Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια.: Ελένη Μήλιου Επιβλέπον μέλος ΔΕΠ : Ευστράτιος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια.: Ελένη Μήλιου Επιβλέπον μέλος ΔΕΠ : Ευστράτιος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια.: Ελένη Μήλιου Επιβλέπον μέλος ΔΕΠ : Ευστράτιος Παπουτσόγλου Ασκούμενη φοιτήτρια : Ουρανία Δημητρίου Αρ. Μητρώου : Β 14064

2

3 Οξύρρυγχοι Κυπρίνοι Τιλάπια Χέλι

4  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ :  Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού μετά τη διέλευσή του από τις δεξαμενές εκτροφής διοχετεύεται σε σύστημα φίλτρων.  Απομακρύνονται τα αιωρούμενα σωματίδια και η αμμωνία.  Επιστρέφει το νερό στις δεξαμενές εκτροφής συγχρόνως με την ανάλογη ποσότητα, 10-50%, νέου καθαρού νερού.  Μείωση των απαιτήσεων σε ποσότητες νερού λόγω απομάκρυνσης μόνο του μισού ή του 1/10 του νερού εκτροφής.  Μείωση των αλλοιώσεων των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών.  MEIONEKTHMATA:  Απαιτεί συνεχή εμπλουτισμό του νερού σε οξυγόνο.

5 Δεξαμενές από : Σκυρόδερμα Ενισχυμένο σκυρόδερμα Πλαστικό Σχήμα δεξαμενών : Στενόμακρο Στρογγυλό Σίλο

6 ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΙ ΟΜΟΤΑΞΙΑ OSTEICHTHYES ΥΦΟΜΟΤΑΞΙΑ ACTINOPTERYGII ΤΑΞΗ ACIPENCERIFORMES ΥΠΟΤΑΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ACIPENSERIDAE ΓΕΝΟΣ HUSO, ACIPENSER ΕΙΔΟΣ

7  Ζουν σε γλυκό και υφάλμυρο νερό.  Δεν διαθέτουν οστά στο σκελετό τους αλλά χόνδρο.  Διακρίνονται, ανάλογα το είδος, 5 σειρές οστέϊνων πλακών ( μία στη ράχη και δύο σε πλευρά και κοιλία ).  Το στόμα τους είναι κοιλιακό, προεκτεινόμενο και δεν διαθέτει δόντια.  Διαθέτουν μουστάκια που είναι αισθητήρια όργανα κυρίως για την εύρεση τροφής.  Υπάρχουν δεκάδες είδη κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο.

8  Το σώμα τους είναι επίμηκες και έχουν σχήμα ατράκτου  Η ουρά είναι ετερόκερκου τύπου.  Οι Οξύρρυγχοι είναι σαρκοφάγα ψάρια που διατρέφονται με προνύμφες εντόμων, καρκινοειδή, μαλάκια, ψάρια.  Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους μεταναστεύουν από τα θαλάσσια στα γλυκά νερά.  Η ποιότητα του χαβιαριού εξαρτάται από την εποχή κατά την οποία αλιεύονται τα ψάρια.  Βασικό προϊόν από οικονομική άποψη είναι το μαύρο χαβιάρι των ψαριών αυτών, επίσης είναι εκλεκτό και το κρέας τους λόγω της υψηλής ποιότητας, που έχει λευκό χρώμα, είναι εύπεπτο και άριστης γεύσεως.

9  Αναπαράγεται κατά τους μήνες Μάϊο - Ιούνιο.  Η εναπόθεση των αυγών του πραγματοποιείται σε νερά βάθους 5-8m και θερμοκρασίας 12-17°C, με πυθμένα που καλύπτεται από άμμο και χαλίκια και τα οποία χαρακτηρίζονται από παρουσία ρεύματος.  Η γεννητική τους ωρίμανση πραγματοποιείται στην ηλικία των 3-6 ετών.  Τα θηλυκά άτομα παράγουν περίπου 10.000.000 αυγά.

10 ΤΙΛΑΠΙΑ ΟΜΟΤΑΞΙΑ OSTEICHTHYES ΥΦΟΜΟΤΑΞΙΑ NEOPTERYGII ΤΑΞΗ PERCOMORPHI ΥΠΟΤΑΞΗ PERCIDEA ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ CICHLIDAE ΓΕΝΟΣ Ο REOCHROMIS ΕΙΔΟΣ AUREUS

11  Ζει στο γλυκό νερό.  Προέρχεται από την Αφρική.  Από την άποψη της διατροφής του ανθρώπου, η τιλάπια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, διεθνώς, ψάρια. Ιδιαίτερα από τις αρχές του 20 ου αιώνα μεγαλύτερη αύξηση ενδιαφέροντος δόθηκε στην εκτροφή λόγω ευκολότερης μεταφοράς.  Χαρακτηρίζεται από την ικανότητα αναπτύξεως και αναπαραγωγής σε γλυκά, υφάλμυρα και αλμυρά νερά.  Για την ανάπτυξη της έχει αποδειχθεί ότι η καλύτερη θερμοκρασία είναι μεταξύ των 22 και 30°C μπορεί όμως να εκτραφεί, σε νερά θερμοκρασίας 15.5°C. Κάτω από αύτη δεν διατρέφεται ενώ κάτω από 12°C αποθνήσκει, η κρίσιμη θερμοκρασία για την διαβίωση της είναι 9°C.

12  Γονική προστασία : κρατάει τα γονιμοποιημένα αυγά στο στόμα η τα επωάζει στο στόμα με σκοπό να τα προφυλάξει από τους εχθρούς.  Είναι σημαντικό είδος από οικονομικής απόψεως λόγω της εύκολης και συχνής αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια του έτους.  Κατά τη διάρκεια του έτους αναπαράγονται 6-11 φορές.  Τα αρσενικά άτομα παρουσιάζουν ταχύτερη ανάπτυξη από εκείνη των θηλυκών.  Χαρακτηρίζονται από ικανότητα εκτροφής και αναπτύξεως κάτω από συνθήκες έντονης πυκνότητας πληθυσμού.  Σύμφωνα με αποτελέσματα πειραματικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο Γ. Π. Α. αποδείχθηκε ότι στην συνεκτροφή της τιλάπιας με τον κοινό κυπρίνο ο ρυθμός ανάπτυξης των τιλαπιών βελτιώνεται αισθητά.

13 ΚΥΠΡΙΝΟΙ ΟΜΟΤΑΞΙΑ OSTEICHTHYES ΥΦΟΜΟΤΑΞΙΑ NEOPTERYGII ΤΑΞΗ CYPRINIFORMES ΥΠΟΤΑΞΗ CYPRINOIDEI ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ CYPRINIDAE ΓΕΝΟΣ CYPRINUS ΕΙΔΟΣ CARPIO var

14  Ζουν στο γλυκό νερό.  Προέρχονται από την Ασία.  Είναι ανθεκτικά σε ακραίες συνθήκες.  Έχουν πολύ μικρές απαιτήσεις και μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης.  Μαζί με τις τιλάπιες δίνουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα στην εκτροφή ιχθύων γιατί παράγουν τροφή υψηλής βιολογικής αξίας για δισεκατομμύρια ανθρώπους.  Η φυλή του κοινού κυπρίνου ‘ λέπια ‘ διαθέτει πολλά μικρά λέπια που καλύπτουν όλο το σώμα.  Η φυλή του κοινού κυπρίνου ‘ καθρέπτης ‘ έχει πολλά ή λίγα λέπια που μπορεί να καλύπτουν όλο το σώμα ή μικρό μέρος του σώματος.  Η φυλή του κοινού κυπρίνου ΄ δέρμα ΄ έχει καθόλου ή πολύ λίγα μεγάλα λέπια σε μικρό μέρος του σώματος.

15  Στην Ελλάδα οι κυπρίνοι βρίσκονται σε όλες τις λίμνες ιδιαίτερα στην Μικρή κ Μεγάλη Πρέσπα, Βεγορίτιδα, Βόλβη, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Τριχωνίδα και Κερκίνη.  Η παραγωγή κυπρίνων στην Ελλάδα φτάνει περίπου τους 100-150 τόνους το χρόνο.  Η ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου που απαιτούν, κυρίως κατά την διάρκεια του χειμώνα, είναι της τάξεως των 3-3.5 ppm, ενώ κατά τους θερινούς μήνες 5-5.5 ppm.  Μπορεί επίσης να επιβιώσουν και σε νερά χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, 0.5 ppm κατά τη χειμερινή περίοδο και σε 1-1.5 ppm κατά την θερινή περίοδο.  Η περίοδος αναπαραγωγής του κυπρίνου αρχίζει από τον Απρίλιο και τελειώνει το Σεπτέμβριο.

16  Ως περίοδος εντονότερης αναπαραγωγικής δραστηριότητας χαρακτηρίζεται εκείνη κατά την οποία η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 18-19°C.  Η τροφή τους περιλαμβάνει στην αρχή, πλαγκτονικούς και αργότερα βενθικούς οργανισμούς.  Η διατροφή τους επηρεάζεται και καθορίζεται βασικά από τη θερμοκρασία του ύδατος. Έτσι, σε θερμοκρασία νερού 5-7°C ο κυπρίνος δεν διατρέφεται ικανοποιητικά, ενώ σαν περίοδος της πιο έντονης διατροφής μπορεί να χαρακτηριστεί εκείνη κατά την οποία η θερμοκρασία του νερού είναι 25-27°C.  Η διατροφή του κυπρίνου σταμάτα όταν η θερμοκρασία των νερών ξεπεράσει τους 30°C, ενώ στους 35°C προκαλείται ο θάνατος τους.  Ο ταχύτερος ρυθμός αναπτύξεώς του παρατηρείται κατά τα 2-3 πρώτα έτη της ηλικίας του.  Ο κυπρίνος μπορεί να φτάσει σε ηλικία τουλάχιστον έως 50 ετών.

17 ΧΕΛΙ ΟΜΟΤΑΞΙΑ OSTEICHTHYES ΥΦΟΜΟΤΑΞΙΑ ACTINOPTERYGII ΤΑΞΗ ANGUILLIFORMES ΥΠΟΤΑΞΗ ANGUILLOIDEI ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ANGUILLIDAE ΓΕΝΟΣ ANGUILLA ΕΙΔΟΣ ANGUILLA

18  Στην Ελλάδα το χέλι βρίσκεται στην Πρέσπα, Τριχωνίδα κ στην Κερκίνη.  Ως ενήλικα άτομα ζουν στο γλυκό νερό.  Αναπαράγονται στη θάλασσα, συγκεκριμένα στην θάλασσα των Σαργασσών, όπου οι γεννήτορες πιθανόν πεθαίνουν, ενώ τα εκκολαφθέντα ιχθύδια μετά από μορφολογικές διαφοροποιήσεις πηγαίνουν στο γλυκό νερό.  Τα γεννητικά όργανα δεν ωριμάζουν, πάρα μόνον όταν τα ψάρια αυτά μεταναστεύουν από τα γλύκα νερά στη θάλασσα, γεγονός που δικαιολογεί το γεγονός ότι στα γλυκά νερά δεν ανευρίσκονται χέλια με αυγά και σπέρμα.  Η μέγιστη θερμοκρασία των νερών, στην οποία πιστεύεται ότι πραγματοποιείται η κανονική γεννητική ανάπτυξη των χελιών είναι 25-26°C και η ιδανική είναι 20°C.

19  Η γονιμοποίηση πιστεύεται ότι είναι εξωτερική και πιθανόν το θηλυκό άτομο παράγει 5-10.000.000 αυγά.  Η αναπαραγωγή των χελιών αρχίζει από τις αρχές της άνοιξης και φθάνει μέχρι τα μέσα περίπου του καλοκαιριού.  Η ζωή των χελιών μετά την είσοδο και η εγκατάστασή τους στα γλύκα νερά και για αρκετά χρόνια, χαρακτηρίζεται από έντονη τάση για λήψη τροφής, γεγονός που δικαιολογεί τη μεγάλη τους ανάπτυξη.  Η ακριβής χρονική περίοδος που αρχίζει η μετανάστευση χελιών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες π. χ. οι φάσεις σελήνης, η εποχή του έτους, η ένταση της ροής των νερών.

20  Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά μεγάλη ικανότητα προσαρμογής σε κάθε σχεδόν είδος νερού, από την άποψη της αλατότητας και της θερμοκρασίας η ιδιότητα του αυτή το καθιστά πολύ σημαντικό ψάρι για εντατική εκτροφή.  Βρίσκεται σε πυθμένες από ιλύ και άμμο, μέσα στους οποίους συνηθίζει να εισέρχεται.  Διατρέφεται αποκλειστικά με κάθε είδος ζωϊκών οργανισμών, κυρίως όμως με σκουλήκια, καρκινοειδή, αμφίβια και ψάρια.

21 Βιβλιογραφία : Σωφρόνιος Ευστρ. Παπουτσόγλου. Εισαγωγή στις Y δατοκαλλιέργειες. Σωφρόνιος Ευστρ. Παπουτσόγλου. Μαθήματα E φηρμοσμένης Y δροβιολογίας. E ιδικό M έρος : E κτροφές Y δρόβιων O ργανισμών. Διαδίκτυο : http://www.fishbase.org

22


Κατέβασμα ppt "ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια.: Ελένη Μήλιου Επιβλέπον μέλος ΔΕΠ : Ευστράτιος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google