Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ’ ΤΑΞΗΣ 109 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ « ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ » ΟΝΟΜΑΤΑ : ΑΛΕΞ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΓΙΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ’ ΤΑΞΗΣ 109 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ « ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ » ΟΝΟΜΑΤΑ : ΑΛΕΞ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΓΙΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ’ ΤΑΞΗΣ 109 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ « ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ » ΟΝΟΜΑΤΑ : ΑΛΕΞ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΓΙΟΥ

2  H Βοσνία - Ερζεγοβίνη ( βοσνιακά και κροατικά : Bosna i Hercegovina, σερβικά : Босна и Херцеговина / Μπόσνα ι Χερτσεγκόβινα ) είναι χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου, πρώην ομόσπονδη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.  Έχει έκταση 51.197 km² και πληθυσμό 3.839.737, με βάση εκτιμήσεις του 2011. Συνήθως αναφέρεται συντομευμένα ως Βοσνία.  Η χώρα είναι η πατρίδα τριών συστατικών εθνοτήτων : των Βοσνίων, των Σέρβων και των Κροατών.

3  Πρωτεύουσα της Βοσνίας είναι το Σαράγεβο. Η χώρα βρίσκεται στα δυτικά Βαλκάνια και συνορεύει βόρεια, δυτικά και νότια με την Κροατία, ενώ ανατολικά και νοτιοανατολικά με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.  Νομισματική μονάδα είναι το Μάρκο.  Επίσημη γλώσσα είναι τα Βοσνιακά.

4  Θρησκείες : Μουσουλμάνοι 40%, Ορθόδοξοι 31%, Ρωμαιοκαθολικοί 15%,

5

6  Η σημαία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποτελείται από μια κάθετη μπλε λωρίδα, με ένα κίτρινο ισοσκελές τρίγωνο στην κορυφή. Το υπόλοιπο της σημαίας είναι μεσαίο μπλε και έχει επτά ολόκληρα πεντάκτινα αστέρια χρώματος λευκού, με δύο μισά αστέρια στην πάνω και στην κάτω πλευρά, στην υποτείνουσα του τριγώνου. Οι τρεις κορυφές του τριγώνου συμβολίζουν τα τρία έθνη της Βοσνίας : τους Βόσνιους, τους Κροάτες και τους Σέρβους. Τα αστέρια εκπροσωπούν την Ευρώπη και θεωρούνται απεριόριστου αριθμού. Τα χρώματα έχουν να κάνουν με την ουδετερότητα και την ειρήνη : το άσπρο, το μπλε και το κίτρινο. H σημαία υιοθετήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1998. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 14 Δεκεμβρίου 1995.

7 Zemljo tisućljetna Na vjernost ti se kunem Od mora do Save Od Drine do Une Jedna si jedina Moja domovina Jedna si jedina Bosna i Hercegovina Bog nek' te sačuva Za pokoljenja nova Zemljo mojih snova Mojih pradjedova Jedna si jedina Moja domovina Jedna si jedina Bosna i Hercegovina Γη παμπάλαιες Την πίστη μου σε σας Από τη θάλασσα για να σώσει Από την Ντρίνα σε Una Είστε ο μόνος Η πατρίδα μου Είστε ο μόνος Βοσνία και Ερζεγοβίνη Είθε ο Θεός να διατηρήσουν Για τις επόμενες γενιές Γη των ονείρων μου Οι πρόγονοί μου Είστε ο μόνος Η πατρίδα μου Είστε ο μόνος Βοσνία και Ερζεγοβίνη

8  Η περιοχή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης γύρω στο 1000 π. Χ. αποτελούσε μέρος της Ιλλυρίας, η οποία έγινε ρωμαϊκή επαρχία τον 1 ο αιώνα π. Χ. Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, κατέκτησαν την περιοχή οι Γότθοι και στη συνέχεια οι Σλάβοι (7 ος αι.). Το 12 ο αιώνα η περιοχή ενσωματώθηκε στην επικράτεια της Ουγγαρίας. Το 1483 η Οθωμανική αυτοκρατορία κυρίευσε τα περισσότερα εδάφη της περιοχής και την κράτησε κάτω από την κυριαρχία της για τετρακόσια περίπου χρόνια, αν και σημειώθηκαν στο διάστημα αυτό πολλές εξεγέρσεις.  Τον Ιούνιο του 1914 δολοφονήθηκαν στο Σαράγεβο ο διάδοχος της Αυστροουγγαρίας αρχιδούκας Φραγκίσκος - Φερδινάνδος και η γυναίκα του, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για τον Α ’ παγκόσμιο πόλεμο.  Το Δεκέμβριο του 1918 η Βοσνία - Ερζεγοβίνη αποτέλεσε τμήμα του ανεξάρτητου βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων κάτω από τη σερβική μοναρχία του βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ από το 1921 ως το 1934, ενώ το 1929 αυτό μετονομάστηκε σε βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.  Κατά τη διάρκεια του Β ’ παγκόσμιου πολέμου οι δυνάμεις του Άξονα διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία. Στο τέλος του πολέμου ο στρατάρχης Τίτο συνένωσε τα διάφορα μέρη της Γιουγκοσλαβίας και δημιούργησε μια γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έγινε μία από τις δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας (1946). Οι εθνικιστικές εντάσεις συνεχίστηκαν και χειροτέρεψαν μετά το θάνατο του Τίτο το 1980.  Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και μη Σέρβων, οι οποίες κλιμακώθηκαν μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, το Σεπτέμβριο του 1991. Το Μάρτιο του 1992 το ίδιο έκαναν η Βοσνία και η Ερζεγοβίνη. Μετά από λίγο ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Βοσνίων, που έμεινε γνωστός ως Πόλεμος της Βοσνίας.  Στις 4 Δεκεμβρίου του 2007 η χώρα υπέγραψε συμφωνία για σύνδεση με την ΕΕ.

9  Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι κράτος αποτελούμενο από δύο οντότητες, την Ομοσπονδία Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία. Από το 1998 υπάρχει και η περιοχή του Μπρτσκό που δεν ανήκει σε καμία οντότητα, αλλά υπάγεται απευθείας στην κεντρική κυβέρνηση.  Το πολίτευμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης είναι προεδρική δημοκρατία. Τη νομοθετική εξουσία ασκεί το κοινοβούλιο το οποίο αποτελείται από τη βουλή των αντιπροσώπων (130 μέλη ) και τη βουλή των κοινοτήτων (110 μέλη ). Το προεδρικό συμβούλιο απαρτίζεται από επτά μέλη που εκλέγουν τον πρόεδρο, ο οποίος εκτίει τα καθήκοντά του για έναν χρόνο. Οι βουλευτές έχουν τετραετή θητεία και εκλέγονται άμεσα από τον λαό με καθολική ψηφοφορία η οποία είναι υποχρεωτική για τους πολίτες άνω των 18 ετών.

10  Η Βοσνία, στο βόρειο τμήμα, είναι δασώδης με κλίμα ηπειρωτικό, ενώ η Ερζεγοβίνη, στο νότιο τμήμα, έχει πιο επίπεδα μέρη γόνιμου εδάφους, αραιότερη βλάστηση και ηπιότερο κλίμα. Η περιοχή έχει και 25 χλμ. ακτή στην Αδριατική.  Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες, αν και σύντομα, ενώ δροσερά καλοκαίρια και δριμείς χειμώνες είναι συνηθέστερα στις ψηλότερες περιοχές.

11  Η πρωτεύουσα της Βοσνίας είναι το Σαράγεβο.  Το Σαράγεβο ( λατινικό : Sarajevo, κυριλλικό : Сарајево ), είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η "de jure" πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας. Βρίσκεται στην κοιλάδα Σαράγεβο στα εδάφη της Βοσνίας και περιβάλλεται από τις Διναρικές Άλπεις. Η πόλη είναι γνωστή για τη θρησκευτική της ποικιλομορφία, καθώς συνυπάρχουν οπαδοί του Ισλάμ, του Ρωμαιοκαθολικισμού, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ιουδαϊσμού.

12  Σαράγεβο Μπάνια Αγ. Λουκά

13  To “ μαργαριτάρι ’’ της Βοσνίας.

14 Ο Εμίρ Νεμάνια Κουστουρίτσα ( γεν. στις 24 Νοεμβρίου 1954) είναι Σέρβος σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός. Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς με καταγωγή από τη Βοσνία, είναι ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες ολόκληρης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ειδικεύεται κυρίως στο βαλκανικό και τσιγγάνικο είδος μουσικής.

15  Η Βοσνιακή γλώσσα είναι μια μορφή γλώσσας που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Νοτιοσλαβικών γλωσσών και ομιλείται από τους Βόσνιους, κατοίκους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, και άλλα κράτη του κόσμου. Η Στοκαβική διάλεκτος, που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Νοτιοσλαβικών γλωσσών, διαιρείται στην Σερβοκροατική γλώσσα, που αποτελεί την βάση άλλων γλωσσών της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων όπως της Σερβικής, της Κροατικής και της Μαυροβουνιακής, που είναι αμοιβαία κατανοητές.  Τα Βοσνιακά είναι επίσημη γλώσσα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σε περιοχές της Σερβίας, περιλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου ( που αποτελεί επίσημη γλώσσα ), στο Μαυροβούνιο, στην Κροατία και άλλες χώρες της Βαλκανικής, καθώς και από την βοσνιακή διασπορά.  Εκφράσεις : Καλημέρα -> dobro jutro Ευχαριστώ -> hvala Τι κάνεις ; -> Šta radiš? Σ ’ αγαπώ -> Volim te

16  Βοσνιακά Doughnuts Cevapi- Βοσνιακό Σουβλάκι

17  Συστατικά :  2 μεγάλα λάχανα  βραστό νερό  6 κομμάτια μπέικον ψιλοκομμένα  1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο  1 κονσέρβα ντοματόσουπα  2 αβγά χτυπημένα με το πιρούνι  1 κ. γλ. αλάτι  ½ κ. γλ. πιπέρι  1 κ. γλ. πάπρικα  2 κ. γλ. σάλτσα Worcestershire  350 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς  350 γρ χοιρινός κιμάς  350 γρ κιμάς χοιρομέρι  2/3 φλ. βρασμένο ρύζι  Οδηγίες :  Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε την καρδιά του.  Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω στα λάχανα για να μαλακώσουν.  1. Τσιγαρίζουμε το μπέικον και το κρεμμύδι μέχρι να είναι έτοιμο το μπέικον.  2. Προσθέτουμε τη μισή ντοματόσουπα.  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους κιμάδες, τα αβγά, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σάλτσα Worcestershire και ανακατεύουμε πολύ καλά.  4. Προσθέτουμε το μείγμα με το μπέικον, το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.  5. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου και στραγγίζουμε.  6. Τοποθετούμε γεμάτες κουταλιές γέμισης στο κάτω άκρο κάθε λαχανόφυλλου και τυλίγουμε το προσεκτικά, μαζεύοντας τις άκρες.  7. Τοποθετούμε τα ρολά σε στρώσεις σε μια χύτρα.  8. Ψιλοκόβουμε τα αχρησιμοποίητα φύλλα και τοποθετούμε από πάνω.  9. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντοματόσουπα και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να σκεπάζονται τα ρολά.  10. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 2 με 2 ½ ώρες.

18  Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη συναντάμε τα κάλαντα και το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα στο τραπέζι υπάρχει μοσχαρίσιο κρέας, πίτες και γλυκά.

19  Η μουσική izvorna είναι παραδοσιακή βοσνιακή μουσική που προήλθε από την κοιλάδα Drina και Kalesija. Εκτελείται συνήθως από τους τραγουδιστές με δύο βιολιστές. Αυτή η μουσική εμφανίστηκε αρχικά γύρω στον Α ’ Παγκόσμιο πόλεμο και έγινε δημοφιλής η δεκαετία του '60. Αυτή είναι η τρίτη παλαιότερη μουσική μετά το sevdalinka και το ilahija.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ’ ΤΑΞΗΣ 109 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ « ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ » ΟΝΟΜΑΤΑ : ΑΛΕΞ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΓΙΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google