Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ Η «Νησιωτικότητα» είναι ένα διαρκές φαινόμενο που προκαλεί δομικά προβλήματα στον κοινωνικό και οικονομικό της χώρο. Επίσης, αποτελεί έναν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ Η «Νησιωτικότητα» είναι ένα διαρκές φαινόμενο που προκαλεί δομικά προβλήματα στον κοινωνικό και οικονομικό της χώρο. Επίσης, αποτελεί έναν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ Η «Νησιωτικότητα» είναι ένα διαρκές φαινόμενο που προκαλεί δομικά προβλήματα στον κοινωνικό και οικονομικό της χώρο. Επίσης, αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα της ανάπτυξης της που οφείλεται στη γεωγραφική ασυνέχεια του χώρου και εντείνεται όσο η απόσταση από την ηπειρώτικη χώρα αυξάνεται και όσο το μέγεθος του νησιού μειώνεται. Η «Νησιωτικότητα» είναι ένα διαρκές φαινόμενο που προκαλεί δομικά προβλήματα στον κοινωνικό και οικονομικό της χώρο. Επίσης, αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα της ανάπτυξης της που οφείλεται στη γεωγραφική ασυνέχεια του χώρου και εντείνεται όσο η απόσταση από την ηπειρώτικη χώρα αυξάνεται και όσο το μέγεθος του νησιού μειώνεται.

2

3 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας Γεωγραφική και κοινωνική απομόνωση Γεωγραφική και κοινωνική απομόνωση Η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες Η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες Οι περιορισμένοι παραγωγικοί πόροι Οι περιορισμένοι παραγωγικοί πόροι Οι εποχικές διακυμάνσεις της οικονομίας και του ανθρώπινου δυναμικού Οι εποχικές διακυμάνσεις της οικονομίας και του ανθρώπινου δυναμικού Οι δημογραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών Οι δημογραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών

4 ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΙΝ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΙΝ « η Ορθολογική και Βιώσιμη Ανάπτυξη με Αναγνωρίσιμη Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Ταυτότητα και Διασφάλιση της Κοινωνικής Ευημερίας και Συνοχής ». « η Ορθολογική και Βιώσιμη Ανάπτυξη με Αναγνωρίσιμη Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Ταυτότητα και Διασφάλιση της Κοινωνικής Ευημερίας και Συνοχής ».

5 ΣΤΟΧΟΣ Π.Ι.Ν ΣΤΟΧΟΣ Π.Ι.Ν Η εφαρμογή της Νησιωτικής πολιτικής με στόχο τα νησιά μας να γίνουν κοινωνίες των 365 ημερών με ανταγωνιστικές δραστηριότητες και μια μοναδική ποιότητα ζωής βασισμένα στο μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον. Η εφαρμογή της Νησιωτικής πολιτικής με στόχο τα νησιά μας να γίνουν κοινωνίες των 365 ημερών με ανταγωνιστικές δραστηριότητες και μια μοναδική ποιότητα ζωής βασισμένα στο μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον.

6 Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης. CRPM Η Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης είναι επίσημο δίκτυο διαβούλευσης και παραγωγής πολιτικών των Περιφερειών της Ευρώπης και επίσημος συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέλη της είναι 160 Περιφέρειες από 28 χώρες Η Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης είναι επίσημο δίκτυο διαβούλευσης και παραγωγής πολιτικών των Περιφερειών της Ευρώπης και επίσημος συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέλη της είναι 160 Περιφέρειες από 28 χώρες

7 Γεωγραφικές επιτροπές CRPM Η Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας ( Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία) Η Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας ( Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία) Η Επιτροπή Νήσων (Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία). Η Επιτροπή Νήσων (Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία). Η Διαμεσογειακή Επιτροπή (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Morocco, Πορτογαλία, Ισπανία. Τυνησία) Η Διαμεσογειακή Επιτροπή (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Morocco, Πορτογαλία, Ισπανία. Τυνησία)

8 Μακροπεριφέρεια Μακροπεριφέρεια Μακροπεριφέρεια θεωρείται μια λειτουργική ζώνη, μια εδαφική περιοχή συνεργασίας σε διαπεριφερειακό και διακρατικό επίπεδο, χωρίς προκαθορισμένα όρια. Μακροπεριφέρεια θεωρείται μια λειτουργική ζώνη, μια εδαφική περιοχή συνεργασίας σε διαπεριφερειακό και διακρατικό επίπεδο, χωρίς προκαθορισμένα όρια. Αφορά πολλές χώρες και περιοχές που συνδέονται με ένα ή περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής, πολιτιστικής, οικονομικής ή άλλης φύσης. Αφορά πολλές χώρες και περιοχές που συνδέονται με ένα ή περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής, πολιτιστικής, οικονομικής ή άλλης φύσης. Ορισμός ο οποίος συνδέεται με την ποιότητα και τον αριθμό των κοινών προβλημάτων. Ορισμός ο οποίος συνδέεται με την ποιότητα και τον αριθμό των κοινών προβλημάτων.

9 Μακροπεριφερειακή Στρατηγική για την Αδριατική & το Ιόνιο. EUSAIR Αναφέρεται σε 4 παράκτια κράτη, Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Κροατία και 4 προς ένταξη στην Ε.Ε χώρες δηλαδή Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, με έκταση 450.000Κμ και μια διεθνή θαλάσσια λεκάνη. Αναφέρεται σε 4 παράκτια κράτη, Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Κροατία και 4 προς ένταξη στην Ε.Ε χώρες δηλαδή Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, με έκταση 450.000Κμ και μια διεθνή θαλάσσια λεκάνη.

10 Η ιδέα μιας Μακροπεριφερειακής στρατηγικής είναι να προσφέρει «προστιθέμενη αξία» σε παρεμβάσεις, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από ευρωπαϊκές, εθνικές ή περιφερειακές αρχές ή τρίτους ή τον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο που να ενδυναμώνει σημαντικά τη λειτουργία της Μακροπεριφέρειας Η ιδέα μιας Μακροπεριφερειακής στρατηγικής είναι να προσφέρει «προστιθέμενη αξία» σε παρεμβάσεις, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από ευρωπαϊκές, εθνικές ή περιφερειακές αρχές ή τρίτους ή τον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο που να ενδυναμώνει σημαντικά τη λειτουργία της Μακροπεριφέρειας

11 ΜΑΚΡΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΑΡΤΗΓΙΚΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ-ΙΟΝΙΟΥ Διεθνές Σεμινάριο EUSAIR στην Κέρκυρα με θέμα «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική & το Ιόνιο: «Κινητοποιώντας τις Περιφέρειες». Διεθνές Σεμινάριο EUSAIR στην Κέρκυρα με θέμα «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική & το Ιόνιο: «Κινητοποιώντας τις Περιφέρειες».

12 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΗΣΩΝ ΤΗΣ CRPM ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Μόνο με ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των νησιών θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε τα μέγιστα από την Πολιτική Συνοχής ώστε να εξασφαλίσουμε επίπεδα ανάπτυξης που θα συνάδουν με τους στόχους της Στρατηγικής Ευρώπης 2020 και θα αυξήσουν το ρυθμό ανάπτυξής μας Μόνο με ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των νησιών θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε τα μέγιστα από την Πολιτική Συνοχής ώστε να εξασφαλίσουμε επίπεδα ανάπτυξης που θα συνάδουν με τους στόχους της Στρατηγικής Ευρώπης 2020 και θα αυξήσουν το ρυθμό ανάπτυξής μας

13 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Θέμα συνάντησης ήταν η ανάγκη ειδικής μεταχείρισης των νησιωτικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη ενσωμάτωσης της νησιωτικότητας στην Πολιτική Συνοχής και η στήριξη πρότασης της Επιτροπής Νήσων για την δημιουργία νέου ειδικού προγράμματος για τα νησιά, του προγράμματος ISLANDS 2020. Θέμα συνάντησης ήταν η ανάγκη ειδικής μεταχείρισης των νησιωτικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη ενσωμάτωσης της νησιωτικότητας στην Πολιτική Συνοχής και η στήριξη πρότασης της Επιτροπής Νήσων για την δημιουργία νέου ειδικού προγράμματος για τα νησιά, του προγράμματος ISLANDS 2020.

14 ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΣΑΡΔΗΝΙΑ «Οι Διαπραγματεύσεις για το νέο «ΕΣΠΑ» 2014-2020.Πως το θέμα της νησιωτικότητας αντιμετωπίζεται από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές-το παράδειγμα των Ιονίων Νήσων». «Οι Διαπραγματεύσεις για το νέο «ΕΣΠΑ» 2014-2020.Πως το θέμα της νησιωτικότητας αντιμετωπίζεται από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές-το παράδειγμα των Ιονίων Νήσων». ISLANDS 2020 ISLANDS 2020

15 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ -Το μέλλον της Μεσογείου ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ -Το μέλλον της Μεσογείου "Προς μια νέα διακυβέρνηση για μια πιο βιώσιμη, συνεκτική και ανταγωνιστική Μεσόγειο'' και συγκεκριμένα για τη διακυβέρνηση και τις "Προς μια νέα διακυβέρνηση για μια πιο βιώσιμη, συνεκτική και ανταγωνιστική Μεσόγειο'' και συγκεκριμένα για τη διακυβέρνηση και τις εδαφικές και θαλάσσιες αναπτυξιακές προτεραιότητες για τις περιοχές της εδαφικές και θαλάσσιες αναπτυξιακές προτεραιότητες για τις περιοχές της Μεσογείου με έμφαση στην θαλάσσια διάσταση της περιοχής της Μεσογείου, Μεσογείου με έμφαση στην θαλάσσια διάσταση της περιοχής της Μεσογείου, ιδίως όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και στις ανανεώσιμες πηγές ιδίως όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο νερό, στις μεταφορές, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενέργειας, στο νερό, στις μεταφορές, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), καθώς και στις πολιτικές για τη νεολαία. (ΜΜΕ), καθώς και στις πολιτικές για τη νεολαία.

16 ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΛΛΙΑ Θέματα Πολιτικής Συνοχής και Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, Εσωτερικής αγοράς και βιομηχανική πολιτική, το Μέλλον των Μακροπεριφερειών και οι στρατηγικές της ΕΕ στις γειτονιές της, Στρογγυλή Τράπεζα για την προσβασιμότητα, Γαλάζια Ανάπτυξη καθώς και το μέλλον του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, θέματα Μεταφορών και Θαλασσίων υποθέσεων. Θέματα Πολιτικής Συνοχής και Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, Εσωτερικής αγοράς και βιομηχανική πολιτική, το Μέλλον των Μακροπεριφερειών και οι στρατηγικές της ΕΕ στις γειτονιές της, Στρογγυλή Τράπεζα για την προσβασιμότητα, Γαλάζια Ανάπτυξη καθώς και το μέλλον του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, θέματα Μεταφορών και Θαλασσίων υποθέσεων.

17 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Σύσκεψη Σημείων Επαφής για τη Στρατηγική ΕΕ για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Θάλασσας και Ιονίου Πελάγους Σύσκεψη Σημείων Επαφής για τη Στρατηγική ΕΕ για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Θάλασσας και Ιονίου Πελάγους

18 Συνεδριακή εκδήλωση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. «Νησιωτικότητα και επιχειρηματική δραστηριότητα» υιοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών και παρεκκλίσεων από τις γενικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες αυτές που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών και θα επιτρέψουν να αναπτυχθεί μια ισχυρότερη νησιωτική ενδογενής οικονομία. υιοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών και παρεκκλίσεων από τις γενικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες αυτές που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών και θα επιτρέψουν να αναπτυχθεί μια ισχυρότερη νησιωτική ενδογενής οικονομία. ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ GIA να μην παρακωλύονται εκείνες οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας. ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ GIA να μην παρακωλύονται εκείνες οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας.

19 Vasco da Gama Vasco da Gama. Το Vasco de Gama στοχεύει στην εξάπλωση ενός εξισορροπημένου γεωγραφικά, βασικού δικτύου περιφερειών εταίρων και θαλάσσιων ινστιτούτων, που θα έχουν ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της κινητικότητας των νέων και των δυνατοτήτων απασχόλησης στον θαλάσσιο τομέα, μέσα από τις διάφορες θαλάσσιες λεκάνες.. Το Vasco de Gama στοχεύει στην εξάπλωση ενός εξισορροπημένου γεωγραφικά, βασικού δικτύου περιφερειών εταίρων και θαλάσσιων ινστιτούτων, που θα έχουν ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της κινητικότητας των νέων και των δυνατοτήτων απασχόλησης στον θαλάσσιο τομέα, μέσα από τις διάφορες θαλάσσιες λεκάνες.

20 ΑΕΝ ΙΟΝΙΩΝ ΑΕΝ ΙΟΝΙΩΝ «Vasco da Gama: Κατάρτιση για πιο ασφαλείς και πιο φιλικές προς το περιβάλλον θαλάσσιες μεταφορές». «Vasco da Gama: Κατάρτιση για πιο ασφαλείς και πιο φιλικές προς το περιβάλλον θαλάσσιες μεταφορές». Συμμετέχει μόνο η ΑΕΝ Ιονίων από τον Ελλαδικό χώρο.


Κατέβασμα ppt "ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ Η «Νησιωτικότητα» είναι ένα διαρκές φαινόμενο που προκαλεί δομικά προβλήματα στον κοινωνικό και οικονομικό της χώρο. Επίσης, αποτελεί έναν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google