Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κομοτηνή Γιώργος Νικολάου Γιάννης Χήνος. Νομός Ροδόπης Ο Νομός Ροδόπης είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Ανατολικής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κομοτηνή Γιώργος Νικολάου Γιάννης Χήνος. Νομός Ροδόπης Ο Νομός Ροδόπης είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Ανατολικής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κομοτηνή Γιώργος Νικολάου Γιάννης Χήνος

2 Νομός Ροδόπης Ο Νομός Ροδόπης είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ανήκει γεωγραφικά στην Θράκη. Βόρεια συνορεύει με την Βουλγαρία, στα δυτικά του βρίσκεται ο νομός Ξάνθης, ανατολικά ο νομός Έβρου και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος. Το κλίμα στον Ν. Ροδόπης σαν Μεσογειακό ξηρό στην πεδινή και παραθαλάσσια ζώνη. Προχωρώντας όμως προς τα ορεινά μετατρέπεται σε ηπειρωτικό. Στην περιοχή της Κομοτηνής η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 14,8 ο C. Η διοικητική διαίρεση του νομού περιλαμβάνει τον Δήμο Κομοτηνής, τον Δήμο Ιασμού, τον Δήμο Μαρώνειας Ιασμού και τον Δήμο Αρριανών.

3

4 Τοπικά Προιόντα Στην παραγωγή του τόπου συγκαταλέγονται τα φημισμένα μαρωνιτικά κρασιά, το τσίπουρο, το ούζο, τα τραγανά κεράσια και τα φρέσκα στραγάλια με τις ποικίλες γεύσεις (αλμυρά, πιπεράτα, γλυκά ή καραμελωμένα. Στο νομό θα βρείτε τα περίφημα σουτζούκ λουκούμ και τον φρεσκοκαβουρντισμένο με μοναδικό τρόπο καφέ. Δικαίως η Κομοτηνή ανακηρύχθηκε ως Γαστρονομικό Κέντρο των Βαλκανίων.

5

6 Αξιοθέατα Μουσεία

7 Αρχαιολογικό Μουσείο Λειτουργεί στο κτίριο από το 1976. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα τέχνης, όπλα, αντικείμενα απ’ όλο το χώρο της Θράκης από την προϊστορία μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.

8 Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής στεγάζει τη συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων. Τα εκθέματα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τον 16ο έως τις αρχές του 20ου αι. και αποτελούν μάρτυρες της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης της περιοχής. Σκοπός του μουσείου είναι η περισυλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των πάσης φύσης αντικειμένων που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη και ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής. Το μουσείο τελεί υπό την άμεση εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Κομοτηνής και Μαρώνειας.

9 Θρακικό Μουσείο Παιδείας Το Θρακικό Μουσείο Παιδείας ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό τη συλλογή και έκθεση σχολικών αντικειμένων, εντύπων βιβλίων ιστορικής σημασίας, κυρίως του Θρακικού και ευρύτερου χώρου.

10 Λαογραφικό Μουσείο 0 Το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, λειτουργεί από το 1962. ανήκει στο Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής και στεγάζεται στο αρχοντικό Πεΐδη. Τα εκθέματά του μουσείου είναι παραδοσιακές φορεσιές, τα κεντήματα, τα κομψοτεχνήματα από χαλκό, ξύλο, πηλό και ασήμι, τα γεωργικά εργαλεία, τα σύνεργα της τέχνης παραδοσιακών επαγγελμάτων, τα είδη οικιακής χρήσης που δίνουν την εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής Θράκη.

11 Αξιοθέατα Μνημεία

12 Το Φρούριο και το Βυζαντινό τείχος 0 Το Φρούριο της Κομοτηνής, γνωστό και ως το Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής φτιάχτηκε τον 4ο αιώνα μ. Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α. Το φρούριο είχε στρατηγική θέση, γιατί βρισκόταν επί της αρχαίας Εγνατίας οδού και έλεγχε το πέρασμα από την οροσειρά της Ροδόπης προς το Θρακικό πέλαγος.

13 Ο Πύργος του Ωρολογιού 0 Ο Πύργος του Ωρολογιού είναι ένας πύργος Οθωμανικής Περιόδου ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της Κομοτηνής δίπλα στο Γενί Τζαμί και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. 0 Το μνημείο αυτό θεωρείται δείγμα του οθωμανικού εκσυγχρονισμού του 1884 και ήταν αφιέρωμα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ

14 Οικονομία 0 Η γεωργία αποτελεί τον πυρήνα της οικονομίας στη Ροδόπη. Στην περιοχή καλλιεργούνται βαμβάκι, καπνός, σιτάρι, καλαμπόκι, τεύτλα, ηλίανθος, κεράσια, ακτινίδια και κηπευτικά. Σημαντικός οικονομικός παράγοντας για τον νομό είναι και η δασική παραγωγή. Η θαλάσσια περιοχή είναι πλούσια σε αλιεύματα. Το υπέδαφος είναι πλούσιο σε ορυκτό πλούτο (μάρμαρα, γρανίτες, γραφίτη, γεωθερμικό πεδίο). Στην περιοχή των Σαπών, όπως και στον λόφο του Περάματος, στα όρια των νομών Ροδόπης και Έβρου, έχουν εντοπιστεί πρόσφατα κοιτάσματα χρυσού.

15 Οικονομία 2 0 Ανατολικά της Κομοτηνής υπάρχει βιομηχανική περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται μονάδες επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων, τροφίμων, ένδυσης, επεξεργασίας αλουμινίου, ξυλείας, ρουχισμού κ.ά., ενώ μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα υπάρχει θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού και βιομηχανία ξύλου. Η περιοχή είναι ενταγμένη σε αναπτυξιακούς νόμους και προσέλκυσε στο παρελθόν αρκετές βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Στη βιομηχανική περιοχή λειτουργεί το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε μόνιμες εγκαταστάσεις, στις οποίες γίνονται περιοδικές εκθέσεις. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι έντονη παρά τα σημάδια κάμψης που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια.

16

17 Αθλητισμός

18 Γ.Α.Σ. 0 Ο Γ.Α.Σ. Κομοτηνή μετά την ίδρυσή του, το 1976, πέτυχε την άνοδό του για πρώτη φορά στη Β' Εθνική κατηγορία το 1979. Ορόσημο στη πορεία της ομάδας είναι η άνοδός της το 1986 στην Α2 Εθνική Κατηγορία, όπου κατέχει και το πανελλήνιο ρεκόρ παραμονής, 10 συναπτά έτη.

19 Πανθρακικός 0 Ο Πανθρακικός είναι ομάδα ποδοσφαίρου με έδρα την Κομοτηνή. Ιδρύθηκε το 1963, είναι από τις ιστορικές ομάδες της Θράκης, το έμβλημα της ομάδας είναι ο αναμμένος πυρσός. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Ιωάννης Τζελέπης και προπονητής ο Παύλος Δερμιτζάκης από τον οκτώβριο του 2012. Για την περίοδο 2012-13 ο Πανθρακικός αγωνίζεται στη Σούπερ Λίγκα.

20 Ροδόπη 87 0 Η Ροδόπη 87 είναι γυναικείος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Κομοτηνής. Ιδρύθηκε το 1987 και τα χρώματα της ομάδας είναι το άσπρο το κόκκινο και το γαλάζιο. Η Ροδόπη 87 έχει αγωνιστεί πολλές φορές στην πρώτη κατηγορία στο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Γυναικών.


Κατέβασμα ppt "Κομοτηνή Γιώργος Νικολάου Γιάννης Χήνος. Νομός Ροδόπης Ο Νομός Ροδόπης είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Ανατολικής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google