Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ουρολοιμώξεις) Δρ. ΣΤΈΦΑΝΟΣ ΑΔΑΜΗΣ 

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ουρολοιμώξεις) Δρ. ΣΤΈΦΑΝΟΣ ΑΔΑΜΗΣ "— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ουρολοιμώξεις) Δρ. ΣΤΈΦΑΝΟΣ ΑΔΑΜΗΣ 

3 ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι η συμπτωματική ουροθηλιακή φλεγμονή που οφείλεται σε μικροβιακή είσοδο. Χαρακτηρίζεται από βακτηριουρία και πυουρία.

4 ….. Έλα όμως που δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα…… Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με λίγη……

5 …ΟΡΟΛΟΓΙΑ!

6 Πρώτη λοίμωξη η κλινικά και εργαστηριακά τεκμηριωμένη πρώτη λοίμωξη σε έναν συγκεκριμένο ασθενή.

7 Επίμονη βακτηριουρία Ανεπαρκής αρχική θεραπευτική αντιμετώπιση. Χαρακτηρίζεται εργαστηριακά από την παρουσία του ίδιου μικροβιακού παράγοντα σε καλλιέργεια ούρων που γίνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ανεξάρτητα από τον τίτλο (ακόμα και <10 5 )

8 Μη θεραπευθείσα Αποτυχία της αρχικής θεραπείας να εκριζώσει τα βακτήρια από τα ούρα. Οφείλεται συνήθως σε προϋπάρχουσα ή σε επίκτητη μικροβιακή αντίσταση ή σε ανεπαρκή δοσολογία των αντιβιοτικών ή σε διαταραχές που μειώνουν τη δράση των αντιβιοτικών (αζωθαιμία, λίθος).

9 Υποτροπιάζουσα Λοίμωξη που προκαλείται από το ίδιο μικρόβιο εντός 2 εβδομάδων μετά τη συμπλήρωση της αντιβιοτικής θεραπείας.

10 Βακτηριακή εμμονή Υποτροπιάζουσα λοίμωξη, μετά από αποστείρωση των ούρων και τη θεραπεία της προηγηθείσας λοίμωξης που προκαλείται από το ίδιο μικρόβιο όπως η αρχική λοίμωξη. Συνήθως προκαλείται από υποκείμενη ανωμαλία.

11 Επαναμόλυνση Νέα ουρολοίμωξη από διαφορετικό παθογόνο μικροοργανισμό, η εστία του οποίου συχνά βρίσκεται εκτός του ουροποιητικού. Προϋποθέτει αρνητική καλλιέργεια ούρων αμέσως μετά την προηγούμενη λοίμωξη

12 Μη επιπλεγμένη Λοίμωξη σε φυσιολογικό ασθενή χωρίς καμία ανατομική ή λειτουργική ανωμαλία του ουροποιητικού ή χωρίς κάποια υποκείμενη συστηματική νόσο που να προδιαθέτει σε ουρολοιμώξεις.

13 Επιπλεγμένη Λοίμωξη σε ασθενή με υποκείμενη νόσο (διαβήτης, μεταμόσχευση νεφρού, ανοσοκαταστολή) ή ανατομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες του ουροποιητικού. Εδώ συγκαταλέγεται και η λοίμωξη στις εγκύους.

14 Μεμονωμένη Η πρώτη ουρολοίμωξη ή η ουρολοίμωξη που συμβαίνει τουλάχιστον 6 μήνες μετά από προηγούμενη λοίμωξη.

15 Παθογενετικοί μηχανισμοί Μολυσματική ικανότητα των μικροβίων Μολυσματική ικανότητα των μικροβίων Ακεραιότητα του ουροποιογεννητικού συστήματος Ακεραιότητα του ουροποιογεννητικού συστήματος  Δεν είναι ικανά όλα τα μικρόβια να προκαλέσουν ουρολοίμωξη!

16 Κυριότεροι αμυντικοί παράγοντες του ουροποιογεννητικού Ακεραιότητα του βλεννογόνου της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης Ακεραιότητα του βλεννογόνου της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης Απουσία υπολειπόμενου ούρων μετά την ούρηση Απουσία υπολειπόμενου ούρων μετά την ούρηση Φυσιολογική συνεργασία εξωστήρα-σφιγκτήρα Φυσιολογική συνεργασία εξωστήρα-σφιγκτήρα Απουσία κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης Απουσία κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης Απουσία απόφραξης (συγγενούς ή επίκτητης) της αποχετευτικής οδού των ούρων. Απουσία απόφραξης (συγγενούς ή επίκτητης) της αποχετευτικής οδού των ούρων. Απουσία ξένων σωμάτων στο ουροποιητικό Απουσία ξένων σωμάτων στο ουροποιητικό

17 Κυριότεροι αμυντικοί παράγοντες του ουροποιογεννητικού Μηχανικά αποτελέσματα της ούρησης Μηχανικά αποτελέσματα της ούρησης Αντιβακτηριακές ιδιότητες των ούρων Αντιβακτηριακές ιδιότητες των ούρων  υψηλή ωσμοτικότητα  υψηλή συγκέντρωση ουρίας οργανικών οξέων  υψηλό pH Περισταλτισμός του ουρητήρα Περισταλτισμός του ουρητήρα Αντιπροσκολλητικός μηχανισμός Αντιπροσκολλητικός μηχανισμός  Βακτηριακή παρέμβαση  ουρομουκοειδές (πρωτεΐνη Tamm-Horsfall)  γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGS)  εκκριτικές IgA σφαιρίνες (SIga)

18 Προδιαθεσικοί παράγοντες ♀ Μικρό μήκος της ουρήθρας → αποικισμός του βλεννογόνου της ουρήθρας και των περιουρηθρικών αδένων Μικρό μήκος της ουρήθρας → αποικισμός του βλεννογόνου της ουρήθρας και των περιουρηθρικών αδένων Ικανότητα πρόσφυσης των μικροοργανισμών στο βλεννογόνο του κόλπου→ υποτροπιάζουσες κυστίτιδες Ικανότητα πρόσφυσης των μικροοργανισμών στο βλεννογόνο του κόλπου→ υποτροπιάζουσες κυστίτιδες Εμμηνόπαυση Εμμηνόπαυση

19 Οδοί μόλυνσης του ουροποιογεννητικού Ανιούσα οδός Ανιούσα οδός  Η συνηθέστερη οδός διασποράς  Το δρομολόγιο: ουρήθρα →(προστάτης)→ουροδόχος κύστη→ουρητήρας→νεφρό Αιματογενής οδός Αιματογενής οδός  Σχετικά σπάνια οδός διασποράς  Συνήθως πρόκειται για επιμόλυνση από φλεγμονές άλλων οργάνων κατά τη φάση της μικροβιαιμίας  αφορά ένα περιορισμένο αριθμό ασυνήθιστων μικροβίων όπως Staphylococcus aureus, είδη Candida, είδη Salmonella, και το Μυκοβακτηρίδιο της Φυματίωσης Λεμφογενής οδός Λεμφογενής οδός   Αποτέλεσμα μεταφοράς μικροοργανισμών από παρακείμενα φλεγμαίνοντα όργανα μέσω των λεμφικών αποχετευτικών οδών.   σπάνια οδός μόλυνσης με περιορισμένη κλινική σημασία Κατά συνέχεια ιστού Κατά συνέχεια ιστού   από ενδοπεριτοναϊκά ή παρακυστικά αποστήματα και κυστεοεντερικά   ή κυστεοκολπικά συρίγγια.

20 ΔΙΑΓΝΩΣΗ Γενική εξέταση των ούρων Γενική εξέταση των ούρων Καλλιέργεια ούρων Καλλιέργεια ούρων Stick ούρων: περιορισμένη διαγνωστική ακρίβεια λόγω πολλών ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων Stick ούρων: περιορισμένη διαγνωστική ακρίβεια λόγω πολλών ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων

21 Οδηγίες συλλογής των ούρων για καλλιέργεια Καλό πλύσιμο έξω γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό Καλό πλύσιμο έξω γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό Ξέπλυμα με άφθονο νερό και σκούπισμα με στεγνή γάζα (ειδικά για τις γυναίκες από εμπρός προς τα πίσω, ποτέ αντίθετα) Ξέπλυμα με άφθονο νερό και σκούπισμα με στεγνή γάζα (ειδικά για τις γυναίκες από εμπρός προς τα πίσω, ποτέ αντίθετα) Προτιμώνται τα πρώτα πρωινά ούρα ως πυκνότερα Προτιμώνται τα πρώτα πρωινά ούρα ως πυκνότερα Συλλογή 10-15 κ.εκ. από το μέσο της ούρησης Συλλογή 10-15 κ.εκ. από το μέσο της ούρησης Παράδοση στο εργαστήριο σε 1 ώρα από τη λήψη ή στο ψυγείο για μέχρι 2 ώρες Παράδοση στο εργαστήριο σε 1 ώρα από τη λήψη ή στο ψυγείο για μέχρι 2 ώρες Ενημέρωση του εργαστηρίου σε περίπτωση λήψης αντιβιοτικών κατά τη λήψη των ούρων Ενημέρωση του εργαστηρίου σε περίπτωση λήψης αντιβιοτικών κατά τη λήψη των ούρων Συλλογή ούρων από καθετήρα: κλείνουμε τον καθετήρα σε απόσταση 5-10 εκ από το στόμιο της ουρήθρας, περιμένουμε λίγο να συγκεντρωθούν ούρα στην κύστη και παρακεντούμε τον καθετήρα αφού πρώτα απολυμάνουμε το σημείο παρακέντησης. Συλλογή ούρων από καθετήρα: κλείνουμε τον καθετήρα σε απόσταση 5-10 εκ από το στόμιο της ουρήθρας, περιμένουμε λίγο να συγκεντρωθούν ούρα στην κύστη και παρακεντούμε τον καθετήρα αφού πρώτα απολυμάνουμε το σημείο παρακέντησης. ΠΟΤΕ δεν συλλέγουμε ούρα από τον ουροσυλλέκτη ΠΟΤΕ δεν συλλέγουμε ούρα από τον ουροσυλλέκτη ΠΟΤΕ δεν συλλέγουμε ούρα από ουροδοχείο. ΠΟΤΕ δεν συλλέγουμε ούρα από ουροδοχείο.

22 Μέθοδοι εντοπισμού της λοίμωξης στο ανώτερο ή κατώτερο ουροποιογεννητικό Ακριβείς μέθοδοι αλλά επεμβατικές Διαδερμική παρακέντηση της νεφρικής πυέλου Διαδερμική παρακέντηση της νεφρικής πυέλου Καθετηριασμός των ουρητηρικών στομίων Καθετηριασμός των ουρητηρικών στομίων Δοκιμασία έκπλυσης της κύστης κατά Fairley Δοκιμασία έκπλυσης της κύστης κατά Fairley Μη ακριβείς μέθοδοι αλλά μη επεμβατικές Δοκιμασία άμεσης και έμμεσης συγκόλλησης Δοκιμασία άμεσης και έμμεσης συγκόλλησης Παρουσία βακτηρίων στα ούρα που καλύπτονται από αντισώματα – Τίτλος αντισωμάτων έναντι βακτηρίων Παρουσία βακτηρίων στα ούρα που καλύπτονται από αντισώματα – Τίτλος αντισωμάτων έναντι βακτηρίων Αυτοαντισώματα έναντι της πρωτεϊνης Tamm-Horsfall Αυτοαντισώματα έναντι της πρωτεϊνης Tamm-Horsfall Επίπεδα της CRP Επίπεδα της CRP Επίπεδα στα ούρα της LDH Επίπεδα στα ούρα της LDH Επίπεδα στα ούρα της β 2- μικροσφαιρίνης Επίπεδα στα ούρα της β 2- μικροσφαιρίνης Ικανότητα συμπύκνωσης των ούρων Ικανότητα συμπύκνωσης των ούρων

23 ΚατηγορίαΚλινική ΔιάγνωσηΕργαστηριακή Διάγνωση 1. Οξεία μη επιπλεγμένη ΛΟΣ σε γυναίκες, οξεία μη επιπλεγμένη κυστίτιδα σε γυναίκες Δυσουρία, επιτακτική ούρηση, συχνουρία, υπερηβικός πόνος, έλλειψη συμπτωμάτων για χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων πριν το τρέχον επεισόδιο. ≥10 ΛΑ/κυβικό χιλιοστό ≥10 3 αποικίες ανά χιλιοστόλιτρο σε δείγμα ούρων ληφθέν κατά το μέσο της ούρησης. 2. Οξεία μη-επιπλεγμένη πυελονεφρίτιδαΠυρετός, ρίγος, οσφυικός πόνος∙ άλλες διαγνώσεις αποκλείονται∙ έλλειψη ιστορικού ή κλινικής απόδειξης ανωμαλίας του ουροποιητικού ≥10 ΛΑ/κυβικό χιλιοστό ≥10 4 αποικίες ανά χιλιοστόλιτρο σε δείγμα ούρων ληφθέν κατά το μέσο της ούρησης 3. Επιπλεγμένη Λοίμωξη του ΟυροποιητικούΟποιοσδήποτε συνδυασμός συμπτωμάτων από τις κατηγορίες 1 και 2∙ύπαρξη ενός ή περισσότερων παραγόντων που συνδυάζονται με τις επιλεγμένες λοιμώξεις ≥10 ΛΑ/κυβικό χιλιοστό ≥10 5 αποικίες ανά χιλιοστόλιτρο σε γυναίκες, σε δείγμα ούρων ληφθέν κατά το μέσο της ούρησης ≥10 4 αποικίες ανά χιλιοστόλιτρο σε άνδρες, σε δείγμα ούρων ληφθέν κατά το μέσο της ούρησης ή σε δείγμα ούρων ληφθέν με καθετήρα 4. Ασυμπτωματική βακτηριουρίαΑπουσία συμπτωμάτων≥10 ΛΑ/κυβικό χιλιοστό ≥10 5 αποικίες ανά χιλιοστόλιτρο σε δύο διαδοχικά δείγματα ούρων ληφθέντα κατά το μέσο της ούρησης σε απόσταση ≥ 24 ωρών 5. Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ουροποιητικού (αντιμικροβιακή προφύλαξη) Τουλάχιστον τρία επεισόδια μη επιλεγμένης ουρολοίμωξης επιβεβαιωμένης με καλλιέργεια τους προηγούμενους 12 μήνες: μόνο γυναίκες∙απουσία δομικών ή λειτουργικών ανωμαλιών <10 3 αποικίες ανά χιλιοστόλιτρο σε δείγμα ούρων ληφθέν κατά το μέσο της ούρησης. Κριτήρια για την διάγνωση της λοίμωξης του Ουροποιητικού συστήματος.

24 Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η !! Σε δείγμα ούρων το οποίο λαμβάνεται από υπερηβικό καθετηριασμό της ουροδόχου κύστης οποιοσδήποτε αριθμός μικροβίων θεωρείται σημαντικός. Σε δείγμα ούρων το οποίο λαμβάνεται από υπερηβικό καθετηριασμό της ουροδόχου κύστης οποιοσδήποτε αριθμός μικροβίων θεωρείται σημαντικός. Ασυμπτωματική βακτηριουρία διαγιγνώσκεται όταν δύο δείγματα ούρων ληφθέντα σε απόσταση μεγαλύτερη των 24 ωρών, καταδεικνύουν ≥10 5 αποικίες ανά χιλιοστόλιτρο από το ίδιο παθογόνο. Ασυμπτωματική βακτηριουρία διαγιγνώσκεται όταν δύο δείγματα ούρων ληφθέντα σε απόσταση μεγαλύτερη των 24 ωρών, καταδεικνύουν ≥10 5 αποικίες ανά χιλιοστόλιτρο από το ίδιο παθογόνο.

25 Ταξινόμηση Μη επιλεγμένες λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδα) Μη επιλεγμένες λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδα) Μη επιπλεγμένη πυελονεφρίτιδα Μη επιπλεγμένη πυελονεφρίτιδα Επιπλεγμένη ουρολοίμωξη με ή χωρίς πυελονεφρίτιδα Επιπλεγμένη ουρολοίμωξη με ή χωρίς πυελονεφρίτιδα Σήψη οφειλόμενη σε λοίμωξη του ουροποιητικού (Ουροσήψη) Σήψη οφειλόμενη σε λοίμωξη του ουροποιητικού (Ουροσήψη) Ουρηθρίτιδα Ουρηθρίτιδα Ειδικές μορφές: προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα. Ειδικές μορφές: προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα.

26 ΤύποςΟρισμόςΑιτιολογικές καταστάσειςΣχόλια 1. ΒακτηριουρίαΒλέπε κείμενοΠρέπει να διαχωρίζεται από τη λοίμωξη του ουροποιητικού ή οποία υποδηλώνει διήθηση των ιστών 2. ΠρωτολοίμωξηΕίναι το πρώτο διαπιστωμένο επεισόδιο κλινικά σημαντικής ή συμπτωματικής βακτηριουρίας 3. Ατελώς θεραπευθείσα βακτηριουρίαΑποτυχία εκρίζωσης του μικροβίου Αντίσταση των μικροβίωνΑφορά το 5% των ασθενών Βακτηριουρία πολλαπλών οργανισμών Τα διαφορετικά μικρόβια έχουν και διαφορετικές ευαισθησίες Ταχεία επαναλοίμωξηΑφορά τη λοίμωξη με ένα καινούργιο μικροοργανισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον προηγούμενο μικροοργανισμό. ΑζωθαιμίαΠτωχή απέκκριση του φαρμάκου στα ούρα. Νεκρωτική θηλίτιδαΧαμηλή συγκέντρωση του αντιβιοτικού στα ούρα Λιθίαση, Όγκος ξένα σώματα Χρήζουν θεραπείας Απουσία συμμόρφωσης του ασθενούς Την υποψιαζόμαστε όταν η ουροκαλλιέργεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποκαλύπτει τον ίδιο μικροοργανισμό και την ίδια ευαισθησία με την αρχική ουροκαλλιέργεια. 4. Υποτροπιάζουσα λοίμωξηΕπαναλαμβανόμενη λοίμωξη με μεσοδιαστήματα στείρων ούρων Εμμονή των βακτηριδίωνΤα ούρα αποστειρώνονται αλλά εμμένει η πηγή της λοίμωξης (λιθίαση, ξένα σώματα, χρονία βακτηριακή προστατίτιδα, εκκολπώματα ουρήθρας και κύστεως, νεφρικό απόστημα, σχηματισμός βιοφίλμ. ΕπαναλοίμωξηΑφορά το 80% των υποτροπιαζουσών λοιμώξεων. Αφορά καινούργια λοίμωξη με νέο μικρόβιο. Στις γυναίκες οφείλονται σε μικρόβια του ορθού που με την ανιούσα οδό μολύνουν την είσοδο του κόλπου και κατόπιν την ουροδόχο κύστη. Στους άρρενες συνδυάζονται με ανατομική ή λειτουργική ανωμαλία του ουροποιητικού. Ταξινόμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού

27 Μη επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού σε ενήλικες

28 Ορισμός Περιλαμβάνει επεισόδια οξείας κυστίτιδας ή οξείας πυελονεφρίτιδας σε άτομα υγιή, χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως ανατομικές ή συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκής ή θεραπευτικής αποτυχίας.

29 Η διάκριση μεταξύ μη επιπλεγμένης και επιπλεγμένης λοίμωξης του ουροποιητικού είναι σημαντική διότι : Από αυτή εξαρτάται το είδος και η διάρκεια της θεραπείας. Από αυτή εξαρτάται το είδος και η διάρκεια της θεραπείας. Οι επιπτώσεις στη νεφρική λειτουργία. Οι επιπτώσεις στη νεφρική λειτουργία. Η ενδεχόμενη αποτυχία της θεραπείας και η υποτροπή των συμπτωμάτων. Η ενδεχόμενη αποτυχία της θεραπείας και η υποτροπή των συμπτωμάτων.

30 Γενικά χαρακτηριστικά Αρκετά συχνές, κυρίως στις γυναίκες μεταξύ 20- 40 ετών Αρκετά συχνές, κυρίως στις γυναίκες μεταξύ 20- 40 ετών Το 25-35% των γυναικών έχει στο ιστορικό τους τουλάχιστον ένα επεισόδιο μη επιπλεγμένης ουρολοίμωξης Το 25-35% των γυναικών έχει στο ιστορικό τους τουλάχιστον ένα επεισόδιο μη επιπλεγμένης ουρολοίμωξης Στο 95% των γυναικών οι ουρολοιμώξεις δεν είναι επιπλεγμένες Στο 95% των γυναικών οι ουρολοιμώξεις δεν είναι επιπλεγμένες  Το αντίθετο ισχύει για τους άνδρες!

31 Αιτιολογικοί παράγοντες E. Coli (70-95%) E. Coli (70-95%) Staphylococcus saprophyticus (>5%) Staphylococcus saprophyticus (>5%) Proteus mirabilis (περιστατιακά) Proteus mirabilis (περιστατιακά) Klebsiella spp (περιστατιακά) Klebsiella spp (περιστατιακά) Άλλα εντεροβακτηρίδια Άλλα εντεροβακτηρίδια

32 ΟΞΕΙΑ ΜΗ ΕΠΙΠΛΕΓΜΕΝΗ ΚΥΣΤΙΤΙΣ ΣΕ ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΕΣ ΜΗ ΕΓΚΥΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

33 Διάγνωση Δυσουρία Δυσουρία Συχνουρία ή Συχνουρία ή Έντονη έπειξη για ούρηση Έντονη έπειξη για ούρηση δεν έχουν πρόσφατα καθετηριαστεί δεν έχουν πρόσφατα καθετηριαστεί δεν ακολούθησαν θεραπεία με αντιβιοτικά χωρίς γνωστό ιστορικό ανατομικής ή συγγενούς ανωμαλίας στο ουροποιητικό. δεν ακολούθησαν θεραπεία με αντιβιοτικά χωρίς γνωστό ιστορικό ανατομικής ή συγγενούς ανωμαλίας στο ουροποιητικό.  Βεβαία διάγνωση οξείας μη επιπλεγμένης κυστίτιδας

34 Διαφορική διάγνωση Οξεία κυστίτιδα Οξεία κυστίτιδα Οξεία ουρηθρίτιδα από Chlamydia trachomatis, Νeisseria gonorrhoeae ή απλού έρπητα Οξεία ουρηθρίτιδα από Chlamydia trachomatis, Νeisseria gonorrhoeae ή απλού έρπητα Κολπίτιδα προκαλούμενης από Candida spp ή Trichomonas vaginalis. Κολπίτιδα προκαλούμενης από Candida spp ή Trichomonas vaginalis.

35 Γενική ούρων… χρειάζεται;;; Απαραίτητη Απαραίτητη Βέβαιη διάγνωση αν ο αριθμός των παθογόνων είναιι ≥ 10 5 /cfu/ml παθογόνων μέσης ούρησης δείγματος ούρων Βέβαιη διάγνωση αν ο αριθμός των παθογόνων είναιι ≥ 10 5 /cfu/ml παθογόνων μέσης ούρησης δείγματος ούρωνΟΜΩΣ Αρκεί και αν ≥10 3 /cfu/ml αλλά με προϋπόθεση την παρουσία πυουρίας (>8 πυοσφαίρια κοπ). Αρκεί και αν ≥10 3 /cfu/ml αλλά με προϋπόθεση την παρουσία πυουρίας (>8 πυοσφαίρια κοπ).

36 Θεραπεία Τα βραχείας διάρκειας δοσολογικά σχήματα αντιβιοτικών είναι δραστικά εφ΄όσον η αρχή χορήγησής τους γίνεται το πρώτο 24ωρο από της ενάρξεως των συμπτωμάτων Τα βραχείας διάρκειας δοσολογικά σχήματα αντιβιοτικών είναι δραστικά εφ΄όσον η αρχή χορήγησής τους γίνεται το πρώτο 24ωρο από της ενάρξεως των συμπτωμάτων Θεραπεία εκλογής: τριμεθοπρίμη- σουλφαμεθοξαζόλη, αλλά για χώρες και τόπους όπου η αντοχή των κολοβακτηριδίων στην τριμεθοπρίμη- σουλφαμεθοξαζόλη δεν υπερβαίνει το 20%.  Στην Ελλάδα >25% Θεραπεία εκλογής: τριμεθοπρίμη- σουλφαμεθοξαζόλη, αλλά για χώρες και τόπους όπου η αντοχή των κολοβακτηριδίων στην τριμεθοπρίμη- σουλφαμεθοξαζόλη δεν υπερβαίνει το 20%.  Στην Ελλάδα >25% Κινολόνες:για 3 ημέρες. Η αντοχή στις κινολόνες στην Ελλάδα >20% Κινολόνες:για 3 ημέρες. Η αντοχή στις κινολόνες στην Ελλάδα >20% Β-λακτάμες: τουλάχιστον για 5 ημέρες Β-λακτάμες: τουλάχιστον για 5 ημέρες Νιτροφουράνια: για 7 ημέρες Νιτροφουράνια: για 7 ημέρες Φωσφομυκίνη-τρομεταμόλη: το μόνο εφ’άπαξ αντιβιοτικό Φωσφομυκίνη-τρομεταμόλη: το μόνο εφ’άπαξ αντιβιοτικό

37 Παρακολούθηση Υποχώρηση σε 1-2 ημέρες Υποχώρηση σε 1-2 ημέρες Αρκεί μετά μια γενική εξέταση ούρων ή ένα stick Αρκεί μετά μια γενική εξέταση ούρων ή ένα stick Σε εμμονή ή υποτροπή: χορήγηση αγωγής 7 ημερών βάσει καλλιέργειας και αντιβιογράμματος Σε εμμονή ή υποτροπή: χορήγηση αγωγής 7 ημερών βάσει καλλιέργειας και αντιβιογράμματος

38 ΟΞΕΙΑ ΜΗ ΕΠΙΠΛΕΓΜΕΝΗ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ ΣΕ ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΕΣ ΜΗ ΕΓΚΥΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

39 Συμπτωματολογία πλευρικός πόνος πλευρικός πόνος ναυτία ναυτία Εμετός Εμετός πυρετός (>38 ο C) πυρετός (>38 ο C) ευαισθησία της πλευροσπονδυλικής γωνίας ευαισθησία της πλευροσπονδυλικής γωνίας με ή χωρίς συμπτωματολογία κυστίτιδας με ή χωρίς συμπτωματολογία κυστίτιδας Μπορεί να εξελιχθεί σε εικόνα σήψεως, πολυοργανική δυσλειτουργία, σηπτική καταπληξία και έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας. Μπορεί να εξελιχθεί σε εικόνα σήψεως, πολυοργανική δυσλειτουργία, σηπτική καταπληξία και έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.

40 Διάγνωση Γενική ούρων: επιβεβλημένη Γενική ούρων: επιβεβλημένη Καλλιέργεια ούρων: θετική στο 80-95% (≥10 4 /ml) Καλλιέργεια ούρων: θετική στο 80-95% (≥10 4 /ml) Καλλιέργεια αίματος: θετική στο >50% με τον ίδιο μικροοργανισμό Καλλιέργεια αίματος: θετική στο >50% με τον ίδιο μικροοργανισμό Απεικονιστικός έλεγχος: επιβάλλεται για την εκτίμηση του ανώτερου ουροποιητικού Απεικονιστικός έλεγχος: επιβάλλεται για την εκτίμηση του ανώτερου ουροποιητικού  Υπέρηχος  Απλή ακτινογραφία ΝΟΚ  Ενδοφλέβια πυελογραφία  Αξονική τομογραφία  Σπινθηρογράφημα νεφρών  Μόνο αν ο υψηλός πυρετός συνεχιστεί 72 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας

41 Θεραπεία Θεραπεία εκλογής: φθοριοκινολόνη για 7 ημέρες. Στην Ελλάδα προτιμάμε να τους «νετρομυσινάρουμε» επιπλέον → Αμινογλυκοσίδη im για 3-4 ημέρες! (βλ. αντοχές). (Στην Σισμανογλιακή: Cipro-netro) Θεραπεία εκλογής: φθοριοκινολόνη για 7 ημέρες. Στην Ελλάδα προτιμάμε να τους «νετρομυσινάρουμε» επιπλέον → Αμινογλυκοσίδη im για 3-4 ημέρες! (βλ. αντοχές). (Στην Σισμανογλιακή: Cipro-netro) Σε περίπτωση Gram (+) λοίμωξης: αμινοπενικιλίνη + αναστολέας των β-λακταμασών (αμοξυκιλλίνη - κλαβουλανικό ή αμπικιλλίνη-σουλμπακτάμη) Σε περίπτωση Gram (+) λοίμωξης: αμινοπενικιλίνη + αναστολέας των β-λακταμασών (αμοξυκιλλίνη - κλαβουλανικό ή αμπικιλλίνη-σουλμπακτάμη) Σε περίπτωση εμμονής του πυρετού: εισαγωγή το νοσοκομείο και παρεντερική χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής: Σε περίπτωση εμμονής του πυρετού: εισαγωγή το νοσοκομείο και παρεντερική χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής:  αμινοπενικιλλίνης + αναστολέας των β-λακταμασών  Κεφαλοσπορίνη 2ης γενιάς  αμινογλυκοσίδης

42 Σχήμα 1: Κλινική αντιμετώπιση της οξείας πυελονεφρίτιδας Συμπτωματολογία και διαγνωστικές ενδείξεις πυελονεφρίτιδας (πυρετός, οσφυϊκός πόνος, πυουρία, λευκοκυττάρωση) ↓ Oχι Ναυτία, εμετός ή σήψηΝαι Θεραπεία εξωτερικού ασθενούς Εισαγωγή στο νοσοκομείο Γενική και καλλιέργεια ούρωνΓεν. ούρων, καλλιέργεια ούρων, γεν.& καλλιέργεια αίματος Α/Α ΝΟΚ +Υπερηχογράφημα ουροποιητικού Α/Α ΝΟΚ + υπερηχογράφημα ουροποιητικού Θεραπεία από του στόματος:Άμεση έναρξη iv θεραπείας: Αμινοπενικιλλίνη + αναστολέας β- λακταμασών, ή Τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη Αμινοπενικιλλίνη+αναστολέας β- λακταμασών ή Κεφαλοσπορίνη β΄ γενεάς* ή ( μόνο εάν υπάρχει γνωστό αντιβιόγραμμα) Αμινογλικοσίδη ή Φθοριοκινολόνη ** Συνολική διάρκεια θεραπείας: 7-10 ημέρες Bελτίωση σε 72 ώρεςΚαμία βελτίωση ή επιδείνωση ↓ ↓ -Pe ros αγωγή (επί απυρεξίας) για άλλες 5-7 ημέρες - Είσοδος στο νοσοκομείο -Επανάληψη καλλιέργειας ούρων και αντιβιογράμματος, λήψη αιμοκαλλιεργειών -Καλλιέργεια ούρων 4-7 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας και μετά 1 μήνα -Ουρολογική και γυναικολογική εκτίμηση επί υποτροπής - Άμεση διερεύνηση ουροποιητικού για τυχόν απόφραξη αποχετευτικής οδού ή απόστημα + γυναικολογική εξέταση *επί χορηγήσεως διαφόρων ομάδων αντιβιοτικών το τελευταίο 3μηνο, είναι δυνατή και η εμπειρική χορήγηση μιάς κεφαλοσπορίνης γ΄γενεάς ή δ΄ γενεάς.. ** να μην χορηγείται εάν έχει ήδη δοθεί στο πρόσφατο παρελθόν(3 μηνο).

43 ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΜΗ ΕΠΙΠΛΕΓΜΕΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Στο 10-20% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για παρόμοια λοίμωξη Στο 10-20% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για παρόμοια λοίμωξη Παράγοντες κινδύνου: Παράγοντες κινδύνου:  Σεξουαλική δραστηριότητα  Χρήση ενδοτραχηλικού σπιράλ  Αντισυλληπτικά χάπια  Ομάδα αίματος Α ή Β  Γενετική προδιάθεση(?)

44 Προφύλαξη Χορήγηση μικρών δόσεων αντιβιοτικού για μεγάλο χρονικό διάστημα προ της νυχτερινής κατάκλισης Νιτροφουραντοϊνη 50 mg/24ωρο ή Νιτροφουραντοϊνη 50 mg/24ωρο ή Κοτριμοξαζόλη 240 mg/24ωρο Κοτριμοξαζόλη 240 mg/24ωροΕναλλακτικά: Κεφαλεξίνη 125 ή 250 mg/ημερησίως ή Κεφαλεξίνη 125 ή 250 mg/ημερησίως ή Νορφλοξασίνη 200 mg/ημερησίως ή Νορφλοξασίνη 200 mg/ημερησίως ή Σιπροφλοξασίνη 125mg/ημερησίως ή Σιπροφλοξασίνη 125mg/ημερησίως ή Οφλοξασίνη 100mg/ημερισίως (πάντοτε προ του ύπνου) Οφλοξασίνη 100mg/ημερισίως (πάντοτε προ του ύπνου) Αρχικό χρονικό διάστημα ΧΜΠΦ: 6μήνες – 1 έτος  μείωση της πιθανότητας υποτροπής >95%

45 Στην περίπτωση βέβαια που……..

46 Ο Θεέ μου!!! Ο άντρας μου!!!

47 ….η λύση είναι νιτροφουραντοϊνη 50 mg ή κοτριμοξαζόλη 240 mg εφ’άπαξ μετά το…

48 ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΕ ΜΕΤΑΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

49 Τι συμβαίνει στην εμμηνόπαυση Διαφοροποίηση του pH των ούρων λόγω μείωσης των οιστρογόνων Διαφοροποίηση του pH των ούρων λόγω μείωσης των οιστρογόνων  αλκαλικό pH  Αποικισμός του κόλπου με Gram (-) βακτήρια  Αυξημένη επίπτωση βακτηριουρίας η λύση;; η λύση;;

50 Τοπική (ενδοκολπική) χορήγηση οιστρογόνων Ελάττωση του pH των ούρων (οξινοποίηση) Ελάττωση του pH των ούρων (οξινοποίηση) Βελτίωση της αιμάτωσης του βλεννογόνου και του υποβλεννογονίου χιτώνα του κόλπου Βελτίωση της αιμάτωσης του βλεννογόνου και του υποβλεννογονίου χιτώνα του κόλπου Βελτίωση της κολπικής εφύγρανσης Βελτίωση της κολπικής εφύγρανσης  Μείωση της συχνότητας των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων

51 ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΣ

52 Ανατομικές και φυσιολογικές αλλαγές κατά τη κύηση   Αύξηση του μεγέθους του νεφρού   αύξηση της αιματικής ροής (GFR, πρωτεϊνουρία)   Αύξηση του pH των ούρων   ατονία ουρητήρα και κύστεως (υδρονέφρωση, ατελής κένωση της κύστεως, προγεστερόνη)   διόγκωση της μήτρας (υδρονέφρωση)

53 Ασυμπτωματική βακτηριουρία  Ίδια συχνότητα  Ίδια συχνότητα με τις μη έγκυες (4-6%)   20-40% από αυτές θα αναπτύξουν πυελονεφρίτιδα  πρίν από την κύηση  Συνήθως έχουν βακτηριουρία πρίν από την κύηση  υποτροπιάζει  H βακτηριουρία υποτροπιάζει ανεξαρτήτως αγωγής   Η υποτροπιάζουσα βακτηριουρία δεν οφείλεται στην κύηση   Κίνδυνος γιά πρόωρο τοκετό, αποβολή, υπέρταση, περιγεννητική θνητότητα, σήψη στην έγκυο

54 Βασικές αρχές αντιμετώπισης Β-λακτάμες ή κεφαλοσπορίνες 2ης γενιάς ή νιτροφουράνιο για 7 ημέρες. Β-λακτάμες ή κεφαλοσπορίνες 2ης γενιάς ή νιτροφουράνιο για 7 ημέρες. Απαιτούνται καλλιέργειες ούρων 1 εβδομάδα και 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία για τυχόν υποτροπή της νόσου, και έκτοτε και μέχρι του τοκετού ανά 15 θήμερο. Απαιτούνται καλλιέργειες ούρων 1 εβδομάδα και 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία για τυχόν υποτροπή της νόσου, και έκτοτε και μέχρι του τοκετού ανά 15 θήμερο. Αμινογλυκοσίδες μπορούν να χορηγηθούν αλλά με μεγάλη προσοχή λόγω της γνωστής ωτοτοξικότητας και νεφροτοξικότητας αλλά όχι μεταξύ 5-7 μηνός λόγω της οργανογένεσης του ωτός. Αμινογλυκοσίδες μπορούν να χορηγηθούν αλλά με μεγάλη προσοχή λόγω της γνωστής ωτοτοξικότητας και νεφροτοξικότητας αλλά όχι μεταξύ 5-7 μηνός λόγω της οργανογένεσης του ωτός. Αντενδείκνυνται οι κινολόνες επειδή δρούν στο DNA, οι τετρακυκλίνες γιατί προκαλούν ερυθρό χρωματισμό των οδόντων, η τριμεθοπρίμη το 1ο τρίμηνο και οι σουλφοναμίδες το τελευταίο τρίμηνο γιατί προκαλούν νεογνικό ίκτερο Αντενδείκνυνται οι κινολόνες επειδή δρούν στο DNA, οι τετρακυκλίνες γιατί προκαλούν ερυθρό χρωματισμό των οδόντων, η τριμεθοπρίμη το 1ο τρίμηνο και οι σουλφοναμίδες το τελευταίο τρίμηνο γιατί προκαλούν νεογνικό ίκτερο Εάν η ουρολοίμωξη συντηρείται από τις διατάσεις των ουρητήρων ενδείκνυται η τοποθέτηση αυτοσυγκρατούμενων ουρητηρικών καθετήρων double J. Εάν η ουρολοίμωξη συντηρείται από τις διατάσεις των ουρητήρων ενδείκνυται η τοποθέτηση αυτοσυγκρατούμενων ουρητηρικών καθετήρων double J. Προφυλακτική αγωγή επί υποτροπών είναι επιβεβλημένη και γίνεται με μακροχρόνια χορήγηση κεφαλεξίνης 125-250mg ημερησίως ή εάν δεν υπάρχει ανεπάρκεια G6PD, νιτροφουραντοϊνης 50mg ημερησίως προ της νυκτερινής κατακλίσεως Προφυλακτική αγωγή επί υποτροπών είναι επιβεβλημένη και γίνεται με μακροχρόνια χορήγηση κεφαλεξίνης 125-250mg ημερησίως ή εάν δεν υπάρχει ανεπάρκεια G6PD, νιτροφουραντοϊνης 50mg ημερησίως προ της νυκτερινής κατακλίσεως

55 Και πριν το τέλος…..

56 God created man and he saw that he made a good job

57 He also created animals

58 And plants...

59 But then he saw that the man was lonely...

60 God read his mind and saw...

61 The man was thinking of a blonde who would give him...

62 A lot of pleasure...

63 Whom he will be very happy with...

64 That’s why God created…………….>>

65 The woman

66 Huge mistake !!!

67 Because what the man was dreaming of.....

68 Was ….

69


Κατέβασμα ppt "ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ουρολοιμώξεις) Δρ. ΣΤΈΦΑΝΟΣ ΑΔΑΜΗΣ "

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google