Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ’ ΤΑΞΗΣ :. Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Πριν από κάπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα πελώριο νέφος σκόνης και αερίου στροβιλιζόταν μέσα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ’ ΤΑΞΗΣ :. Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Πριν από κάπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα πελώριο νέφος σκόνης και αερίου στροβιλιζόταν μέσα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ’ ΤΑΞΗΣ :

2 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Πριν από κάπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα πελώριο νέφος σκόνης και αερίου στροβιλιζόταν μέσα στο Σύμπαν.Ένα άστρο εκεί κοντά εξερράγη και τα αέρια που απελευθερώθηκαν απ’αυτό συμπιέσανε τούτο το νέφος, το οποίο άρχισε έτσι να μαζεύει.Ύστερα η ίδια η βαρύτητα του νέφους το έκανε να εξακολουθεί να συστέλλεται.Καθώς συστελλόταν,γινόταν ολοένα θερμότερο.Τελικά,το κέντρο του νέφους έγινε τόσο θερμό,που το υλικό μέσα στο κέντρο άρχισε να αλλάζει.Οι αλλαγές αυτές προκαλούσαν περισσότερη θερμότητα.Το κέντρο του νέφους « έπιασε φωτιά » και έγινε ο Ήλιος.Στοίβες υλικού στην εξωτερική στεφάνη του νέφους συμπυκνώθηκαν η καθεμιά χωριστά και έγιναν οι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος.

3  Τι άραγε συνέβη στο κέντρο του νέφους για να πιάσει ο Ήλιος φωτιά;Ας συγκρίνουμε τον Ήλιο με μια βόμβα υδρογόνου.Μέσα σε μια βόμβα υδρογόνου αναπτύσσεται θερμότητα.Αυτό κάνει τα άτομα του υδρογόνου να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο,να κολλάνε το ένα στο άλλο,ή να συντήκονται και να μετατρέπονται σε ήλιον.Αυτή η σύντηξη παράγει κολοσσιαία ενέργεια.Ε,λοιπόν,ο Ήλιος είναι κατά τα τρία τέταρτά του υδρογόνο.Το κέντρο του Ήλιου είναι τόσο θερμό,που το υδρογόνο συντήκεται και μετατρέπεται σε ήλιον.Αυτό δημιουργεί την ενέργεια που διαρρέει από την επιφάνεια του Ήλιου ως φως και θερμότητα.Μπορούμε να πούμε ότι ο Ήλιος είναι μια γιγάντια βόμβα υδρογόνου που δεν έπαψε να εκρηγνύεται επί δισεκατομμύρια χρόνια.Ευτυχώς η βαρύτητα του Ήλιου διατηρεί τη συνοχή του και συγκρατεί την έκρηξη μέσα σε ορισμένα όρια.

4

5 Ο ΗΛΙΟΣ ΜΑΣ-ΕΝΑ ΚΟΙΝΟΤΑΤΟ ΑΣΤΡΟ ☼Άστρα υ π άρχουν σε όλα τα μεγέθη. Ο Ήλιος μας είναι μέσου μεγέθους και π ολύ κοινός. Όταν ένα άστρο έχει διαμορφωθεί, η θερμότητα π ου π αράγει με π υρηνική σύντηξη το διαστέλλει αρκετά ώστε να αντισταθμίζει τη συστολή α π ό τη βαρυτική έλξη. Το άστρο μένει σταθερό και δεν αλλάζει π ολύ ε π ί εκατομμύρια χρόνια. Ο Ήλιος μας λάμ π ει ήδη κά π ου 4,5 δισεκατομμύρια αι είναι μόλις μεσήλικας. Θα συνεχίσει να λάμ π ει για άλλα π έντε π ερί π ου δισεκατομμύρια χρόνια. Το υδρογόνο στο κέντρο του μετατρέ π εται αργά σε ήλιον και η π αραγόμενη θερμότητα μας δίνει φως και ζεστασιά και κάνει δυνατή τη ζωή π άνω στη Γη.

6 Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ: ☺Σπυρωτά κύματα: Η επιφάνεια του Ήλιου δεν είναι ομαλή.Μερικά τμήματά της είναι πάντα υψωμένα,ενώ άλλα είναι βουλιαγμένα.Μοιάζει λιγάκι με το νερό γήινου ωκεανού που ανεβοκατεβαίνει σε κύματα.Αποτέλεσμα αυτής της ύψωσης και βύθισης είναι να φαίνεται η επιφάνεια του Ήλιου σαν ν’αποτελείται από κόκκους,σπυριά ή κοκκιοκύτταρα ύλης στενά συνδεόμενα μεταξύ τους.Ο κάθε κόκκος φαίνεται μικρός σε μας τους γήινους,αλλά έχει κατά μέσον όρο διάμετρο κοντά στα 1000χλμ.!Αν και είναι όμως τόσο μεγάλος,δε ζει για πολύ.Ο καθένας διαρκεί γύρω στα οχτώ λεπτά.Ύστερα,ένας άλλος σχηματίζεται,όπως οι φυσαλίδες που δεν παύουν να αντικατασταίνουν η μια την άλλη μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.Οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχουν σε κάθε στιγμή τέσσερα εκατομμύρια κόκκοι πάνω στην επιφάνεια του Ήλιου!

7 ☺Κηλίδες και αναλαμπές: Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ήλιου είναι πάνω από 7000 οC.Στο κέντρο,είναι περίπου 14.000.000 οC.Αλλά η κεντρική αυτή θερμότητα ρέει προς τα έξω πολύ αργά.Στην επιφάνεια του Ήλιου αυτή η θερμική ενέργεια είναι πολύ κινητική.Εδώ κι εκεί,τα θερμά αέρια εξαπλώνονται και γίνονται ψυχρότερα.Τα ψυχρότερα αέρια φέγγουν με λιγότερη λαμπρότητα απ’ό,τι τα θερμά κι έτσι ορισμένες περιοχές είναι σκοτεινές.Μια σκοτεινή περιοχή είναι μια ηλιακή κηλίδα.Ο αριθμός των κηλίδων πάνω στον Ήλιο ποικίλλει.Μερικές χρονιές είναι πάνω από 100,άλλες είναι λιγότερες από 10.Στη γύρω από τις ηλιακές κηλίδες περιοχή,τα αέρια είναι πιο ενεργά.Οι εκρήξεις κοντά σ’αυτές τις κηλίδες απελευθερώνουν αρκετή ενέργεια.Όταν τα κύματα αυτών των εκρήξεων φτάνουν στη Γη,επηρεάζουν τις πυξίδες στα αεροπλάνα και στα πλοία!Οι εκρήξεις αυτές,που τις λέμε αναλαμπές,λάμπουν επίσης έντονα.Έτσι ενώ οι ηλιακές κηλίδες είναι κάπως ψυχρότερες-γύρω στους 4.000 οC-,οι αναλαμπές είναι θερμές,περισσότερο απ’ό,τι χρειάζεται για να καλύψουν τις απώλειες από τις ηλιακές κηλίδες.Όταν ο Ήλιος είναι εξαιρετικά στικτός,η Γη είναι κι αυτή λίγο θερμότερη απ’ό,τι σε άλλους περιόδους.

8 ☺Αεριοταινίες: Ανάμεσα στις ηλιακές κηλίδες υπάρχουν σκοτεινές ταινίες,ή νήματα που λέγονται προεξοχές.Όπως οι ηλιακές κηλίδες,έτσι και οι προεξοχές είναι φτιαγμένες από ψυχρότερα αέρια.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι προεξοχές αυτές παρουσιάζονται ακριβώς πριν γίνουν ενεργές οι αναλαμπές.Οι προεξοχές ανυψώνουν την επιφάνεια του Ήλιου και αναδύονται μέσα από την αραιή εξωτερική ατμόσφαιρα που λέγεται στέμμα.Τα αέρια του στέμματος πυρακτώνονται και εκπέμπουν κόκκινο φως και ύστερα πέφτουν στην επιφάνεια του Ήλιου.Μπορούμε να δούμε τις ταινίες αυτές αερίου με ειδικά όργανα.Όταν τις κοιτάζουμε στα ίσια,μοιάζουν με σκοτεινά νήματα.Όταν όμως ξεκολλούν από την περιφέρεια του Ήλιου,σχηματίζουν κομψές αψίδες,ύψους δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων.

9 O θάνατος του Ήλιου  Κάποια μέρα και ο Ήλιος θα πεθάνει ή τουλάχιστο θα πάψει να είναι το άστρο που είναι τώρα.Μετά από 5 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα θα αρχίσει να καταναλώνει ήλιον στον πυρήνα του και θα αρχίσει να διαστέλλεται και να γίνεται κόκκινος.Η επιφάνεια του Ήλιου θα γίνει ψυχρότερη απ’ό,τι είναι τώρα,αλλά καθώς θα διαστέλλεται,θα υπάρχει τόσο μεγάλη επιφάνεια,που η ποσότητα της θερμότητας συνολικά θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.Τελικά,ο Ήλιος θα διασταλεί τόσο πολύ που θα καταπιεί τον Ερμή,την Αφροδίτη και στη συνέχεια,τη Γη. 


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ’ ΤΑΞΗΣ :. Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Πριν από κάπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα πελώριο νέφος σκόνης και αερίου στροβιλιζόταν μέσα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google