Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ

2 ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

3 ΓΕΝΙΚΑ Η μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, διότι η ασφαλής κίνηση του οχήματος, η εμπλοκή σε συμβάν και η αντιμετώπιση του, διαφέρουν σε σχέση με τα υπόλοιπα, καθώς δημιουργούνται πολύ περισσότεροι κίνδυνοι, με απρόβλεπτες συνέπειες στους εμπλεκόμενους και στο περιβάλλον.

4 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Στο πλαίσιο της ασφαλούς κίνησης των οχημάτων, περιλαμβάνονται οι έλεγχοι φορτηγών, είτε από μόνο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, είτε από κοινού με τα Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου.

5 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Στην ασφαλή κίνηση μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων το όχημα έχει διπλό ρόλο, αφενός ως καθ' αυτό όχημα όπως τα υπόλοιπα και αφετέρου λόγω των ειδικών μετασκευών που πρέπει να έχει, για τα εμπορεύματα που μεταφέρει. Για τον λόγο αυτό διαθέτει ανάλογες πιστοποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ομοίως και ο οδηγός κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις, κατέχοντας ανάλογη πιστοποίηση περιορισμένης διάρκειας.

6 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Κατά την διάρκεια αυτού του ελέγχου, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας ελέγχει όχημα και οδηγό όπως στις υπόλοιπες περιπτώσεις και αναζητεί τις πιστοποιήσεις οχήματος και οδηγού. Λόγο μη διασύνδεσης βάσεων δεδομένων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλαστότητα των πιστοποιητικών, αφού στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες περιπτώσεις. Επαφίεται στην εμπειρία του Αστυνομικού η εξακρίβωση των στοιχείων.

7 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Δεν υπάρχουν εξειδικευμένες γνώσεις για την πρόσδεση και αποθήκευση του φορτίου, όπως και αν το φορτίο που μεταφέρεται είναι αυτό που αναγράφεται στα δελτία μεταφοράς. Και εδώ υπήρχαν στο παρελθόν περιπτώσεις, όπου μεταφερόταν βενζίνη αντί για βιομηχανικά λάδια

8 ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ20142015 ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ744746 ΣΟΒΑΡΑ895917 ΕΛΑΦΡΑ10.0379.854 ΣΥΝΟΛΟ11.67611.517

9 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 201455 201575

10 ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΕΤΟΣΦΔΧΦΙΧ 201451.311302.399 2015149.836235.111

11 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ Στις περιπτώσεις αυτές οι Αστυνομικοί είναι παντελώς απροστάτευτοι. Αγνοούν το φορτίο, τα μέτρα προστασίας, ενώ ακόμα και αν αναζητήσουν το φορτίο μέσω των πινακίδων σήμανσης, περνά αρκετός χρόνος, αφού η επικοινωνία γίνεται μέσω ασυρμάτου με το κεντρικό συντονιστή, ο οποίος πρέπει να επικοινωνήσει με την πυροσβεστική για να συλλέξει στοιχεία και να δώσει πληροφορίες. Ο χρόνος τρέχει, οι συνέπειες πολλαπλασιάζονται. Αν υπάρχει διαρροή φορτίου που δημιουργεί πρόβλημα,τότε διακόπτεται η κυκλοφορία.

12 ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει διαρροή φορτίου, το όχημα συνεχίζει κανονικά την πορεία του; Συνήθως ναι. Δεν έχει ελεγχθεί από κανένα ειδικό εάν το φορτίο μετακινήθηκε, με τρόπο που να μην εξασφαλίζει ασφαλή κίνηση, ώστε σε περίπτωση δεύτερου συμβάντος να υπάρχουν δυσανάλογες επιπτώσεις. Εξακολουθεί να ισχύει η πρώτη βεβαίωση του υπευθύνου φόρτωσης.

13 ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ Σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή φορτίου, ποιος το συλλέγει; Αν η διαρροή γίνει σε αυτοκινητόδρομο, ίσως βρεθεί λύση από τις παραχωρησιούχες εταιρείες. Αν γίνει εκτός, τα πράγματα δυσκολεύουν. Αρμόδιος συντήρησης οδοστρώματος, ο οποίος θα ενεργήσει, δύσκολο να βρεθεί. Μέχρι τις 15:00 υπάρχει ελπίδα, μετά ;

14 ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ Δεν λείπουν περιστατικά στάθμευσης τέτοιων οχημάτων σε κατοικημένες περιοχές, όπου δεν μπορούμε να επιληφθούμε με τον γενικό κανόνα απαγόρευσης στάθμευσης.

15 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ Μας λείπει η πληροφορία, ώστε να αντιμετωπίσουμε το συμβάν με τις λιγότερες συνέπειες.

16 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Μας λείπουν πληροφορίες, στοιχειώδεις εξειδικευμένες γνώσεις, συντονισμός. Ίσως θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε νέες τεχνολογίες, από κοινού με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Οι από κοινού έλεγχοι με τα Μ.Κ.Ε. θα προσέφεραν πολλά στην πρόληψη, καθώς θα συμμετείχε έμπειρος και εξειδικευμένος επιστήμονας, δημιουργώντας στους ελεγχόμενους την βεβαιότητα επαγγελματικών ελέγχων, που οδηγούν στην αποτροπή παραβάσεων.

17 ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ Γνωρίζουμε ότι και οι υπόλοιπες συναρμόδιες Υπηρεσίες προσπαθούν για την επίλυση των προβλημάτων και ήδη έχουν υπάρξει συσκέψεις. Πιστεύουμε γρήγορα να λυθούν τα προβλήματα. Σας ευχαριστώ.

18 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ/ΑΕΑ


Κατέβασμα ppt "ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google