Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤ΄1 ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΜΝΩΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤ΄1 ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΜΝΩΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤ΄1 ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΜΝΩΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ  ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2008 - 2009

3 Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΗΘΑΝΙΑ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΙΧΕ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ. ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΒΗΘΑΝΙΑ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΝΕΚΡΟΣ. ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΡΘΑ & ΜΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ. ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, ΦΩΝΑΞΕ {ΛΑΖΑΡΕ ΔΕΥΡΟ ΕΞΩ}. Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ...

4

5 Όταν ο Χριστός έμαθε ότι ο φίλος του ο Λάζαρος ήταν άρρωστος, πήγε στην Βηθανία. Φτάνοντας πληροφορήθηκε ότι ο Λάζαρος είχε πεθάνει. Οι αδερφές του οδήγησαν το Χριστό στον τάφο του. Ο Χριστός στάθηκε έξω από την πόρτα και είπε «Λάζαρε δεύρο έξω». Και ο Λάζαρος βγήκε από τον τάφο ζωντανός και άρχισε να περπατάει!!!!

6

7 Την Κυριακή των Βαΐων ο Χριστός πήγε στα Ιεροσόλυμα καθισμένος πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Ο κόσμος Τον υποδέχτηκε στρώνοντας στη γη Βάϊα επειδή Τον θεωρούσαν επίγειο βασιλιά που θα τους ελευθέρωνε από το Ρωμαϊκό ζυγό και Τον υποδέχτηκαν με την κραυγή: >. Την Κυριακή των Βαΐων κάθε χρόνο παίρνουμε στην εκκλησία κλαδιά ελιάς, δάφνες ή Βάια, δηλαδή τα απαλά κλαδιά των φοινίκων.

8

9 Ο Νυμφίος της εκκλησίας μας είναι ένας ταπεινός και πονεμένος. Ένας Νυμφίος που αγαπάει και θυσιάζεται ως θανάτου για το αντικείμενο της αγάπης του. Τον βλέπουμε στην εικόνα καταφρονεμένο από τους ανθρώπους που δεν τον αγάπησαν. Το πανίερο κεφάλι του καταματωμένο γέρνει στα δεξιά με πόνο και αξιοπρέπεια, στεφανωμένο με το πολύτιμο στεφάνι του μαρτυρίου, που κάθε αγκάθι του οργώνει βάναυσα το ουράνιο πρόσωπο του. Μια γαλήνη που διδάσκει ότι και η υπέρτατη οδύνη και ο απόλυτος πόνος εκμηδενίζονται, όταν η αγάπη κινεί τα νοήματα της συμπεριφοράς.

10 Αυτός ο πονεμένος Νυμφίος είναι αξιοθρήνητος για τη λογική του κόσμου και όμως είναι αξιολάτρευτος για τη λογική του πιστού, γιατί ο πιστός γνωρίζει ότι ο πόνος του Λυτρωτή είναι χαρά του λυτρωμένου και το αίμα του δικαίου είναι τροφή και φάρμακο αθανασίας. Σημάδι νίκης για τον άνθρωπο που θα ποτίσει την ύπαρξή του με αυτό το αίμα.

11 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ Την μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε τη νίψη των ποδιών των Αποστόλων από τον κύριο. Επίσης γιορτάζουμε και το Μυστικό Δείπνο. Την ίδια μέρα ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό. Η μεγάλη Πέμπτη είναι μία ξεχωριστή μέρα για κάθε Χριστιανό.

12 ΤΤην ημέρα αυτή γιορτάζουμε την ανάμνηση των Παθών του Κυρίου, κυρίως της σταυρώσεως και του μαρτυρικού θανάτου Του Κυρίου.

13  Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις. Ράπισμα κατεδέξατο, ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Ήλοις προσηλώθη, ο νυμφίος της Εκκλησίας. Λόγχη εκεντήθη, ο υιός της Παρθένου. Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ. Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

14  Τη Μεγάλη Παρασκευή οι χριστιανοί όλου του κόσμου ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Είναι η μέρα των Παθών του Κυρίου. Οι Ιουδαίοι μαστίγωσαν, έβρισαν, έπτησαν και φόρεσαν στο Χριστό ένα αγκάθινο στεφάνι και φόρτωσαν στον ώμο του το σταυρό για να σταυρωθεί στο Γολγοθά. Ο Υιός του Θεού σταυρώνεται από τους αμαρτωλούς ανθρώπους και δέχεται να πάρει στους ώμους του τις αμαρτίες όλου του κόσμου. Πάνω στον σταυρό ζήτησε νερό και του έδωσαν ξύδι και με τη λόγχη τρύπησαν την πλευρά του για να σιγουρευτούν ότι είχε πεθάνει.

15

16 Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι κοπέλες του χωριού ή της πόλης πάνε στην εκκλησία και στολίζουν τον επιτάφιο. Την νύχτα τρεις κοπέλες παριστάνουν τις μυροφόρες και ρίχνουν πέταλα από λουλούδια πάνω στον επιτάφιο. Μετά ρίχνουν και λίγο μύρο. Στα χωριά αλλά και στις πόλεις οι άνθρωποι περνούν και φιλούν τον τάφο του Χριστού. Μετά στα χωριά 4 άντρες παίρνουν τον επιτάφιο και κάνουν 1 γύρω του χωριού.

17 Το κάνουν αυτό για να προσκυνούν οι άρρωστοι που δεν μπόρεσαν να πάνε στην λειτουργία. Μετά πάνε ξανά στην εκκλησία και ο ιερέας ρίχνει ευλογημένη δάφνη από τον Θεό. Οι άνθρωποι παίρνουν αυτή τη δάφνη και την μεταφέρουν στα σπίτια τους.

18 Την Μεγάλη Παρασκευή την νύχτα ντύνουν όλες τις εικόνες με μαύρο ρούχο. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί οι άνθρωποι πάνε στην εκκλησία και χτυπάνε τους σκάμνους και πέφτει κάτω το μαύρο ρούχο κάτω και φαίνεται και πάλι το ωραίο χρώμα των εικόνων γιατί αναστήθηκε ο Χριστός. Μετά ο ιερέας συνεχίζει κανονικά την λειτουργία. Αυτό μας θυμίζει το γεγονός με τις Μυροφόρες, που πήγαν να αλείψουν το σώμα του Χριστού με μύρο. Όταν πήγαν εκεί είδαν τον τάφο του Χριστού ανοικτό. Ένας άγγελος τους είπε ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Αυτές πήγαν τρεχάτες να το πουν σε όλο το χωριό αλλά και σε όλο τον κόσμο. Όπως όλοι ξέρουμε το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα των νηστειών. Το Σάββατο την νύχτα δεν νηστεύουμε γι αυτό και τρώμε σούπα όπως αυγολέμονη, τραχανά και άλλα.

19

20

21

22  Το Μεγάλο Σάββατο γιορτάζουμε την ανάσταση του Χριστού. Όταν αναστήθηκε ανάστησε τον Αδάμ και την Εύα. Ο Χριστός νίκησε τον Άδη και ελευθέρωσε τις κρατημένες ψυχές. Στις εκκλησίες το πρωί του Σαββάτου κατεβάζουν τα μαύρα από τις εικόνες. Τα μεσάνυχτα ακούγεται ο Καλός Λόγος και το Χριστός Ανέστη


Κατέβασμα ppt " ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤ΄1 ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΜΝΩΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google