Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ 6. ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΙΠΩΔΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ 6. ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΙΠΩΔΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ 6

2 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΙΠΩΔΗ ΙΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΑΡΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ ΖΩΗΣ. Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΗ, ΕΝΩ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΟΥΤΕ ΑΠΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΘΗΝΗ. ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΟ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝ ΒΑΡΟΣ ΣΥΧΝΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.

3 ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ-ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ - ΥΨΗΛΗ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ, ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ ΩΣ ΥΠΕΡΒΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ. ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ-ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ- ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 5 % ΕΩΣ 30 % ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΙΔΑΝΙΚΟΥ Η’ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ, ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.

4 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Α.ΕΞΩΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ. ΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΑ.

5 ΣΧΗΜΑΤΙΚΑ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ: ΕΞΩΓΕΝΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΓΕΝΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΞΩΓΕΝΗΣ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΟΤΑΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ - ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΝΟΣΗΜΑΤΑ Κ.Λ.Π. ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΝΔΟΓΕΝΩΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 5-10%, ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 90-95% ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΕΣ. ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΓΕΝΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ (ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ - ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ) ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.

6 ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΠΑΝΙΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ, ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ, ΣΤΟ 99% ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ. Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΘΕΡΜΙΔΩΝ. ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 25% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ, ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟΥ. ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΩΕΙ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ.

7 ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΚΟΙΝΗ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΟΣΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΑΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΕΩΝ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΧΥΝΕΙ. ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 5-10% ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΔΟΓΕΝΗ ΑΙΤΙΑ (ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ, ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΑΔΕΝΩΝ) ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟ.

8 Β. ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ -ΑΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ - ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΣΑΦΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ. 1)ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ -ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ- ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΛΙΠΩΔΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ. 2)ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΩΝ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΩΝ (ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ)

9 3)Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΩΔΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΗ). 4)Η ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΑΦΟΥ ΚΑΘΕ ΚΥΤΤΑΡΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ» ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΙΠΟΥΣ. 5)ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ - ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ - ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΩΝ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΣ ΕΚΤΟΥΤΟΥ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ

10 6)Η ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ. 7)ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (ΑΥΞΗΜΕΝΗ Π.Χ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΜΕ ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΗ ΛΙΠΩΔΗ ΚΥΤΤΑΡΑ) ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.

11 Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΩΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 20 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ. Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΩΝ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΩΝ. Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ.

12 Γ.ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ: 1)ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ : Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗ Η’ ΑΝΔΡΟΕΙΔΗΣ Η’ ΑΝΔΡΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΤΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ Η’ ΓΛΟΥΤΙΑΙΑ Η’ ΜΗΡΙΑΙΑ Η’ ΓΥΝΑΙΚΟΕΙΔΗΣ Η’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.

13 ΟΙ ΤΥΠΟΙ 2 ΚΑΙ 3 ΟΡΙΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ ΔΗΛ. W/Η, ΟΠΟΥ W=ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΣΧΙΩΝ. ΟΤΑΝ W /Η > 1.0 ( ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ) ΚΑΙ 0.85(ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ) ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΝΩ ΟΤΑΝ W/Η. < 0.85 ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΛΟΥΤΙΑΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.

14 Δ.ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ CΤ- SCANNING, ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΔΥΟ ΑΛΛΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, ΤΗΝ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΑΦΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΛΙΠΟΥΣ, Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΙΣΤΟ.

15 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΤΗΣ ΓΛΟΥΤΙΑΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΗ. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΟΥΤΙΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΠΛΑΧΝΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΛΙΠΟΥΣ.

16 ΕΤΣΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝΔΟΚΟΙΛΙΑΚΟ ΛΙΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΛΟΓΟΣ W/Η ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΠΩΔΗ ΚΥΤΤΑΡΑ (ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΣ )ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΕΙΚΤΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΟΥΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΛΙΠΟΥΣ.

17 Ε. ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ Η ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Π.Χ. ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ Η ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ, ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ, Ο ΔΕΙΚΤΗΣ BROCA, Ο Δ.Μ.Σ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ: ΗΠΙΑ Η’ 1ΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ-Δ.Μ.Σ. 30,0- 34,9KG/M 2 ΜΕΤΡΙΑ Η’ 2ΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ- Δ.Μ.Σ. 35,0-39,0 KG/M 2 ΣΟΒΑΡΗ Η’ 3ΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ- Δ.Μ.Σ. > 40,0 KG/M 2

18 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ Δ.Μ.Σ. ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ W/Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΔΗΛ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 94 CM ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80 CM ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΥΠΕΡΒΑΡΑ ΑΤΟΜΑ.

19 ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟΝ 3 % ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ 5 % ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΛΕΠΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ, ΕΝΩ 37 % ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ 67 % ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ. Ο SHELDON, ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΣ, ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΝΔΟΜΟΡΦΙΚΟΣ, ΜΕΣΟΜΟΡΦΙΚΟΣ, ΕΚΤΟΜΟΡΦΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ.

20 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ SHELDON ΟΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΙΝΑΙ: ΕΝΔΟΜΟΡΦΙΚΟΣ : ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ (ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ) ΕΧΕΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΝΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ, ΧΑΜΗΛΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ, ΕΥΚΟΛΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΥΤΟΥ.

21 ΜΕΣΟΜΟΡΦΙΚΟΣ : ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ ΚΑΙ ΜΥΕΣ. ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΦΑΡΔΕΙΣ ΩΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ. ΕΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΙΠΟΥΣ, ΜΕΤΡΙΟ ΠΡΟΣ ΥΨΗΛΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ. Η ΑΥΞΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ. ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

22 ΕΚΤΟΜΟΡΦΙΚΟΣ : ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΟΣ ΚΑΙ ΓΩΝΙΩΔΗΣ, ΜΕ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΚΡΑ, ΣΤΕΝΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΚΑΝΗ. ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ, ΜΙΚΡΗ ΟΣΤΙΚΗ ΜΑΖΑ, ΥΨΗΛΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΜΥΪΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΥΪΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ 6. ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΙΠΩΔΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google