Ιστιοπλοΐα είναι ναυτικό αγώνισμα στο οποίο διάφορα σκάφη κινούνται με την ενέργεια του ανέμου στα ιστία.  Η ταχύτητα που πετυχαίνουν τα σκάφη είναι ανάλογη με την ένταση του ανέμου και το κυματισμό. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν ρεκόρ στην ιστιοπλοΐα.

27  Το κανόε καγιάκ είναι ναυτικό άθλημα που διεξάγεται σε λίμνη, ποτάμι ή κωπηλατοδρόμιο με δύο τύπους σκαφών: κανόε (canoe ο αθλητής κωπηλατεί γονατιστός με μονό κουπί στη μια μεριά της λέμβου) και καγιάκ (kayak ο αθλητής κωπηλατεί καθιστός με διπλό κουπί ), στα οποία αγωνίζονται ένας, δύο ή τέσσερις αθλητές. Κατά καιρούς έχουν γίνει αγωνίσματα με διάφορα μεγέθη σκαφών και σε ποικίλες αποστάσεις για άνδρες και γυναίκες.

28  Υδατογραφία είναι τεχνική ζωγραφικής, το όνομα της οποίας οφείλεται στο γεγονός ότι τα χρώματα που χρησιμοποιούνται διαλύονται στο νερό.  Η τεχνική της υδατογραφίας είναι δύσκολη, επειδή τα χρώματα απλώνουν πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια.  Είναι η αρχαιότερη τεχνική ζωγραφικής. Τα πρώτα έργα τέχνης των σπηλαίων μπορούν να θεωρηθούν ως υδατογραφίες καθώς και των κατακομβών.

29  Κάμπας Χρήστος  Καρακούτας Γιώργος  Καρπώνης Κώστας  Μανής Θανάσης  Ο καρχαρίας είναι δημιουργία του Χρήστου Κάμπα

30  Η βροχή είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ξαναγυρίζει το νερό στη γη, αφού διανύσει τον υδρολογικό κύκλο.  Η ένταση της βροχόπτωσης μετριέται με βάση τα χιλιοστά βροχής που πέφτουν ανά ώρα και μετριέται με ειδικό όργανο,το βροχόμετρο.  Οι Μετεωρολόγοι ανάλογα με την ένταση της βροχόπτωσης την διακρίνουν στις ακόλουθες κατηγορίες ανάλογα με το παρατηρούμενο ύψος βροχής :  Ασθενής : < 2 m/h  Μέτρια : 2-6 m/h  Ισχυρή : >6m/h

31  Η θάλασσα είναι το υγρό στοιχείο της φύσης που έχει χιλιοτραγουδηθεί, έχει υμνηθεί, αλλά και έχει μισηθεί από πολλούς ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

32  Με τη θάλασσα είναι άρρηκτα δεμένη η ύπαρξη φάρων.  Για κάθε ναυτικό, «φάρος» σημαίνει ελπίδα, αισιοδοξία και ασφάλεια της ρότας του. Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα θέμα που θέλοντας και μη, αγγίζει πάντα κάποιες λεπτές χορδές της ψυχής μας.

33  Ένα απ’τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, είναι αυτό των σφουγγαράδων.  Η Κάλυμνος έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη σαν τόπος δυτών και σφουγγαράδων.

34  Πριν λίγες δεκαετίες οι δύτες καταδύονταν «γυμνοί» χωρίς δηλαδή να φορούν το ειδικό προστατευτικό σκάφανδρο και μάθαιναν την τέχνη τους με τρόπο εμπειρικό.  Αυτοί ήταν οι περίφημοι βουτηχτάδες.

35  Ωστόσο σήμερα το σημαντικότερο γεγονός που αφορά τη θάλασσα, είναι η μόλυνσή της.  Διάφορες είναι οι αιτίες. Μερικές απ’αυτές είναι :  Οι χημικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα.  Οι διαρροές πετρελαίου.  Η ρίψη απορριμμάτων.  Τα βυθισμένα πυρηνικά απόβλητα.  Τα στερεά και οικιακά απόβλητα κ.α.

36

37  Αμοιρίδης Βασίλης  Παστουρματζή Μαρία  Σαββίδης Νίκος  Σαλαβέας Κώστας  Σιρέτη Μαρία

38  Η Ατλαντίδα είναι ένα μυθικό νησί που πρωτοαναφέρθηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας».  Στην περιγραφή του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα, που βρίσκεται «πέρα από τις Ηράκλειες στήλες», ήταν μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Λυβικής, περίπου 9.000 χρόνια πριν στον Σόλωνα (δηλαδή κατά το 9560 π.Χ.). Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εισβάλει στην Αθήνα, η Ατλαντίδα βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος «σε μια μόνο ημέρα και νύχτα ατυχίας».

39  Επειδή είναι μια ιστορία που ενσωματώνεται στους διαλόγους του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα θεωρείται γενικά ως παραβολή που κατασκευάστηκε από τον Πλάτωνα για να εξηγήσει τις πολιτικές του θεωρίες. Αν και η ιστορία του Πλάτωνα φαίνεται σαφής στους περισσότερους μελετητές, μερικοί προτείνουν ότι η περιγραφή του είναι εμπνευσμένη από παλαιότερες παραδόσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Πλάτωνας βασίστηκε σε προηγούμενα γεγονότα, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή τον Τρωικό Πόλεμο. Ωστόσο καινούργιες μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει πιθανότητα να υπήρξε η Ατλαντίδα στον Ατλαντικό ωκεανό και ο Πλάτωνας να έλεγε την αλήθεια.

40  Το Τρίγωνο των Βερμούδων, επίσης γνωστό ως Τρίγωνο του διαβόλου, είναι μια περιοχή στο δυτικό τμήμα του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού, όπου ένας αριθμός αεροσκαφών και πλοίων λέγεται ότι έχουν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

41  Διάφοροι αστικοί μύθοι έχουν αποδώσει αυτές τις εξαφανίσεις σε παραφυσική δραστηριότητα ή σε εξωγήινα όντα. Τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των περαστικών περιγράφηκαν ανακριβώς ή  «διανθίστηκαν» από μεταγενέστερους συγγραφείς, και πολλές επίσημες υπηρεσίες έχουν δηλώσει ότι ο αριθμός και η φύση των εξαφανίσεων στην περιοχή είναι παρόμοια με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του ωκεανού. Οι πλευρές του τριγώνου έχουν μήκος 1.000 ναυτικά μίλια η καθεμιά και το ύψος του είναι 886μίλια.

42

43

44

45

46

47  Πολύτιμη ήταν η βοήθεια από τις καθηγήτριες κ. Αμπεριάδου Δ. και κ. Παλαιολόγου Β.  Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 -13 Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google